InfoNu.nl > Muziek en Film > Muziek > People Hell and Angels van Jimi: Coherent en swingend!
recensie

People Hell and Angels van Jimi: Coherent en swingend!

People Hell and Angels van Jimi: Coherent en swingend! Het laatste nagelaten album van Jimi Hendrix, People, Hell and Angels, bevat een collectie van onuitgegeven tracks uit de jaren 1968 en zet de legende opnieuw in het zonnetje met fantastische productie en swingende blues.

Jimi Hendrix

James Marshall "Jimi" Hendrix werd geboren op november 27, 1942. Jimi Hendrix wordt gezien als een van de meest fundamentele pioniers qua elektrische gitaar maar ook als een van belangrijkste muzikanten van de 20e eeuw. Naast zijn magnifiek gitaarspel is Jimi Hendrix ook een zanger en songwriter. Zijn muziek heeft verschillende aspecten populair gemaakt, zoals stereofonische gitaareffecten en overdrive versterking. Jimi Hendrix stierf op 18 september, 1970 aan drugs gerelateerde problemen op leeftijd 27. Jimi Hendrix heeft meer dan 10 albums uitgegeven en People, Hell and Angels is het laatste, nagelaten album dat verscheen op 5 maart, 2013. De tracks op deze plaat zijn onuitgegeven nummers die rond 1968 werden geschreven door Hendrix en zijn bandleden. De prominente bandleden die hebben meegewerkt aan dit album zijn:

 • Jimi Hendrix (Gitaar, vocalen en bas)
 • Billy Cox (Bas)
 • Buddy Miles (Drums)
 • Mitch Mitchell (Drums)
 • Juma Sultan (Congas)

Verder hebben deze muzikanten meegeholpen aan de plaat:
 • Larry Lee (Gitaar)
 • Jerry Velez (Congas)
 • Stephen Stills (Bas)
 • Lonnie Youngblood (Vocalen en saxofoon)
 • Rocky Isaac (Drums)
 • Al Marks (Percussie)
 • Albert Allen (Vocalen)
 • Jame Booker (Piano)

People, Hell and Angels

 1. "Earth Blues" - 3:33
 2. "Somewhere" - 4:05
 3. "Hear My Train a Comin" - 5:41
 4. "Bleeding Heart" - 3:58
 5. "Let Me Move You" - 6:50
 6. "Izabella" - 3:42
 7. "Easy Blues" - 5:57
 8. "Crash Landing" - 4:14
 9. "Inside Out" - 5:03
 10. "Hey Gypsy Boy" - 3:39
 11. "Mojo Man" - 4:07
 12. "Villanova Junction Blues" - 1:44

Sfeerbeschrijving en instrumentgebruik

Het eerste wat gezegd mag worden over People, Hell and Angels is dat de kwaliteit van deze nagelaten plaat echt fantastisch is. De productie laat elk instrument (natuurlijk vooral de elektrische gitaar) compleet in zijn recht en de experimentele gitaar effecten zoals het bekende wah-wah en stereofonie zijn dan ook netjes afgewerkt. People, Hell and Angels bevat 12 spetterende blues rock tracks, elk natuurlijk doordrongen met jengelende gitaar riffjes. Prachtig hoe Hendrix bijvoorbeeld in het eerste nummer Earth Blues meteen al een swingend geheel weet op te zetten.

Niet alleen dit, ook weet hij als geen ander meerdere emoties tastbaar te maken door zijn solo's heen. Het uitstekende drumwerk mag ook zeker vermeld worden: de uiterst ritmische blues licks worden fantastisch ondersteund door zacht, verdoofd drumwerk. Slepende percussie en zelfs congas worden hiernaast ook ingezet om sommige tracks op te fleuren. De blues is ontzettend goed te proeven in elke track maar er is veel meer te ontdekken, zo is er zelfs piano en saxofoon aanwezig in sommige nummers. People, Hell and Angels is een prachtig nagelaten album van Jimi Hendrix die elke liefhebber eigenlijk geluisterd moet hebben. De intelligente, coherente solo's wil je namelijk niet missen en daarnaast is de hele plaat ontzettend "op dreef". Heb ik het daarnaast al gehad over de heerlijke rock 'n roll bas riffjes die altijd precies zijn plaats weet te vinden? Dit verdiend namelijk ook een dikke pluim.

Uitblinkende nummers

1. "Earth Blues" - 3:33

People, Hell and Angels begint met het meteen funky Earth Blues. Wanneer harmonische, uitgerekte gitaarpartijen inzetten en drums kort hierna ook inslaan krijgt Earth Blues het eigen van twee kanten. De ontzettend pakkende gitaar melodie laat zich afwisselen met bluesy gitaar licks en tikkende drum fills. Earth Blues lijkt in eerste instantie vooral door de elektrische gitaar partijen gedragen te worden. Al snel komt echter ook basgitaar fantastisch naar voren met soepele, zachte tonen. Het gitaarwerk is in deze track verder echt exceptioneel; Funk ritmiek, passages met wah-wah effecten en een heldere dosis blues zang sleept Earth Blues naar zijn conclusie.

4. "Bleeding Heart" - 3:58

Bleeding Heart begint met verstrooide blues gitaar partijen. Tremolo is duidelijk tastbaar en wanneer je denkt dat het gitaar riffje zijn einde nabij is speelt Hendrix vlekkeloos het volgende gedeelte weg. Wanneer drums langzaam opkomen is het ritme duidelijk: deze langzame track laat zich dan ook voeren door snelle maar uitgerekte bas tonen en sporadische, harmonieuze gitaar. Het hangende drum ritme siert de blues track goed en de consistentie van de zang partijen zijn verbluffend. Bleeding Heart is echt een heerlijke, dromerige blues track waarmee je helemaal weg zwijmelt. De zwoele sfeer van het al ligt fantastisch in de oren. Wel een beetje jammer dat de track afloopt met een fade-out, ik vind dit meestal een beetje slordig overkomen. Maar na zo'n goede impressie is het maar een kleine detail.

6. "Izabella" - 3:42

Izabella laat zich wegspelen door een constant kat en muis spel tussen drum en gitaar. Nergens anders op de plaat lijkt de gitaar zoveel verschil in toon te pakken als in Izabella. De drums die constant komen opdraven en weer langzaam weg kabbelen zorgen voor een dansbaar geheel en opnieuw is de Jimi Hendrix ervaring goed te proeven. Izabella heeft relatief weinig tekst maar maakt dit goed door ontzettend veel polyritmiek en alteraties in elk instrument. De snelle bas riffjes vormen een perfecte onderlaag en klinken soms erg melodieus. Flirterig, passievol en losbandig zijn woorden die naar boven komen bij het beluisteren van het warme Izabella.

7. "Easy Blues" - 5:57

Easy Blues begint met geheimzinnige, dronken baspartijen. Wanneer piano hoog inzet en subtiele gitaar tonen opkomen is de sfeer meteen goed te proeven. Easy Blues neemt zijn tijd voor de opbouw en gitaar lijkt dan ook telkens meer op te komen. De liquide geluiden die uit de gitaar van Jimi komen zorgen voor een fantastisch effect en de rommelige drums besturen het geheel op een uitgezaaide manier. De basgitaar in Easy Blues doet je sterk denken aan een heerlijke psychedelische rock track en de harmonieuze gitaar klanken die plotseling voorbij komen versterken deze ethos nog meer. Easy Blues is compleet instrumentaal, wat zorgt voor meer ruimte voor de instrumenten om helemaal hun gang te laten gaan. Met zowel piano, veel percussie en gelikt gitaar werk is Easy Blues dan ook een van de betere tracks op de plaat.

11. "Mojo Man" - 4:07

Mojo Man begint met diepe, slepende drum ritmes. Al snel horen we exotische saxofoon hierover heen spelen en al snel zet Hendrix ook zang en gitaar in. Zoals de naam doet indiceren is Mojo Man een ontzettend pathisch, lustig nummer en zowel piano, saxofoon en conga doen hun werk fantastisch. Mojo Man is daarnaast qua ritme ook ontzettend funky, zo valt saxofoon weg en komt het opeens weer opdraven. Niet alleen dit, echter, want in anticiperende passages laat de saxofoon zich compleet gaan en spookachtige wah-wah gitaar komt voorbij zoeven. Mojo Man heeft opnieuw geweldige gitaar partijen en de hoekige smaak van het al mengt goed af tegenover de andere instrumenten.

Prijs

17,99 - 18,99

Coverdesign

Op de voorkant van de plaat zien we een prachtige zwart-wit foto van Jimi Hendrix.

Conclusie

People, Hell and Angels lijkt vooral in zijn geheel erg overweldigend: De gitaarpartijen van Jimi Hendrix komen met prachtige kwaliteit naar voren en sowieso de productie van alle andere instrumenten zijn knap gedaan. Met tracks als Earth Blues en Izabella wist Hendrix met zijn band meerdere emoties gesofisticeerd samen te brengen, zowel in gitaar als bas. De basgitaar speelt trouwens een erg grote rol op deze plaat, zo zouden veel van de ritmes niet dezelfde energie hebben zonder het fantastische, zachte geluid van de bas. People, Hell and Angels zit vol met harmonieus, bluesy gitaarwerk en effecten zoals wah-wah komen ook vaak voorbij. Soms zelfs op hele innovatieve manieren, zoals het onheilspellende stuk in Mojo Man. Jimi Hendrix fans zullen deze plaat zeker aan hun collectie willen toevoegen en de mengeling van psychedelische rock, funk en blues is nog steeds een ijzersterke combinatie. Tenslotte is het drumwerk ook erg afwisselend en lekker rebels op zijn tijd, vooral in samenstelling met het conga werk.
© 2013 - 2019 Picobeertje, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Gitaar: Het BluesschemaBlues muziek is één van de oudste muziekvormen van Amerika en heeft andere muziekgenres als rock ín roll, rock en jazz o…
Drummen door de jaren heen: Pop muziekNet als in de Jazz muziek heeft het drummen in de Pop muziek ontwikkelingen doorgemaakt. Alleen gaat het niet zover teru…
Bronnen en referenties
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Jimi_Hendrix

Reageer op het artikel "People Hell and Angels van Jimi: Coherent en swingend!"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Picobeertje
Gepubliceerd: 20-03-2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Muziek
Bronnen en referenties: 1
Recensies…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in vorm van een recensie bevat.
Schrijf mee!