InfoNu.nl > Muziek en Film > Muziek > Neil Young - A Letter Home
recensie

Neil Young - A Letter Home

In het voorjaar van 2014 verrast Neil Young vriend en vijand met zijn nieuwe album "A Letter Home". Leek hij met zijn Pono-project net begonnen te zijn met een kruistocht tegen de matige kwaliteit van digitale muziek, nu komt hij op de proppen met een plaat die is opgenomen in een opnamecel uit de jaren veertig, met de daarbij horende geluidskwaliteit... Provoceert Neil Young hier, experimenteert hij, of doet hij gewoon waar hij zin in heeft? Ik denk het laatste. En ik geef hem groot gelijk!

Techniek

Begin 2014 lanceerde Neil Young op het South By South West festival in Austin, Texas de Pono, een nieuw bestandsformaat voor digitale muziek, met bijbehorende speler. Pono moest de opgenomen muziek weer de dynamiek geven die vroeger op elpee's te horen was, echt hifi-geluid. De huidige standaard, Mp3, zou maar een vlak aftreksel zijn van de originele opnamen.

Verrassend

Het is daarom verrassend en opvallend te noemen dat Young's eerste album na de introductie van Pono zo low-fi is als low-fi maar zijn kan.Voor de opname van A Letter Home maakte Neil Young gebruik van de "Voice-O-Graph", een soort telefooncel uit de jaren '40. in zo'n cel kon je toen, door er een paar muntjes in te gooien, een geluidsopname maken van enkele minuten, die rechtstreeks op een grammofoonplaat gezet werd. Het exemplaar dat Neil Young gebruikte, overigens het enige overgebleven exemplaar, werd gerestaureerd door zijn producer Jack White. Die deed dat zo goed, dat ook het gammele, krakkemikkige geluid gereproduceerd wordt.

Goed of niet goed?

Veel critici vallen hierover, mij stoort het niet zo. Dat je goed hoort dat de naald op het vinyl gezet wordt en er weer vanaf gaat (aan het begin en einde van kant 1 en kant 2) geeft de opname zelfs een sympathieke charme. Natuurlijk valt er over te twisten of deze opnametechniek nou zo essentieel is voor het album, maar het is nu eenmaal waar Neil Young voor gekozen heeft. Belangrijker is, dat hij een solo-album aflevert met heel aardige songs, het is zeker geen smet op zijn carrière. Fans van Neil Young kunnen onderverdeeld worden in de categorieën "met Crazy Horse" en "zonder Crazy Horse". Voor wie tot de laatste categorie behoort is A Letter Home een must, in ieder geval om even te beluisteren.

Covers

De songs op A Letter Home zijn opvallend genoeg allemaal covers. Dat is, buiten het album Americana, dat hij in 2012 maakte met zijn begeleidingsband Crazy horse, een uniek feit in Youngs imposante oeuvre tot dan toe. Het zijn de songs die hem aan het begin van zijn carrière inspireerden, zoals hij vertelt in het in tweeën gesplitste, gesproken titelnummer A Letter Home, gericht aan zijn overleden moeder. Wie in staat is zich niet te ergeren aan het telefoonachtige monogeluid zal genieten van prachtige nummers, gegoten in het typische Neil Young geluid. Hieronder een opsomming van de nummers op A Letter Home.

Songs

 • A Letter Home is een gesproken brief, gericht aan zijn overleden moeder. Op luchtige toon verteld hij dat alles goed is "beneden" en dat zij maar weer eens moet gaan praten met Neil's vader, nu ze daar toch allebei zijn (de ouders van Neil Young scheidden toen hij 10 jaar was).
 • Changes, inclusief de opstartgeluiden van de Voice-O-Graph, zet meteen de toon: een zanger, een gitaar, that's it. En dat is ook genoeg, als de zanger/gitarist Neil Young heet.
 • Girl From The North Country van Bob Dylan, inclusief mondharmonica, is een charmante uitvoering, die ondanks wat intonatieproblemen toch weet te overtuigen.
 • Needle Of Death van Bert Jansch. Hier hoor je de basis van het Neil Young nummer Ambulance Blues van het album On The Beach.
 • Early Morning Rain is een van de twee Gordon Lightfoot-nummers op de plaat.
 • Crazy van Willie Nelson wordt door Neil Young op een prachtige, breekbare wijze vertolkt.
 • A Letter Home, part 2. Het vervolg van de gesproken brief. Young vertelt zijn moeder van al de oude songs die hij herontdekt heeft en vertolkt op dit album.
 • Reason To Believe van Tim Hardin, bekender in de uitvoering van Rod Steward, voegt weinig toe aan het origineel. Tim Hardins live versie van dit nummer (luister maar eens naar het album Tim Hardin 3, Live In Concert) maakt elke cover overbodig . Die van Rod Steward, en zelfs deze van Neil Young. Maar het blijft een prachtig nummer. Wel jammer van de piano overdub door Jack White.
 • On The Road Again, de hit van Canned Heat, eveneens met pianobegeleiding, klinkt meer als de versie van Willie Nelson. wat overigens geen diskwalificatie is.
 • If You Could Read My Mind, de andere compositie van Gordon Lightfoot, wordt door Neil Young heel dichtbij het origineel gebracht.
 • Since I Met You Baby, de klassieker van BB King. Wederom met pianobegeleiding, die echter bij dit nummer heel goed past.
 • My Hometown van Bruce Springsteen is de vreemde eend in de bijt op dit album. Stammen de andere nummers uit de begintijd van zijn carriere, dit is van veel recentere datum. Het nummers zal voor Young persoonlijk veel emotionele waarde hebben.
 • I Wonder If I Care As Much van de Everly Brothers wordt door Neil Young gebracht als een echt jaren '40 nummer. Te meten aan het tevreden gelach aan het eind was hij er zelf ook heel tevreden mee.

A Letter Home verscheen op het label Third Man Records.
Producers: Neil Young en Jack White.
Verkrijgbaar als LP, CD en digitaal.
© 2014 - 2019 Lebonton, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Hits jaren 70: 1972Welke nummers waren in 1972 een grote hit? In dit artikel kun je een duidelijke lijst vinden van bekende nummers uit 197…
Duitse spelling en uitspraak: een beknopte handleidingDuitse spelling en uitspraak: een beknopte handleidingAls je Duits wil leren, dan kan je best beginnen met de basisprincipes van spelling en uitspraak. Deze ga je nodig hebbe…
Spaans: Onregelmatige werkwoorden ISpaans: Onregelmatige werkwoorden IIn dit artikel vindt u onregelmatige werkwoorden in het Spaans. Deze werkwoorden zijn vervoegd: 'zijn', 'zich bevinden',…
Van baguettes tot glutenvrij brood: de Home Bread BaguetteVan baguettes tot glutenvrij brood: de Home Bread BaguetteWilt u graag uw eigen baguettes bakken? Dan is een broodbakmachine misschien iets voor u. De Moulinex OW6101 Home Bread…
Wordfeud: Scrabble spelen op je smartphone of tablet!Wordfeud: Scrabble spelen op je smartphone of tablet!Ken je het spelletje Scrabble nog van het bordspel waar je uren met vrienden of familie kon spelen? Tegenwoordig is er e…
Bronnen en referenties
 • Foto: flickr.com, nrk_p3

Reageer op het artikel "Neil Young - A Letter Home"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Lebonton
Laatste update: 04-07-2014
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Muziek
Bronnen en referenties: 1
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.
Schrijf mee!