InfoNu.nl > Muziek en Film > Muziek > Trijntje Oosterhuis en het Eurovisiesongfestival 2015

Trijntje Oosterhuis en het Eurovisiesongfestival 2015

Trijntje Oosterhuis en het Eurovisiesongfestival 2015 Na het daverende succes van de The Common Linnets met het liedje ‘Calm after the storm’ op het Eurovisiesongfestival 2014, was de eer aan Trijntje Oosterhuis als Treincha om ons land te vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival 2015. Met welk liedje ging Trijntje optreden? Wie had het Nederlandse songfestivallied geschreven? Wanneer zijn de halve en hele finales van het Eurovisiesongfestival 2015? In welke halve finale zat Trijntje Oosterhuis (Treincha)? Wanneer en hoe vaak heeft Nederland het Eurovisiesongfestival gewonnen?

Eurovisiesongfestival 2014

Het Eurovisiesongfestival is in 2014 gewonnen door Oostenrijk door Conchita Wurst (de vrouw met de baard) met het liedje ‘Rise like a phoenix’. Nederland werd vertegenwoordigd door The Common Linnets (Ilse de Lange en Waylon) met het liedje ‘Calm after the storm’. Met dit nummer werden zij tweede. De grote vraag na dit daverende succes was ‘wie gaat ons land in 2015 vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival?’

Het succes van The Common Linnets

Hoewel er in eerste instantie behoorlijk veel kritiek is geleverd op The Common Linnets voor de keuze van hun liedje is gebleken dat dicht bij jezelf blijven en zingen wat je leuk vindt zeer goed kan uitpakken. Het is altijd moeilijk om goed in te schatten wat er precies voor zorgt welke artiest wint op het Eurovisiesongfestival en welk liedje in de smaak valt. Eén ding is zeker met een tweede plaats en het winnen van de twee Eurovisiesongfestival awards is het moeilijk de prestatie van de Common Linnets te overtreffen. (De Marcel Bezencon Awards zijn twee Eurovisiesongfestival awards die worden uitgereikt voor het beste en meest originele gecomponeerde liedje (‘Composer Award’) en de keuze van alle commentatoren van alle landen (‘Artistic Award’)).
De vraag was dan ook wie is de juiste kandidaat om ons land in 2015 op het Eurovisiesongfestival te vertegenwoordigen?

Wie kwamen er in aanmerking om ons land in 2015 op het Eurovisiesongfestival te vertegenwoordigen?

Nadat Nederland nummer twee is geworden op het Eurovisiesongfestival 2014 kwam ineens weer de vraag in beeld ‘kan Nederland als eerste eindigen op het Eurovisiesongfestival?’ De laatste keer dat dit gebeurde was in 1975 door Teach-in met het nummer ‘Ding-a-dong’. Het concept voor het winnende songfestivallied bestaat niet, maar over één ding was iedereen het eens ‘we moeten gaan voor kwaliteit’. Er zijn de afgelopen maanden al veel namen genoemd;

Caro Emerald

Caro Emerald is vooral bekend van haar cd ‘Deleted scenes from the cutting room floor’ met de single ‘A night like this.’ Ze heeft internationale hitpotentie en een eigen geluid.

Within Temptation

De groep Within Temptation is al vele jaren in veel landen bekend en geliefd. Dit wordt door sommigen gezien als een goede start. Daarnaast staat hun act als een huis.

Een goede dj met sterke zangeres

Nederland heeft een zeer goede reputatie qua dj’s en deze zijn ook zeer eigentijds. In combinatie met een zangeres met een dijk van een stem, maken zij een goede kans. Als dj is onder ander genoemd dj Tiësto en dj Afrojack. Als zangeres zijn onder andere genoemd Sharon Doorson en Eva Simons.

Het is niet van alle artiesten bekend hoe zij zelf dachten over een eventuele deelname aan het Eurovisiesongfestival 2015. Door het succes van de afgelopen twee jaren van Anouk (werd in 2013 negende met het nummer ‘Birds’) en in 2014 The Common Linnets met ‘Calm after the Storm’ was er bij veel artiesten in ieder geval meer belangstelling om mee te doen dan een aantal jaren geleden.

Bijna Alain Clark naar het Eurovisiesongfestival 2015

Er zijn flink wat geruchten geweest dat Alain Clark naar het Eurovisiesongfestival 2015 zou gaan. De Avrotros heeft toen der tijd bevestigt dat zij met Alain Clark in gesprek waren,maar dat hij niet de enige kandidaat was waar zij enthousiast over waren. Het selectiecomité voor het songfestival was echter niet blij met het feit dat zijn naam al bekend was voordat de onderhandelingen echt op gang waren gekomen.

Procedure deelname songfestival

Het Eurovisiesongfestival zit in de portefeuille van Daniël Dekker van de Avrotros. Hij geeft aan dat de omroep op dezelfde voet wil doorgaan als de afgelopen twee jaar. Het verantwoordelijke team vangt in de media op wie er willen meedoen. Het team (Daniël Dekker, Cornald Maas en Remco van Leen) maakt een keuze en belt de desbetreffende artiest(en) voor een gesprek. Als dit goed verloopt is de definitieve keuze gemaakt en mag de artiest zelf bepalen met welk liedje hij/zij ons land vertegenwoordigt op het Eurovisiesongfestival 2015. Dit betekent dat het Nationaal Songfestival, zoals in eerdere jaren, niet terugkomt. In augustus 2014 werd bekend dat er eind november meer informatie komt over de Nederlandse inzending voor het Eurovisiesongfestival 2015. Op 10 november werd bekend dat Trijntje Oosterhuis meedoet voor Nederland aan het Eurovisiesongfestival 2015.

Trijntje Oosterhuis gaat naar het Eurovisiesongfestival 2015

Niet alleen Alain Clark heeft in oktober uitvoerig overleg gehad met de Avrotros. Ook Trijntje Oosterhuis heeft gesproken met de organiserende omroep over eventuele deelname aan het Eurovisiesongfestival 2015. Zij is degene geworden om ons land te vertegenwoordigen in Wenen als Treincha op het Eurovisiesongfestival 2015. Trijntje Oosterhuis had een voorsprong op de andere kandidaten doordat zij meteen met een 'supersong' kwam, die zij had uitgekozen uit de collectie liedjes van collega Anouk (die twee jaar geleden negende werd met het nummer 'Birds).

Welk liedje zong Trijntje Oosterhuis op het Eurovisiesongfestival 2015?

Trijntje Oosterhuis zong het nummer Walk Along optreden op het Eurovisiesongfestival 2015. Het liedje is geschreven door Anouk. Cornald Maas (selectiecomité Eurovisiesongfestival) omschrijft het door Trijntje gekozen Eurovisienummer als 'verrassend' en 'niet direct gevoelig singer-songwriter-materiaal'. Bij het radioprogramma Gouden Uren van Daniël Dekker was het songfestivallied voor het eerst te horen. Het nummer is groots, maar knus en heeft een grote meezingbaarheidfactor door de vele waai-jaai-jaai-jaais.

Wanneer zijn de halve finales van het Eurovisiesongfestival 2015?

De halve finales van het Eurovisiesongfestival 2015 vinden plaats op dinsdag 19 en donderdag 21 mei 2015.

Wanneer is de finale van het Eurovisiesongfestival 2015?

De finale van het Eurovisiesongfestival vindt plaats op zaterdag 23 mei 2015.

In welke halve finale zatTrijntje Oosterhuis?

Trijntje Oosterhuis (Treincha) is bij de loting voor het Eurovisiesongfestival op 26 januari 2015 ingedeeld in de eerste halve finale op dinsdag 19 mei 2015. Zij trad op als vierde artiest.

Maakt Nederland een kans?

Ook dit jaar was het weer spannend of Nederland de finale van het songfestival zou halen. Zelf verwachtte ze dit niet 'de kans dat ik over Ilse en Waylon heen ga is nul, dat weet iedereen' aldus Trijntje Oosterhuis. Wel liet Trijntje weten dat ze 'heel erg veel zin had in de halve finale. Ze voelde zich fit en was er helemaal klaar voor'.

Tijdens de eerste repetitie in Wenen viel vooral haar jurk op. Tijdens haar optreden keek ze zoveel mogelijk rechtstreeks de camera in. Er werd toen nog geoefend met het spelen met de om haar heen cirkelende camera. De regisseur, Hans Pannecoucke (zelfde regisseur als bij The Common Linnets op het Eurovisiesongfestival 2014), wilde een minisprookje creëren waarin de camera de man verbeelde die Trijntje toezingt in 'Walk Along' Op deze manier hoopten ze de intimiteit van het liedje over te brengen op het publiek.

Bij latere repetities bleek Trijntje ook nog een andere jurk te hebben die beter in de smaak leek te vallen dan de eerste jurk. 'Met deze jurk stegen haar kansen' volgens buitenlandse journalisten. Volgens songfestivalkenner Cornald Maas leek het erop dat Trijntje in ieder geval wel de finale ging halen, ongeacht welke jurk, maar bij het Songfestival is alles mogelijk.

Maandagavond 18 mei had Trijntje definitief gekozen om een zwart broekpak tijdens de halve finale (en misschien hele?) te dragen. Hoewel het toen lang niet zeker was of Nederland doorging naar de finale kwam Trijntje rustig en positief over 'ik ben een artiest', zei ze, 'ik geef alles en zing en treedt op met heel mijn hart en dat is dan wat het is'. Jan Smit zei 'of je het nu een leuk nummer vindt of niet, het blijft in je hoofd zitten en dat is goed'. Hij verwachtte dat Trijntje Oosterhuis bij de eerste tien zou eindigen en door zou mogen naar de finale. Kortom het zou weer erg spannend worden.

Helaas mocht Nederland niet door naar de finale en daarmee is het songfestivalavontuur voor Trijntje Oosterhuis voorbij. Waaraan het precies lag is moeilijk te zeggen. Bij het Songfestival gaat het immers niet alleen om de vocale kwaliteiten.

Wie heeft de jurk van Trijntje Oosterhuis ontworpen?

De jurk die Trijntje tijdens de eerste repetitie droeg heeft zij uiteindelijk niet dragen tijdens de halve finale van het Eurovisiesongfestival 2015. De strakke zwarte jurk met een decolleté dat bijna tot Trijntjes navel reikte is ontworpen door 'Prince Charming' (Tygo Boeker). Hij had al eerder zorg gedragen voor kleding van Trijntje en ontwerpt soms ook de buitengewone schitterende oogverblindende kostuums voor de 'Toppers'. De kleding van de vier achtergrondzangeressen was verzorgd door Bas Kosters. Onder de jurk tijdens de eerste repetitie droeg Trijntje geen schoenen, ze trad op op blote voeten.

Nieuwe album heet ook 'Walk Along'

'Walk Along' is niet alleen het liedje waarmee Trijntje meedoet met het Eurovisiesongfestival, ook haar nieuwe album dat op 15 mei 2015 uitkomt heet zo. Naast 'Walk Along' staan er tien andere nieuwe liedjes op die door Anouk zijn geschreven en geproduceerd.

Wanneer en hoe vaak heeft Nederland het Eurovisiesongfestival gewonnen?

Nederland heeft vier maal het Eurovisiesongfestival gewonnen. Een overzicht;
 • Corry Broken met 'Net als toen' (1957)
 • Teddy Scholten met 'Een Beetje' (1959)
 • Lenny Kuhr met 'De Troubadour' (1969)
 • Teach In met 'Ding-a-Dong' (1975)

Lees verder

© 2014 - 2018 Informeren, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Walk Along, het songfestivalnummer van Trijntje OosterhuisWalk Along, het songfestivalnummer van Trijntje OosterhuisOp 11 december 2014 presenteerde Trijntje Oosterhuis het lied Walk Along. Dit midtempo-nummer zal zij gaan zingen bij he…
Waarom gaat Australië naar het Eurovisie Songfestival 2015?Waarom gaat Australië naar het Eurovisie Songfestival 2015?Op 19, 21 en 23 mei 2015 wordt de 60ste editie van het Eurovisie Songfestival gehouden in de Oostenrijkse hoofdstad Wene…
Trijntje Oosterhuis zingt op Eurovisie Songfestival 2015Trijntje Oosterhuis zingt op Eurovisie Songfestival 2015Zangeres Trijntje Oosterhuis vertegenwoordigde in 2015 Nederland op het Eurovisie Songfestival. Na Anouk en de Common Li…
Anouk, coach van The Voice of Holland 2015Anouk, coach van The Voice of Holland 2015Op 15 januari 2015 werd bekend gemaakt dat zangeres Anouk een van de nieuwe coaches wordt bij de THOH 2015. In tegenstel…
Eurovisie Songfestival 2015: alle deelnemersEurovisie Songfestival 2015: alle deelnemersHet Eurovisie Songfestival 2015 vond plaats op 23 mei 2015. De halve finales werden gehouden op 19 en 21 mei. Namens Ned…
Bronnen en referenties
 • ‘Het songfestival winnen? ‘Stuur Within Temptation!’ (Algemeen Dagblad, 13 mei 2014)
 • ‘Eurovisiesongfestival 2014: Maakt Nederland een kans’ door Informeren (www.infonu.nl)
 • ‘Uitslag finale Eurovisiesongfestival 2014’ door Informeren (www.infonu.nl)
 • 'Alain Clark kandidaat voor songfestival' (Algemeen Dagblad, 19 augustus 2014)
 • 'Trijntje overrompelde ons' door Stefan Raatgever (Algemeen Dagblad, 11 november 2014)
 • 'Ook Trijntje in de race voor het Songfestival' door Stefan Raatgever (Algemeen Dagblad, 1 november 2014)
 • 'Alain durft het aan' door Edwin van der Aa (Algemeen Dagblad, 20 augustus 2014)
 • 'Alain Clark naar Eurovisiesongfestival 2015' (www.3fm.nl, 19 augustus 2014)
 • 'Eind november meer info over de Nederlandse inzending (www.songfestivalweblog.nl, 23 oktober 2014)
 • 'Trijntje gaat voor Nederland naar het Songfestival' (Algemeen Dagblad, 8 november 2014)
 • 'Trijntje bevestigd deelname aan het songfestival' (ww.nujij.nl, 10 november 2014)
 • 'Songfestival-nummer van Trijntje Oosterhuis heet Walk Along' (www.nujij.nl, 11 december 2014)
 • 'Trijntje maakt songfestivallied wereldkundig' (www.showbizznieuws.nl, 11 december 2014)
 • 'Walk Along is inzending Eurovisiesongfestival' (www. showbizznieuws.nl, 11 december 2014)
 • 'Hoe klinkt Walk Along, het Nederlands Songfestivallied? (De Volkskrant, 12 december 2014)
 • 'Personalia: Trijntje Oosterhuis' (Trouw, 27 januari 2015)
 • 'De kans dat ik over Ilse en Waylon heen ga is nul, dat weet iedereen' (AD, 8 april 2015)
 • 'Trijntje zingt Walk Along in Utrecht' (AD, 28 april 2015)
 • 'Trijntje: ook album Walk Along' (AD, 22 april 2015)
 • 'Trijntje met acht koffers naar Wenen' (AD, 11 mei 2015)
 • 'Ik wil het mooiste van mijn lichaam accentueren' (AD, 12 mei 2015)
 • 'De stem, het lied, de jurk' (AD, 12 mei 2015)
 • 'Jurk staat haar supervet' (AD, 12 mei 2015)
 • 'Nieuwe jurk Trijntje: Ze maakt nu echt een kans' (www.rtlnieuws, 16 mei 2015)
 • 'Concurrent van Trijntje is stem kwijt en zegt huilend af' (www.ad.nl, 17 mei 2015)
 • 'Foto: Trijntje kiest voor broekpak op Songfestival' (www.rtlnieuws.nl, 18 mei 2015)
 • 'Het wordt een zware dobber voor Trijntje' (www.rtlnieuws.nl, 19 mei 2015)
 • 'Trijntje strandt in de halve finale'(www.rtlnieuws.nl, 19 mei 2015)
 • 'Verslagenheid in Nederlandse kamp' (www.rtlnieuws.nl, 19 mei 2015)
 • 'Daniël Dekker: Dit is het songfestival' (www.rtlnieuws.nl, 19 mei 2015)
 • 'Trijntje naar huis: Outfit misschien inschattingsfout' (www/rtlnieuws.nl, 20 mei 2015)
 • 'Trijntje: Jammer maar begrijpelijk' (www.rtlnieuws.nl, 19 mei 2015)

Reageer op het artikel "Trijntje Oosterhuis en het Eurovisiesongfestival 2015"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Informeren
Laatste update: 28-11-2016
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Muziek
Special: Eurovisiesongfestival
Bronnen en referenties: 32
Schrijf mee!