recensie

The Freewheelin’ Bob Dylan - Bob Dylan

In mei 1963 verscheen de tweede lp van Bob Dylan, getiteld ‘The Freewheelin’ Bob Dylan’. Met dit album beleefde hij zijn grote doorbraak.

Achtergrond

Toen Dylan zijn debuutplaat opnam, bestond zijn repertoire nog grotendeels uit covers. Vlak daarna ging hij echter steeds vaker zelf nummers schrijven. Begin 1962 ging Dylan samenwonen met z´n vriendin Suze Rotolo. Dylan was helemaal in de ban van haar en zij had daardoor een grote invloed op zijn muziek. Suze kwam uit een zeer politiek geëngageerd, links milieu. Deels door haar invloed, ging Dylan steeds vaker politiek geëngageerde teksten schrijven. Op de hoesfoto van ‘The Freewheelin’ Bob Dylan’ loopt Dylan samen met Suze Rotolo.

Blowin’ In The Wind

De bekendste song van deze lp is zonder twijfel het openingsnummer: Blowin’ in the Wind. Vlak nadat het album uitkwam, werd een cover van dit nummer als single uitgebracht door een groep die dezelfde manager had als Dylan: Peter, Paul and Mary. Deze coverversie bereikte de tweede plek in de Amerikaanse hitlijst. Als gevolg van dit succes, kwam er ook veel publiciteit voor de originele versie van Dylan. Dit was één van de redenen waarom het tweede album van Dylan, in tegenstelling tot zijn debuut, wel het grote publiek bereikte.

Het indrukwekkendste nummer van dit album is het apocalyptische A Hard Rain's a-Gonna Fall. De felste en meest expliciete protestsong op deze lp is ‘Masters Of War’, dat een aanklacht is tegen de wapenindustrie. Dylan bewees op ‘The Freewheelin’ Bob Dylan’ echter ook dat hij geweldige liefdesliedjes kan schrijven, zoals Girl from the North Country en Don’t Think Twice, It’s All Right.

Tracklist

A-kant
 1. Blowin' in the Wind - Dylan
 2. Girl from the North Country – Dylan
 3. Masters of War – Dylan
 4. Down the Highway – Dylan
 5. Bob Dylan's Blues – Dylan
 6. A Hard Rain's a-Gonna Fall - Dylan

B-kant
 1. Don't Think Twice, It's All Right - Dylan
 2. Bob Dylan's Dream - Dylan
 3. Oxford Town - Dylan
 4. Talkin' World War III Blues – Dylan
 5. Corrina, Corrina - Traditional
 6. Honey, Just Allow Me One More Chance - Dylan & Henry Thomas
 7. I Shall Be Free – Dylan

Doorbraak

Dit album zorgde voor de grote doorbraak van Bob Dylan. Deze lp werd platina in de Verenigde Staten. ‘The Freewheelin’ Bob Dylan’ werd in verhouding een nog groter succes in Groot Brittannië, waar het de eerste plek op de albumlijst bereikte.

Lees verder

© 2011 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Suze Rotolo, het meisje naast Bob DylanSuze Rotolo, het meisje naast Bob DylanHet album The Freewheelin’ betekende de grote doorbraak voor Bob Dylan. Voor diegenen die hierbij aanwezig waren, was he…
recensieAnother Side Of Bob Dylan - Bob DylanIn augustus 1964 verscheen bij Columbia Records het vierde studioalbum van Bob Dylan: 'Another Side Of Bob Dylan'.
Bob Dylan: zijn vriendinnen, vrouwen en (klein)kinderenBob Dylan: zijn vriendinnen, vrouwen en (klein)kinderenDe Amerikaanse singer-songwriter Bob Dylan wordt gezien als één van de belangrijkste en meest invloedrijke componisten u…
recensieThe Times They Are a-Changin' - Bob DylanHet derde album van Bob Dylan, getiteld The Times They Are a-Changin', werd uitgebracht in januari 1964.

recensieJoy Division - 'Unknown Pleasures': Geen Portret zo FraaiPas goed op; als u niet goed in uw vel zit kan luisteren naar dit debuutalbum uit 1979 weinig bevorderlijk zijn voor uw…
recensieBob Dylan - Bob DylanOp 19 maart 1962 verscheen bij Columbia Records het debuutalbum van Bob Dylan, dat de simpele titel ‘Bob Dylan’ droeg.
Bronnen en referenties
 • Down the Highway -Howard Sounes - Uitgeverij het Spectrum
 • Bob Dylan in de studio - Patrick Roefflaer - Uitgeverij Epo
 • Bob Dylan - Sjoerd de Jong - Mets & Schilt

Reageer op het artikel "The Freewheelin’ Bob Dylan - Bob Dylan"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Gepubliceerd: 16-06-2011
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Muziek
Special: Bob Dylan
Bronnen en referenties: 3
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.
Schrijf mee!