Fawlty Towers, één van de beste sitcoms ooit

De komische serie Fawlty Towers is al meer dan dertig jaar oud, maar toch bezorgen de komische karakters en de goed uitgekiende scenario’s met hilarische situaties velen nog tot op vandaag tranen van het lachen. In totaal werden er maar twaalf afleveringen gemaakt van Fawlty Towers, maar dit waren er meer dan genoeg om van de serie een legende te maken.

Fawlty Towers


Het ontstaan van Fawlty Towers

Het idee achter Fawlty Towers ontstond in Torquai op één welbepaalde dag: 12 mei 1971. De leden van Monthy Python’s Flying Circus, waaronder John Cleese, logeerden toen in het Gleneagles Hotel, een hotel met een erg onbeleefde, zelfs onbeschofte uitbater, Donald Sinclair genaamd. De hele groep besloot al snel naar een ander hotel te verhuizen, maar John Cleese koos ervoor om in het Gleneagles hotel te blijven om de hoteleigenaar verder te observeren.

Drie jaar later, toen Cleese geen deel meer uitmaakte van Monthy Python’s Flying Circus, kreeg hij van de BBC de kans om een eigen reeks te maken. De scenario’s ervoor schreef hij samen met zijn toenmalige echtgenote, Conny Booth, die in de reeks de rol van Polly vertolkt. Ze baseerden zich op de onbeschofte hoteluitbater van het Gleneagles, die vorm kreeg in het personage van Basil Fawlty. De meeste opnames vonden plaats in de BBC-studio’s, maar voor de buitenopnames trok men naar de Wooburn Grange Country Club in Buckinghamshire.

Toenemend succes

De eerste aflevering van Fawlty Towers werd uitgezonden op 19 september 1975, maar kon niet meteen op een enorme bijval rekenen. Tegen dat de laatste aflevering werd uitgezonden, was de reeks echter al een echt fenomeen geworden. De kijkcijfers scheerden dan ook hoge toppen. Het is niet verwonderlijk dat het publiek na de eerste reeks van zes afleveringen dan ook smeekte om een tweede reeks. Pas begin 1979 kreeg de komische serie een vervolg. John Cleese en Conny Booth waren toen al geen koppel meer, maar ze waren wel actief gebleven als schrijversduo om de tweede reeks tot een goed einde te brengen.

De personages

Basil Fawlty - John Cleese

John Cleese vertolkt in fawlty Towers de rol van Basil Fawlty, uitbater van het hotelletje genaamd "Fawlty Towers". Hij is, net zoals zijn levensechte inspiratiebron, een behoorlijk onbeschofte vent. Hij brutaliseert zijn gasten geregeld en is voornamelijk vriendelijk tegen gasten van de betere klasse. Hij kijkt neer op de gewone mensen. Verder brengt hij zichzelf steeds weer in de problemen wanneer hij benarde situaties probeert te verdoezelen voor zijn echtgenote Sybil en voor de andere gasten. Als hij zich wil afreageren, is de ober Manuel jammer genoeg vaak het slachtoffer dat oorvegen moet incasseren.

Sybil Fawlty - Prunella Scales

Sybil is de echtgenote van Basil Fawlty. Ze is gewiekst en heeft Basil steeds door wanneer die dingen voor haar probeert te verbergen. Ze laat het ook niet na om haar echtgenoot op zijn plaats te zetten. Verder is ze altijd heel druk met bellen en heeft ze dus niet steeds aandacht voor de zaak.

Polly Sherman - Conny Booth

Polly wordt gespeeld door Conny Booth, die de echtgenote was van John Cleese doen ze als schrijversduo aan de eerste reeks begonnen. Polly is serveerster annex kamermeisje. Als Basil in benarde situaties terecht komt, doet ze erg haar best om haar baas te helpen.

Manuel - Andrew Sachs

Manuel is de Spaanse ober, afkomstig uit Barcelona, die het leven in Fawlty Towers kleurt met zijn leuke Spaanse accent en zijn klunzigheid. Jammer genoeg voor hem krijgt hij vaak klappen op zijn kop van Basil wanneer er is iets verkeerd loopt. Tussen Basil en Manuel ontstaan er gedurig aan communicatiestoornissen. Manuel is erg traag van begrip en heeft moeite met het Engels van zijn baas. In de allerlaatste aflevering krijgen we te zien dat Manuel een gezelschapsdiertje houdt: een rat, waarvan hij denkt dat het een hamster is...

Majoor Gowen - Ballard Berkely

De majoor is een vaste inwoner van Fawlty Towers. Hij is oorlogsveteraan en begrijpt meestal maar half wat Basil verkondigt.

'Miss Tibbs' - Gilly Flower en 'Miss Gatsby' - Renee Roberts

In Fawlty Towers dwarrelen steeds twee oude dametjes rond: Miss Tibbs en Miss Gatsby. Beiden hebben het erg hoog op met hun gastheer Basil.

Terry - Brian Hall

Vanaf het tweede seizoen, duikt er een kok op in Fawlty Towers. Terry is niet de meest verfijnde kok, hij is eerder nogal nonchalant en slordig.

De afleveringen

Reeks 1

 • A touch of class
 • The builders
 • The wedding party
 • The hotel inspectors
 • Gourmet night
 • The Germans

Reeks 2

 • Communication problems
 • The psychiatrist
 • Waldorf salad
 • The kipper and the corpse
 • The anniversary
 • Basil the rat
© 2007 - 2023 Evaluna, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Britse humor: Yes Minister, Fawlty Towers, Dad's ArmyBritse humor: Yes Minister, Fawlty Towers, Dad's ArmyBritse humor is tijdloos. Nog altijd vormen Britse comedies voor velen het summum van komische series op TV, al was het…
Britse humor: Vicar of Dibley, Blackadder, Fools and HorsesBritse humor: Vicar of Dibley, Blackadder, Fools and HorsesBritse comedies vormen nog altijd voor velen het hoogtepunt van komische series, hilarische humor en memorabele verhaall…
De reiziger-serie van Diana GabaldonDe reiziger-serie van Diana GabaldonDe reiziger-serie is een boekenserie van Diana Gabaldon, die ontzettend veel fans heeft. De boekenserie gaat over Claire…
Weerstanden in serie en parallelWeerstanden in serie en parallelDe relatie tussen stroomsterkte en spanning in een geleider is vastgelegd in de wet van Ohm. Wanneer er meerdere weersta…

Eurovisie Songfestival: deelnemers 1990 - 1999Het Eurovisie Songfestival gaat al heel wat jaren mee. Maar weten we nog wel wie er allemaal meededen en op welke plaats…
Shaka Zulu, aanzet tot een gemeenschapppelijke cultuurIn SHAKA ZULU volgen we het levensverhaal van de grondlegger van het grote 19e eeuwse Zulurijk, die na zijn machtsoverna…
Evaluna (66 artikelen)
Gepubliceerd: 19-11-2007
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.