InfoNu.nl > Muziek en Film > Muziek > A Joyful Noise: Ontzettend originele pop van Gossip
recensie

A Joyful Noise: Ontzettend originele pop van Gossip

A Joyful Noise: Ontzettend originele pop van Gossip Het laatste album van indie pop band Gossip gaat veel kanten op; Van vettige grunge rock aan het begin tot lome synthesizer stukken later op de plaat. Niet vaak hoor ik zulke originele pop maar zijn alle tracks even consistent?

Gossip

Gossip is een Amerikaanse indie rock band geformeerd in Olympia, Washington. De band kwam samen in 1999 bestaande uit de volgende leden: Zanger Beth Ditto, gitarist Brave Paine en Drummer Hannah Blilie. De band brak door met hun album Standing in the Way of Control (2006) en sindsdien heeft de band nog 2 albums uitgegeven: Music for Men (2009) en A Joyful Noise (2012). De band wordt naast indie rock ook beschreven als dance-rock--Ook maakt de band gebruik van synthesizers op later werk (A Joyful Noise).

De complete discografie van de band:
 • That's Not What I Heard (2000)
 • Movement (2003)
 • Standing in the Way of Control (2006)
 • Music for Men (2009)
 • A Joyful Noise (2012)

A Joyful Noise

 1. "Melody Emergency" - 3:51
 2. "Perfect World" - 4:27
 3. "Get a Job" - 4:59
 4. "Move in the Right Direction" - 3:31
 5. "Casualties of War" - 4:15
 6. "Into the Wild" - 3:13
 7. "Get Lost" - 4:07
 8. "Involved" - 4:15
 9. "Horns" - 3:45
 10. "I Won't Play" - 3:19
 11. "Love in a Foreign Place" - 4:22

Sfeerbeschrijving en instrumentgebruik

A Joyful Noise laat zich kenmerken door pop-achtige drums die erg luchtig en ruim klinken, zoete synthesizers die soms ook groovy worden ingezet en vettige baslagen. A Joyful Noise heeft wel iets weg van ABBA maar is op zijn tijd net een stukje steviger. Gitaren worden vaak af gemixt tegen veel diverse synthesizer partijen. Het hele album is vrij swingend, maar vooral de track Move in the Right Direction kan regelrecht uit de top 40 komen--het is dan ook erg dansbaar. Verder is er op A Joyful Noise veel te ontdekken, zo krijgen we een mix van ambiance, jazz en funk in Get Lost en worden violen ook ingezet. Hier en daar komt zelfs Dubstep aan bod terwijl met tracks zoals Involved we opzwepende computer beats krijgen voorgeschoteld. A Joyful Noise is een ontzettend veelzijdig pop album waar veel stijlen in verwerkt zijn, daarnaast heeft A Joyful Noise hoge, vrouwelijke zang die maar al te graag een "soulvolle" spin geeft aan de tracks. Sporadisch wordt ook percussie ingezet, samen met blaasinstrumenten en een tal aan andere instrumenten die je niet perse snel tegen komt in pop muziek. A Joyful Noise is dus eigenlijk op een heel catchy manier experimenteel.

Uitblinkende nummers

1. "Melody Emergency" - 3:51

Het album opent met het ruige Melody Emergency. Klappen, percussie en een overdrive basgitaar sieren het begin van de track. Het heeft meteen iets weg van wat zwaardere rock en wanneer ontzettend hoge vrouwen zang inzet horen we ook een speelse synthesizer opkomen. Wanneer het vers aanbreekt zetten gitaren hard en vettig in, harder dan je verder op de plaat tegen zal komen en Melody Emergency is dan ook een van de zwaardere tracks op de plaat. Het slepende ritme en het lage tempo zorgen voor een nieuwsgierige sfeer en het harmonieuze plectrum werk dat hier en daar op komt draven zorgt voor veel ritmiek op de achtergrond.

4. "Move in the Right Direction" - 3:31

Move in the Right Direction begint met verdraaide piano en aanstekende synthesizer. Na een korte opbouw zet een duidelijk pop ritme nonchalant in. De sfeer is nog even zoeken maar wanneer erg liquide, dromerige synthesizer op de achtergrond naar voren komen veranderd dit in een ware pop hit. Move In the Right Direction heeft een erg originele melodie en maakt gebruik van veel verschillende lagen instrumentgebruik. De vettige bas van de albumopener is vervangen met snijdende, tikkende bas tonen en de zang is een stuk meer melodieus dan voorheen. Move in the Right Direction bevat over een heerlijke groove en het warme gitaarsolo dat later in de track naar voren schuift is iets wat je niet wil missen.

8. "Involved" - 4:15

Een mysterieuze spanning komt op door gebruik van funky gitaar noten en lagen synthesizer die erg "retro" opkomen. Na een wat lome introductie gaat het tempo omhoog en veranderd de hele ritmiek--De eerst holle computer beats worden vervangen door dragende mixturen van percussie en shakers. Involved lijkt hieruit terug te vallen op het eerdere, lome gedeelte. Involved klinkt eigenlijk een stuk meer "leeg" dan de andere tracks op de plaat (ze zijn meestal echt heel opgevuld) maar het is een experimenteel en neerslachtig geheel dat ik toch erg goed vind. Opnieuw is ook ambiance te proeven in de melodie en later ook in de synthesizers. De zangeres lijkt haar talent helaas wel net even wat minder goed te utiliseren in Involved, zo zijn de uithalen en de afdwaling van de melodie in mijn ogen niet perse heel geslaagd in dit nummer.

11. "Love in a Foreign Place" - 4:22

Love in a Foreign Place kan beschreven worden als retro, groovy en erg digitaal. Zo zijn klinken alle synthesizers in de track erg ouderwets en rond. Love in a Foreign Place begint erg mystiek en onverschillig maar wat centraal staat in deze track is de opbouw naar het refrein toe. Telkens meer lagen computer geluiden worden samen gemixt en ook over de normaal schone vocalen zijn effecten ingespeeld. Love in a Foreign Place is opnieuw een wat koude track maar de uiterst ritmische achtergrond gitaren weten de track wel voldoende te dragen. Love in a Foreign Place is misschien niet de meest energieke album afsluiter--Wel is het opnieuw een track boordevol originaliteit en een unieke sfeer. Juist de dingen die ik zo goed vind aan dit pop/indie-rock album.

Prijs

€ 12,99 - € 18,99

Coverdesign

Op de voorkant zien we een wat duister vrouwenhoofd met wild haar en groene ogen. Daarvoor zien we een grote vrouwenhand met scherpe nagels.

Conclusie

Gossip heeft mij plezant verrast met hun pop plaat A Joyful Noise. Niet veel andere albums weten zoveel verschillende stijlen te incorporeren tot een vloeiend en erg dansbaar pop geheel. Met tracks zoals het uiterst euforische Move In the Right Direction krijgen we simpelweg heerlijke lagen pop computer beats en opgewekte synthesizers terwijl deze track juist sterk afspiegelt tegen de verder vaak sombere en meer gesofisticeerde nummers. Synthesizers staan wel erg centraal op dit album: Van ronde chiptune geluiden tot groovy ambiance--Gossip lijkt met A Joyful Noise alles makkelijk samen te mengen tot een origineel en coherent geheel. Dan spreek ik nog niet eens over mijn favoriet Melody Emergency, de haast hard rock-achtige albumopener die spettert met grungy bas tonen en uitgewaaide gitaren. Het is een pop album dat ik sowieso aan iedereen aanraad als je op zoek bent naar een innovatieve blend van pop, funk, rock en indie.
© 2013 - 2019 Picobeertje, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Cecily von Ziegesar - schrijfster van onder meer Gossip GirlCecily von Ziegesar - schrijfster van onder meer Gossip GirlOngeveer dertig boeken heeft Cecily von Ziegesar op haar naam staan. Van het immens populaire Gossip Girl tot de spin-of…
Cd-recensie “Reality Killed the Video Star”recensieCd-recensie “Reality Killed the Video Star”Robbie Williams kennen we allemaal nog van Take That en sinds 1996 als solo artiest. Als solo artiest heeft hij prachtig…
Serie Gossip Girl: Hoofdrolspelers en personagesGossip Girl is een Amerikaanse dramaserie. De serie is gebaseerd op de gelijknamige boekenreeks van Cecily von Ziegesar.…
Anouk - Who's Your Momma (recensie cd met Good God)Anouk - Who's Your Momma (recensie cd met Good God)Anouk is terug! Niet met een Hotel New York II, maar met een totaal nieuwe sound. Het album Who’s Your Momma ligt sinds…
recensieAC/DC - Back in BlackHet zevende studio album van AC/DC verscheen op 26 juni 1980. Het album is door Robert John Lange geproduceerd onder het…

Reageer op het artikel "A Joyful Noise: Ontzettend originele pop van Gossip"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Picobeertje
Gepubliceerd: 20-03-2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Muziek
Recensies…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in vorm van een recensie bevat.
Schrijf mee!