Neverland: Het landgoed van Michael Jackson

Neverland: Het landgoed van Michael Jackson Neverland of Neverland Valley Ranch was vanaf 1988 het landgoed van zanger Michael Jackson. Het landgoed bevindt zich in Los Olivos, Santa Barbara County, Californië aan de Figueroa Mountain Road 5225. Jackson woonde op deze plek tot 2008. Naast het huis bevond zich op het landgoed een privé-pretpark met onder andere een dierentuin en een kartbaan. Het landgoed omvat in totaal 1214 hectare grond.

Waarom heet het landgoed 'Neverland'?

Jackson vernoemde zijn landgoed 'Neverland' naar het fictieve eiland van Peter Pan. Een karakter dat voor het eerst werd beschreven in The Little White Bird uit 1902, door de Britse auteur J.M. Barrie. In 1924 werd Peter Pan voor het eerst verfilmd. Sindsdien zijn er meerdere films uitgebracht met Peter Pan als karakter, waaronder de beroemde Disney-tekenfilm uit 1953. Peter Pan was een grote inspiratiebron voor Jackson. Zo leefde hij graag zijn leven in een 'kinderlijke' fantasiewereld. Deze wens maakte hij werkelijkheid op zijn eigen landgoed: 'Neverland'. De plek waar hij voor altijd kind kon zijn en ook graag tijd doorbracht met kinderen en dieren.

Interesse van Jackson

Jackson raakte in 1983 geïnteresseerd in het landgoed na de opnames van de videoclip 'Say Say Say' met Paul McCartney. McCartney had hier tijdelijk zijn onderkomen tijdens de opnames. Uiteindelijk was het Elizabeth Taylor die hem overtuigde het landgoed te kopen, aangezien hij nog steeds in zijn ouderlijk huis woonde. In 1988 maakte Jackson de beslissing om het landgoed te kopen en het te vernoemen naar Neverland.

Hoe zag landgoed eruit?

Op het landgoed bevonden zich onder andere een achtbaan, een reuzenrad, een draaimolen, een botsautobaan, een basketbalveld, een bioscoop, een arcadehal en diverse gastenverblijven. Jackson nodigde kansarme kinderen (en hun ouders) uit op zijn Neverland. Daarbij ondersteunde hij de ouders op financieel gebied.
Ook had Jackson een eigen dierentuin, met personeel, waar olifanten, giraffen, krokodillen, orang-oetangs, beren en tijgers te zien waren. Bubbles, de chimpansee die Jackson begin jaren tachtig adopteerde, had ook zijn thuis in Neverland en was regelmatig te vinden in het huis van Jackson. Door het landgoed reed een treintje langs de verschillende attracties.

Bijzondere objecten

In de woning van Jackson hield hij een aantal bijzondere objecten. Van een gouden, op maat gemaakte troon, realistische maskers van zijn eigen gezicht tot levensgrote poppen van grote actiehelden. Ook had hij een zuurstofcabine waarvan hij gebruik zou kunnen maken om langer te kunnen leven. In de videoclip van het nummer 'Leave Me Alone' uit 1989 komt dit object, en de aandacht van de pers daarbij, aan bod.

Beschuldigingen van kindermisbruik

Jackson's naam is veelal in verband gebracht met kindermisbruik. Iets wat Jackson zelf altijd heeft ontkend. De eerste aanklacht tegen Jackson was in 1993. Hij werd beschuldigd een 13-jarige jongen meerdere malen lastiggevallen te hebben tijdens zijn verblijf op Neverland. Tot een proces kwam het niet, door een schadevergoeding die Jackson betaalde. Jackson was erg aangedaan door de aantijgingen.

In 2003 werd hij opnieuw aangeklaagd, naar aanleiding van uitspraken in de documentaire Living with Michael Jackson van Martin Bashir. Bij een bezoek van Bashir aan Neverland kwam de omgang van Jackson met kinderen ter sprake. In de documentaire vertelde Jackson dat hij wel eens samen in bed ligt met kinderen. Hierbij benadrukte hij dat het niet om iets seksueels ging, maar om iets puur onschuldigs. Desalniettemin leidden de uitspraken van Jackson tot een rechtszaak. In 2005 werd hij op alle punten vrijgesproken.

In 2019 kwamen Wade Robson en James Safechuck met de documentaire Leaving Neverland. In de documentaire vertellen de twee mannen, op een detailleerde manier, hoe Jackson ze misbruikte. Het misbruik vond volgens hen plaats op Neverland, maar ook daarbuiten. De documentaire veroorzaakte een golf aan reacties. Oprah Winfrey nodigde de hoofdrolspelers en de maker van de documentaire uit voor een lang interview. Daarnaast ontstond er een tegenreactie van mensen die Jackson steunen en de beschuldigingen afkeuren. Er zouden geen fysieke bewijzen zijn. Ook werden bepaalde uitspraken uit de documentaire weerlegd.

Staat van het landgoed

Na de beschuldiging van kindermisbruik in 2003, met als gevolg een grote inval van de politie, was volgens Michael Jackson het huis schade aangedaan. Hij zou zich, naar eigen zeggen, nooit meer thuis voelen op zijn Neverland. In 2005 deed hem dat besluiten om Neverland te verlaten. In 2014 werd de waarde van het landgoed geschat tussen de 35-50 miljoen dollar. Na een opknapbeurt in 2015 was de vraagprijs 100 miljoen dollar. In 2019 is de vraagprijs gedaald naar 31 miljoen dollar.
© 2019 - 2020 Kefuhs, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Omer Bhatti, een geheime zoon van Michael Jackson?Op 25 juni 2009 is Michael Jackson overleden. Sinds zijn sterven, zijn er veel verhalen rond gegaan. Is hij een natuurli…
Overlijden van Michael JacksonOverlijden van Michael JacksonWoensdag 25 juni 2009 is de popster Michael Jackson overleden. Wie was deze man, die met zijn hit Thriller doorbrak in d…
Michael Jackson feitjes die je nog niet wistSinds Michael Jackson is overleden is hij weer volop in het nieuws. Ik heb tussen de vele roddels door gezocht naar weet…
Michael Jackson's This Is It, een prachtige documentairerecensieMichael Jackson's This Is It, een prachtige documentaireWoensdag 28 oktober 2009 ging de documentaire ‘Michael Jackson’s This Is It’ in première. De documentaire gaat over de v…

De diepere lagen van Pink Floyd's 'Dark Side of the Moon'De diepere lagen van Pink Floyd's 'Dark Side of the Moon'Dark Side of the Moon is het achtste studioalbum van Pink Floyd. Het album werd opgenomen in 1972 en uitgebracht in 1973…
The 1975 – A Brief Inquiry Into Online Relationships (2018)recensieThe 1975 – A Brief Inquiry Into Online Relationships (2018)Op 30 november bracht de Britse poprockband The 1975 haar derde studioalbum A Brief Inquiry Into Online Relationships ui…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: John Wiley Jw4nvc - Santa Barbara, California, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
  • https://www.rollingstone.com/music/music-news/michael-jacksons-neverland-ranch-devalued-in-real-estate-market-110295/
  • https://www.themeparktourist.com/features/20141008/29381/pictorial-history-pf-michael-jacksons-private-theme-park
  • http://www.worldation.com/stories/fallen-kingdom-happened-michael-jacksons-neverland-ranch/
  • https://eternallysunny.com/odd-items-neverland-ranch/
  • https://www.npo3fm.nl/nieuws/3fm/387396-dit-zijn-de-reacties-op-de-michael-jackson-documentaire

Reageer op het artikel "Neverland: Het landgoed van Michael Jackson"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Kefuhs
Laatste update: 29-04-2019
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Muziek
Bronnen en referenties: 6
Schrijf mee!