InfoNu.nl > Muziek en Film > Televisie > Avatar verandert na 100 jaar definitie van tekenfilm?

Avatar verandert na 100 jaar definitie van tekenfilm?

Veel kinderen kijken iedere week naar “Avatar, The Last Airbender”, een, onder hen, erg populaire tekenfilmserie. Maar een tekenfilm is niet per se voor kinderen. Ook adolescenten en zelfs volwassenen volgen de serie als het veel bekeken Idols of het journaal.

Avatar

Natuurlijk wordt het niet zo veel bekeken als de voorgenoemde programma’s, maar dit laat wel zien dat de serie meer is dan de eerste de beste andere tekenfilm. Inmiddels zijn er zo’n 50 afleveringen uitgezonden. De afleveringen zijn verdeeld in “boeken”. Een zogenaamd boek is eigenlijk synoniem voor hoofdstuk in een echt boek, al worden de aparte afleveringen hoofdstukken genoemd. De serie is dus te zien als (tot nu toe) een trilogie aan boeken. De afleveringen zijn de hoofdstukken in de boeken.

Deze boeken hebben de ietwat apart uitgekozen namen “Water”, “Aarde” en “Vuur”. Dit zijn drie van de vier hoofdelementen en dit wekt dus de suggestie dat er een vierde boek genaamd “Lucht” aan zit te komen.

Verhaal van Avatar

In het verhaal van Avatar, The Last Airbender is de wereld opgedeeld in vier delen. Als eerste is er de Vuurnatie. Als tweede het Aarderijk. Op de Noord- en Zuidpool vind je de Waterstammen en de rij wordt gesloten door de Luchtnomaden. Dit verklaart al een beetje waarom de afleveringen zijn opgedeeld in boeken met de namen van deze elementen.

Sommige mensen in de wereld van Avatar hebben een speciale gave. Veel van de Luchtnomaden hebben de gave om lucht te “sturen”. Ze kunnen luchtstoten creëren of een windvlaag opwekken. De wat sterke luchtmeesters, zoals deze mensen genoemd worden, zouden zelfs tornado’s kunnen maken.

Mensen van de vuurnatie, oftewel vuurmeesters, kunnen vuur opwekken en dit laten gaan waar ze willen. Aardemeesters kunnen rotsblokken optillen zonder ze aan te raken en zelfs de grond in allerlei vormen en maten sturen.

Het idee is al gewekt dat de mensen van de Waterstammen ditzelfde kunnen doen met water, en dat klopt. Deze mensen kunnen water in allerlei gewenste vormen gieten en er van alles mee doen. In de serie is de waterzweep een veel gebruikte aanval. Want dat wordt met de elementen gedaan; vechten.

Lang geleden leefden de vier naties in vrede. Maar alles veranderde toen de Vuurnatie aanviel. Alleen de Avatar, meester van alle vier de elementen, kon ze stoppen. Maar toen de wereld hem het meest nodig had… verdween hij.

Afleveringen

Iedere aflevering begint met deze samenvatting van het begin van het lange verhaal. De avatar is een persoon die alle elementen beheerst. Hij kan tsunami’s maken met water, tornado’s met wind, bergen splijten en vulkanen laten uitbarsten. De Avatar is de aangewezen persoon om de vrede te bewaren in de wereld. Maar, zoals de intro van iedere afleveringen al verteld, verdween hij toen de Vuurnatie een aanval begon. Twee hoofdpersonen van het verhaal zijn Katara en Sokka, twee kinderen van de zuidelijke waterstam. Katara is een erg mooi en verstandig meisje. Zij heeft de gave om water te sturen. Sokka is een roekeloze krijger van de waterstam. Hij kan geen water sturen, maar kan op de één of andere manier voor allerlei problemen een ingenieuze oplossing vinden.

Deze twee hoofdpersonen zorgen er meteen in de eerste aflevering al voor dat ze de derde hoofdpersoon vinden. Een luchtmeester genaamd Aang, zoals de intro van de aflevering al verteld. Aang was bevroren in een ijsberg toen Katara en Sokka hem vonden. In de loop van de eerste afleveringen komt Aang erachter dat hij de laatste luchtmeester is, de rest is vermoord door de vuurnatie. Vandaar de ondertitel “The Last Airbender”. Ook Katara en Sokka komen voor een onverwachte wending te staan. Aang blijkt de 100 jaar geleden verdwenen Avatar te zijn.

“Sokka, je bent geniaal!” roept Katara uit. Aang reageert met een sarcastische ondertoon: “Is de definitie van geniaal de afgelopen 100 jaar veranderd?” Een heel erg fijn vleugje humor in de serie maakt het helemaal af. Naar mijn mening is dit één van de beste “kinderprogramma’s” van de laatste tijd. Het zou zomaar het overbekende Pokemon kunnen verslaan.

Als iedereen erachter is wie Aang eigenlijk is begint het echte verhaal van de jonge Avatar genaamd Aang, de watermeester Katara en de zo af en toe slimme krijger Sokka. De drie beginnen een reis om Aang de drie resterende elementen te leren zodat hij de Vuurheer kan verslaan en de vrede terug kan brengen naar de wereld van Avatar, The Last Airbender.
© 2007 - 2017 Maikelvanfaasse, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Productieproces 'Avatar''Avatar' is een succesfilm uit 2011 gefilmd uit het oog van James Cameron, bekend regisseur van talrijke films zoals 'Ti…
Betrouwbaar powerleveling kopen voor World of WarcraftPowerleveling kopen op een betrouwbare manier is niet mogelijk. Je moet alleen even een paar dingen weten waar je op moe…
De opmars van 3D filmsDe filmwereld is allang bekend met het fenomeen ‘3D’. Sinds een paar jaar lijkt ook het publiek de 3D films definitief t…
De Oscarwinnaars 2009De Oscarwinnaars 2009De Academy Awards van het jaar 2009. De beste films van dit jaar waren The hurt locker, Avatar, Crazy hearts, The blind…
M. Night Shyamalan: regisseur, scenarioschrijver, producentFilmmaker M. Night Shyamalan is stilaan een fenomeen en wordt door velen de nieuwe Steven Spielberg genoemd. Zijn films…

Reageer op het artikel "Avatar verandert na 100 jaar definitie van tekenfilm?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reactie

Mick, 08-11-2009 22:22 #1
Hallo, ik ben Mick en ben 18 jaar. Het is mischien kinderachtig dat ik op deze leeftijd deze tekenfilm kijk maar, ik vind het een top tekenfilm en het heeft een goed verhaal.

Groeten,
Mick

Infoteur: Maikelvanfaasse
Gepubliceerd: 22-12-2007
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Reacties: 1
Schrijf mee!