Televisie: De soap

Een soap is een televisieserie waarin dag in, dag uit de belevenissen van fictieve personen worden gevolgd. Een soap loopt vaak vele jaren, zoniet decennia, lang op televisie. Dallas, Dynasty en The Bold and The Beautiful zijn enkele van de meest bekende voorbeelden.

Definitie

Een soap is een televisieserie waarin van dag tot dag de belevenissen van fictieve personen worden gevolgd. Oorspronkelijk werden soapseries in de middag uitgezonden. De doelgroep zijn voornamelijk huisvrouwen. Een soap loopt meestal voor een lange tijd, soms wel tientallen jaren, en de hoofdpersonages maken veel (sentimentele) gebeurtenissen mee.

Ontstaan

Soapseries ontstonden in de jaren '30, toen werden ze nog uitgezonden op de radio. In 1933 kocht Procter&Gamble vijftien minuten radiotijd op: twaalf minuten daarvan werden besteed aan een hoorspel, de overige drie minuten werden gebruikt om reclame te maken voor het zeepmerk Oxydol.

Vanaf de jaren '40 werden er ook soaps uitgezonden op televisie. Vaak werden deze series gesponsord door wasmiddelenfabrikanten die de afleveringen regelmatig onderbraken voor reclame.

Voorbeelden

Dallas

Deze Amerikaanse soapserie speelt zich af in Dallas, Texas, en draait om de familie Ewing die haar fortuin maakt in de olie-industrie. Samen met hun zonen J.R. en Bobby, hun echtgenotes en de dochter van een derde zoon wonen Jock en Ellie Ewing op de Southfork Ranch. J.R. leidt het olieconcern van zijn vader en gaat daarbij over lijken, waardoor hij veel vijanden heeft. De serie werd uitgezonden tussen 1978 en 1991.

The Bold and The Beautiful

Deze Amerikaanse soapserie speelt zich af in Los Angeles, Californië, en draait rond de families Forrester en Spectra, twee concurrenten in de haute couture. De soap is vooral bekend voor de affaires die het personage Brooke heeft met zowel vader als zoon Forrester. De soapserie wordt sinds maart 1987 uitgezonden en is nog altijd niet beëindigd.

Thuis - Eén

Thuis is een Vlaamse soap die sinds 1995 op Eén wordt uitgezonden en nog altijd loopt. De belangrijkste personages in deze serie zijn de familie Bomans, familie Verbeeck en familie Bastiaens. Het café-hotel Ter Smissen, een loodgietersbedrijf en een taxibedrijf vormen de belangrijkste locaties van deze soapserie.

Familie - VTM

Familie is de Vlaamse soap van VTM en wordt sinds eind 1991 uitgezonden en is nog altijd niet beëindigd. De soapserie draait voornamelijk rond de familie Van den Bossche die een familiebedrijf beheert. Het bedrijf, café De Lork en het ziekenhuis zijn de belangrijkste locaties van deze soap.

Goede Tijden, Slechte Tijden - RTL

Goede Tijden, Slechte Tijden is de langstlopende Nederlandse soapserie. De serie wordt sinds oktober 1990 uitgezonden en loopt nog steeds. De soap speelt zich af in de fictieve stad Meerdijk. In het begin van de soap draaide het vooral rond de familie Alberts maar tegenwoordig ligt de focus op de families Fischer, Sanders, Alberts en Huygens. In de loop van de jaren zijn nog verscheidene andere families de revue gepasseerd.
© 2010 - 2020 Lilkim, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De soap Goede tijden, slechte tijdenDe soap Goede tijden, slechte tijdenDe eerste aflevering van Goede tijden, slechte tijden was op 1 oktober 1990 en hiermee is het de langstlopende Nederland…
Interessante weetjes over Goede tijden, slechte tijdenInteressante weetjes over Goede tijden, slechte tijdenGoede tijden, slechte tijden is een soapserie die vanaf oktober 1990 op de Nederlandse televisie te zien is. De soap is…
Amerikaanse TV zenders, Amerikaanse televisienetwerkenAmerikaanse TV zenders, Amerikaanse televisienetwerkenDit artikel behandelt de meest bekende Amerikaanse televisiezenders. Amerikaanse televisienetwerken, zoals CNN, NBC, Fox…
Sandokan, held in MaleisieSandokan, held in MaleisieSandokan is een door een Italiaanse schrijver bedachte Maleise figuur die zijn piratenweg vindt in de Zuid Chinese Zee.…

Wat kost een commercial (tv reclame)?Wat kost een commercial (tv reclame)?Dagelijks proberen adverteerders ons over te halen om hun producten aan te schaffen. Op de commerciële zenders, maar ook…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia

Reageer op het artikel "Televisie: De soap"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Lilkim
Gepubliceerd: 19-02-2010
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!