recensie

Muziekrecensie: Am Israel Hai - Diverse artiesten

Muziekrecensie: Am Israel Hai - Diverse artiesten Alle bekende Israëlische songs op één cd? Luister dan naar de cd 'Am Israel Hai'. Hierop hoort u overbekende nummers zoals 'Halleluyah', 'Alive (Hai), I haven't loved enough, Hora, Next Year, AmIsrael, Land, Jerusalem of Gold, Sing to me Kineret, Independence day Celebration, My Israel en nog vele andere nummers. Een echte must voor de liefhebber van typisch Israëlische populaire muziek.

Gegevens

 • titel: Am Israel Hai
 • platenlabel: Skyton-records

Diverse artiesten

Op deze cd met de beste songs uit Israël doen een scala artiesten mee, zoals: Yehoram Gaon, Naomi Shemer, Milk & Honey, Avi Toledano, Ofra Haza, Ilanit, Igal Bashan, Sexta, David Zakai en Yafa Yarkoni.

Yehoram Gaon

Yehoram Gaon begon zijn zangcarrière in het leger (de Nachal Brigade). Later deed hij mee met de band 'Yarkon Bridge Trio', waar hij samen zong met Arik Einstein en Beni Amdurski. Alle drie werden erg populair. Het talent van Gaon leidde er toe dat vele componisten voor hem wilden schrijven. Hij heeft o.a. het nummer 'Od Lo Ahavti Dai' van Naomi Shemer gezongen. In het buitenland is hij bekend vanwege zijn optreden tijdens de Nobelprijs ceremonie.

Naomi Shemer

Naomi Shemer is Israëls bekendste componiste. Haar liedjes hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan de Israëlische cultuur. Haar bekendste nummer is ongetwijfeld 'Jeroesjalajiem shel zahav' (Jeruzalem van Goud). Dit nummer werd in 1967 geschreven toen heel Jeruzalem in Joodse handen kwam.

Milk & Honey

Deze groep kent iedere liefhebber van het songfestival. Zij wonnen in 1979 voor de tweede keer voor Israël de eerste plaats met het nummer 'Halleluyah'. De groep bestaat uit Reuven Gvirtz, Yehuda Tamir en Shmulik Bilu. Gali Atari zong destijds het songfestival nummer. Daarna hebben nog twee andere zangeressen in de groep gezeten. De band bestaat niet meer.

Avi Toledano

Een populaire Israëlische componist geboren in Marokko. Hij schreef het nummer Chai waarmee Ofra Haza deelnam aan het Eurovisie Songfestival.

Ofra Haza

Ofra Haza was Israëls bekendste zangeres van Jeminitische komaf. Zij is helaas te vroeg gestorven aan AIDS. Ze zong het nummer Chai tijdens het Eurovisie Songfestival, maar werd vooral bekend met de oriëntaalse hit Im Nin'alu, van het album Shaday.

Ilanit

Een populaire zangeres vooral in de jaren 70 van de vorige eeuw. Haar bekendste hit is Balalaika. Ook heeft ze twee keer meegedaan met het Eurovisie Songfestival.

Mening van Etsel over 'Am Israel Hai'

Israëlische muziek ligt meestal lekker in het gehoor. Het is een mix van westerse en oosterse muziek. Op deze cd staan geen zwakke nummers. Stuk voor stuk zijn het toppers. Soms vraag je je wel eens af waarom deze muziek niet regelmatig in Nederland wordt gedraaid. Natuurlijk zijn de nummers van het Eurovisie Songfestival zo af en toe nog wel eens te horen op de Nederlandse radio. Maar een nummer als Jerusalem of Gold zou toch eigenlijk best regelmatig in Nederland gedraaid mogen worden. Dit is een gewoonweg een wereldhit en spreekt enorm veel mensen aan. Wat bovendien bij deze nummers opvalt zijn de positieve teksten over Israël gecombineerd met vrolijke muziek. Israëlische muzikanten zingen meestal zeer positief over Israël. Ze houden van het land zoals de meeste inwoners van Israël en daarom zijn deze artiesten en hun muziek zo geliefd (N.B. Er zijn ook kritische liederen in de Israëlische popmuziek maar die zijn niet op deze cd te horen). In Nederland kennen we niet echt een genre waarin veel over het vaderland wordt gezongen. In Israël zijn de bewoners veel trotser op het land. Buitenstaanders noemen het overdreven chauvinistisch, maar die mening deel ik niet. De mensen zijn gewoon heel blij met Israël, om verschillende redenen. Israël heeft altijd een enorme belangrijke plaats in het Jodendom ingenomen zelfs toen de Joden in de Diaspora leefden. En met de oprichting van de moderne staat kwam een droom voor veel Joden uit. Er staan niet veel echte religieuze liedjes op deze cd, maar sommige teksten verwijzen wel degelijk naar God. Voor muziekliefhebbers die én van vrolijke muziek houden én van Israël is deze cd het moeite van het beluisteren waard.

Tracks

 1. Alive (Hai)
 2. Halleluya
 3. I haven't loved enough
 4. Hora
 5. Next year
 6. I was born for Peace
 7. Tomorrow
 8. A medley of Horas (A song, a song for you, Again with you, Come out girls, Hava Nagila)
 9. Am Israel
 10. Over all these
 11. Land
 12. Halleluya
 13. He who makes Peace
 14. Beautiful Israel
 15. Jerusalem of Gold
 16. Wandering in the land
 17. My country has a birthday
 18. Independence day Celebration
 19. Sing to me Kineret
 20. All will be well in Eretz Israel
 21. Oh my country, my homeland
 22. My Israel
© 2010 - 2022 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Israëlisch-Arabische oorlogen: Operatie Litani 1978Israëlisch-Arabische oorlogen: Operatie Litani 1978Operatie Litani was een Israëlische invasie in Libanon in 1978 tot aan de rivier de Litani. Doel was om de PLO ten noord…
Israëlisch-Arabisch conflict: Rol voor elke JoodIsraëlisch-Arabisch conflict: Rol voor elke JoodOf de Joden het willen of niet, maar iedere Jood is betrokken bij het Land Israël. Elke Jood is met elkaar verbonden. Al…
Israëlisch-Arabisch conflict: Jom KippoeroorlogIsraëlisch-Arabisch conflict: Jom KippoeroorlogIn de maanden naar de aanloop van de Jom Kippoeroorlog in 1973 had de Israëlische militaire inlichtingendienst (Aman) ra…

O Superman, Laurie Anderson, een anti-hitrecensieO Superman, Laurie Anderson, een anti-hitLaurie Anderson, Amerikaans artieste en zangeres scoorde in 1981 een hit met het experimentele nummer O Superman, dat ma…
Hotter than Hell (KISS album)recensieHotter than Hell (KISS album)Hotter than Hell is het tweede studio album van KISS en uitgegeven op 22 oktober in het jaar 1974. Het album werd slecht…
Jehoeda (1.536 artikelen)
Laatste update: 10-06-2021
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Muziek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.