InfoNu.nl > Muziek en Film > Muziek > 21: Originele, geëmotioneerde metal van Rage
recensie

21: Originele, geëmotioneerde metal van Rage

21: Originele, geëmotioneerde metal van Rage 21 is het laatste album tot nu toe van de Duitse metal band Rage. Kan de band na 20 albums nog steeds iets origineels neer zetten?

Rage

Rage is een Duitse heavy metal band geformeerd in 1984, ze waren een van de pioniers in de vroege metal scene van 1980'. De band heette oorspronkelijk Avenger maar veranderde de naam in Rage omdat er een gelijknamige band in Engeland was. Het eerste album dat werd uitgegeven onder de naam Rage was Reign of Fear in 1986. De band heeft een erg dynamische line-up gehad met veel veranderingen.

De huidige leden zijn:
 • Peter Wagner - Vocalen en basgitaar
 • Victor Smolski - gitaar
 • André Hilgers - Drums

De discografie van de band bestaat uit meer dan 20 albums waarvan 21 de laatste is die in 2012 uitkwam.

21

 1. "House Wins" (Introduction) - 1:30
 2. "Twenty One" - 6:16
 3. "Forever Dead" - 6:20
 4. "Feel My Pain" - 5:40
 5. "Serial Killer" - 5:45
 6. "Psycho Terror" - 6:57
 7. "Destiny" - 5:15
 8. "Death Romantic" - 5:59
 9. "Black and White" - 5:19
 10. "Concrete Wall" - 3:50
 11. "Eternally" - 5:10

Totale lengte: 58:06

Sfeerbeschrijving en instrumentgebruik

Normaliter ben ik niet perse een grote fan van heavy metal en met 21 van Rage was het dus ook even aankijken of ik het kon waarderen. Ik werd echter ontzettend verrast door de Duitse band. 21 van Rage bevat 11 uitzonderlijk melodieuze tracks vol energieke drum stoten, op zijn tijd heerlijke rock 'n roll licks en een goede dosis zang. Ik vind schone zang in metal meestal niet heel fijn omdat het al heel snel te stereotype mannelijk is maar in het geval van Rage pakken ze het wel erg goed aan. Het wordt daarnaast ook goed afgewisseld met meer schelle, grommende vocalen. 21 zit boordevol intense, hoekige breakdowns en uiterst ritmische passages waarin de gitaren soms abrupt overslaan in een geëmotioneerd spel. Deze afwisseling vind ik ontzettend tof gedaan en ik was dan ook al snel fan van deze plaat. Neem bijvoorbeeld het agressieve en apathische Forever Dead die uit het niets opeens lanceert in een geweldige breakdown of het prachtig gezongen refrein in Death Romantic. De band heeft dan ook wel wat weg van power metal op zijn tijd, vooral qua zang. 21 van Rage is daarnaast voor metal erg toegankelijk, zo spelen de tracks soepel weg en is de band niet bang hun passie uit te drukken in simpliciteit. Helaas is het wel weer een plaat waarin basgitaar geen essentiële rol krijgt aangeboden, zo is het instrument soms wel erg afwezig. In de track Black and White wordt tevens wah-wah effect gebruikt om een vrij euforische, dromerige overgang te creëren.

Uitblinkende nummers

3. "Forever Dead" - 6:20

Forever Dead begint met zware tom drums en wanneer gruizige gitaaraanslagen inzetten wordt hier meteen een heerlijke blues gitaar riff overheen gespeeld. Samen komen de instrumenten tot de conclusie van de introductie en wanneer cymbalen en nog zwaardere gitaar inzetten begint Forever Dead zijn woeste escapade. De schelle, donkere brommen worden afgewisseld met gesproken tekst en de gitaren lijken zonder enige moeite elkaar uitstekend af te wisselen. Ritmisch is Forever Dead vrij makkelijk te luisteren--De drum beats blazen heerlijk weg en wanneer het refrein aangekondigd is, breekt de track uit in een uiterst geëmotioneerd refrein vol melodieuze gitaar en zang. Na het refrein lanceert Forever Dead in een brutale breakdown met ritmische, korte gitaar tikken en rommelige drums. Met 6:20 qua tijd is er in Forever Dead genoeg te beleven maar het mooiste aan deze track vind ik het originele refrein waarin echt veel gevoel is verwerkt.

5. "Serial Killer" - 5:45

Serial Killer begint met een sample van een schreeuwende vrouw waarna sluipende, psychopathische bas tonen op komen draven. Wanneer gitaren hierover inzetten is het slechts een fractie van een seconden voordat provocerende zang partijen en op hol geslagen blast beats het nummer doen intreden. Deze agressieve sfeer blijft wat langer hangen wanneer de ritmiek wat veranderd en gitaren opeens een stuk harmonieuzer overkomen. De melodie is opeens een stuk meer tastbaar. Opnieuw geeft Rage een fantastisch refrein mee in Serial Killer; Lome, naturel gitaar noten worden ingespeeld over een melancholisch geheel. Serial Killer is misschien net iets minder een toegankelijke "banger" dan Forever Dead maar de afwisseling van schreeuwen, grunts en schone zang worden fantastisch gealtereerd. Serial Killer is opnieuw een lang nummer (sowieso zijn de tracks boven de 5 minuten lang). Serial Killer blijft verder vrij orthodox aan zijn begin staat maar wel is er een erg hoog en ijzig gitaarsolo te vinden die ook veel weg heeft van een stereotype power metal solo.

8. "Death Romantic" - 5:59

Death Romantic zoomt lyrisch in op de leegte van social media en meteen hoor je dat de drums hier meer naar de voorgrond zijn verplaatst. De gitaren spelen de introductie vlot weg met Talkbox effect. Een hangend ritme ontstaat door de piekende drums en apathische gitaar noten worden door de al hardere lage gitaren heen gespeeld. Tromgeroffel zorgt voor genoeg anticipatie en al hoewel ik niet perse fan ben van de wel erg cliché zang aan het begin van de track wordt dit volkomen goedgemaakt door de prachtige zang in het vers. Death Romantic is erg melodieus voor metal en laat zich afwisselen tussen twee sferen: Paranoïde en pathie. Een erg originele metal track dus en de drums komen, zoals eerder gezegd, fantastisch naar voren. Het wat lagere ritme zorgt dat de instrumenten een stuk meer tastbaar over komen en rond de 3 minuten slaat opnieuw een ontzettend lekkere breakdown in. Licht percussie gebruik voegt veel toe aan het ritme en daarom mag dat ook gezegd worden. De climax van de song die bestaat uit een gitaarsolo is deze keer net iets meer gematigd maar de originele samenstelling van de track maakt dit compleet goed.

9. "Black and White" - 5:19

Black and White opent met onheilspellende gitaar geluiden en haakse drum ritmes. Na een wat korte intro is meteen duidelijk dat Black and White opnieuw een wat minder snel nummer is. Het nummer verrast je pas echt wanneer euforische, magische wah-wah gitaren inzetten en schone zang deze overgang perfect begeleid. Al snel zetten drums echter een stuk harder in en de dubbele bas gaat compleet los op de schorre vocalen die ondersteund worden door groep zang op de achtergrond. Black and White kent passages waarin ontzettend snelle gitaar noten harmonieus worden ingespeeld. Het tofste aan 21 van Rage is de soms onverwachte wending in de tracks--Black and White is hier dan ook een prachtig voorbeeld van. Power metal melodieën worden afgewisseld met meer apocalyptische metal deuntjes en met deze mixtuur ontstaat Black and White; Een uitzonderlijk origineel metal nummer. Bij sommige nummers heb je het niet eens door dat het zo lang duurt, dit is ook het geval bij Black and White. Wel kent de track een wat langdradig maar krachtig gitaarsolo en een outro die mede wordt ingespeeld met akoestiek.

Prijs

€ 19,99 - € 24,99

Coverdesign

Op de voorkant zien we een demonische entiteit door artistiek vuur naar voren komen. De bandnaam is in goud opgedrukt. Ik vind dit nogal een uitgekauwd voorkantje.

Conclusie

Ik word niet vaak zo verrast door metal bands als bij Rage. Ik heb niet al het materiaal van de band gehoord maar zelfs door de jaren heen weet het een uitzonderlijk origineel metal album neer te zetten boordevol energie, provocatie en op zijn tijd diepzinnigheid. De klinkklare overgang tussen intense breakdowns en uitgerekte, geëmotioneerde refreinen zijn knap in elkaar gezet en zelfs door de clichés heen weet Rage genoeg innovatie te pompen. Ik had het liefst nog meer breakdowns willen zien op de plaat want uiteindelijk zijn dat de meest krachtige passages in de tracks--Gelukkig wordt dit volkomen goed gemaakt door exceptioneel gitaarwerk en harmonieuze solo's. De tracks duren lekker lang en met 11 nummers duurt de plaat dan ook bijna een uur. In dit uur komt het maar zelden voor dat je een track wil doorspoelen en dat vind ik erg knap met zulke lange nummers. Ben je dus op zoek naar een frisse metal wind dan kan ik 21 van Rage zeker aanraden!
© 2013 - 2019 Picobeertje, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Metal, niet alleen satan en geweldMetal, niet alleen satan en geweldMetal, voor veel mensen een directe associatie met de duivel, harde muziek, jongens en mannen met lang haar en geweld. V…
Heavy Metalbands - Iron MaidenIron Maiden rockt al ruim 30 jaar, de band werd opgericht in 1975 door de basgitarist van de band: Steve Harris. Iron Ma…
Bronnen en referenties
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Rage_%28band%29

Reageer op het artikel "21: Originele, geëmotioneerde metal van Rage"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Picobeertje
Gepubliceerd: 21-03-2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Muziek
Bronnen en referenties: 1
Recensies…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in vorm van een recensie bevat.
Schrijf mee!