recensie

Bob Dylan - Bob Dylan

Op 19 maart 1962 verscheen bij Columbia Records het debuutalbum van Bob Dylan, dat de simpele titel ‘Bob Dylan’ droeg.

Achtergrond

In januari 1961 trok Dylan naar New York. Hij droomde ervan om daar door te breken als folkzanger. In de eerste maanden dat hij in The Big Apple verbleef, trad hij veel op in koffiekuizen in de wijk Greenwich Village. Ondertussen deed hij verscheidene, mislukte pogingen bij kleine folklabels, om een platencontract te versieren.

Dylan maakte in eerste instantie op veel collega-muzikanten meer indruk als mondharmonicaspeler, dan als zanger. In september 1961 werd hij ingehuurd als sessiemuzikant, om mondharmonica te spelen op een album van Carolyn Hester.
Tijdens de voorbereidingen voor de opnamesessies, kwam Dylan in contact met de beroemde producer en talentscout John Hammond sr., die het album van Hester zou produceren. Toen hij Dylan een paar nummers hoorde zingen, raakte Hammond onder de indruk. Tot verbazing van Dylan, bood de talentscout hem een platencontract aan bij het grote Columbia.
In november 1961 werd zijn eerste lp opgenomen.

Songs

De meeste songs op dit album zijn folktraditionals. Opvallend genoeg staan op deze eerste lp van Dylan, die nochtans uit zou groeien tot de belangrijkste songwriter van de 20e eeuw, slechts twee eigen nummers: Talkin’ New York (een song over zijn eerste dagen in New York) en Song To Woody (een ode aan zijn idool Woody Guthrie). Voor die twee ‘eigen’ nummers geldt echter, dat eigenlijk alleen de songteksten door Dylan zijn geschreven. De melodie van 'Song to Woody' had hij geleend van Guthries nummer '1913 Massacre'. Voor de melodie van Talkin' New York was hij geïnspireerd door het nummer 'Down On Penny's Farm'. Dit was overigens een procédé dat indertijd door veel meer zangers in de folkscene werd gebruikt: men pakte een oud nummer en schreef daar een nieuwe tekst bij.

De tracklist:

A-kant
 • You're No Good - Jesse Fuller
 • Talkin' New York - Bob Dylan
 • In My Time of Dyin' - traditional
 • Man of Constant Sorrow - traditional
 • Fixin' to Die - Bukka White
 • Pretty Peggy-O - traditional
 • Highway 51 Blues - Curtis Jones

B-kant
 • Gospel Plow - traditional
 • Baby, Let Me Follow You Down - traditional
 • House of the Risin' Sun - traditional
 • Freight Train Blues - traditional
 • Song to Woody - Bob Dylan
 • See That My Grave Is Kept Clean - Blind Lemon Jefferson

Succes?

De lp verscheen in maart 1962. In eerste instantie was dit album beslist geen groot succes. Toen het al een jaar uit was, waren er nog maar circa 5000 exemplaren van verkocht.
In maart 1963 verscheen zijn tweede album: ‘The Freewheelin’ Bob Dylan.’ Dankzij deze plaat ontstond er een grote hype rond Dylan, die jaren zou duren. Als gevolg daarvan ging toen ook zijn debuutalbum in grote getale over de toonbank.

Lees verder

© 2011 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
recensieThe Freewheelin’ Bob Dylan - Bob DylanIn mei 1963 verscheen de tweede lp van Bob Dylan, getiteld ‘The Freewheelin’ Bob Dylan’. Met dit album beleefde hij zijn…
recensieThe Times They Are a-Changin' - Bob DylanHet derde album van Bob Dylan, getiteld The Times They Are a-Changin', werd uitgebracht in januari 1964.
Bob Dylan: BiografieBob Dylan: BiografieBob Dylan is al ruim 50 jaar een van de meest invloedrijke Amerikaanse muzikanten. Hele generaties muzikanten zijn door…
Woody Herman: The HerdsWoody Herman: The HerdsEen bigbandleider die zeker heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de bigbandmuziek is Woody Herman. Als geen ander k…

recensieAnother Side Of Bob Dylan - Bob DylanIn augustus 1964 verscheen bij Columbia Records het vierde studioalbum van Bob Dylan: 'Another Side Of Bob Dylan'.
recensieRecensie - Take That ProgressNa vijftien jaar volgde er eind 2010 eindelijk weer een cd van de complete groep: Take That. Al sinds 2005 zijn Gary Bar…
Bronnen en referenties
 • Down The Highway - Howard Sounes - Uitgeverij Het Spectrum
 • Kronieken - Bob Dylan - Uitgeverij Nijgh en Van Ditmar
 • Bob Dylan in de studio - Patrick Roefflaer - Uitgeverij Epo

Reageer op het artikel "Bob Dylan - Bob Dylan"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Gepubliceerd: 16-06-2011
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Muziek
Special: Bob Dylan
Bronnen en referenties: 3
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.
Schrijf mee!