InfoNu.nl > Muziek en Film > Televisie > Expeditie Robinson 2013 - afvalspel op tropisch eiland

Expeditie Robinson 2013 - afvalspel op tropisch eiland

Expeditie Robinson 2013 - afvalspel op tropisch eiland Expeditie Robinson 2013 is de veertiende editie van het zeer geslaagde realityserie en afvalspel dat wordt opgenomen op een onbewoond tropisch eiland. In deze editie spelen alleen maar bekende Nederlanders. Dat was deze keer anders dan in vorige edities, waar ook Vlamingen meespeelden. Expeditie Robinson 2013 wordt opgenomen op Mensirip, Maleisië. De deelnemers moeten een maand zien te overleven op het eiland, in de groep, zonder communicatiemiddelen en met nauwelijks eten. Elke week valt een van de deelnemers af tot in de finale bepaald wordt wie de titel Robinson van het jaar 2013 verdient.

Zware proeven en groepsdynamiek


Zandvlooien op een onbewoond tropisch eiland

Deze Expeditie Robinson is net als de vorige series een reeks zware proeven voor de deelnemers waarbij het gebrek aan eten, de zandvlooien en andere insecten, de warmte en de proeven het de mannen en vrouwen moeilijk maken. Naast deze elementen spelen spelinzicht en tactiek mee. De eerste uitzending van seizoen 2013 was op 29 augustus. De serie was vanaf die dag elke donderdag om 20:30 uur bij RTL 5 te zien, met herhalingen op de zaterdag om 18:50 uur.

De deelnemers

Bron: RTLBron: RTL
 1. Anna-Alicia Sklias - 26 jaar, Den Haag, danseres/ VJ MTV
 2. Edith Bosch - 33 jaar, Den Helder, Oud-judoka
 3. Everon Jackson Hooi - 31 jaar, Curaçao, acteur
 4. Geraldine Kemper - 23 jaar, Volendam, presentatrice
 5. Geza Weisz - 26 jaar, Amsterdam, acteur/ DJ
 6. Hans Ubbink - 51 jaar, Doesburg, modeontwerper
 7. Jan Versteegh - 27 jaar, Rotterdam, verslaggever
 8. Kees Boot - 43 jaar, Dronten, acteur
 9. Negativ (Maurits Delchot) - 30 jaar, Amsterdam, rapper
 10. Paulien Huizinga - 42 jaar, Deventer, presentatrice, voormalig miss universe Nederland
 11. Robert Kranenborg - 62 jaar, Amersfoort, chefkok
 12. Sanne Vogel - 29 jaar, Nieuwegein, actrice, schrijfster, theaterregisseur
 13. Sef (Yousef Gnaoui) - 29 jaar, Amsterdam, rapper
 14. Valentijn de Hingh - 23 jaar, Lelystad, model
 15. Veronica van Hoogdalem - 23 jaar, Kleef Duitsland, presentatrice
 16. Zimra Geurts - 22 jaar, Utrecht, playmate, model, verslaggeefster

Balkproef

De één na de ander valt af. Elke week is er een eliminatieronde. Geraldine is de eerst die in de laatste week van november zeker is van een finaleplaats. In de kwartfinale strijden Anna, Edith en Kees voor de volgende ronde. Ze moeten er de beroemde balk-proef voor doen. In de halve finale knokken twee van de drie voor een finaleplaats naast Geraldine.
Anna wint de proef op de evenwichtsbalk en staat naast Geraldine in de finale.
Vlak voor de finale valt Kees af in een proef met pijl en boogschien die hij tegen Edith moet strijden.
In de finale zitten Geraldine, Anna en Edith.

Presentatieduo Hanssen en Weening

De presentatie van Expeditie Robinson 2013 is in handen van Evi Hanssen en Dennis Weening.

Evi Hanssen

Evi Hanssen is jazz zangers en was VJ op TMF. Evi presenteert ook grote festivals en interviewde bekende artiesten als Lenny Kravitz en Justin Timberlake. Ook presenteerde ze op TV1. Evi is blijven zingen en concentreert zich na 2003 helemaal op haar muziek. Ze blijft daarnaast werken voor televisie en geeft haar stem aan de Amerikaanse poes Garfield voor de film. Sinds eind 2004 reist ze elk jaar enkele maanden naar het buitenland voor verschillende programma’s, waaronder sinds 2006 voor Expeditie Robinson.

Dennis Weening

Dennis Weening begon bij TV West op de reclameafdeling. Hij viel op en daarna mocht hij het jongerenprogramma Westpop presenteren. Daarna benaderde Veronica hem. In 2005 werd hij presentator van muziekzender MTV en kreeg hij de kans om grote artiesten zoals Coldplay, Nelly Fortado, Moby en zijn held Iggy Pop te interviewen. Dennis werkt voor de VPRO op 3FM radio en is hij deelnemer in Wie is de Mol. Voor de televisie doet hij verschillende interessante projecten en in 2009 zit hij gebeiteld bij RTL5. Hij presenteert er verschillende programma’s. Sinds 2009 presenteert hij samen met Ann Lemmens So You Think You Can Dance.
In 2010 deed hij zelf mee aan de VIP-editie van Expeditie Robinson.

Teva

Teva sponsort de uitzendingen van Expeditie Robinson. Teva is gespecialiseerd in schoenen en sportsandalen voor buitensporten die bij uitstek geschikt zijn voor sportieve evenementen zoals Expeditie Robinson. Teva is de footwear-leverancier van Expeditie Robinson en partner. Teva trekt al jaren op met de crew van de Expeditie. De samenwerking is uitgegroeid tot een stevige partnerschap. De oorsprong van Teva ligt in de Colorado Rivier in de jaren 80 van de vorige eeuw. De sportsandaal werd ontwikkeld door een jonge riviergids. Sindsdien heeft het type sportschoen zich over de wereld verspreid. Teva werd een grote naam in de footwear industrie. De schoenen worden gedragen door buitensporters, reizigers en vakantiegangers.
Teva ontwikkelde voor Expeditie Robinson 2013 een speciale collectie schoenen. De deelnemers zullen er tijdens hun verblijf op het eiland en tijdens de proeven baat bij hebben. De schoenen zijn ook in de winkels te koop.

Realityserie Expeditie Robinson

In Expeditie Robinson proberen 16 mensen te overleven op een onbewoond eiland. Het was een Brit die de show bedacht, die voor het eerst in Zweden op televisie was te zien. De eerste Nederlandstalige versie was in 2000 te zien. Het was tot 2013 een coproductie tussen een Nederlandse en een Vlaamse productiemaatschappij met deelnemers uit Nederland en Vlaanderen. In 2013 is de Vlaamse zender 2BE met de uitzendingen gestopt wegens tegenvallende kijkcijfers. In Nederland gaat RTL5 door. De serie is geïnspireerd op het 18de-eeuwse verhaal over Robinson Crusoe die na een schipbreuk overleeft op een onbewoond eiland. De deelnemers overleven ook op een onbewoond eiland met een minimum aan eten. Ze moeten proeven doen om tot de volgende ronde te komen. Elke week is er een eliminatieronde en valt er iemand af. De periode dat ze op het eiland zitten is tussen de 30 en 50 dagen. De groep wordt in het begin gesplitst in twee teams, die elk op een ‘eigen’ eiland zitten. Bij editie 2013 is er een derde eiland met twee deelnemers, Paulien en Robert, die op basis van foto’s en videobeelden twee teams samenstellen waar ze later zelf deel van uitmaken. De eerste afvaller, in editie 2013 is dat Zimra, verhuist naar een vierde eiland, Duivelseiland. Ze zit daar alleen en strijdt tegen de volgende afvallers tot aan de samensmelting, halverwege de serie. Zimra wint van alle weggestemde kandidaten en haalt de samensmelting. Vlak voor de finale wordt ze uit het spel gestemd. Elke week staat er een spel of proef op het programma. Dit kan een eetproef, puzzel, uithoudingsproef, een proef met het team of een individuele proef zijn. Vast onderdeel is de evenwichtsbalk geworden. Ook speelt vuur maken en een proef met vuur die als finale een object in brand steekt een rol. De redactie bedenkt steeds nieuwe elementen om de serie verrassend en spannend te houden.

Kwestie Hartman

Eind november 2013 komt voortijdig uit dat Geraldine de Expeditie heeft gewonnen. Ze zou met een glaasje op iets te loslippig zijn geweest tegen Maxim Hartman en hebben verklapt dat ze de winnares is. Hartman maakte het feit via GeenStijl wereldkundig. Als dit klopt dan heeft Geraldine een probleempje. Ze krijgt dan waarschijnlijk een claim aan haar broek. De deelnemers spreken van te voren met RTL5 af dat ze niet uit de school klappen op straffe van een boete van vele euro's; in eerdere edities was de boete 100.000 euro.

Winnares

Uiteindelijk wint niet Geraldine maar Edith Bos. Zij wint de finale van Anna en Geraldine, zet de grote R van Robinson in vuur en vlam en wint daarmee een geldbedrag van € 50.000.

Lees verder

© 2013 - 2019 Piejet, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Bosch - verdwenen Waddeneiland bij SchiermonnikoogBosch - verdwenen Waddeneiland bij SchiermonnikoogEnkele eeuwen geleden was de rij Waddeneilanden een aantal eilanden rijker. Tot in de late Middeleeuwen lag voor de kust…
Expeditie Robinson 2019 - de deelnemers en presentatorenExpeditie Robinson 2019 - de deelnemers en presentatorenIn september 2019 start een nieuwe serie uitzendingen van het overlevingsprogramma Expeditie Robinson, het 20ste seizoen…
Overleven op een onbewoond eiland. Wat heb je nodig?Overleven op een onbewoond eiland. Wat heb je nodig?Overleven op een onbewoond eiland. We zien het bijna wekelijks op tv hoe verschillende personages weken, maanden en zelf…
Atlas – Avonturenserie bij de AVROAtlas – Avonturenserie bij de AVROAtlas is een avonturenserie in de reeks van reality shows op de televisie. De deelnemers maken een avontuurlijke speurto…
Boekverslag – Gijzeling, Rom MolemakerJeroen en Edith brengen met hun ouders hun vakantie door op Canthaar, een eiland. Niets lijkt een ontspannen vakantie in…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Expeditie Robinson
 • www.expeditierobinson.nl
 • www.wikipedia.org
 • www.nieuws.nl
 • Afbeelding bron 1: RTL

Reageer op het artikel "Expeditie Robinson 2013 - afvalspel op tropisch eiland"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Piejet
Laatste update: 28-04-2019
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Special: Film
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!