recensie

Muziekrecensie: Jeroesjalajiem ier hanetsach - Artiesten

'Jeroesjalajiem ier hanetsach' (Jerusalem - The Eternal City in Songs), Jeruzalem de Eeuwige Stad, is een cd met de grootste hits die over Jeruzalem zijn verschenen. De Joodse hoofdstad is het onderwerp van vele liedjes waarbij het nummer 'Jeroesjalajiem sjel zahav' uit 1967 wel het meest bekend is bij het grote publiek. In totaal staan 20 liedjes op deze cd. Stuk voor stuk pareltjes en een must voor elke muziekliefhebber die Jeruzalem een warm hart toedraagt.

Gegevens over de cd

 • titel: Jeroesjalajiem ier hanetsach (Jerusalem - The Eternal City in Songs)
 • platenmaatschappij: Skyton

De betekenis van Jeruzalem voor de Joden

Dat Jeruzalem zo'n belangrijke plaats binnen neemt binnen het Jodendom c.q. voor de Joden is natuurlijk niet zo verwonderlijk. Het was sinds Koning David de hoofdstad van Israël. En koning Salomo bouwde er de Eerste Tempel op de plek van waaruit God de aarde heeft geschapen en Abraham zijn zoon Izaäk bijna offerde. Ook werd er de Tweede Tempel gebouwd. Hoewel Jeruzalem vele malen is veroverd door andere volkeren is het nimmer hun hoofdstad geworden. Zelfs voor de Palestijnen die nu (Oost-)Jeruzalem opeisen als hun hoofdstad is dit niet het geval geweest.

Jeruzalem is altijd in de harten van de Joden gebleven, zelfs toen ze in ballingschap waren. Tijdens de gebeden bidden richten de Joden hun gezicht richting Jeruzalem (vergelijk de moslims die met hun gezicht naar Mekka gekeerd zijn, zelfs als ze in Jeruzalem bidden waarbij ze met hun achterwerk richting de Tempelberg geknield zitten. Dit getuigt van weinig respect voor Jeruzalem in tegenstelling tot wat de moslims altijd beweren).

Algemene informatie over de cd 'Jeroesjalajiem ier hanetsach'

De Hebreeuwse liederen prijzen Jeruzalem als stad van God. Veel nummers hebben de woorden uit het Boek Jesaja, zoals het lied 'Sisoe et Jerosjalajiem' (Verheug in Jeruzalem): Verheug in Jeruzalem, wees gelukkig in haar, wees gelukkig in haar, als haar geliefden. Op uw muren, Stad van David, heb ik bewakers gepost, alle dagen en alle nachten. Heb geen angst mijn dienaar Jakob. Want alle die je haten zullen voor je verpletteren, etc. Ook zijn er teksten uit Joodse gebeden boeken, Psalmen en traditionele songs. Andere liederen hebben teksten die gecomponeerd zijn door Rabbijnen, zoals Jehoeda Halevi.

Meest favoriete nummer van Etsel – Jeroesjalajiem shel zahav – Jerusalem of Gold

Net zoals voor vele anderen is het nummer Jerusalem of Gold van Naomi Shemer het meest indrukwekkende nummer. Het is geschreven nadat in 1967 heel Jeruzalem in handen kwam van Israël. Daarvoor was het Joden verboden om in Oost-Jeruzalem te wonen. Joodse graven werden geschonden en Joden konden niet bij de Klaagmuur, de meest heilige plek voor de Joden, komen. Jerusalem of Gold bezingt de terugkeer naar de Oude Stad: “We zijn teruggekeerd naar de bronnen, de markt, en het plein, en de ramshoorn roept vanaf de Tempelberg in de Oude Stad.”

Uiteraard zijn ook de andere liedjes de moeite van het beluisteren waard. Het is typische Israëlische muziek: een combinatie van Joodse en niet-Joodse muziek. Je moet er van houden. Maar als u eenmaal de smaak te pakken hebt wilt u het niet meer loslaten.
Wanneer u met uw ogen dicht luistert naar de muziek dan waant u zich in Jeruzalem. U beeldt zich in door de Oude Stad te lopen waar allerlei volk rondloopt en u komt uiteindelijk terecht bij de Joden die bidden bij de Kotel (Klaagmuur). Of u stelt zich voor dat u staat op één van de heuvels rondom de stad en erop neer kijkt. De muziek geeft u alvast een sfeer hoe het zal zijn wanneer de Masjiach in Jeruzalem arriveert. Iedereen zal vol van vreugde zijn en er zal mooie muziek te horen zijn.

Nummers op de cd

Hieronder de nummers in fonetisch Hebreeuws en de Nederlandse vertaling ervan:
 1. Siseo et Jeroesjalajiem (Verheug in Jeruzalem)
 2. Ve-Li-Jeroesjalajiem (En naar uw stad Jeruzalem)
 3. Lach Jeroesjalajiem (Jouw Jeruzalem)
 4. Sheleĝ Al Ieri (Sneeuw op mijn stad)
 5. Kirija Jefefija (Mooie stad)
 6. She-jibane beet ha mikdasj (Mag de Tempel hersteld worden)
 7. Jeffe Nof Mesos Tevel (Jeruzalem, pracht van de wereld)
 8. Jevarecha (Mag je gezegend worden)
 9. Od Jishama (We zullen nog horen)
 10. Me'al Pisĝat Har haTsofiem (Vanaf de top van de berg Scopus)
 11. Or ve Jeroesjalajiem (Licht en Jeruzalem)
 12. Jeroesjalajiem shel zahav (Jeruzalem van Goud)
 13. Jeroesjalajiem ier ha Kodesh (Jeruzalem, heilige stad)
 14. Tsion ha-lo Tishali (Zion zal niet van ons vragen)
 15. Ier Kala (Mijn stad mijn bruid)
 16. Tefila Li-Jeroesjalajiem (Een gebed voor Jeruzalem)
 17. Sjier Chadash (Een nieuw lied)
 18. Jeroesjalajiem shellie (Mijn Jeruzalem)
 19. Ha Kotel (De muur)
 20. Al Kapaf jafi (Met Zijn handen zal Hij brengen)
© 2010 - 2022 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Roma Aeterna: de boog van TitusRoma Aeterna: de boog van TitusDe Romeinen noemden hun stad Roma Aeterna: het eeuwige Rome. Maar wat is er precies overgebleven van dit ‘eeuwige Rome’?…
Jerusalem of Gold - gezongen door Ofra HazaJerusalem of Gold - gezongen door Ofra HazaJeroesjalajiem Sjel Zahav (Jeruzalem van Goud - Jerusalem Of Gold) is één van de mooiste nummers dat ooit is geschreven.…
Wat is het Jeruzalem syndroom?Wat is het Jeruzalem syndroom?Het Jeruzalem syndroom is een verschijnsel dat welhaast nep lijkt: een toerist bezoek de stad Jeruzalem en vervalt plots…
Joodse visie Israël – Heschel 1: Jeruzalem bevrijd in 1967Joodse visie Israël – Heschel 1: Jeruzalem bevrijd in 1967In 1967-1969 schreef de Joodse filosoof Abraham Joshua Heschel het boek 'Israel, an echo of eternity'. In 1995 kwam de N…

recensieMuziekrecensie: Beautiful songs of Israel - ArtiestenMet de cd 'Meitav sjieree erets jisraeel hajafee' (Beautiful songs of Israel) wordt de luisteraar getrakteerd op mooie I…
Muziekrecensie: Shabbat Shalom - Diverse ArtiestenrecensieMuziekrecensie: Shabbat Shalom - Diverse ArtiestenVoor wie geheel in de shabbatssfeer wenst te komen is het luisteren naar shabbatsmuziek vóór het begin van de shabbat ee…
Jehoeda (816 artikelen)
Laatste update: 10-07-2022
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Muziek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.