InfoNu.nl > Muziek en Film > Muziek > Lionel Richie Symphonica in Rosso
recensie

Lionel Richie Symphonica in Rosso

In September 2008 stond Lionel Richie 4 dagen in een uitverkocht Gelredome voor Symphonica in Rosso. Na 2 Nederlandse varianten met Marco Borsato en Paul de Leeuw was het nu de beurt aan de eerste buitenlandse ster. Lionel kwam zag en overwon met zijn eigen band aangevuld met het 45 man tellende orkest van Symphonica in Rosso. De muzikale leiding was in handen van John Ewbank Op de dubbel CD staan 18 songs verdeeld over 2 schijfjes met daarbij een mooi vormgegeven boekje. Helaas staan niet alle liedjes van het concert op de CD maar Lionel heeft een mooie selectie gemaakt. Het tweede nummer op de eerste CD is gelijk een mooi hoogtepunt. Persoonlijk vind ik Running with the Night één van z’n beste nummers en deze versie is opzwepend en zet gelijk de toon voor de rest van het concert: een mooi vol geluid met een goed zingende Richie. Aan het eind van het nummer kun je horen hoe de vuur- en waterfonteinen af gaan.

Say you Say Me

Het vijfde nummer is de ballad Say You Say Me dat vooraf wordt gegaan door een fraai intro van het orkest. Het publiek zingt uit volle borst mee waardoor de sfeer optimaal wordt. Geen wonder dat dit nummer is uitgekozen als single. Daarna volgt Ballerina girlwaarbij Lionel aan het eind trots een foto van zijn kleindochter Harlow laat zien.

De eerste gast-artiest die komt opdraven is Candy Dulfer. Haar ‘sax-a-gogo’ heb ik altijd al een saai nummer gevonden en daar veranderd deze uitvoering niks aan. Brick house daarentegen profiteert optimaal van haar saxofoon talenten en swingt de boxen uit.

Een mix van dansnummers bestaande uit Don't stop the Music, Love will conquer all en Angel sluit de eerste CD af. Zelf heb ik het niet zo op medley’s maar in dit geval vullen de nummers elkaar goed aan.

Duet met Trijntje Oosterhuis

De tweede CD begint met Stuck on You en het derde nummer is het duet met Trijntje Oosterhuis Face in the Crowd. Toen ik het nummer voor het eerst op de radio hoorde vond ik het niks, live klinkt het gelukkig een stuk beter. Het solo nummer van Trijntje had wat mij betreft niet op de CD gehoeven ook al zingt ze het vakkundig. Maar ja, na de zoveelste uitvoering van Touch me there heb ik het wel een beetje gehad met dit nummer, het orkest ten spijt. Gelukkig pakt Lionel de draad hierna weer goed op met onder andere het prachtige Three times a lady. Vooral visueel gezien was dit een spektakel met drie fraai uitgedoste dames die omhoog werden getakeld. Dat laatste is op de CD helaas niet te zien maar door de reacties van het publiek wel te horen.

Afsluiting

Lionel Richie sluit het concert af met een ware dans medley die begint met het bekende All night Long. De oorspronkelijke versie dateert alweer van een paar jaar geleden en toen hadden de opnames nog niet zo’n mooi ‘vol’ geluid als nu. Deze versie vind ik dan ook de mooiste uitvoering die op CD is uitgebracht: het swingt de pan uit en verveelt geen moment. Na All night Long volgt weer een medley, deze keer bestaand uit Endless Love en Dancing on the ceiling. Met dat laatste nummer wordt nog een woordgrapje uitgehaald met de special effects. Aan het eind van het nummer knallen de waterfonteinen tegen de ‘ceiling’ van het Gelredome wat best een behoorlijke afstand is. Je kunt de fonteinen en vuurspuwers dan ook duidelijk horen op de opnames.

Toegift

De toegift bestaat uit de volledige versie van Hello (bij de opening zijn alleen de eerst 2 regels te horen) waarbij het publiek uit volle borst mee zingt. Al met al een prachtige CD met vooral een heel mooi en vol geluid en fraaie orkest arrangementen. Lionel en zijn hele crew kunnen terugkijken op een geslaagde concertreeks.

Play list:

CD1:

 • Ouverture Symphonica in Rosso
 • Running with the Night
 • Lady (you bring me up)
 • Say you, Say me
 • Ballerina Girl
 • Pick up the Pieces/Sax-a-go-go
 • Brick House
 • All around the world
 • Dance Medley Symphonica in Rosso (don't stop the music, love will conquer al, Angel)

CD2:

 • Stuck on you
 • My Destiny
 • Face in the Crowd (duet met Trijntje Oosterhuis)
 • Touch me There (Trijntje Oosterhuis)
 • Three times a lady
 • Grande Finale Symphonica in Rosso (Endless Love, Dancing on the ceiling)
 • Hello
© 2009 - 2018 Mickey14, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Symphonica in Rosso 2011, Nick en Simon in GelreDome ArnhemOp 8, 14, 15 en 16 oktober 2011 vindt in het Gelredome, met als hoofdact Nick en Simon, voor de zesde keer in successie…
Symphonica in Rosso 2012, Doe Maar in Gelredome ArnhemOp 13, 17,19 en 20 oktober 2012 vindt in het Gelredome, voor de zevende keer in successie de Symphonica in Rosso plaats,…
Diana Ross solocarriere als soulzangeresDiana Ross, beroemd geworden bij de legendarische amerikaanse meidengroep The Supremes en vervolgde haar indrukwekkende…
recensieSymphonica in Rosso 2010, Sting in Gelredome ArnhemOp 15 en 16 oktober 2010 vond in het Gelredome, thuishaven van voetbalclub Vitesse, voor de vijfde keer in successie de…
Hits jaren 80: 1984In 1984 kwamen we artiesten tegen in de hitlijsten zoals Stevie Wonder, Duran Duran en Tina Turner. 1984 was tevens het…

Reageer op het artikel "Lionel Richie Symphonica in Rosso"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Mickey14
Gepubliceerd: 27-02-2009
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Muziek
Recensies…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in vorm van een recensie bevat.
Schrijf mee!