recensie

The Times They Are a-Changin' - Bob Dylan

Het derde album van Bob Dylan, getiteld The Times They Are a-Changin', werd uitgebracht in januari 1964. Deze lp is het meest politiek geëngageerde album dat Dylan heeft uitgebracht. Het nummer With God On Our Side is bijvoorbeeld een subliem anti-oorlogslied. Ook klaagde hij het racisme in Amerika aan in een aantal nummers, zoals Only a Pawn in Their Game en The Lonesome Death Of Hattie Carroll.

In de zomer van 1963 had Dylan al verschillende nummers van dit album gespeeld tijdens de ‘March on Washington for Jobs and Freedom’. Tijdens deze legendarische protestactie, waarbij circa 300.000 mensen meeliepen, hield Martin Luther King zijn beroemde ‘I have a dream’-speech.

Het titelnummer van Dylans derde album, ‘The Times They Are a-Changin’, werd één van de lijfliederen van de protestgeneratie. Later bleek dat Bob Dylan daar op z’n zachtst gezegd niet erg gelukkig mee was. Hij wilde niet de spreekbuis van een hele generatie zijn, hij wilde slechts voor zichzelf spreken.

When The Ship Comes In

De metaforische tekst van één van de mooiste nummers van dit album, When the Ship Comes In, is ook vaak geïnterpreteerd als een politiek geëngageerde tekst, die over een toekomstige, betere wereld zou gaan. Joan Baez heeft enkele jaren geleden echter verteld wat volgens haar de werkelijke aanleiding voor Dylan was, om die song te schrijven:
Dit verhaal speelde zich af, toen Dylan buiten de folkscene nog niet erg bekend was. Een hotelmedewerker weigerde toen Dylan de toegang tot een hotel, omdat hij vond dat Dylan eruit zag als een ongewassen zwerver. Pas nadat Joan Baez, die toen al wel een beroemde zangeres was, een goed woord voor Dylan had gedaan, mocht hij naar binnen.

Als dit incident inderdaad de aanleiding was om ‘When the Ship Comes In’ te schrijven, dan kan de metaforische tekst van dit nummer dus als volgt worden geïnterpreteerd: ‘Wanneer ik straks wereldberoemd ben, zal ik tenminste wèl hoffelijk behandeld worden door het hotelpersoneel!’

De tracklist

A-kant
 1. The Times They Are a-Changin'
 2. Ballad of Hollis Brown
 3. With God on Our Side
 4. One Too Many Mornings
 5. North Country Blues

B-kant
 1. Only a Pawn in Their Game
 2. Boots of Spanish Leather
 3. When the Ship Comes In
 4. The Lonesome Death of Hattie Carroll
 5. Restless Farewell

Succes?

Het album was een iets minder groot commercieel succes dan zijn vorige lp. Deels kwam dat, doordat er op dit album niet zo’n hitsong stond als ‘Blowin’ In The Wind’. Het album werd goud in Amerika en behaalde in Engeland de vierde plek in de albumlijst.

Lees verder

© 2011 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Suze Rotolo, het meisje naast Bob DylanSuze Rotolo, het meisje naast Bob DylanHet album The Freewheelin’ betekende de grote doorbraak voor Bob Dylan. Voor diegenen die hierbij aanwezig waren, was he…
recensieAnother Side Of Bob Dylan - Bob DylanIn augustus 1964 verscheen bij Columbia Records het vierde studioalbum van Bob Dylan: 'Another Side Of Bob Dylan'.
Martin Luther King inspiratiebron voor popmuzikantenMartin Luther King inspiratiebron voor popmuzikantenOnder het pseudoniem Bakermat heeft in 2013 een Nederlandse dj succes met de single 'Vandaag' waarin een sample van een…
Bob Dylan: zijn vriendinnen, vrouwen en (klein)kinderenBob Dylan: zijn vriendinnen, vrouwen en (klein)kinderenDe Amerikaanse singer-songwriter Bob Dylan wordt gezien als één van de belangrijkste en meest invloedrijke componisten u…

recensieThe Freewheelin’ Bob Dylan - Bob DylanIn mei 1963 verscheen de tweede lp van Bob Dylan, getiteld ‘The Freewheelin’ Bob Dylan’. Met dit album beleefde hij zijn…
recensieBob Dylan - Bob DylanOp 19 maart 1962 verscheen bij Columbia Records het debuutalbum van Bob Dylan, dat de simpele titel ‘Bob Dylan’ droeg.
Bronnen en referenties
 • Down the Highway -Howard Sounes - Uitgeverij het Spectrum
 • Bob Dylan in de studio - Patrick Roefflaer - Uitgeverij Epo
 • Bob Dylan - Sjoerd de Jong - Uitgeverij Mets & Schilt
 • No Direction Home - Martin Scorsese - dvd

Reageer op het artikel "The Times They Are a-Changin' - Bob Dylan"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Gepubliceerd: 16-06-2011
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Muziek
Special: Bob Dylan
Bronnen en referenties: 4
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.
Schrijf mee!