InfoNu.nl > Muziek en Film > Muziek > Symphonica in Rosso 2010, Sting in Gelredome Arnhem
recensie

Symphonica in Rosso 2010, Sting in Gelredome Arnhem

Op 15 en 16 oktober 2010 vond in het Gelredome, thuishaven van voetbalclub Vitesse, voor de vijfde keer in successie de Symphonica in Rosso plaats. Marco Borsato (initiator) startte in 2006 de succesvolle reeks concerten. Opgevolgd door achtereenvolgend Paul de Leeuw, Lionel Richie, Diana Ross en nu dus Sting. Na de voor Marco Borsato dramatisch verlopen zomer van 2009, eindigend met het faillissement van The Entertainment Group leek het einde van de serie Symphonica's in zicht.

Aanvangstijden

Het Gelredome was beide avonden open vanaf 18.00 uur. Het concert begon telkens om 20.10 uur en eindigde om 23.00 uur. Op de site van het evenement werd gemeld dat vanwege het orkest en de lengte van de show er een pauze van 30 minuten in de show zou zitten.

Setlist Symphonica met Sting

Voor de pauze:

01. If I Ever Lose My Faith In You
02. Every Little Thing She Does Is Magic (cover The Police)
03. Englishman In New York
04. Roxanne (cover The Police)
05. Straight To My Heart
06. When We Dance
07. Russians
08. I Hung My Head
09. Shape Of My Heart
10. Why Should I Cry For You?
11. Whenever I Say Your Name
12. Fields Of Gold
13. Two Sisters (solonummers door Joe Sumner, hitsingle van Fiction Plane, Sting en Jo Lawry in achtergrondvocalen)
14. Next To You (cover The Police, Joe Sumner in achtergrondvocalen)

Na de pauze:

15. A Thousand Years
16. Tomorrow We'll See
17. Moon Over Bourbon Street (met Carel Kraayenhof)
18. End Of The Game Play
19. All Would Envy Play (met Kyteman)
20. Mad About You
21. King Of Pain (cover The Police )
22. Every Breath You Take (cover The Police)

Toegift 1.

23. Desert Rose (met Kyteman)

Toegift 2.

24. She's Too Good For Me
25. Fragile

Toegift 3.

26. I Was Brought To My Senses (A Capella)


Amnesty International

Amnesty greep deze Symphonica in Rosso aan om actie te voeren voor een muzikant in gevangenschap: de 29-jarige Myanmarees Zayar Thaw. Deze rapper is lid van de ondergrondse studentenactiegroep Generation Wave. Hij kreeg zes jaar cel vanwege zijn lidmaatschap van deze organisatie en het illegale bezit van buitenlands geld, twintig dollar, op het moment dat hij gearresteerd werd.

Mojo Concerts

Na het faillissement van TEG werd het ijzersterke merk "Symphonica in Rosso" voor een symbolisch bedrag overgenomen door Mojo Concerts. Voor de organisatie van Symphonica in Rosso is Mojo een samenwerking aangegaan met Brand New Live. Brand New Live levert een belangrijke bijdrage aan de verdere uitbouw en groei van het jaarlijks terugkerende muziekevenement. Brand New Live is medeverantwoordelijk voor het concept, productie en marketing.

Sting

Op 19 april 2010 werd bekend dat Sting de hoofdact zou worden van de "Symphonica" in 2010. Sting was de voorman van The Police de band die van eind zeventiger jaren tot medio tachtiger jaren zeer succesvol was. In later jaren, als soloartiest, heeft Sting de grenzen van de popmuziek opgezocht. Hij combineerde jazzy invloeden met klassieke en wereldmuziek in zijn nummers. De Symphonica in Rosso lijkt door de keuze voor Sting en zijn diverse gasten een smeltkroes te worden. Meer dan eerdere jaren zullen de avonden een wat stijlvoller, klassieker karakter krijgen, in tegenstelling tot de eerdere wat meer op popmuziek gestoelde Symphonica's. Sting heeft zowel met The Police als solo veel hits gescoord. Een rijk oeuvre waar hij beide avonden in Arnhem uit kon putten. Hij heeft wereldwijd zo'n 100 miljoen platen verkocht.

Royal Philharmonic Concert Orchestra onder leiding van Steven Mercurio

Sting treedt al langer op met het beroemde Royal Philharmonic Concert Orchestra . De hits van Sting en The Police zijn inmiddels voor het orkest bewerkt. In juli 2010 verscheen het album Symphonicities, Stings samenwerkingsverband met het Britse Royal Philharmonic Concert Orchestra. Dit orkest heeft wereldwijd een reputatie hoog te houden. Het orkest is actief binnen uiteenlopende genres en speelt zowel met opera- als popsterrren. Zo heeft het in het verleden al samengewerkt met artiesten als Andrea Bocelli, Luciano Pavarotti, Burt Bacharach, Cliff Richard en Tina Turner. Het orkest staat onder de begeleiding van dirigent Steven Mercurio.

Symphonicities

13 juli 2010 was de releasedatum van het nieuwe album van Sting op het Deutsche Grammophon label. Het album heeft de titel Symphonicities en bevat een aantal overbekende Sting/Police songs in gloednieuwe symfonische arrangementen: Next To You, Englishman In New York, Every Little Thing She Does Is Magic, I Hung My Head, You Will Be My Ain True Love, Roxanne, When we Dance, End Of The Game, I Burn For You, We Work The Black Seam, She’s Too Good For Me en The Pirate’s Bride.

Guido's Orchestra

Dit eigentijdse poporkest onder leiding van orkestleider, vioolsolist en componist Guido Dieteren is dit jaar voor het eerst niet meer van de partij. Het feit dat Sting zijn eigen orkest meebrengt zet een streep door de rekening van het populaire orkest dat alle voorgaande vier edities wel van de partij was.

Gastoptredens

Tijdens deze Symphonica in Rosso gaven de zoon van Sting, Joe Sumner, Carel Kraayenhof en Kyteman (Colin Benders) acte de presence.
De oorspronkelijk geplande medewerking van violiste Janine Jansen is vanwege haar gezondheid geannuleerd.
Op 20 september 2010 werd bekend dat Kyteman (Colin Benders) gevraagd was door Sting om op te komen treden op de Symphonica in Rosso en de plaats van Janine Jansen in te nemen.

Kyteman (Colin Benders): gastoptreden Symphonica in Rosso

Kyteman is de artiestennaam voor een collectief met een wisselende bezetting van hiphoppers en muzikanten, dat in het najaar van 2010 werd opgeheven. Spil en drijvende kracht van Kyteman was Colin Benders (Utrecht, 5 december 1986) die op meesterlijke wijze de trompet bespeeld. Al op zijn 3e jaar kreeg hij een trompet van zijn oom Jacky Terrasson, een jazzpianist uit New York. Colin heeft drie zussen en in het kader van het optreden met Sting op de Symphonica's is het memorabel dat één van zijn zussen Roxanne heet, vrij naar het meisje in de gelijknamige hit van The Police. Colin ging na zijn middelbare schoolperiode door naar de middelbare school voor Jonge Talenten, verbonden aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij kreeg daar onder andere les van de inmiddels ook landelijk bekende Eric Vloeimans.
Het debuutalbum van Kyteman heette The Hermit Sessions, de kluizenaars sessie, een verwijzing naar zijn periode aan de zelfkant van de maatschappij, waarbij hij af en toe nauwelijks te eten had en soms zijn toevlucht zocht in drugs.

Bron: Lionel Urman, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Lionel Urman, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Joe Sumner

Joe Sumner (23 november 1976) is de zanger en bassist van de Engelse band Fiction Plane. Hij is de zoon van actrice Frances Tomelty en Gordon Sumner, beter bekend als Sting. Joe volgde de opleiding milieukunde aan de Richmond University. Toen zijn vader hem vroeg om in het voorprogramma te spelen van de reünietour van diens band The Police, volgde eerst grote twijfel omdat hij zijn muzikale successen op eigen kracht wilde behalen. Uiteindelijk stemde Joe toch in: "We zouden knettergek zijn als we het supporten van een van de grootste bands ter wereld zouden weigeren."

Optreden Janine Jansen op Symphonica in Rosso geannuleerd

Janine Jansen (Soest, 7 januari 1978) is een Nederlandse solovioliste. Zij begon op haar zesde met vioolspelen. Ze studeerde aan het Utrechts Conservatorium. Op jonge leeftijd won zij diverse Nederlandse vioolconcoursen. Rond de eeuwwisseling brak ze door bij het Nederlandse publiek, daarna internationaal met cd-opnamen op het Decca-label. Zeer goed ontvangen werd haar opname van Vivaldi's Vier Jaargetijden en haar uitvoering van Mendelssohns vioolconcert. Van beide opnamen werden meer dan 15.000 exemplaren verkocht.

In de loop van augustus 2010 maakte de organisatie van Symphonica in Rosso bekend dat de geplande optredens van Janine op 15 en 16 komen te vervallen i.v.m. de gezondheidstoestand van de violiste.
Op haar website plaatste Janine 27 augustus 2010 het bericht dat ze met onmiddelijke ingang al haar concerten heeft afgezegd op doktersadvies, i.v.m. haar oververmoeidheid. Ze zegt er wel bij dat ze uitkijkt naar het moment dat ze weer aan de slag kan, als haar "battterijen" weer zijn opgeladen.

Carel Kraayenhof

Carel Kraayenhof (Aalst, 15 augustus 1958) is bandoneonspeler. Een bandoneon is een instrumtent dat lijkt op een harmonica en is uitermate geschikt voor het brengen van de melancholieke tango. Carel werd op slag landelijk bekend toen hij op 2 februari 2002 Adiós Nonino ("Dag Vadertje") van Ástor Piazzolla ten gehore bracht bij het huwelijk van Willem-Alexander met Máxima Zorreguieta. "De Traan" die Máxima plengde, bij gemis van haar vader en de perfecte keuze voor deze Argentijnse tango, zorgde voor een onvergetelijk televisiemoment.

Geschiedenis Symphonica in Rosso

2006 Marco Borsato

Tien avonden lang stond Marco in een uitverkocht Gelredome voor de eerste editie die door zo'n 325.000 mensen in totaal bezocht werd. De toevoeging In Rosso (Italiaans voor in het rood) is een verwijzing naar de thema-kleur. Het publiek was verzocht zoveel mogelijk in het rood gekleed te komen, een afgekeken element van de dance-events Sensation White en Sensation Black, waar de bezoekers respectievelijk geheel in het wit of zwart gekleed verschijnen. Gastoptredens waren er van Andrea Bocelli, Lucie Silvas, Ali B, Yes-R, Julian Thomas en Ilse de Lange. Speciaal voor deze avond, als speciale hymne, werd het nummer "Rood" gecomponeerd.

2007 Paul de Leeuw

Na het grote succes van 2006 werd besloten om van de Symphonica een jaarlijks terugkerend evenement te maken. Paul de Leeuw werd gevraagd als hoofdact en bespeelde vijf avonden het Arnhemse stadion, met als gasten o.a. Edsilia Rombley, Marco Borsato, Simone Kleinsma, Alderliefste, sidekick Adje en Cor Bakker. Themanummer was ditmaal Blijf (Tot de zon je komt halen).

2008 Lionel Richie

Voor het eerst een buitenlandse hoofdact. Lionel bespeelde vier avonden het publiek met zowel zijn solohits als zijn successen met The Comodores. Gastoptredens van Alain Clark (met zijn vader!), Candy Dulfer, Leona Philippo en tot slot Trijntje Oosterhuis, die samen met Lionel het duet "Face in the crowd" song, het speciaal voor dit evenement geschreven nummer.

2009 Diana Ross

Oorspronkelijk stonden drie avonden gepland, maar door het faillissement van The Entertaiment Groep in september voorafgaande aan de concertreeks stond de optredens op losse schroeven. Uiteindelijk gaf Diana twee avonden acte de presence en stond Marco Borsato zelf nog twee avonden in een uitverkocht Gelredome, onder de titel "Borsato & Friends" met een keur van Nederlandse artiesten, allen geheel belangeloos, om de beide avonden met Diana Ross door te kunnen laten gaan en deze zo te bekostigen. Diana kreeg tijdens beide avonden Alain Clark te gast.

2010 Sting

De vroegere voorman van The Police stond op 15 en 16 oktober 2010 geboekt. Gastoptredens waren er van Joe Sumner, Kyteman en Carel Kraayenhof. Joe Sumner, zanger van de Britse band Fiction Plane, trad afgelopen jaar al diverse keren op in Nederland, o.a. op Huntenpop.

Recensie Sting en Symphonica in Rosso

In de diverse recensies in de verschillende dagbladen en op internet voerde het woord ingetogen en soms ook sober de boventoon.
Deze uitvoering van de Symphonica-reeks was anders dan de andere jaren, het miste de uitbundigheid en het massaal meezingende publiek die er in de voorgaande edities vaak een echt feest van maakten. Stings keuze voor sfeervolle, ingetogen nummers was daar zeker ook debet aan. Meer nummers uit het repertoire van The Police hadden wellicht tot meer enthousiasme geleid en meer uitbundigheid.

De gasten van Sting hadden een geringe inbreng: Carel Kraayenhof mocht slechts op één nummer Sting begeleiden, Kyteman twee maal. Alleen zoon Joe mocht éénmaal als solist de aandacht naar zich toe trekken in het nummer Two Sisters. Er was ook weinig interactie tussen Sting en het publiek, iets wat toch onontbeerlijk is voor zo'n evenement. Evident verschil met de vorige Symphonica-concerten is dat deze beide concerten gewoon twee optredens van Sting in zijn huidige wereldtournee zijn, die ingepast zijn in het Symphonica-format in Arnhem.
Sting had voor de gelegenheid een rode blouse aangetrokken en een rode gerbera in zijn knoopsgat gestoken.
Dit alles laat niet onverlet dat het een perfect uitgevoerd concert was. Sting was goed bij stem en floreerde vooral samen met de Australische jazz-zangeres Jo Lawry. Het gedeelte voor de pauze was meer ingetogen, na de pauze vlogen bij vlagen de vonken van de show af. Mooie afsluiting was het a capella gezongen nummer van Sting in de toegift.
© 2010 - 2019 Kroezenier, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Symphonica in Rosso: Nederlands muziekevenementSymphonica in Rosso: Nederlands muziekevenementSymphonica in Rosso is het regelmatig terugkerend Nederlands muziekevenement, altijd met een bekende (inter)nationale za…
Evenementenorganisator Mojo ConcertsEvenementenorganisator Mojo ConcertsNederland is het festivalland bij uitstek. In de zomermaanden kun je elk weekend wel naar een nieuw festival. Er zijn ze…
Marco Borsato alle albums op een rijMarco Borsato alle albums op een rijInmiddels zit Marco Borsato al 25 jaar in het vak, maar blijft een terugkerende hit. In dit artikel zult u alle Nederlan…
Veelzijdige Paul de LeeuwPaul de Leeuw is al weer jaren toonaangevend in zijn genre, blijft vernieuwen en mensen verrassen. Door zijn veelzijdigh…
Sale bij Sting: datum begin uitverkoopSale bij Sting: datum begin uitverkoopEen zeer populaire winkelketen in Nederland is The Sting. Deze van origine Nederlandse winkelketen richt zich afzonderli…
Bronnen en referenties
  • www.symphonicainrosso.nl
  • www.wikipedia.nl
  • www.janinejansen.com
  • www.sting.com
  • www.kyteman.com
  • www.billboard.com
  • Afbeelding bron 1: Lionel Urman, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Reageer op het artikel "Symphonica in Rosso 2010, Sting in Gelredome Arnhem"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Kroezenier
Laatste update: 03-12-2010
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Muziek
Special: GelreDome Evenementen
Bronnen en referenties: 7
Recensies…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in vorm van een recensie bevat.
Schrijf mee!