Utopia van Talpa en de kijkcijfers - Redding van SBS6?

Utopia van Talpa en de kijkcijfers - Redding van SBS6? SBS6 zet in 2014 zwaar in op de realityshow Utopia. Met een beproefd format van een groep mensen die een tijd lang door vele camera’s ( zo'n honderd!) wordt gevolgd en daarnaast een interactieve website, waar kijkers paspoorten kunnen aanmaken om meer te zien dan op de website staat of tijdens de dagelijkse televisieuitzendingen te zien is, moet het een kijkcijferkanon en daarmee de redding van de zender worden.

Utopia en SBS6

Op het moment dat Utopia voor het eerst wordt uitgezonden op de Nederlandse televisie – de start is 6 januari 2014 – heeft zendgemachtigde SBS6 het moeilijk. Ze hopen met Utopia een kijkcijferkanon in huis te hebben die de zender weer op de kaart zet. Vijftien mensen zitten een jaar lang op een afgesloten terrein en proberen daar een ideale samenleving, hun Utopia, te creëren.

Treurige bedoening

Het modderige gebied op het voormalige asielzoekerscentrumterrein bij Laren is allerminst een ideaal oord. Het ziet er eerder uit als een treurige bedoening. De groep heeft in het begin van de uitzendingen nog niets van een samenleving waar het op rolletjes loopt en waar de afzonderlijke leden zich senang voelen. De vijftien moeten het doen met een kale loods op een braakliggend terrein. Er is een weiland met twee koeien en een stal en een paar kippen in een kippenhok. Er is geen wc en ook geen gas, water en licht. Op het terrein liggen her en der verspreid wat spullen die gebruikt kunnen worden om het een en ander te bouwen. Handige deelnemers kunnen er een bad van maken of een functionerende waterpomp. Er staat een oude trekker, er liggen bakstenen, een oude badkuip, een roestige pomp en een rooster ergens op het terrein. Daar moet het in eerste instantie mee gebeuren.

Bron: Screenprint UtopiaBron: Screenprint Utopia

Talpa en sociaal experiment

Alle deelnemers hebben een mobiele telefoon met een beetje beltegoed en wat zakgeld om mee te beginnen. Volgens maker John de Mol van Talpa zitten de kijkers te smachten naar televisie over echte mensen en echte emoties in deze tijd van crisis. De deelnemers beginnen vanaf nul en Talpa ziet Utopia als televisieprogramma en sociaal experiment.

Geen gevangenis

De deelnemers mogen wel contact hebben met de buitenwereld, maar ze zitten opgesloten op het terrein. Daar mogen ze tijdens de show niet af. Elke deelnemer heeft een borgsom moeten betalen, om te voorkomen dat de drang naar familie sterker is dan de voortgang van het programma en ze naar buiten, buiten de hekken, gaan. De borgsom is naar draagkracht berekend en is fors. Talpa noemt geen concrete bedragen. Utopia is geen gevangenis, dus de mensen kunnen er uit als ze dat echt willen. Dat heeft dan wel consequenties.

Stemmen

Ook kunnen de kandidaten uit het programma worden gestemd. Het is een vast onderdeel in soortgelijke reality programma’s. Elke maand moet er een deelnemer wijken, die dan wordt vervangen door een nieuwe bewoner. Er zit verder geen spelelement in het programma, zoals we gewend zijn van evenknieën zoals Expeditie Robinson.

Kilometers kabels

John de Mol hoopt met het programma te scoren. Hij hoopt een marktaandeel van minstens 10 procent van de kijkersgroep te halen. Utopia wordt dagelijks uitgezonden om half acht en valt deels tegelijk met het populaire De Wereld Draait Door en het Acht uur Journaal. DWDD is van 19.00 tot 20.00 uur op Nederland 1 en Utopia start om 19.30 en duurt tot 20.30 uur. Na de eerste week is het een programma van een half uur.

Camera's en microfoons

Talpa heeft flink geïnvesteerd in het project. Op het voormalige AZC Crailo terrein is de grootste regieset ter wereld gebouwd. Er staan 103 camera’s opgesteld om alles vanuit alle hoeken te kunnen volgen. Er staat een bataljon microfoons om elke zucht te registreren en er liggen 35 kilometers kabels. Voor het geheel zijn dag en nacht door 150 medewerkers in touw om de registraties om te zetten naar een dagelijks programma van een uur (in de eerste week) en een half uur. Om 24.00 uur is de herhaling.

Bron: Screenprint UtopiaBron: Screenprint Utopia

Via de website

De website www.utopiatv.nl is uiteraard 24 uur per dag te raadplegen en het wordt gestimuleerd om dat te doen. Alles is te volgen en de kijkers kunnen meestemmen in de maandelijkse eliminatieronde. De interactiviteit moet het programma mede tot een succes maken. Kijkers kunnen voor 2 euro 50 een paspoort aanschaffen en daarin stempels verzamelen. Met een paspoort kun je onbeperkt naar de lifestreams op de website kijken en zelfs camera’s bedienen. Mensen met een paspoort, Utopianen, kunnen nieuwe bewoners stemmen en zich opwerken tot een positie waarmee bewoners weg te stemmen zijn. Om lifestreams te kunnen zien moet je als kijker een abonnement afsluiten.

Kruising Big Brother en Expeditie Robinson

Criticasters zijn minder enthousiast over het concept. Het technische vernuft wordt ingezet, maar het blijft een kruising tussen Big Brother en Expeditie Robinson, is de kritiek: niet veel nieuws onder de zon. Op het gebied van reality shows heeft Nederland in de eenentwintigste eeuw al diverse programma’s voorgeschoteld gekregen en het blijkt over het algemeen oude wijn in opgepoetste zakken. Er kan niet zoveel gebeuren dat Nederland niet eerder in een van de programma’s al gezien heeft.

Iets nieuws

Anderen zijn het met Talpa eens en zien het concept als iets nieuws. Het is meer dan een spelletje doen en meer dan een afvalrace: het is een samenwerkingsproject. Het sluit ook aan bij de succesvolle series over mensen die elders een nieuw leven beginnen.

Poepen

Of Utopia de redding van SBS6 wordt valt nog te bezien.
De zender van de Tweet die op 7 januari 2014 op Twitter verschijnt gelooft er nog niet in:
"Als je met 15 man een jaar lang op een plek poept, dan krijg je vanzelf een nieuw SBS-programma. #utopia"
Ook LuckyTV neemt Utopia op de hak met een satirisch filmpje. Zombies vallen de bewoners van Utopia aan, dat bij LuckyTV Necropia heet.
De slogan van Utopa "Utopia, Ideale samenleving of complete chaos?" wordt in de variatie van LuckyTV: "Necropia, Als de doden herrijzen is overleven geen uitweg meer."

Kijkcijfers

Utopia trapt af met kijkcijfers van een miljoen maar alras dalen die. Midden 2014 stabiliseren de cijfers enigszins en blijven ze hangen rond de half miljoen. Er is een groep verslingerd aan de serie, er wordt gesproken en geschreven over Utopiagekte, maar Utopia is niet kijkcijferkanon, maar wel de redding voor SBS6 geworden. In het voorjaar van 2017 schommelen de kijkcijfers nog steeds rond de 500.000. SBS houdt vol, maar Utopia is niet de knaller geworden waar SBS6 op hoopte.

Lees verder

© 2014 - 2020 Piejet, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Streamingdienst Kijk.nl - gratis online tv kijken bij TalpaStreamingdienst Kijk.nl - gratis online tv kijken bij Talpa'Kijk.nl' is de naam van de streamingdienst van Talpa Media. Hierop kan men online naar de tv-programma's kijken van de…
Verslaafd aan UtopiaUtopia, wie kent het niet? Het Nederlandse televisieprogramma is immens populair, en we horen mensen dan ook veel zeggen…
Winnaars Expeditie Robinson 2010-2018Winnaars Expeditie Robinson 2010-2018Expeditie Robinson is een realityshow waarin een groep deelnemers moet zien te overleven op een onbewoond eiland. Door p…
The Hills: Nep of echt?The Hills: Nep of echt?Het is misschien wel de populairste realityshow van het moment: The Hills. De show volgt Lauren Conrad, die verhuisd is…

Realityshows - De Gouden Kooi en de tijdelijke roemRealityshows - De Gouden Kooi en de tijdelijke roemDeelnemers aan en winnaars van realityseries vergaren roem. Vaak duurt die roem niet langer dan de duur van de uitzendin…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Utopia SBS6
  • Leeuwarder Courant
  • Mikro Gids
  • www.utopiatv.nl
  • http://www.nwtv.nl/81820/kijkcijfers-utopia-deze-week-stabiel-rond-de-500-000-kijkers/ geraadpleegd
  • http://www.tv-kandidaten.nl/albert-verlinde-utopia-de-redding-van-sbs-6′/ geraadpleegd op 16 april 2016
  • Afbeelding bron 1: Screenprint Utopia
  • Afbeelding bron 2: Screenprint Utopia

Reageer op het artikel "Utopia van Talpa en de kijkcijfers - Redding van SBS6?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Piejet
Laatste update: 03-05-2017
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Special: Media
Bronnen en referenties: 8
Schrijf mee!