De diepere lagen van Pink Floyd's 'Dark Side of the Moon'

De diepere lagen van Pink Floyd's 'Dark Side of the Moon' Dark Side of the Moon is het achtste studioalbum van Pink Floyd. Het album werd opgenomen in 1972 en uitgebracht in 1973. De cover, met een prisma waar een licht doorschijnt dat breekt in de kleuren van de regenboog, is een bekend symbool geworden in de popmuziek. Het album betreft een conceptalbum. Dat houdt in dat de nummers in elkaar overlopen en er een overkoepelend thema is. Het album is tot 2019, met meer dan 50 miljoen exemplaren, het op een na best verkochte album aller tijden. Het album had in eerste instantie de werktitel: 'Eclipse: A Piece for Assorted Lunatics', maar dit veranderde later in 'Dark Side of the Moon'. Het album reflecteert op het leven, de schoonheid ervan, maar vooral de strijd. Het album bevat naast nummers met zang, instrumentale nummers. Alle bandleden hebben hun aandeel gehad in het schrijfproces van een of meerdere nummers.

Productie

Aan het album, dat werd opgenomen in de Abbey Road Studio's, werkten de Pink Floyd-bandleden David Gilmour, Roger Waters, Richard Wright en Nick Mason mee. In de studio had de band tijdens de opnames een van de meest geavanceerde mixers tot hun beschikking, waardoor er veel geluidseffecten konden worden toegevoegd. Er werd geëxperimenteerd met innovatieve technieken om bepaalde klanken te produceren. Ook werd er veel gebruik gemaakt van synthesizers, die geluiden kunstmatig (elektronisch) kunnen opwekken. Alan Parsons was tijdens het productieproces geluidstechnicus. Hij werkte eerder mee als technicus aan het album 'Abbey Road' van The Beatles.

Succes

Er werden twee singles uitgebracht van het album. Dit waren 'Money' en 'Us and Them'. 'Money' leverde voor Pink Floyd het eerste grote succes op in de Verenigde Staten. Het album stond van 1973 tot 1988 non-stop genoteerd in de Amerikaanse Billboard charts.
In Nederland bleef dit vanaf de verschijning van het album bij drie maanden. Al keerde de plaat vervolgens meerdere malen terug in de hitlijsten. In 2018 stond 'Dark Side of the Moon' nog genoteerd op nummer 100. De hoogste positie die het album bereikte in de Nederlandse Album Top 100 was nummer vier.

Tracklist

De nummers van het conceptalbum 'Dark Side of the Moon' lopen in elkaar over en vertellen een verhaal. Maar waar gaat elk nummer over?

 • Speak To Me
 • Breathe (In the Air)
 • On the Run
 • Time
 • Great Gig in the Sky
 • Money
 • Us and Them
 • Any Colour You Like
 • Brain Damage
 • Eclipse

Speak to Me

In dit openingsnummer van het album is er een collage van geluiden te horen, die het thema van het album inluiden. Je begint in stilte, waarna je een hartslag hoort die langzaam harder wordt. Alle geluidsfragmenten zijn herleidbaar naar de volgende tracks op de plaat:
 • Een hartslag (Eclipse);
 • Een tikkende klik (Time);
 • Een lach (Brain Damage);
 • Een rinkelende kassa (Money);
 • Een helikopter (On the Run);
 • Een gil (The Great Gig in the Sky);
 • Een achterwaarts pianoakkoord (Breathe).

Er komt geen zang in het nummer voor. De track wordt volledig toegeschreven aan Nick Mason.
De geluidseffecten gaan uiteindelijk over in de volgende track 'Breathe'.

Breathe (In the Air)

In het tweede nummer spreekt de volwassene tegen een pasgeborene. 'Breathe' staat dan ook voor het ademen na de geboorte.

"Breathe, breath in the air,
enjoy life now while you can."


De volwassene geeft de pasgeborene een wijze les mee voor het leven dat komen gaat. Een belangrijk advies daarbij is om de geliefden om je heen niet te verlaten of te vergeten. In essentie leert het nummer iemand van het leven te genieten en te ontdekken zonder bang te zijn om te falen, voordat je je zorgen moet gaan maken om tijd en geld, onderwerpen die in andere tracks op het album aan bod komen.

On the Run

Dit instrumentale nummer gaat volgens Gilmour over het reizen van de band en over de daaropvolgende vliegangst. Je hoort een oproep vanaf een vliegveld dat er een vlucht klaar staat te vertrekken naar Rome, Caïro en Lagos. Vervolgens beleef je een soort van spacende trip, waarbij alles aan je voorbij lijkt te schieten. Je hoort een duivelse lach en dan is een neerstortend vliegtuig te horen. Vervolgens hoor je iemand rennen en klokken tikken, die het verloop naar het volgende nummer aangeven.

Time

De klokken, die begonnen te tikken, gaan allemaal tegelijk af aan het begin van 'Time'. Dan start een ritmisch getik met daarop volgend een instrumentaal gedeelte. Dan begint Gilmour met zingen:

"Ticking away the moments that make up a dull day..."

Het nummer 'Time' gaat over het verstrijken van de jeugd en daarbij de mogelijkheden en kansen die je hebt als jong persoon. Als je jong bent denk je daar niet bij na en leef je het leven zonder daar bij stil te staan, maar voor je het weet is het voorbij.

Great Gig in the Sky

'Great Gig in the Sky' begint met het pianospel van Wright. Dan volgen de gitaarklanken van Gilmour en de baspartij van Waters.
Als laatste voegen de drums van Mason zich toe aan de opbouw van het nummer. Op dat moment mengt er ook een stem van een vrouw (Clare Torry) zich door middel van enkel klanken.

Er zijn twee gesproken teksten in het nummer hoorbaar:

And I am not frightened of dying. Any time will do, I don't mind. Why should I be frightened of dying? There's no reason for it you've got to go sometime.

en

I never said I was frightened of dying.

De vrij heftige emotie, die Torry met haar stem aan het nummer heeft toegevoegd, is gebaseerd op het onderwerp van de track.
De focus ligt hierbij op de droevige en angstige gedachten aan de naderende dood en het niet kunnen ontsnappen eraan.

Money

Rinkelende kassa's en geldmunten die vallen zijn de eerste geluiden die je hoort. De titel 'Money' slaat op het belang van geld en de betekenis die eraan gegeven wordt. Geld beheerst het huidige leven en de economie draait om het winst maken, waarbij niemand wordt gespaard. Het nummer doet je beseffen dat wij in een op winst beluste wereld leven en soms vergeten waar het in het leven echt om gaat, namelijk respect en liefde. Op de elpeeuitgave van het album is 'Money' het eerste nummer dat staat op de tweede kant.

Us and Them

Het nummer, geschreven door Wright, werd in eerste instantie in instrumentale vorm geproduceerd voor een film, maar werd afgekeurd door de regisseur omdat het te droevig zou zijn. Na enkele jaren kreeg het een plek op 'Dark Side of the Moon'. De tekst die bij het nummer werd geschreven gaat over oorlog, waarbij twee partijen 'us and them' tegenover elkaar staan. God, weet dat groepen die van elkaar verschillen van mening of religie, het niet zien zitten om te gaan vechten, omdat oorlog niets oplevert. We leven in een maatschappij met verschillende klassen en we worden vaak in hokjes geplaatst, maar tenslotte is ieder mens gelijk en leven we met elkaar.

Any Colour You Like

De blik op de wereld is voor iedereen anders. Je kunt het ook sturen. Dit geeft je de mogelijkheid om dingen vanuit een ander perspectief te bekijken. Als je jezelf er voor open stelt, kun je andere inzichten krijgen. Daarover gaat Any Colour You Like. Een instrumentaal nummer met een mooie betekenis dat qua sound ruimtelijk en experimenteel klinkt, maar tegelijkertijd rust geeft en aanleiding geeft tot nadenken.

Sommigen denken dat het thema van 'Any Colour You Like' drugs is. Volgens Waters is hier geen sprake van.

Brain Damage

Dit nummer staat in het teken van het krankzinnig worden. "The lunatic is on the grass". Tijdens de coupletten hoor je regelmatig giechelende stemmen. Stemmen die iemand gek maken. De oorzaken hiervoor kunnen te maken hebben met de voorgaande thema's. Denk aan het ouder worden, schulden hebben, je in een oorlogssituatie bevinden, enzovoort. En dat je hierdoor jezelf en de realiteit kunt verliezen. De leden van Pink Floyd vroegen voor dit nummer willekeurige mensen op straat naar redenen die je krankzinnig kunnen maken in het leven. Het nummer eindigt met de tekst "I'll see you on the dark side of the moon", dat slaat op de gedachte iemand te weerzien in het hiernamaals.

Ook in dit nummer worden net als bij 'Any Colour You Like' links gelegd met drugsgebruik. Dit is echter altijd ontkend.

Eclipse

Het laatste nummer van het album 'Eclipse', vat alle acties, tegenstellingen en conflicten uit het leven samen en werkt toe naar een eindbestemming. Al je beslissingen, ontwikkelingen en alle prestaties staan 'in lijn met de zon'. De afsluitende zin: "The sun is eclipsed by the moon." staat voor het einde van het leven. Het moment dat je brein stopt en de nacht valt. Het album sluit af met dezelfde hartslag uit het eerste nummer 'Speak to Me', dat langzaam uitdooft.

Live 8 en The Dark Side of the Moon Live

In 2005, tijdens het memorabele live optreden op Live 8, waar alle oud-bandleden aan deelnamen, waren 'Speak to Me', 'Breathe (In the Air)' en 'Money' deel van de setlist die werd gespeeld in Hyde Park, Londen. Tussen 2006 en 2008 toerde Roger Waters met 'The Dark Side of the Moon Live', waar het album in zijn geheel werd opgevoerd.
© 2019 - 2020 Kefuhs, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
recensieAC/DC - Back in BlackHet zevende studio album van AC/DC verscheen op 26 juni 1980. Het album is door Robert John Lange geproduceerd onder het…
De Top 2000 van het jaar 2014Elk jaar opnieuw kijken mensen uit naar het moment dat het eerste nummer van de jaarlijkse editie van de top 2000 in dec…
Boekverslag EclipseBoekverslag EclipseEclipse is het derde deel in de Twilight-serie. Het is tevens het derde deel van de schrijfster Stephenie Meyer. De vori…
The Wall - Pink FloydThe Wall - Pink FloydDe Britse rockband Pink Floyd bracht in 1979 het album The Wall uit. Het is, met een wereldwijde verkoop van 30 miljoen…

De Brockes Passion: een gedramatiseerd passieoratoriumDe Brockes Passion: een gedramatiseerd passieoratoriumDe Duitse dichter Barthold Heinrich Brockes (16801747) schreef de tekst van de Brockes Passion. In dit passieoratorium…
Neverland: Het landgoed van Michael JacksonNeverland: Het landgoed van Michael JacksonNeverland of Neverland Valley Ranch was vanaf 1988 het landgoed van zanger Michael Jackson. Het landgoed bevindt zich in…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Vilisvir, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0/bewerkt)
 • https://songmeanings.com/songs/view/141964/
 • https://songmeanings.com/songs/view/2808/
 • https://songmeanings.com/songs/view/122988/
 • https://songmeanings.com/songs/view/109740/
 • https://songmeanings.com/songs/view/2811/
 • https://songmeanings.com/songs/view/2812/
 • https://songmeanings.com/songs/view/3530822107858529802/
 • https://enmoreaudio.com/engineering-the-sound-pink-floyds-dark-side-of-the-moon/
 • https://www.musictech.net/guides/essential-guide/landmark-productions-pink-floyd-the-dark-side-of-the-moon/
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Richard_Wright_(musician)
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Clare_Torry
 • https://www.discogs.com/artist/45467-Pink-Floyd
 • https://en.wikipedia.org/wiki/The_Dark_Side_of_the_Moon

Reageer op het artikel "De diepere lagen van Pink Floyd's 'Dark Side of the Moon'"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Kefuhs
Gepubliceerd: 11-02-2019
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Muziek
Bronnen en referenties: 14
Schrijf mee!