recensie

Muziekrecensie: Altamira – Mark Knopfler/Glennie (2016)

Muziekrecensie: Altamira – Mark Knopfler/Glennie (2016) Na jarenlange stilte rondom filmmuziek van Mark Knopfler is er eindelijk weer eens een nieuwe soundtrack van zijn hand gekomen. Het is muziek behorend bij de film Altamira die gaat over de amateur archeoloog Marcelino Sanz de Sautuola die in de negentiende eeuw veelkleurige laat-paleolithische rotstekeningen in de Altamira grot in Spanje ontdekte (zijn dochter had als eerste de tekeningen gezien). De soundtrack Altamira is slechts zesentwintig minuten lang en bevat tien nummers waarvan er acht geschreven zijn door Mark Knopfler en twee door de dove percussionist Evelyn Glennie. Knopfler speelt al zijn nummers op Spaanse akoestische gitaar begeleid door keyboards en harmonium van Guy Fletcher (Dire Straits) en percussie, marimba en vibes gespeeld door Evelyn Glennie. Op sommige nummers is ook nog cello te horen gespeeld door Caroline Dale en fluit door Michael McGoldrick. De nummers van Mark zijn vooral heel erg melodieus, terwijl de songs van Evelyn bijzonder geheimzinnig klinken.

De film Altamira

De grot Altamira

De film Altamira gaat over veelkleurige laat-paleolitische rotstekeningen in de Altamira grot (270 meter lang en 2 tot 6 meter hoog) in Spanje, in Cantabrië, nabij het dorp Santillana del Mar, 30 km ten westen van Santander. Deze tekeningen werden in 1879 ontdekt door de dochter van amateur archeoloog Marcelino Sanz de Sautuola. Geschat wordt dat de tekeningen vijftienduizend jaar oud zijn. Het gaat om honderdvijftig rotstekeningen over bizons, herten, paarden en everzwijnen. Ze zijn getekend in de kleuren zwart, oker en rood. Er zijn ook handafdrukken gevonden en grote hoeveelheden vuistbijlen, pijlpunten, stenen messen en naalden uit het solutréen en het magdalénien.

Aanvankelijk werd door wetenschappers niet geloofd dat de tekeningen zo oud waren en Marcelino Sanz de Sautuola werd zelfs beschuldigd van het maken van vervalsingen. Pas vijftien jaar na zijn dood erkenden zijn tegenstanders dat ze het bij het verkeerde einde hadden.

Tegenwoordig is de toegang tot de grot beperkt voor bezoekers. Dit komt omdat de tekeningen zijn gaan verkleuren en verdrogen door de adem van de bezoekers van de grot. Er kunnen wekelijks maar vijf bezoekers met een gids de rots bezoeken.

De film Altamira

In 2016 is de film Altamira uitgebracht. Het is een biografische dramafilm van regisseur Hugh Hudson met rollen voor Antonio Banderas, Allegra Allen, Clement Sibony, Rupert Everett, Golshifteh Farahani, etc. De film gaat over de ontdekking van de rotstekeningen en de controversie die daartoe leidde bij geestelijken en wetenschappers in de negentiende eeuw. De film duurt ruim anderhalf uur.

De soundtrack Altamira

De muziek bij de film is geschreven door Mark Knopfler. Ook zijn er twee nummers geschreven door de dove percussionist Evelyn Glennie. In totaal kent de soundtrack tien nummers en die duren in totaal bijna zesentwintig minuten. De cd is geproduceerd door Mark Knopfler en Guy Fletcher.
 1. "Altamira" 2:59
 2. "Maria" 3:33
 3. "Dream of the Bison" (Evelyn Glennie) 2:52
 4. "By the Grave" 2:00
 5. "Onward" 2:01
 6. "Marcelino's Despair" 2:27
 7. "Farewell to the Bison" (Evelyn Glennie) 2:21
 8. "This Is Science" 1:59
 9. "Glory of the Cave" 2:07
 10. "Farewell to Altamira" 3:34

De hoofdmoot van de soundtrack bestaat uit Spaans akoestisch gitaarspel van Mark Knopfler begeleid door keyboards en af en toe wat andere instrumenten zoals fluit en cello. Het gitaarspel klinkt heel helder, heeft een typisch Spaanse gitaarsound, en is zeer melodieus zoals we gewend zijn van Knopfler. Al zijn nummers zijn instrumentaal waarbij het centrale muziekthema steeds weer terugkeert. Ook de twee liedjes van Evelyn Glennie zijn instrumentaal. Ze klinken wat minder melodieus maar des te geheimzinniger waarbij je je in de grot waant. Het is wonderbaarlijk om de muziek te horen wetende dat ze zelf doof is. Het is verrassend knap om dan zulke sfeervolle muziek te componeren. Een echt goede beschrijving van de soundtrack is eigenlijk pas te geven alsook de film is gezien. Dan pas kan de sfeer van de plaat goed beschreven worden. De film blijkt in juli 2016 nog niet te draaien in de Nederlandse bioscopen. Aan de voorkant van het cd-hoesje is een bizon uit de grot afgebeeld. Verder bevat het dunne boekje geen informatie over de film zelf. Dat was wel aardig geweest al was het maar om wat reclame te maken voor de film.

Hitlijsten

De cd, die 22 april 2016 werd uitgebracht (op 1 april 2016 al via iTunes), heeft niet zo hoog gescoord in de Europese hitlijsten. In Italië scoorde de plaat het hoogst met een zevende positie in de compilatie hitlijst. In Nederland kwam de plaat niet hoger dan de vierenzeventigste positie. Vlaanderen deed het iets beter met een drieënvijftigste positie terwijl in Wallonië de achtenzestigste positie werd bereikt. Maar dat zal Knopfler allemaal wel worst wezen. Hij is allang niet meer bezig om hits te scoren. Hij is op en top muzikant die gaat voor kwaliteit en niet voor kwantiteit.

Het is nog even afwachten of Knopfler tijdens een volgende soloconcert één nummer van dit album zal spelen (de titelsong waarschijnlijk). Meestal speelt hij altijd wel een stuk filmmuziek als intro van een lied uit zijn solowerk of uit het werk van Dire Straits.

Mark Knopfler en zijn filmmuziek

Naast zijn succesvolle carrière met de band Dire Straits (die sinds 1996 officieel niet meer bestaat – Knopfler had er geen zin meer in omdat het hem allemaal te groots werd) en ook als soloartiest, heeft Knopfler een imposante carrière opgebouwd als filmmuzikant. Meteen al de eerste soundtrack Local Hero was een succes. Op deze soundtrack staat het mooie nummer Going Home met een fantastische saxofoonsolo op het eind. Het lied wordt nog geregeld live gespeeld als slotnummer tijdens solo concerten van Knopfler. Later volgden nog de soundtracks Cal, The Princess Bride, Last exit to Brooklyn, Wag the dog, Metroland en A shot at glory. Stuk voor stuk prachtige filmmuziek die zeer de moeite van het luisteren waard is.

De kracht van Knopflers filmmuziek is dat hij zich niet heeft laten meeslepen door de Dire Straits sound. Hij maakt muziek die echt bij de films passen en dat is meestal geen Dire Straits sound. Er zijn fans van Mark Knopfler die zijn filmmuziek zelfs mooier vinden dan zijn muziek van Dire Straits of zijn solowerk.

Wie is Evelyn Glennie?

Evelyn Glennie lijkt niet zo bekend in Nederland. Maar tijdens het zoeken naar informatie over haar blijkt dat ze live heeft opgetreden tijdens de Olympische Spelen in Londen in 2012. Ze is dus in feite wereldberoemd.

Glennie komt uit Schotland en is een virtuoos percussionist. Bijzonder is dat zij doof is en toch in staat blijkt te zijn muziek te maken. Ze is niet doof geboren. Ze werd vanaf haar achtste slechthorend. Vanaf haar twaalfde is ze helemaal doof geworden. Maar dat belet haar niet om voor het grote publiek op te treden. Ze 'luistert' met haar blote voeten naar de trillingen van de muziek. Ook heeft ze geleerd om met andere lichaamsdelen naar muziek te 'luisteren'. Ze werkt veel samen met andere artiesten zoals Steve Hackett, Bela Fleck, Bobby McFerrin, Fred Frith en The King's Singers. Ondertussen heeft ze al zo'n elf albums op haar naam staan.

Lees verder

© 2016 - 2020 Etsel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Dire Straits: vernieuwende video voor Money for nothingDire Straits: vernieuwende video voor Money for nothingIn 1985 brengt de Britse groep Dire Straits het album ‘Brothers in arms’ uit waarop het nummer ‘Money for nothing’ is te…
Grot van Altamira in Cantabrië - SpanjeGrot van Altamira in Cantabrië - SpanjeIn de Grot van Altamira, in Spanje, zijn rotstekeningen gevonden van onschatbare waarde. Het zijn prehistorische tekenin…
The Never Ending Tour van Bob DylanIn de zomer van 1988 begon de levende legende Bob Dylan aan een grote tournee. Tot op de dag van vandaag is er eigenlijk…
Dire Straits: Sultans of SwingDire Straits: Sultans of SwingDire Straits was een Britse rockband met als bekendste lid zanger de legendarische gitarist Mark Knopfler. De band stond…

James Brown Is Dead: een legendarisch housenummer uit 1991James Brown Is Dead: een legendarisch housenummer uit 1991In 1991 verscheen het housenummer 'James Brown Is Dead' van het Nederlandse project L.A. Style. Het nummer werd een groo…
Uitslag finale Eurovisiesongfestival 2016Uitslag finale Eurovisiesongfestival 2016De uitslag van de finale van het Eurovisiesongfestival 2016. Zaterdag 14 mei 2016 traden er 26 deelnemers (landen) op de…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Janeb13, Pixabay
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Altamira_%28grot%29
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Altamira_%28film%29
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Altamira_%28album%29
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Evelyn_Glennie

Reageer op het artikel "Muziekrecensie: Altamira – Mark Knopfler/Glennie (2016)"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Etsel
Laatste update: 13-12-2018
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Muziek
Bronnen en referenties: 5
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.
Schrijf mee!