InfoNu.nl > Muziek en Film > Muziek > Cd-recensie Ojos de Brujo Bari
recensie

Cd-recensie Ojos de Brujo Bari

Cd-recensie Ojos de Brujo Bari Nieuwe muzikale stromingen komen vaak uit grootsteden met een grote mix van verschillende etnische groepen. Uit Barcelona komt de muziek van Ojos De Brujo en of het nu hip hop, funk, rumba, flamenco of salsa is wat ze spelen doet er niet zo toe. Ze kunnen tot de meest creatieve flamenco bands van nu gerekend worden.Spaanse flamenco is springlevend en dat komt onder meer dank zij deze "rumba catalana" band.

Hip hop rumba flamenco

Het album Bari kwam uit in september 2002 nadat ze in 1999 reeds hun eerste cd Vengue hadden opgenomen. De titels, die ook voor Spanjaarden vreemd klinken zijn woorden uit het caló, dat is de taal van de zigeuners. Vengue betekent "duende", het magische moment van de flamencomuziek en "bari" betekent sieraad, essentie en integriteit.Na het album Bari trokken Ojos de Brujo (ocho's de broechoo uitgesproken) de wereld rond met hun vernieuwende mix van hip hop, funk, flamenco, jazz en veel rumba en ze trokken op die manier veel aandacht op allerlei wereldmuziekfestivals. Van hun toernee met Bari is ook een DVD video gemaakt die een mooi portret geeft van hoe de band live overkomt.

Flamenco spirit

De groep bestaat uit de zangeres Marina "la Canillas" die als gezicht en stem van de groep fungeert. Verder spelen de uitstekende muzikanten Ramon, Xavi, Panko, Max, Paco, Javi en Carlitos o.a. keyboards, draaitafels, elektrische bas, flamenco gitaar, cajón, indische tabla's, trompet en percussie in alle mogelijke vormen. Naast de muziek die ze spelen trekt de groep ook allerlei andere kunstvormen aan en de uitgave van hun cd Bari in special edition is een echt kunstwerkje. Het is te bekijken op hun site samen met andere uitingen van creativiteit van de groepsleden en hun artistieke vrienden.

De spirit van flamenco is de ondertoon in het album Bari en de groep enkel in het vakje "rumba catalana" indelen is een beetje te eng. Eigenlijk gaan ze met het gebruik van de Indische percussie helemaal terug naar de oorsprong van flamenco. Het is heel waarschijnlijk dat de nomaden waarvan de gitanos afstammen oorspronkelijk uit India kwamen. Net als bij flamenco zijn de thema's die Ojos de Brujo behandelt in hun nummers, de overlevingsstrijd van een onderdrukte groep mensen in de wereld.

De cd Bari

Het openingsnummer na een sfeervolle intro "Tiempo de Soleá" is opgedragen aan de mensen die gedwongen zijn op straat te leven."Ventilaor R-80" is een rumba Catalana, de rock van de gitanos uit het noorden en door zijn onweerstaanbare ritme terecht een hit geworden. Het kwam om die reden ook terecht op de verzamel cd van de Rough Guides Flamenco Nuevo".

"Naita" gaat over onrecht in de wereld en begint met een populaire tektst uit de flamenco wereld. De flamenco gitaar en de zang van Marina laten geen twijfel bestaan, dit is flamenco van de 21ste eeuw. Wie bedriegt zal niet winnen is het refrein van het volgende nummer "Quien engaña, no gana". Het nummer is geschreven in samenwerking met Dani Carbonell, het brein achter de groep Macaco.

Met de nummers "Zambra" en de bonustrack "Acción Reacción Repercusión" bewijst Ojos de Brujo dat ze meesterlijke percussionisten in huis hebben en liefhebbers van goed slagwerk en fijne percussie kunnen hier zeker hun gading vinden. Verder zijn er ook twee rustiger tracks ter afwisseling te horen: "Ley de Gravedad"en "Memorias perdias".

De drie laatste nummers gaan terug de flamenco ritmes opzoeken. "Tanguillo", "Bulería de Ay!" en "Calé Barí" zijn schitterende interpretaties van klassieke flamencostijlen.Op de special edition versie is ook nog een DJ remix van een nummer uit hun debuutalbum Vengue te horen.

Tracklist:

 1. Intro
 2. Tiempo de Soleá
 3. Ventilaor R-80
 4. Naita
 5. Quien Engaña no Gana
 6. Zambra
 7. Ley de Gravedad
 8. Memorias Perdías
 9. Tanguillo de María
 10. Bulería de Ay!
 11. Calé Barí

Extra Acción Reacción Repercusión, Tahitá K*Lorro*Mix
© 2009 - 2019 Guillermo, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Cd-recensie Flamenco NuevorecensieCd-recensie Flamenco NuevoHet wereldmuzieklabel World Music Network bracht in 2006 en verzamel cd uit met de titel Flamenco Nuevo. Welke kant gaat…
Cd-recensie Ketama El Arte de lo InvisiblerecensieCd-recensie Ketama El Arte de lo InvisibleDe groep Ketama met frontman Antonio Carmona is hét voorbeeld van flamenco con fusión, flamenco met fusie van andere muz…
Verschillen tussen klassieke en flamenco gitaarDe akoestische Spaanse gitaar zoals we die nu kennen is vooral bekend in de klassieke muziek. Voor het spelen van flamen…
Joaquín Cortés; de koning van de flamencoHij danst. Hij danst fantastisch. Hij is Spaans, macho en mooi. Helaas is hij in ons nuchtere Nederland nog niet zo beke…
Spaans leren al zingendSpaans leren al zingendEén van de leukste manieren om een taal te leren is zingen of meezingen met mooie liedjes. In het Spaans en voor wie Spa…

Reageer op het artikel "Cd-recensie Ojos de Brujo Bari"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Guillermo
Gepubliceerd: 28-09-2009
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Muziek
Recensies…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in vorm van een recensie bevat.
Schrijf mee!