InfoNu.nl > Muziek en Film > Muziekstromen > Ska: Een genre door de decennia heen

Ska: Een genre door de decennia heen

Ska is een specifieke muziekstijl die werd uitgevonden Jamaica. Koperblazers spelen binnen deze stroming een grote rol. Tussen de tellen van de vierkwartsmaat worden zeer nadrukkelijke accenten gelegd, die leiden tot de typische skastijl. Ska werd uitgevonden in Jamaica, en was daar tevens de voorloper van de rocksteady en reggae. Ska is zeer dansbare muziek. Het dansen op ska heeft dan ook een eigen naam gekregen: namelijk skanken.

Ska kan in het algemeen in drie grote periodes worden onderscheiden:

Ontstaan (Jamaica)

Ska is oorpronkelijk ontstaan als een varient op rhythm and blues van Amerika. In de naoorloogse tijd werd er op Jamaica meer en meer naar radiostations geluisterd. Wanneer men zelf deze muziek speelde werd er Carabibische invloeden toegevoegd en steeds meer nadruk gelegd op de afterbeat. Op deze manier werd ska geboren, de eerste muziekstijl typisch voor Jamaica.

Waar en hoe ska nu heel precies onstaan is, is niet duidelijk. Namen die genoemd worden bij de oprichting van ska zijn Prince Buster, Clement "Coxsone" Dodd en Duke Reid, allemaal betrokken bij de vorming van Sound Systems, een groep met onderandere DJ's die zelf (ska)muziek maakten op de invloed van eerder genoemde rhythm and blues.

Als gevolg van de immigratie uit Jamaica naar Engeland, werd ook daar de ska muziek geintroduceerd en leefde op. Zo was het nummer 'Guns of Navarone ' van de Skatelites de eerste Jamaicaanse hit ooit op de Engelse hitlijsten.

Two Tone

Laat in de jaren '70, was er een nieuwe periode waarin ska centraal staat, met name in Engeland. De band The Specials voert deze revival aan en wordt algauw gevolgd door vele anderen.

De naam van deze periode, Two Tones, is afgeleid van het recordlabel Two Tones (eigenaar en oprichter: Jerry Dammers van de band The specials), die in die tijd bijna alle nieuwere skabands onder zijn vleugels had. De ska die in de Two Tone's beweging werd gespeeld is een mix van Jamaicaanse Ska met rock en soms punkinvloeden. Ook de kleding die fans droegen waren vaak meer of minder geinspireerd op die van de Jamaicaanse immigranten. De sfeer was vaak uitgesproken anti-racistisch, en bijna alle bands hadden ook leden van buitenlanse afkomst in hun rangen.

De Two Tone's beweging zwakte snel af na 1982. Toch mag niet onderschat worden hoeveel The Specials en hun platenlabel invloed hadden (en hebben) op de hedendaagse ska-scene over de hele wereld.

Bepaalde Two Tone bands zijn vandaag de dag nog (gedeeltelijk) actief met concerten en festivals.

Third Wave

De derde golf van ska, de zogenaamde Third Wave, vond vooral plaats in de VS in de jaren negentig, waarin verschillende bands expirimenteerden om punk(rock) muziek en ska volledig te gaan combineren. Dit genre word dan ook skapunk genoemd.

Bands als The Mighty Mighty Bostones, Operation Ivy en The Toasters zijn voorbeelden van grondleggers van de skapunk en het creeren van de scenes eromheen. Ook bij het grote publiek werden bepaalde skabands populair en dus commercieel succesvol. De mainstream-belangstelling nam tegen het einde van de jaren negentig vlug af, en veel bands lieten ska(invloeden) voor wat het was.

Toch zijn er vandaag de dag nog wel wat skapunk-bands actief (vaak originele third wave bands), waaronder The Mighty Mighty Bostones, Reel Big Fish, Less Than Jake, Mad Caddies, Streetlight Manifesto , Suburban Legends, Big D and the Kids Table , ...
© 2011 - 2017 Chuck, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Online muziek beluisteren met 22Tracks22Tracks is een online jukebox gevuld met 22 playlists in verschillende genres. Elk genre bestaat uit 22 tracks (Engels…
Stevie Wonder, Original Musiquarium IrecensieStevie Wonder, Original Musiquarium IStevie Wonders fameuze platenmaatschappij Motown kwam in 1982 met het verzamelalbum Original Musiquarium I . Oorspronkel…
CD recensie Gypsy Groove van PutumayorecensieCD recensie Gypsy Groove van PutumayoDeze Putumayo compilatie is uitgebracht in 2007 en biedt dance muziek met Balkan beats en remixen van zigeunermuziek uit…
CD recensie Acoustic Brasil van PutumayorecensieCD recensie Acoustic Brasil van PutumayoMet deze Acoustic Brasil compilatie brengt Putumayo een mooie verzameling songs met de zachte ritmes van samba en bossa…
Hippies, Punkers, Skinheads, Rasta's en Disco's rond 1975Hippies, Punkers, Skinheads, Rasta's en Disco's rond 1975In de jaren 50 begonnen jongeren zich af te zetten tegen de maatschappij, maar dit begon pas echt in de jaren 60, toen…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia
  • www.suite101.com
  • www.bbc.co.uk

Reageer op het artikel "Ska: Een genre door de decennia heen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Chuck
Laatste update: 12-04-2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Muziekstromen
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!