InfoNu.nl > Muziek en Film > Muziek > Cd-recensie: Antonio Carmona, Vengo Venenoso
recensie

Cd-recensie: Antonio Carmona, Vengo Venenoso

Cd-recensie: Antonio Carmona, Vengo Venenoso Vengo Venenoso is het eerste solo album van de frontman van de flamenco fusion groep Ketama. Het album dat in het jaar 2006 uitkwam is nog steeds heel populair en Antonio Carmona ziet het meer als een pop rock album hoewel het natuurlijk ongetwijfeld latin en flamenco trekken heeft. Zijn debuut was meteen goed voor goud in de Spaanse hitlijsten. Zijn zachte stem en mooie songs zullen wellicht niet alleen Spaanse luisteraars bekoren.

Antonio Carmona

Antonio Carmona Amaya, is de volledige naam van de vroegere frontman van de formatie Ketama. Hij werd geboren op 21 mei 1965 en woont nu in Madrid. Hij wordt beschouwd als de beste artiest in het "flamenco fusion" genre, de flamenco stijl die een fusie is tussen traditionele flamenco (enkel flamenco gitaar en zang) met jazz, pop of andere moderne muziek stijlelementen. Antonio Carmona is de zoon van de bekende gitarist Juan Carmona "El Habichuela" en kreeg flamenco met de paplepel ingegoten. Hij is een uitstekend percussionist en is een voorbeeld voor velen geweest in het bespelen van de cajón bij flamenco. Hij begeleidde o.a. Paco de Lucia, Gerardo Nuñez en vele anderen.

De cd Vengo Venenoso

Het album Vengo Venenoso (letterlijk "Ik kom venijnig") bevat tien songs geschreven en gespeeld door Antonio Carmona met uitzondering van de nummers "A tu lado" dat hij samen met Juanes schreef en "Ay! de mi" met rapping van La Mala. De cd werd in Los Angeles opgenomen met de producer Gustavo Santaolalla uit Argentinië. Antonio speelt percussie en gitaar en zingt het nummer "Para que tu no llores" in duo met de bekende Alejandro Sanz. Het nummer werd terecht een immense hit en behoort tot het beste van de Spaanse pop uit dat jaar (2006).

Het nummer "A Lucia Fernanda" is opgedragen aan zijn dochter, een mooie zachte ballad met jazzy gitaarakkoorden. "Una, 2 y 3" is een nummer over opnieuw beginnen met een schitterend hammond orgeltje in de achtergrond, een heerlijk nummer om bij weg te dromen. "Puerto Moruno" gaat over het immigratieprobleem in Spanje, dagelijks zijn de uit Afrika aangespoelde vluchtelingen in het nieuws en met zijn muziek wil Antonio Carmona dit leed onder de aandacht brengen.

Het titelnummer "Vengo Venenoso" heeft alles van een klassieke hitsong, een leuke melodie, harmonie en een swingend ritme. Met de zachte stem van Antonio Carmona is het geen wonder dat dit een superhit was in Spanje. De hele cd klinkt bewust anders dan de albums van Ketama en naar eigen zeggen zijn de nummers heel visueel, als je de muziek hoort roept deze direct allerlei beelden op, het zijn net tien kleine soundtracks van een film.

Mening van Guillermo

Antonio Carmona is een muzikant die zeker de moeite is om te leren kennen als je hem nog niet kent van Ketama. Met zijn solo album gaat hij nu zijn eigen weg en bewijst hij een getalenteerd liedjeschrijver te zijn. Het album Vengo Venenoso vind ik één van de beste latin cd's van de laatste jaren.

Tracklist:
  1. Se Amarra El Pelo
  2. Hay Veces
  3. Vengo Venenoso
  4. Ay De Ti
  5. Puerto Moruno
  6. Lucia Fernanda
  7. Una, 2 y 3
  8. Para Que Tu No Llores
  9. A Tu Lado
  10. Miedo (Tangos)

Lees verder

© 2009 - 2019 Guillermo, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Cd-recensie Pitingo SouleriarecensieCd-recensie Pitingo SouleriaPitingo, artiestennaam van Antonio Alvarez Velez, is in Spanje op dit moment heel populair. Het album Souleria dat in 20…
Muziek DVD Quartier Latin Paquito d'Rivera & Chano DominguezDe muziek DVD met de titel "Quartier Latin" opgenomen in het Teatro Real in Madrid brengt twee jazzmuzikanten van topniv…
Joaquín Cortés; de koning van de flamencoHij danst. Hij danst fantastisch. Hij is Spaans, macho en mooi. Helaas is hij in ons nuchtere Nederland nog niet zo beke…
Verschillen tussen klassieke en flamenco gitaarDe akoestische Spaanse gitaar zoals we die nu kennen is vooral bekend in de klassieke muziek. Voor het spelen van flamen…
Cd-recensie Martirio Mucho CorazonrecensieCd-recensie Martirio Mucho CorazonDe Spaanse zangeres Martirio werd geboren in Huelva, een plaats in het zuiden tegen de grens met Portugal. Haar artistie…

Reageer op het artikel "Cd-recensie: Antonio Carmona, Vengo Venenoso"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Guillermo
Gepubliceerd: 13-10-2009
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Muziek
Recensies…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in vorm van een recensie bevat.
Schrijf mee!