InfoNu.nl > Muziek en Film > Muziek > Blue Slide Park: Net zo goed als de mixtapes van Mac Miller
recensie

Blue Slide Park: Net zo goed als de mixtapes van Mac Miller

Blue Slide Park: Net zo goed als de mixtapes van Mac Miller Blue Slide Park is het debuutalbum van internet mega hit Mac Miller--Een rapper uit Amerika. Naast zijn mix-tapes bewijst hij met Blue Slide Park weer dat hij de formule heeft voor ontzettend pakkende hip-hop. Blue Slide Park is dan ook een ontzettend kleurrijke plaat met interessante thema's.

Mac Miller

Malcolm James McCormick, artiestennaam Mac Miller, is een Amerikaanse rapper uit Pittsburgh, Pennsylvania. Mac Miller begon met rappen op leeftijd 14, daarvoor wou hij singer-songwriter worden. Mac Miller heeft samen met zijn vrienden meerdere mixtapes uitgebracht en Blue Slide Park, die uitkwam in 2011, is zijn debuutalbum. Mac Miller zijn tweede album staat in de planning in 2013, genaamd Watching Movies With The Sound Off. Mac Miller is via het internet ontzettend populair geworden met zijn "crew".

Blue Slide Park

 1. English Lane
 2. Blue Slide Park
 3. Party On Fifth Ave.
 4. PA Nights
 5. Frick Park Market
 6. Smile Back
 7. Under the Weather
 8. Of the Soul
 9. My Team
 10. Up All Night
 11. Loitering
 12. Hole In My Pocket
 13. Diamonds & Gold
 14. Missed Calls
 15. Man in the Hat
 16. One Last Thing

Sfeerbeschrijving en instrumentgebruik

Blue Slide Park is een hip-hop album die duidelijk veel connecties legt aan de vrienden en geschiedenis van Mac Miller. Zo opent het album met een intro en het galmende, krachtige nummer Blue Slide Park die op een laag (hip-hop) tempo ontzettend kleurrijk overkomt. Ook met tracks zoals Frick Park Market en het prachtige Missed Calls laat Mac Miller echt wat van hemzelf zien. Qua teksten weet Mac Miller vaak ook erg intellectueel uit de hoek te komen maar hij is ook niet bang deze diepere kant van hem uit te schuiven voor de echte feest nummers: Zo krijgen we het Diamonds & Gold en het snelle, opzwepende Up All Night die overigens meer opgewekt klinkt dan andere nummers. Daarnaast komt Mac Miller echter ook met wat meer energieke, traditionele hip-hop tracks zoals Smile Back en My Team.

In Blue Slide Park komen vaak zware beats voorbij die in elkaar gezet zijn met samples. Synthesizers worden ook uitgebreid ingezet, soms om alleen wat op de achtergrond in te spelen maar ook hebben ze soms de leidende draad. Dit is bijvoorbeeld het geval met de zwoele, sentimentele synthesizer in Missed Calls. Samples staan natuurlijk sowieso wel centraal bij hip-hop en je mag dan ook lekker veel variatie verwachten met geluiden en instrumenten. Het album heeft 16 nummers maar een paar daar van zijn interludes (overgangen) dus uiteindelijk is het net wat korter.
Uitblinkende nummers

2: Blue Slide Park

Na de intro van English Lane krijgen we Blue Slide Park te horen. Blue Slide Park begint met gemanipuleerde vrouwen zang en ander psychedelisch klinkende computer geluiden. Kort na deze passage zet een zware, statische hip-hop beat in en Mac Miller rapt hier aardig vlot overheen. Op de achtergrond horen we een soort rare ruis, dit is verdraaide percussie en hiernaast horen we ontzettend hoge viool partijen en op zijn tijd wat lage retro synth geluiden. In Blue Slide Park lijkt de bas wat minder goed uit de verf te springen--raar omdat in hip-hop de bas ontzettend belangrijk is. Toch is Blue Slide Park een ontzettend pakkend nummer die zowel catchy als psychedelisch is.

7: Under the Weather

Under the Weather begint met elektrische gitaar tonen en erg hoge synthesizer. Het tempo lijkt laag te liggen maar wanneer de beats er op een heel andere manier in komen ontstaat er een opzwepend hip-hop nummer. Helemaal fijn als de bas er ook in gemixt wordt en opnieuw rapt Mac Miller op een hoog tempo weg. De sfeer slaat over wanneer het refrein aanbreekt: Rap maakt plaats voor melancholische zang en samen met de sombere instrumenten die hoorbaar zijn is deze track een stuk minder opgewekt dan de meeste tracks op het album. Daardoor krijgen we natuurlijk wel een erg oprechte, mooie tekst. Under the Weather maakt daarnaast veel ruimte voor alteratie in zowel de beat als het instrumentgebruik. Daarom mag je een somber, op zijn tijd dromerig hip-hop nummer verwachten.

10: Up All Night

Up All Night is mijn favoriete track van het album. Dit komt omdat ik van snelle nummers hou en Up All Night is dan ook het meest opzwepend van de hele plaat. De melodie is ook erg opgewekt. In de track komt euforische rap en zang voorbij die ondersteund wordt door speelse orgel geluiden en korte piano klanken. De tekst is dan ook erg jeugdig en het thema luidt dan ook: geniet van het leven. Wat ook opvalt is de ontzettend goed geproduceerde beat van het nummer. De drums slaan lekker in en uit ritmisch perspectief zit het gewoon ontzettend goed in elkaar.

14: Missed Calls

Missed Calls begint met een uiterst sentimentele, warme synthesizer. Deze track gaat duidelijk over gebroken liefde en het lijkt dit dan ook uit te beelden in elke sample: De beat is bijzonder kalm en hoort zacht aan, Mac Miller geeft een combinatie van langzame rap en zang en op de achtergrond spelen een soort belletjes de melodie verder uit. Verder komt viool en piano ook voorbij. De track klinkt een stuk minder opgevuld dan andere tracks maar dit is juist wat het nodig heeft om de fragiele sfeer neer te zetten. Missed Calls is na Up All Night mijn favoriete nummer door de vernieuwende sfeer en prachtige tekst.

Prijs

€ 12,98 - € 29,99

Coverdesign

De voorkant van Blue Slide Park komt psychedelisch over. We zien kleurrijke vierkanten afkaatsen tegen een simpele blauwe streep door het midden. Rechts onderin zien we "Mac Miller" in dezelfde blauwe kleur staan.

Conclusie

Ik luister persoonlijk niet heel erg veel hip-hop maar er zijn een aantal artiesten waarvan ik wel erg kan genieten. Mac Miller is er dan ook een van en met zijn debuutalbum geeft hij dezelfde formule aan zijn fans als op zijn mixtapes: Opzwepende, dreunende hip-hop beats, gesofisticeerde lyrics en lekkere feest nummers die nog een hele lange tijd in je oren blijven na zoomen. Het hele album is van begin tot eind eigenlijk ontzettend pakkend en al hoewel het voor mij niet moeilijk was om een keuze te maken aan uitblinkende nummers kan ik begrijpen dat de meer echte hip-hop fans elk nummer wel "uitblinkend" vinden. Verwacht van Blue Slide Park dus een variërende mix hip-hop, van feesten tot liefde en vriendschap; Alles komt voorbij!
© 2013 - 2019 Picobeertje, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Chester BenningtonChester Bennington is de zanger van de wereldberoemde band Linkin Park. Hij is niet alleen zanger, maar onder andere ook…
Maria Mena en het album ViktoriaIn 2011 bracht de Noorse zangeres Maria Mena haar zesde album uit: Viktoria. Met dit album rekent Maria voorgoed af met…
Anouk - Who's Your Momma (recensie cd met Good God)Anouk - Who's Your Momma (recensie cd met Good God)Anouk is terug! Niet met een Hotel New York II, maar met een totaal nieuwe sound. Het album Who’s Your Momma ligt sinds…

Reageer op het artikel "Blue Slide Park: Net zo goed als de mixtapes van Mac Miller"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Picobeertje
Gepubliceerd: 26-03-2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Muziek
Recensies…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in vorm van een recensie bevat.
Schrijf mee!