recensie

Muziekrecensie: Shabbat Shalom - Diverse Artiesten

Muziekrecensie: Shabbat Shalom - Diverse Artiesten Voor wie geheel in de shabbatssfeer wenst te komen is het luisteren naar shabbatsmuziek vóór het begin van de shabbat een aangename verpozing. Op de cd 'Shabbat Shalom' staan 25 van de meest populaire shabbatsliedjes die er bestaan. In deze liedjes wordt de lof gezongen op de shabbat, de heilige Joodse rustdag, die vrijdagavond begint en duurt tot zaterdagavond. De Joden hebben dan de plicht om niet te werken, net zoals de Schepper dat deed op de zevende dag van de Schepping.

Gegevens cd

 • titel: Shabbat Shalom (A treasury of the Songs Israelis Sings on Shabbat)
 • platenmaatschappij: Skyon records

De betekenis van de Shabbat

De Shabbat is de heilige Joodse rustdag die vrijdagavond begint en eindigt op zaterdagavond. Deze rustdag is ingesteld om te herdenken dat de Schepper op de zevende dag rustte na de Schepping in zes dagen te hebben voltooid. Voor Joden is deze dag heilig en mag er niet gewerkt worden. Niet-Joodse mensen hebben geen plicht om op Shabbat te rusten. Christenen hebben in plaats van de Shabbat de zondag als rustdag c.q. heilige dag; de moslims hebben de vrijdag als heilige dag.

Veel mensen denken dat een rustdag in onze moderne maatschappij uit de tijd is. Ze zien het als tijdverspilling. Maar dat is juist de grote misvatting. De Shabbat is bedoeld om weer nieuwe krachten op te doen voor de komende week. Het is voor een mens ondoenlijk om constant met wereldse zaken in de weer te zijn. Niet voor niets is burn-out één van de bekendste nieuwe ziekten van de moderne tijd. Toch is Shabbat niet bedoeld om lang uit te blijven slapen. Er moet gebeden en gestudeerd worden. De geestelijke accu moet weer opnieuw opgeladen worden.

Tevens is de Shabbat een voorproefje van de tijd zoals die zal zijn als de Verlossing komt. Dan zal de Schepping definitief voltooid zijn en kan er eeuwig gerust worden.

Bij de Shabbat is de Shabbatsmaaltijd erg belangrijk. Naast het overvloedige eten wordt deze maaltijd gekenmerkt door het zingen van Shabbatsliederen. Dit gebeurt in heel veel Joodse gezinnen. Het zijn opgewekte liedjes. De Shabbat is immers een feestdag waarbij iedereen blij hoort te zijn. De Shabbat is zo enorm belangrijk dat zelfs tijdens de Holocaust Joden in de concentratiekampen trachten zo goed en kwaad als het ging de Shabbat te 'vieren'.

Algemene indruk van de cd 'Shabbat Shalom'

Zoals gezegd zijn shabbatsliederen vrolijke deuntjes. Wie deze nummers hoort herkent ze gelijk als typisch Joodse muziek met veel viool en klarinet. De liedjes zijn veelal kort en krachtig. De teksten zijn eenvoudig maar komen wel recht uit het hart. De Schepper wordt voortdurend geprezen. Er zijn nummers over de naderende Shabbat waarbij de spanning op deze heugelijke dag toeneemt; over de shabbat zelf, over de kaarsen en de maaltijd, over Elia de profeet, over Mozes, etc.

De cd duurt ruim 58 minuten en bevat 25 liedjes waarvan één een medley is. Bij de cd zit een hoesje waarin de teksten staan: fonetisch Hebreeuws en Engelse vertaling. Dus iedereen kan meezingen. Helaas ontbreken Hebreeuwse tekens, hoewel de titels wel weer in het Hebreeuws (en het Engels) worden weergegeven.

Mening Etsel over de cd 'Shabbat Shalom'

Om helemaal in de shabbatssfeer terecht te komen is het luisteren naar deze cd vóór het begin van de Shabbat een mooi opstapje. Wie Hebreeuws spreekt zal de liederen voluit mee kunnen zingen. Maar zelfs zonder Hebreeuwse kennis kan via het fonetisch schrift meegezongen worden. Dus ook voor niet-Joden die van mooie muziek houden en veelal geen of slecht Hebreeuws spreken is deze cd een aanrader. De deuntjes liggen lekker in het gehoor. Het ademt een gehele Joodse c.q. Israëlische sfeer uit. De zang is mooi; soms solo soms meerdere zangers en zangeressen tezamen. Zelfs wanneer u niet religieus bent kan de muziek u raken vanwege de eenvoud.

Nummers op de cd

Hieronder vindt u de 25 nummers die we voor u in het fonetisch Hebreeuws en de Nederlandse vertaling zullen weergeven.

 1. Hajom jom sjiesjie (vandaag is het vrijdag)
 2. Erev Shabbat (Shabbatsavond)
 3. Shabbat HaMalka (Shabbat de Koningin)
 4. Jedied Nefesh (Hartsvriend)
 5. Lecha dodie (Kom mij geliefde)
 6. Jismach Mosje (Mozes zal zich verheugen)
 7. Niegoeniem (Melodieën)
 8. Nie ohev et hashabbat (Wie houdt van de Shabbat)
 9. Sjier Shabbat (Shabbatslied)
 10. Jom sjiesjie hajom (Vandaag is het vrijdag)
 11. Shabbat Shalom (Shabbat Shamom)
 12. Shier Shabbat (Shabbatslied)
 13. Halleloeja (Halleluja)
 14. Nerot Shabbat (Shabbatskaarsen)
 15. Shalom aleichem (Vrede voor jullie)
 16. Lechoe Neranena (Kom laat ons zingen)
 17. Jismechoe Bemalchoeta (Zij zullen uw Koninkrijk verheugen)
 18. Lecha dodie (Kom mij geliefde)
 19. Oevejom hashabbat (Op de dag van de Shabbat)
 20. Atta echad (U bent één)
 21. Eshet cha'iel (Een vrouw van waarde)
 22. Chemdat Jamiem (De wenselijke dagen)
 23. Laner ve-la-besamiem (Voor de kaars en het eten)
 24. Tsoer mishelo achalnoe (De Heer van zijn goedheid eten we)
 25. Shato Shatiti (Ik heb gedronken)
 26. Iem eshmera Shabbat (Omdat ik de Shabbat hou)
 27. Deror jikra (Mag hij vrijheid verklaren)
 28. Elijahoe Hanavi (Elija de profeet)
© 2010 - 2021 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Torastudie: Sjabbatsgebod/Tafelen Exodus 31:2-18Torastudie: Sjabbatsgebod/Tafelen Exodus 31:2-18Er zijn twee dimensies van de Shabbat: de intrinsieke heiligheid die Israël moet bewaren en handhaven; en het gebod de S…
Torastudie: De achtste dag Leviticus 9:1Torastudie: De achtste dag Leviticus 9:1Op de achtste dag wordt de Mishkan opgericht en worden Aharon en zijn vier zonen ingewijd als priester. Acht verwijst oo…
Torastudie: Werkverbod Shabbat Numeri 15:32-33Torastudie: Werkverbod Shabbat Numeri 15:32-33Naleving van de Shabbatwetten vereist een zorgvuldige studie en een gekwalificeerde leraar. Voor een beginneling is nale…
Geschiedenis Jodendom: De Joodse staat en JodendomGeschiedenis Jodendom: De Joodse staat en JodendomDe oprichting van de moderne Joodse staat Israël wordt als één van de wonderen van deze tijd beschouwd. Ook het feit dat…

recensieMuziekrecensie: Jeroesjalajiem ier hanetsach - Artiesten'Jeroesjalajiem ier hanetsach' (Jerusalem - The Eternal City in Songs), Jeruzalem de Eeuwige Stad, is een cd met de groo…
Muziekrecensie: The Passover Seder (Seder Pesach)recensieMuziekrecensie: The Passover Seder (Seder Pesach)Op deze cd staat het hele programma van de Sederavond vanaf de eerste zegen tot en met 'Volgend jaar in Jeruzalem.' De t…
Jehoeda (1.597 artikelen)
Laatste update: 10-06-2021
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Muziek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.