InfoNu.nl > Muziek en Film > Muziek > Definitely Maybe, Recensie
recensie

Definitely Maybe, Recensie

Defenitely Maybe van Oasis is een album wat je zeker eens moet beluisteren. De sound doet de rest en binnen geringe tijd zal je alle nummers mee kunnen zingen. Hieronder een recensie over het album.

Recensie

Definitely Maybe is een album dat je van je sokken blaast. De zware sound nodigt ertoe uit het keer op keer opnieuw te luisteren en binnen no time zing je alle nummers uit volle borst mee. Het geluid dat de boxen produceren zodra je op play hebt gedrukt is uniek en in alle opzichten anders dan wat ik ooit gehoord heb. Er zijn natuurlijk duidelijk bekende geluiden terug te vinden van grote namen als The Beatles maar welke band heeft zich nou niet door hen laten inspireren? Het album rockt in alle opzichten en is van een zeldzame kwaliteit. Om het album in enkele woorden te beschrijven: simpel maar effectief.

Er zijn op het album geen Jimi Hendrixiaanse solo’s te vinden of teksten van het type Bob Dylan. Toch weet Oasis een hoog niveau te bereiken en is het muziek die nu nog maar zelden gemaakt wordt, hooguit door de band zelf. De rauwe vocals van zanger Liam geven het album een extra dosis aan kracht mee en zijn, om het kort te zeggen, gewoon ongelofelijk stoer. Schrijver en tevens leadgitarist Noël heeft ervoor gezorgd, dat alles aan het album klopt. De scheurende gitaren die door elkaar jengelen, hebben iets weg van chaos, maar dan wel geordende chaos. Niks voelt dan ook beter dan het vol openzetten van de volumeknop, op een stoel gaan zitten en je laten wegblazen door de vette sound van Oasis.

De teksten op het album zijn misschien niet briljant maar hebben op hun eigen manier toch iets geniaals. Veel songs gaan eigenlijk alleen maar over lui zijn, drinken en drugs nemen. Het is naar mijn mening ook een verwijzing naar hun jeugd en die van zo velen. Stuk voor stuk zijn het echte “sing-a-longs” en niet alleen door hun pakkende melodieën, maar ook door dingen die veel mensen in hun jeugd en misschien ook op oudere leeftijd meemaken. Voorbeelden hiervan zijn: “Is it worth the aggravation, to find yourself a job when there is nothing worth working for” en “Maybe, I don’t really want to know how your garden grows”. Het thema van het album is dus vooral jong zijn en daar wordt dan ook vaak naar verwezen. Bijvoorbeeld in het nummer Rock N Roll Star, wie wou er vroeger nou niet een ster worden?, en in het nummer Cigarettes & Alcohol, nergens zin in hebben en alleen maar leven voor sigaretten en drank. Toch zijn er ook wat serieuzere noten toegevoegd aan het album. Slide Away gaat over het verliezen van een geliefde en Live Forever, tevens het beste nummer van het album, gaat over dingen die je alleen maar kan meemaken met mensen met wie je heel erg close bent.

Op het album staat in feite geen zwak nummer. Het zijn stuk voor stuk pareltjes voor het rockwereldje en Definitely Maybe kan zonder twijfel worden gelabeld als een klassieker. Alles sluit goed op elkaar aan en de nummers wisselen elkaar perfect af. Van het ruige Bring it on down ga je naar het akoestische Married with Children en van het snelle Digsy’s Dinner ga je naar het “bluesige” Shakermaker. Toch is het allemaal één geheel en hoe vaker je het album luistert, hoe leuker je de muziek gaat vinden. Het ietwat arrogante stemgeluid van zanger Liam Gallagher stoort absoluut niet en zijn broer Noël vult hem met zijn toch wel briljante rifjes en backing vocals, die bijna compleet het tegenovergestelde zijn dan die van zijn broer, perfect aan. Het album is een storm die je in je greep houdt, totdat je moeder en je buren je er toe krijgen om op het stopknopje in te drukken. Zolang dat niet gebeurt, kan je de wind van voren verwachten van de mannen van Oasis.
© 2007 - 2018 Luckyjob, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Kenmerken van een RecensieHet schrijven van een recensie is vereist op bijna alle middelbare scholen. Bij het vak Nederlands wordt hier vaak veel…
De recensie van Biblion, waarom belangrijk?De recensie van Biblion, waarom belangrijk?Heb je een boek uitgebracht? Dan is de kans groot dat er een recensie van je boek wordt geschreven door Biblion. Deze re…
Oasis Park Fuerteventura; algemene informatieOasis Park Fuerteventura; algemene informatieOasis Park is gelegen bij de plaats La Lajita in het zuiden van het Canarische eiland Fuerteventura. Het dierenpark is e…
Oasis of the Seas: het grootste cruiseschip ter wereldHij is vijf keer zo groot als de Titanic, heeft een groot park aan boord met zo'n 12.000 bomen en planten en heeft onder…
De Sims 3 uitbreiding - Vooruit in de tijdDe Sims 3 uitbreiding - Vooruit in de tijd"Vooruit in de tijd" is de nieuwe uitbreiding voor het spel De Sims 3. Zoals de titel van de uitbreiding al aangeeft sta…

Reageer op het artikel "Definitely Maybe, Recensie"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Luckyjob
Gepubliceerd: 10-10-2007
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Muziek
Recensies…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in vorm van een recensie bevat.
Schrijf mee!