InfoNu.nl > Muziek en Film > Muziekstromen > Putumayo World Music: wereldmuziek in je eigen huis

Putumayo World Music: wereldmuziek in je eigen huis

De cd's van Putumayo World Music zijn niet alleen heerlijk om naar te luisteren, ze zien er ook nog eens bijzonder leuk uit. De cd-hoesjes zijn versierd met folkloristische afbeeldingen in de vrolijkste kleurtjes. In de uitgebreide cd-collectie is voor iedereen houdt wat wils. Ook leuk om cadeau te geven!

Gedachte achter de cd's met wereldmuziek

De cd's van Putumayo zijn ooit gemaakt vanwege de mooie melodieën die muzikanten over de hele wereld lieten horen. De oprichter van het bedrijf vond het een mooie gedachte als mensen vanuit diverse werelddelen kennis konden maken met allerlei culturen.

Diversiteit vieren

Putumayo wilde deze verbinding leggen door middel van muziek. Dit is gelukt: de cd's met wereldmuziek sloegen in als een bom. Anno 2010 staat de oprichter nog steeds achter het doel. Hij en zijn medewerkers willen met de cd's de diversiteit in de wereld vieren. Zowel van de muziekgenres als van de mensen zelf. Uitwisseling van culturen met bijpassende muziekstijlen staan centraal bij de wereldse cd's.

Putumayo World Music steunt goede doelen

Het bijzondere van de cd's van Putumayo World Music is niet alleen dat culturen dichter bij elkaar worden gebracht. Een gedeelte van de opbrengst gaat ook nog eens naar een goed doel. Zo gaat een deel van het geld terug naar het gebied waar de muziek zijn herkomst vindt. De muzikanten worden uiteraard met geld beloond. Er zijn veel lokale initiatieven om een gebied vooruit te helpen. Het bedrijf steunt ook wereldwijd allerlei goede doelen. Enkele voorbeelden:
 • European Federation for Street Children (EFSC)
 • India foundation for the arts
 • Terre des Hommes
 • Oxfam Novib
 • Worldwide Orphans Foundation

Overige goede doelen, charitatieve instanties en non-profit organisaties zijn terug te vinden op de site van Putumayo World Music: www.putumayo.com.

De collectie cd's

Putumayo World Music heeft inmiddels zo'n uitgebreide collectie dat het onmogelijk is alle titels op te noemen. Het platenlabel heeft de volgende genres:
 • Afrikaans
 • Aziatisch
 • Blues/Jazz
 • Braziliaans
 • Caribisch
 • Europees
 • Groove
 • Keltisch
 • Kindermuziek
 • Latijns
 • Louisiana
 • Lounge
 • Midden-Oosten
 • Reaggae
 • Vakantie (Holiday)

Over de muziek

Het wil wel gek lopen wil er in de zeer uitgebreide collectie van Putumayo World Music geen cd van uw voorkeur zitten. Het muziekaanbod is zo gevarieerd dat er voor elke liefhebber wat wils is. Zo heeft het platenlabel een zeer uitgebreide collectie met Latijnse en Cubaanse muziek. Voor de feestvierders zijn er cd's als 'Latin party' of 'Holiday'. Wilt u het wat rustiger dan kunt u kiezen voor jazz of achtergrondmuziek. Elke genre heeft weer diverse substijlen, van rustig, lounge, tot blues of juist partymuziek. Er zijn ook cd's met alleen akoestische muziek en zelfs een cd met yogamuziek.

Muziek beluisteren

Bij meeste verkooppunten zijn fragmenten van de muziek met de koptelefoon te beluisteren. Veel luisteraars geven aan dat ze vooral in een vakantiestemming van deze wereldse muziek komen. Zo zijn de Cubaanse cd's natuurlijk bij uitstek geschikt om tijdens een tapasavondjes te draaien. Als u een rustig etentje voor twee organiseert dan blijken cd's zoals 'Brazilian Lounge' of 'Women around the world' vooral favoriet.

Muziek voor kinderen: Putumayo kids (ook leuk voor de ouders!)

'Putumayo kids' is een sublabel dat speciaal voor kinderen is ontwikkeld. Enkele titels zijn 'Worlds playground' en 'Animals playground'. Kinderen reageren erg goed op de muziek. De medewerkers hebben ook bij deze cd een duidelijk doel voor ogen: de gedachte erachter is- net als bij de collectie voor volwassenen- dat het goed is als kinderen worden blootgesteld aan tradities en muziekgenres van andere culturen. De muziek is echter ook gewoon leuk om naar te luisteren. Zowel de ouders als de kinderen worden heel vrolijk van de muziek.

Prijs en verkooppunten

De cd's kosten gemiddeld 15,95. Ze zijn vooral bij zaakjes zoals de Wereldwinkel of Mexicaanse winkeltjes te koop. Ook zijn ze vaak in cadeauwinkels, boekhandels en zelfs bij sommige dierentuinen te koop. De cd's worden ook op internet, onder andere bij bol.com, goed verkocht.

Website: luisterfragmenten en dvd

Net als het ontwerp van de cd-hoesjes is de website van Putumayo ook zeer kleurrijk om te zien. Een bezoekje aan de site is beslist de moeite waard. Op de website staat een overzicht van alle muziekgenres. Ook zijn hier prentjes, ansichtkaarten en een stickercollectie op te bezichtigen. Van bepaalde cd's zijn fragmenten te beluisteren. Een aanrader is om het filmpje op de website te zien. Hierin vertellen de oprichter en medewerkers het verhaal achter Putumayo World Music. Uiteraard staan de nieuwste cd's ook op de uitgebreide website.

Over Putumayo World Music

Putumayo World Music is een platenlabel dat al sinds 1993 bestaat. Dit platenlabel uit New York City is enorm populair bij liefhebbers van allerlei genres wereldmuziek. Het platenlabel is vooral gespecialiseerd in compilaties. Het bedrijf is opgericht door Dan Storper, die in de jaren ervoor aan het hoofd stond van een modezaak. Met de cd-collectie van Putumayo veroverde hij vele harten van muziekliefhebbers. Vanaf 1993 tot en met de zomer van 2010 werden ruim 15 miljoen cd's verkocht. De kleurrijke cd-hoesjes zijn ontworpen door Nicola Heindl.
© 2010 - 2019 Schoontje, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Putumayo Kids: wereldmuziek voor kinderenPutumayo Kids: wereldmuziek voor kinderenPutumayo Kids is een sublabel van het grote platenlabel Putumayo World Music. Deze cd's met wereldmuziek zijn speciaal v…
Bronnen en referenties
 • www.wikipedia.org
 • www.bol.com
 • www.putumayo.com
 • www.moorsmagazine.com

Reageer op het artikel "Putumayo World Music: wereldmuziek in je eigen huis"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Thea van Cromvoirt, 17-10-2012 15:39 #1
Een fantastische cd gekocht Women of Africa in Haje, wegrestaurant, te Lelystad.
2 reizen hebben we gemaakt door Zuidelijk Afrika en die muziek is gebruikt als achtergrondmuziek bij mijn films. Ook de overige cd's van Putumayo zou ik graag willen beluisteren en afhankelijk daarvan wel/niet kopen. Kunt u me zeggen waar ik in de buurt van Waalwijk, Noord-Brabant, die cd's kan vinden?
Met vriendelijke groet Reactie infoteur, 12-11-2012
Beste Thea,

De cd's van Putumayo zijn te koop bij de wereldwinkel en regelmatig ook bij de Free Record Shop. Ook kun je ze via internet bestellen, bijvoorbeeld via Bol.com. Veel luisterplezier!

Infoteur: Schoontje
Laatste update: 02-02-2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Muziekstromen
Bronnen en referenties: 4
Reacties: 1
Schrijf mee!