InfoNu.nl > Muziek en Film > Televisie > Eurovisie Songfestival 2014 - Uitslag halve finale en finale

Eurovisie Songfestival 2014 - Uitslag halve finale en finale

Eurovisie Songfestival 2014 - Uitslag halve finale en finale In 2013 stond Nederland met Anouk met haar liedje Birds voor het eerst sinds negen jaar weer in de finale van het Eurovisie Songfestival. In 2014 bestond de Nederlandse afvaardiging uit Ilse de Lange en Waylon, als het duo The Common Linnets, met het nummer "Calm after the storm". Dit duo bereikte de tweede plaats in de finale, de beste prestatie van Nederland sinds 1975!


Nederlandse inzending

Voor Nederland hebben Ilse de Lange en Waylon als het duo The Common Linnets het nummer "Calm after the storm" vertolkt in de halve finale van het Eurovisie Songfestival 2014. In de finale, die plaats vond op zaterdag 10 mei 2014, heeft de Nederlandse inzending de tweede plaats bereikt achter de Oostenrijkse Conchita Wurst, ook wel bekend als de vrouw met de baard.

The Common Linnets

Het genre van het duo Ilse de Lange en Waylon als The Common Linnets is country-folk-bluegrass. Begin januari 2014 maakten ze bekend dat ze al achttien nummers hebben geschreven die uitgebracht zullen worden als album onder dezelfde naam als het duo. Van deze achttien nummers hebben Ilse de Lange en Waylon een top-drie samen gesteld, waarvan ze uiteindelijk één nummer uit hebben gekozen waarmee ze Nederland zullen gaan vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival 2014. In de aflevering van De Wereld Draait Door van 12 maart 2014, werd voor het eerst het gekozen nummer "Calm after the storm" ter ore gebracht.

De naam van de band stamt af van de geboortegrond van Ilse en Waylon. Ze zijn namelijk beide afkomstig uit het oosten van Nederland waarvan de inwoners (Tukkers) ook wel Heikneuters worden genoemd. Deze term stamt af van de Kneu, een zangvogel die broedt in de Twente Heide. Deze vogel wordt in het Engels Common Linnet genoemd.

Locatie en thema 2014

Het Eurovisie Songfestival 2014 heeft plaats gevonden in de hoofdstad van Denemarken, Kopenhagen. Denemarken won de editie van 2013 met het nummer Only teardrops gezongen door Emmelie de Forest.

Het festival vond plaats in de B&W Hallerne, een voormalig industrieel complex op het eiland Refshaleøen. Het hele schiereiland was omgetoverd in Eurovisie eiland. Het eiland Refshaleøen wordt vaker gebruikt voor muziekfestivals. Zo vonden er in 2013 het heavy metal festival Copenhell, het electro festival EDM, Het Scandinavisch Reggae Festival, het MAD Symposium, het Refshaleøen Muziek Festival en het Asteroiden theater festival plaats.

2014 is niet het eerste jaar waarin Denemarken het Eurovisie Songfestival organiseert. Dit land deed dit ook al in 1964, 2001 en 2005. Tevens organiseerde Denemarken in 2003 het Junior Eurovisie Songfestival.

Totaal deelnemende landen

Begin januari 2014 hebben 36 landen hun deelname aan het Eurovisie Songfestival 2014 bevestigd. Dit zijn de landen
Albanië, Armenië, Azerbeidzjan, België, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Georgië, Griekenland, Groot-Brittannië, Hongarije, IJsland, Ierland, Israël, Italië, Letland, Litouwen, Macedonië, Malta, Moldavië, Montenegro, Nederland, Noorwegen, Oekraïne, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Rusland, San Marino, Spanje, Wit-Rusland, Zweden en Zwitserland. Slovenië zal mogelijk nog aan dit rijtje van deelnemende landen toegevoegd worden.

Halve finales en finale

Zes landen zijn sowieso verzekerd van een plek in de finale, en hoeven dus niet deel te nemen aan één van de twee halve finales. Dit zijn de landen Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, Groot-Brittannië en Denemarken. De overige landen moeten strijden om een plek voor de finales in één van de twee halve finales die live uitgezonden worden op dinsdag 6 mei en donderdag 8 mei 2014.

Deelnemers eerste halve finale, 6 mei 2014

De Common Linnets brachten hun lied voor Nederland in de eerste halve finale op 6 mei 2014 ten gehore. De overige landen in de eerste halve finale waren Zweden, Albanië, IJsland, Rusland, Letland, Azerbeidzjan, Armenië, Estland, België, Hongarije, Moldavië, Montenegro, San Marino, Portugal en de Oekraïne. Het optreden van Nederland was als 14e te horen zijn, na het nummer van Portugal en voor die van Montenegro.

Nederland door naar de finale!

Ondanks de kritiek van veel Nederlanders op de Nederlandse inzending voor de 2014 editie van het Eurovisie Songfesival, zijn veel inwoners uit andere Europese landen razend enthousiast. Waar de Nederlandse inzending eerst nog op de 25e plek stond in de polls, staan de Common Linnets na de eerste halve finale op plek drie. Het nummer Calm after the storm wordt veel gedownload en stormt in de meeste Europese landen de hitlijsten binnen. De andere halve finalisten van 6 mei die de eindstrijd gehaald hebben zijn Montenegro, Hongarije, Rusland, Armenië, Azerbeidzjan, San Marino, Oekraïne, Zweden en IJsland.

Deelnemers tweede halve finale, 8 mei 2014

Tijdens de tweede halve finales hebben we optredens te zien gekregen van Noorwegen, Israël, Georgia, Oostenrijk, Litouwen, Polen, Malta, Macedonië, Finland, Ierland, Roemenië, Slovenië, Wit Rusland, Griekenland en Zwitserland, in de genoemde volgorde.

Deelnemers en uitslag finale, 10 mei

Nederland is tweede geworden in de finale, de beste prestatie sinds 1975! Het spraakmakende optreden van Conchita Wurst leverde de meeste punten op, waardoor de zestigste editie van het Eurovisie Songfestival in 2015 zal plaatsvinden in Oostenrijk.

LandArtiestNummerEindpositie
OostenrijkConchita WurstRise Like A Phoenix1
Nederland De Common Linnets Calm after the storm 2
ZwedenSanna NielsenUndo3
ArmeniëAram Mp3Not Alone4
HongarijeKállay-SaundersRunning5
OekraïneMaria YaremchukTick-Tock6
RuslandTolmachevy SistersShine7
NoorwegenCarl EspenSilent Storm8
DenemarkenBasimCliche Love Song9
SpanjeRuth LorenzoDancing In The Rain10
FinlandSoftengineSomething Better11
RoemeniëPaula and OviMiracle12
ZwitserlandSebalterHunter of Stars13
PolenDonatan & CleoMy Słowianie (Slavic Girls)14
IJslandPollapönk Enga fordóma15
Wit RuslandTEOCheesecake16
Groot-BrittanniëMolly Smitten-DownesChildren Of The Universe17
DuitslandElaizaIs It Right18
MontenegroSergej Ćetković Moj Svijet19
GriekenlandFreaky Fortune ft. RiskykiddRise Up20
ItaliëEmma MarroneLa Mia Città21
AzerbeidzjanDilara KazimovaStart A Fire22
MaltaFirelightComing Home23
San MarinoValentina Monetta Maybe (Forse)24
SloveniëTinkara KovačSpet/Round And Round25
FrankrijkTwin TwinMoustache26
© 2014 - 2019 Marrie123, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Waarom gaat Australië naar het Eurovisie Songfestival 2015?Op 19, 21 en 23 mei 2015 wordt de 60ste editie van het Eurovisie Songfestival gehouden in de Oostenrijkse hoofdstad Wene…
Eurovisie Songfestival 2013 - Deelnemers en UitslagenEurovisie Songfestival 2013 - Deelnemers en UitslagenOp dinsdag 14 mei en donderdag 16 mei vinden de halve finales van het Eurovisie Songfestival 2013 plaats. Op zaterdag 18…
Songfestival 2014: Axel Hirsoux, en de kansen voor BelgiëSongfestival 2014: Axel Hirsoux, en de kansen voor BelgiëOp dinsdag 6 mei 2014 gaat de 59e van het Eurovisie Songfestival, van start met eerste halve finale. Aan deze halve fina…
Bronnen en referenties
  • www.songfestival.nl
  • www.nieuws.nl
  • www.wikipedia.org

Reageer op het artikel "Eurovisie Songfestival 2014 - Uitslag halve finale en finale"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Marrie123
Laatste update: 14-05-2014
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!