recensie

Another Side Of Bob Dylan - Bob Dylan

In augustus 1964 verscheen bij Columbia Records het vierde studioalbum van Bob Dylan: 'Another Side Of Bob Dylan'. Als gevolg van zijn vorige twee albums had Dylan volgens velen de status gekregen van 'spreekbuis en profeet van de protestgeneratie'. Zoals ik in het artikel over The Times They Are a-Changin' al vertelde, was hij daar niet erg gelukkig mee. Hij vond het benauwend. Dylan wilde alleen voor zichzelf spreken en niet voor een hele generatie.

Daar kwam nog bij dat hij in de tussentijd over verschillende politieke onderwerpen minder 'zwart-wit' en minder radicaal was gaan denken. Hierdoor voelde hij zich ook niet meer helemaal thuis bij de radicale protestgeneratie.

Dat hij afscheid wilde nemen van dat politieke radicalisme, is het duidelijkst te horen in het nummer My Back Pages. Hierin blikt hij hoofdschuddend terug op de moralistische ideeën die hij in het verleden had uitgedragen.

It Ain't Me, Babe

Het nummer It Ain't Me Babe lijkt op het eerste gezicht een liefdesliedje, maar veel mensen interpreteren dit als een song waarin Dylan zich richt tot de protestgeneratie en hen duidelijk probeert te maken dat hij zich niet voor hun kar wil laten spannen.

Ballad in Plain D

In het voorjaar van 1964 was het definitief tot een breuk gekomen tussen Bob Dylan en zijn vriendin Suze Rotolo. In het nummer 'Ballad in Plain D' zingt Dylan op een verbitterde en opzettelijk kwetsende toon over deze breuk. Jaren later zou Dylan bekennen, dat van alle nummers die hij ooit had geschreven, dit enige was, waar hij werkelijk spijt van had. 'Ik moet echt een klootzak geweest zijn om zoiets te schrijven.'

De tracklist

A-kant:

 • All I Really Want to Do
 • Black Crow Blues
 • Spanish Harlem Incident
 • Chimes of Freedom
 • I Shall Be Free No. 10
 • To Ramona

B-kant:

 • Motorpsycho Nitemare
 • My Back Pages
 • I Don't Believe You (She Acts Like We Never Have Met)
 • Ballad in Plain D
 • It Ain't Me, Babe

Succes?

'Another Side Of Bob Dylan' was duidelijk minder succesvol dan zijn vorige twee albums. De lp bereikte slechts een 43e plek in de Amerikaanse albumlijst.
In Engeland bereikte het nog wel een 8e plek in de albumlijst.

Johnny Cash

Vlak nadat Dylan dit album had opgenomen, ontmoette hij voor het eerst Johnny Cash. De twee grootheden raakten bevriend met elkaar. Cash besloot om samen met June Carter één van de nummers van Dylans nieuwe album op te nemen: It Ain't Me, Babe. Met deze single bereikten ze de 4e plek in de Amerikaanse countryhitlijst.

The Turtles

In 1965 nam de Amerikaanse rockgroep The Turtles dit nummer ook op. Met deze single bereikten ze de 8e plek in de Amerikaanse hitlijst.
'It Ain't Me, Babe' was ook het titelnummer van een album dat ze dat jaar uitbrachten.

Lees verder

© 2011 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
recensieThe Times They Are a-Changin' - Bob DylanHet derde album van Bob Dylan, getiteld The Times They Are a-Changin', werd uitgebracht in januari 1964.
recensieThe Freewheelin’ Bob Dylan - Bob DylanIn mei 1963 verscheen de tweede lp van Bob Dylan, getiteld ‘The Freewheelin’ Bob Dylan’. Met dit album beleefde hij zijn…
Suze Rotolo, het meisje naast Bob DylanSuze Rotolo, het meisje naast Bob DylanHet album The Freewheelin’ betekende de grote doorbraak voor Bob Dylan. Voor diegenen die hierbij aanwezig waren, was he…
recensieBob Dylan - Bob DylanOp 19 maart 1962 verscheen bij Columbia Records het debuutalbum van Bob Dylan, dat de simpele titel ‘Bob Dylan’ droeg.

recensieJoy Division - 'Unknown Pleasures': Geen Portret zo FraaiPas goed op; als u niet goed in uw vel zit kan luisteren naar dit debuutalbum uit 1979 weinig bevorderlijk zijn voor uw…
recensieRecensie - Take That ProgressNa vijftien jaar volgde er eind 2010 eindelijk weer een cd van de complete groep: Take That. Al sinds 2005 zijn Gary Bar…
Bronnen en referenties
 • Down the Highway - Howard Sounes - Uitgeverij het Spectrum
 • Bob Dylan in de studio - Patrick Roefflaer - Uitgeverij Epo
 • http://en.wikipedia.org

Reageer op het artikel "Another Side Of Bob Dylan - Bob Dylan"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Gepubliceerd: 15-07-2011
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Muziek
Special: Bob Dylan
Bronnen en referenties: 3
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.
Schrijf mee!