InfoNu.nl > Muziek en Film > Muziek > Neighborhoods van Blink-182: Zijn ze de magie kwijt?
recensie

Neighborhoods van Blink-182: Zijn ze de magie kwijt?

Neighborhoods van Blink-182: Zijn ze de magie kwijt? Na bijna 5 jaar keerde de grootste pop punk band Blink 182 terug met het album Neighborhoods. De anticipatie was dan ook groot. Kunnen de skate punk jongens het nog steeds of zijn ze na al die jaren nou eenmaal de magie kwijt geraakt?

Blink-182

Blink-182 is een pop-punk/skater-punk band die samen kwam in Poway, California 1992. De band heeft in totaal meer dan 35 miljoen exemplaren over heel de wereld verkocht. De band bestaat uit bassist/vocalist Mark Hoppus, gitarist/vocalist TomDelonge en drummer Travis Barker. De band brak door met in 1999 met hun onwijs goed verkochte album Enema of the State die de populaire singles What's My Age Again? en All the Small Things met zich mee bracht. Blink-182 is sinds 2005 op hiatus geweest door verschillende omstandigheden en ze speelde tot 2009 in andere bands zoals +44, Angels & Airwaves en Cartbox Racer. In februari 2009 kwam de band weer samen en in september 2011 brachten ze hun nieuwe album Neighborhoods uit. De verdere discografie van de band is als volgt:
 • Cheshire Cat (1994)
 • Dude Ranch (1997)
 • Enema of the State (1999)
 • Take Off Your Pants and Jacket (2001)
 • Blink-182 (2003)
 • Neighborhoods (2011)

Neighborhoods

 1. Ghost on the Dance Floor
 2. Natives
 3. Up All Night
 4. After Midnight
 5. Heart's All Gone
 6. Wishing Well
 7. Kaleidoscope
 8. This Is Home
 9. MH 4.18.2011
 10. Love Is Dangerous
 11. Fighting the Gravity (Deluxe editie)
 12. Even If She Falls (Deluxe editie)

Sfeerbeschrijving en instrumentgebruik

Sinds 2000 heeft Blink-182 een prominente rol gespeeld in het pop punk genre, samen met namen zoals Sum 41 was Blink een band waar veel mensen naar luisterde en ook ik heb deze band een lange tijd gevolgd. Na bijna 5 jaar stilstand komt deze band die voor zoveel mensen zoveel betekend met hun nieuwe album Neighborhoods, het is dan ook vanzelfsprekend dat er veel verwachtingen omheen spelen. De bandleden hebben ook in diverse bands gespeeld en daar weer compleet nieuwe inspiratie opgedaan, ik verwachtte met Neighborhoods dus dan ook iets wat wel echt Blink-182 is maar toch ook uniek. Ik moet zeggen dat het hele album een beetje teleurstellend is.

Vooral het begin van de plaat, die ontzettend zachtmoedig en euforisch is uitgespeeld, klinkt als een regelrechte kopie van de andere band van Mark Hoppus: Angels & Airwaves. Dezelfde dromerige overgangen en dragende melodieën constateerde ik en over de productie ben ik ook niet al te spreken. Zo klinkt alles veel te gelikt en lijkt het echt op een uiterst cliché pop punk album. De eerst innovatieve en afwisselende melodieën van de jongens zijn vervangen door uitgekauwd optimisme en het al is gewoon niet zo origineel meer. Van de albumopener Ghosts on the Dancefloor tot Snake Charmer, het valt allemaal veel te veel onder een categorie. Snake Charmer lijkt zelfs haast een kopie van een track die Angels & Airwaves eerder heeft uitgebracht.

Gitaren klinken luchtig, schrapend en veel te zoet, overgeproduceerde drums staan het uitmuntende drumwerk van Travis Barker in de weg en de baslijnen lijken helemaal geen plaats te hebben op het nieuwste zogenaamde "meesterwerk" van Blink-182. Er zijn een paar tracks die de plank nog wel gedeeltelijk raken, zoals het energieke Kaleidoscope en de bonus tracks Fighting the Gravity en Even if She Falls. Het is daarnaast ook de stem van Mark Hoppus die te lang op dezelfde formule bouwt en ja, ik zeg het niet graag maar Neighborhoods is helaas erg eentonig in zijn geheel.

Uitblinkende nummers

6: Wishing Well

Wishing Well begint met euforische, druppende gitaar partijen. Harmonieuze noten zijn hier verder ook overheen gespeeld. Stereofonisch geluid komt aan het begin van de track ook opzetten maar veranderd weer naar normaal wanneer de intro af is. Dan zetten drums, gitaren en zang samen in om de optimistische melodie verder te begeleiden. Wishing Well vind ik net wat beter dan de meeste tracks omdat de basgitaar in deze track in ieder geval wat goede lijntjes kan spelen. Wishing Well maakt verder gebruik van wah-wah op computerbeats die zorgen voor drum fills maar voor de rest is Wishing Well weer een track die compleet klinkt als een uitgekauwd pop punk nummer. Daarnaast heeft het opnieuw ook weer ontzettend veel weg van Angels & Airwaves: De opvulling in de refreinen en de dromerige ruimte geluiden brengen Wishing Well samen tot stand. Verder is er weinig te beleven in Wishing Well, geen bijzondere bridge of passage is aanwezig.

7: Kaleidoscope

Kaleidoscope begint met hi-hats en dramatische gitaar tonen. Tom DeLonge zet zijn licht nasale stem hierover in en de eerst wat angstige sfeer van de track valt even weg wanneer drums een langzaam ritme weg spelen en gitaren lang uitgespeeld euforische tonen aanslaan. Kaleidoscope heeft in ieder geval al wat afwisseling maar het refrein van deze track is wel erg goed. Het blaast lekker weg met snelle, tikkende drums en uitgehaalde zang partijen van Mark Hoppus. Blink-182 doet net even iets anders in Kaleidoscope en dat hoor je dan ook meteen. Iets wat het album veel vaker had moeten doen.

11: Fighting the Gravity

Fighting the Gravity is helaas niet te beluisteren op de standaard editie van het album maar bied een betere luister ervaring dan de meeste nummers op Neighborhoods. Fighting the Gravity begint met onheilspellende synthesizers maar al snel valt dit weg. In plaats daarvan horen we een baslijntje zoals van ouds van Blink 182 en wanneer drums krachtig inzetten is de euforische epiek goed te vinden. Fighting the Gravity is weer een veel meer diverse track, zo stuitert het concept tussen opgewekt en mysterieus met uitgesleepte gitaar noten en ontzettend nauw drumwerk. Tom DeLonge neemt opnieuw de touwtjes in handen met de zang partijen en door gebruik van reverb ontstaat er eindelijk een Blink-182 track waarvan je zoiets hebt "Ja, dit is vernieuwend!".

12: Even If She Falls

Even if She Falls is opnieuw een track die je alleen bij de deluxe editie krijgt maar toch is het een track die ze veel beter op de standaard uitgave hadden kunnen zetten. In Even if She Falls klinken geëmotioneerde gitaren net wat warmer en gevoeliger dan op andere tracks, ook maakt het normaliter experimenteel drumwerk op de plaat hier baan voor wat ouderwetse kletsen van vertrouwde drummer Travis Barker. Met veel instrumentale passages van gitaar, cymbalen en vochtige bas gitaar is Even If She Falls een pakkend geheel. Helaas is de zang van Mark Hoppus wel weer precies hetzelfde zoals op Angels & Airwaves en telkens als hij zijn stukken zingt heb je zoiets van, kan dit echt niet een keer wat anders?

Prijs

15,00-19,50

Coverdesign

De zwart-wit, strip-achtige voorkant weerspiegelt de bandnaam in een collectie van gebouwen die op cartoon-achtige manier zijn afgebeeld.

Conclusie

Neighborhoods is een dramatisch pop punk album met formules die zichzelf maar blijven herhalen. De afdrukken van Mark Hoppus zijn veel te duidelijk in elke track. Vooral zijn eerdere band Angels & Airwaves (waar ik overigens wel fan van ben) lijkt een te grote rol te spelen op Neighborhoods. Ik ben niet snel kritisch als het op Blink-182 aankomt en daarom is het juist zo erg dat het echt een slecht album is. Euforische, uitgekauwde pop-punk die zichzelf constant blijft herhalen. De enige tracks die nog aardig te doen zijn zitten dan weer alleen bij de deluxe edition en ik vraag mij af waarom ze dit zo gedaan hebben. Neighborhoods is alleen voor de echte Blink 182 fans het geld waard gewoon om de collectie compleet te hebben maar voor de rest is er eigenlijk weinig positiefs wat ik over deze plaat kan zeggen. Erg jammer!
© 2013 - 2019 Picobeertje, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Punkmuziek en PunkcultuurPunk is niet enkel een muziekvorm maar ook een cultuur en mode. Punkmuziek kwam op in de jaren zeventig en is een vorm v…
Blind of slechtziend: iPhone, iPad en andere Apple-productenBlind of slechtziend: iPhone, iPad en andere Apple-productenOok voor wie niet (goed) meer ziet is een iPad of iPhone een uitkomst. Dankzij de standaard toegankelijkheidsfuncties zo…
Een luchtig, hartelijk punk album van The Bouncing SoulsrecensieEen luchtig, hartelijk punk album van The Bouncing SoulsPunk band The Bouncing Souls is niet bang om met Ghosts on the Boardwalk een luchtige, inspirerende en jeugdige sfeer ne…
Anouk - Who's Your Momma (recensie cd met Good God)Anouk - Who's Your Momma (recensie cd met Good God)Anouk is terug! Niet met een Hotel New York II, maar met een totaal nieuwe sound. Het album Who’s Your Momma ligt sinds…
Kenmerken van een RecensieHet schrijven van een recensie is vereist op bijna alle middelbare scholen. Bij het vak Nederlands wordt hier vaak veel…
Infoteur: Picobeertje
Gepubliceerd: 22-03-2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Muziek
Recensies…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in vorm van een recensie bevat.
Schrijf mee!