InfoNu.nl > Muziek en Film > Televisie > Informatie over 'Wie is de Mol?'

Informatie over 'Wie is de Mol?'

'Wie is de Mol?' bestaat al ruim zeventien seizoenen. Het programma is enorm succesvol in Nederland. Al maanden van te voren wordt gespeculeerd welke kandidaten meedoen en als het programma van start is gegaan zijn er forums en een programma na afloop waarin de voorafgaande uitzending wordt geanalyseerd. Hoe kom je te weten wie de mol is en wie doen er mee aan 'Wie is de Mol?' 2018?

Niet in Nederland bedacht

‘Wie is de Mol?’ is niet in Nederland bedacht, maar in België. In 1998 werd het programma voor het eerst uitgezonden in Nederland (na voorbereidende vergaderingen in het tweede huis van Angela Groothuizen in Vinkeveen) en won het de Gouden Roos van Montreux voor het beste tv-programma. In 2013 won 'Wie is de Mol?' de Gouden Televizier-Ring. In ons buurland is het echter maar drie seizoenen te zien geweest. Veel landen hebben het format aangekocht, waaronder Nederland. In ons land is het programma een enorm succes geworden. In 1999 was de eerste aflevering te zien.

Het format van ‘Wie is de Mol?’

In het oorspronkelijke format dat door de drie Belgen die het programma ooit bedachten zat geen mol. Het zou een avonturenprogramma worden waarin tien deelnemers verschillende opdrachten moesten doen. Pas twee weken voor de daadwerkelijke opnamen verzonnen ze ‘de mol erbij’, die een extra dimensie aan het programma moest geven. Deze mol moet ervoor zorgen dat de opdrachten mislukken waardoor er minder geld in de pot komt. Aan het eind van elke aflevering moeten de deelnemers aan de hand van allerlei vragen aangeven wie zij denken dat de mol is, bijvoorbeeld:
 • Is de mol een man?
 • Zat de mol in het eerste team?

Degene die met de beantwoording het verste af zit van degene die de werkelijke mol is moet vertrekken. In het spel zijn jokers en vrijstellingen te winnen. Met een joker wordt een foute vraag alsnog goed gerekend. Met een vrijstelling hoeft de kandidaat niet mee te doen met de vragenlijst en kan die ronde dus ook niet afvallen. Uiteindelijk blijven er twee finalisten en de mol over. Degene die uiteindelijk wint krijgt het eindbedrag in de pot. Het hoogste bedrag (FL 82.500,-) werd meteen in het eerste seizoen van 'Wie is de Mol?' gewonnen door Petra. De mol was toen Deborah. Het laagste bedrag (E 12.601,-) werd in seizoen 12 (2012) gewonnen door Hadewych Minis. De mol was toen Anne-Marie Jung. Het bedrag van seizoen 15 is echter nog lager E 10.500,-

De locaties voor ‘Wie is de Mol?’

Eindredacteur Anton Jongstra en regisseur Rick McCullough gaan elk jaar drie maal twee weken op reis. Daarna nemen zij de serie in drie weken op. Tijdens de opnamen bezoeken ze ongeveer 60 tot 70 locaties. Per serie worden ongeveer 27 opdrachten bedacht. De opnames worden het liefst gemaakt in Latijns-Amerika omdat daar meer mag. Er zijn ook opnames geweest in Japan, Hongkong, Australië, Spanje en IJsland. Dat laatste land is relatief koud en daar worden sommige kandidaten chagrijnig van. Er werd daarom halverwege uitgeweken naar Spanje. Ook omdat de deelnemersgroep bij vertrek op Schiphol was gespot. Elke kandidaat werd daarom via een omweg teruggevlogen. Alle passagiers van de vluchten uit Reykjavik werden namelijk door de media in de gaten gehouden om te zien welke kandidaat als eerste afviel.

Overzicht locaties voor 'Wie is de Mol'

Elk seizoen speelt 'Wie is de Mol' zich in een ander land/landen af. Een overzicht van alle seizoenen.
SeizoenLocatie(s)
Seizoen 1Australië
Seizoen 2Schotland
Seizoen 3Portugal
Seizoen 4Canada
Seizoen 5Australië en Indonesië
Seizoen 6Argentinië
Seizoen 7Thailand
Seizoen 8Mexico
Seizoen 9Noord Ierland en Jordanië
Seizoen 10Japan
Seizoen 11El Salvador en Nicaragua
Seizoen 12IJsland en Spanje
Seizoen 13Zuid-Afrika
Seizoen 14Hongkong en de Filipijnen
Seizoen 15Sri Lanka
Seizoen 16Dominicaanse Republiek
Seizoen 17Verenigde Staten
Seizoen 18?

Het succes van ‘Wie is de Mol’ in Nederland

 • Er is weinig ruzie te zien. Uiteraard wordt er wel gekibbeld en geruzied, maar dat wordt (bijna) niet uitgezonden. Dat is uitzonderlijk voor een realityprogramma, maar wordt door heel veel kijkers als bijzonder prettig ervaren.
 • De kandidaten worden met zorg uitgekozen. Explosieve types mogen niet meedoen.
 • De locaties. Hoewel het zeker geen reisprogramma is waar de omgeving de hoofdrol speelt is er altijd het één en ander te zien van het land waar de opnames plaatsvinden. Sommige mensen boeken zelfs hun vakantie naar aanleiding van het programma.
 • De spanning. Als kijker probeer je altijd te raden wie de mol is en zoek je naar aanwijzingen.
 • De kandidaten worden niet gestuurd. In sommige landen sturen de makers de deelnemers een bepaalde kant op om spannende televisie te creëren. De makers in Nederland doen dit bewust niet.

De kandidaten voor ‘Wie is de Mol?’

Door het succes van het programma is het tegenwoordig makkelijker om tien kandidaten te vinden. Sommige melden zich zelf aan en anderen worden gevraagd. Lastig is dat de kandidaten drie weken vrij moeten kunnen maken, terwijl ze misschien na twee dagen weer thuis zijn. De casting gebeurt min of meer intuïtief. Er wordt van te voren ingeschat of de kandidaten een soort vrienden van elkaar kunnen worden. 'Wie is de Mol?' heeft daarvoor een officiële kandidatencoach. Daarnaast moeten de deelnemers goed kunnen ‘biechten’. In de ‘biecht’ zit een deelnemer alleen en vertelt wat hij/zij die dag heeft meegemaakt en wat hij/denkt.
Tijdens hun 'mollicitatie' (bij de kandidaat zelf thuis) geven kandidaten zelf aan of zij wel of niet ‘de mol’ willen zijn. Als dat er meerdere zijn kiezen de samenstellers van de groep (Jan Peter Pellemans en Eva Keune) er één uit. De kandidaten mogen slechts aan één iemand vertellen dat ze meedoen met het programma ‘Wie is de Mol’? Dit om de hele serie zo geheim mogelijk te houden. Daarnaast krijgen alle deelnemers een social media-training zodat niet (langer) te achterhalen is aan de hand van een social media stilte wanneer een deelnemer voortijdig het spel moest verlaten.
De kandidaten ontvangen geen vergoeding voor hun deelname aan het programma. Alleen de winnaar van 'Wie is de Mol?' ontvangt aan het einde het geld dat in de pot zit.

De rol van de mol

Degene die de mol speelt heeft best een zware rol en dat drie weken lang. Het is belangrijk om het goed te doen, maar het mag niet opvallen. De mol wordt daarom voorbereid op zijn/haar rol. De opdrachten worden van te voren uitgelegd, draaiboeken worden thuis gestuurd en terwijl iedereen nog in Nederland is, heeft de mol geheime ontmoetingen met de makers van 'Wie is de Mol?' om alle opdrachten en scenario's door te spreken.

‘Molboekje’

Alle kandidaten hebben een ‘molboekje’ waarin zij regelmatig aanwijzingen’ schrijven om te ontdekken wie van hun de mol is. Inmiddels zijn deze boekjes ook te koop voor de kijkers die dan in hun eigen 'molboekje' hun bevindingen kunnen noteren.

Molloten, aanwijzingen en hints

Molloten zijn liefhebbers van het programma die op allerlei mogelijke manieren erachter proberen te komen wie de mol is. Op internetflora wisselen zij tips uit. In elke aflevering is namelijk een aanwijzing te vinden over wie de mol is. Een moeilijk opgave voor de makers. Aan de ene kant moeten de aanwijzingen niet te duidelijk zijn zodat alle kijkers meteen weten wie de mol is. Aan de ander kant moeten de hints wel dusdanig zijn dat je aan het einde bij de finale, wanneer de makers alle aanwijzingen laten zien, denkt ‘ik had het kunnen weten’.

Overzicht mollen, winnaars en verliezende finalisten

Elk seizoen blijven er aan het eind van het spel drie kandidaten over; de mol, de winnaar en de verliezende finalist.
SeizoenDe molDe winnaarDe verliezende finalist
Seizoen 1DeborahPetraRobin
Seizoen 2NicoSigridYvonne
Seizoen 3GeorgeJohnJantien
Seizoen 4EliseRonChandrika
Seizoen 5Yvon JaspersMarc-Marie HuijbrechtsLottie Hellingman
Seizoen 6Milouska MeulensFrédérique HuydtsRoderick Veelo
Seizoen 7Inge IpenburgPaul RabberingRenate Verbaan & Eva van der Gucht
Seizoen 8Dennis WeeningEdo BrunnerRegina Romeijn
Seizoen 9Jon van EerdViviënne van den AssemAnniek Pheiffer
Seizoen 10Kim PietersFrits SissingSanne Vogel
Seizoen 11Patrick StoofArt RooijakkersSoundos El Ahmadi
Seizoen 12Anne-Marie JungHadewych MinisLiesbeth Staats
Seizoen 13Kees TolPaulien CornelisseCarolien Borgers
Seizoen 14Susan VisserSofie van den EnkFreek Bartels
Seizoen 15Margriet van der LindeRik van de WestelakenMarlijn Waardenburg
Seizoen 16Klaas van KruistumTim HofmanAnnemieke Schollaardt
Seizoen 17Thomas Cammaert Sanne Wallis de VriesJochem van Gelder
Seizoen 18???
In de eerste seizoenen deden er vooral onbekende Nederlanders mee aan 'Wie is de Mol?' In verband met hun privacy is alleen hun voornaam bekend.

Overzicht presentatoren 'Wie is de Mol?'

Het programma bestaat al zoveel seizoenen dat het door verschillende presentatoren is gepresenteerd.
SeizoenPresentator 'Wie is de Mol?'
Seizoen 1 t/m 5Angela Groothuizen
Seizoen 6 en 7Karel van de Graaf
Seizoen 8 t/m 11Pieter Jan Hagens
Seizoen 12 t/m 18Art Rooijakkers

Deelnemers 'Wie is de Mol? 2018'

Op 11 november 2017 werd bekend wie de deelnemers zijn voor 'Wie is de Mol? 2018'
 • Ron Boszhard; presentator
 • Simone Weimans; NOS Journaal presentatrice
 • Ruben Hein; Pianist en zanger
 • Olcay Gulsen; Modeontwerpster
 • Emilio Guzman; cabaretier
 • Stine Jensen; filosofe en schrijfster
 • Jean Marc van Tol; Fokke en Sukke tekenaar
 • Bella Hay; bandlid Tears en Marble
 • Jan Versteegh; presentator
 • Loes Haverkort; actrice

Deelnemers 'Wie is de Mol? 2017'

De deelnemers in 'Wie is de Mol? 2017' waren;
 • Sanne Wallis de Vries; Cabaretière
 • Jeroen Kijk in de Vegte; radio-dj en voice-over
 • Imanuelle Grives; actrice
 • Sigrid ten Napel; actrice
 • Roos Schlikker; schrijfster
 • Vincent Vianen; danser
 • Yvonne Coldeweijer; presentatrice
 • Diederik Jekel; wetenschapsjournalist
 • Thomas Cammaert; acteur
 • Jochem van Gelder; Presentator

Deelnemers 'Wie is de Mol? 2016'

Op donderdag 12 november 2015 werd bekend wie de deelnemers waren van 'Wie is de Mol? 2016'. Op de dam in Amsterdam stond het tafeltje waaraan de deelnemers aan het spel wekelijks de test maken. Elf mensen schoven aan, maar Toprak Yalciner kreeg uiteindelijk een rood scherm zodat er precies weer tien kandidaten overbleven.
De deelnemers van 'Wie is de Mol? 2016' waren;
 • Rémy van Kesteren; harpist
 • Annemieke Schollaart; dj
 • Taeke Taekema; hockeyer
 • Airen Mylene; SBS-presentatrice
 • Klaas van Kruistum; presentator
 • Ellie Lust; politiewoordvoerder
 • Tim Hoffman: BNN'er
 • Cécile Narinx; journaliste
 • Rob Verheijen; acteur
 • Marjolein Keuning; actrice

Deelnemers 'Wie is de Mol? 2015'

De deelnemers van 'Wie is de Mol? 2015' waren;
 • Rik van de Westelaken (43 jaar); nieuwslezer en televisiepresentator
 • Marlijn Waardenburg (31 jaar); actrice en zangeres
 • Victor Brand (43 jaar); televisiepresentator
 • Evelien Bosch (33 jaar); presentatrice en programmamaakster
 • Pieter Derks (30 jaar); cabaretier en columnist
 • Chris Zegers (42 jaar); acteur, zanger en presentator
 • Carolina Dijkhuizen (33 jaar); zangeres en actrice
 • Ajoud El Miloudi (27 jaar); presentator
 • Martine Sandifort (44 jaar); actrice & cabaretière
 • Margriet van der Linde (44 jaar); journaliste

Gebruikte smoezen deelnemers

Het valt niet mee om maanden lang geheim te houden dat je meedoet aan de nieuwe 'Wie is de Mol?' In 2015 hadden enkele kandidaten de volgende smoezen gebruikt;
 • Victor Brand zei dat hij een datingshow ergens op een tropisch eiland ging presenteren
 • Pieter Derks vertelde dat hij ging optreden voor geëmigreerde Nederlanders
 • Chris Zegers maakte zijn omgeving wijs dat hij weer de zoveelste reis ging maken
 • Martine Sandifort ging zogenaamd op Pelsgrimstocht naar Santiago de Compostela met haar moeder
 • Margriet van der Linde zei dat ze de VN-vrouwen weer eens moest vertegenwoordigen in het buitenland

Special 'Wie is de Mol?'

Op 16 december 2014 was er een special te zien over 'Wie is de Mol?'
Op 1 januari 2016 was er ook een special te zien getiteld 'Niets is wat het lijkt: Wie is de Mol? special'

Bordspel 'Wie is de Mol'

Het bordspel 'Wie is de Mol' is voor 3-6 spelers. Samen moeten jullie een geheim woord zien te raden in 45 minuten. Dit lukt alleen door goed samen te werken en elkaar te vertrouwen. Maar ja, één van jullie is de Mol en die probeert het spel te saboteren. Het spel is geschikt voor spelers vanaf 12 jaar.
© 2014 - 2019 Informeren, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Tour de France 2019: betekenis van de truien van de winnaarsTour de France 2019: betekenis van de truien van de winnaarsElke wielerploeg in de Tour de France heeft zijn eigen kleuren, de kleuren van de sponsor, maar de wielrenners strijden…
Bruiloft: invulling van de avondBruiloft: invulling van de avondIn veel gevallen krijgen de ceremoniemeesters op een bruiloft de taak om de avond min of meer in te richten. En dat kan…
Keezen, een Oud-Hollands spelKeezen, een Oud-Hollands spelVeel mensen denken bij Keezen aan andere takken van ‘sport’, maar Keezen is ook een bordspel. Het spel is afgeleid van h…
Huishoudbeurs: 17 - 25 februari 2018Huishoudbeurs: 17 - 25 februari 2018Van 17 tot en met 25 februari 2018 vindt de Huishoudbeurs weer plaats in de RAI te Amsterdam. Het is de grootste beurs o…
Bronnen en referenties
 • www.avro.nl
 • www.wiewasdemol.nl
 • www.wikipedia.nl
 • www.widm.nl
 • 'Alle kandidaten Wie is de Mol? 2015 bekend' (www.nu.nl, 14 november 2014)
 • 'Rik van de Westelaken in Wie is de Mol? 2015' (www.ad.nl, 20 oktober 2015)
 • 'Angela's eiland' door Tanja Spaanders (De Telegraaf glossy Vrouw, juli 2014)
 • 'De altijd lieve Susan Visser is de Mol van 2014' door Tom Tates (AD, 14 maart 2014)
 • ‘Mollenstreken’ door Aaf Brandt Corstius (Volkskrant Magazine, 22 februari 2014)
 • 'Zijn dit de kandidaten van Wie is de Mol? 2015?' (www.zapnet.nl, 1 juni 2014)
 • 'Derde deelnemer Wie is de Mol?2015 bekend Victor Brand' (www.metronieuws, 20 oktober 2014)
 • 'Wie Is De Mol? naar Sri Lanka' (Algemeen Dagblad, 21 oktober 2014)
 • 'Wie is de Mol 2015? (Algemeen Dagblad, 18 november 2014)
 • 'Wie is de Mol 2015: De Mol kiest voor de aanval' (www.zappen.blog.nl, 18 november 2014)
 • 'Wie is de Mol? 2015 spannender dan ooit tevoren' (www.televisier.nl, 17 november 2014)
 • 'Wie is de Mol?' aflevering 1 (uitzending 1 januari 2015)
 • 'Wie is de Mol?' aflevering 2 (uitzending 8 januari 2015)
 • 'Wie is de Mol? special' (uitzending 16 december 2014)
 • 'A Piece of Art' (Ditjes & Datjes, januari 2015)
 • 'Trailer Wie is de Mol? 2015 aflevering 3' (www.avrotros.nl, 15 januari 2015)
 • 'Wie is de Mol? 2015' aflevering 3 (uitzending 15 januari 2015)
 • 'Wie is de Mol? 2015' aflevering 4 (uitzending 22 januari 2015)
 • www.avrotros.nl
 • 'Avrotros zendt Wie Is De Mol? vrijdagavond alsnog uit' (www.televizier.nl. 30 januari 2015)
 • 'Wie is de Mol? 2015' aflevering 5 (uitzending 30 januari 2015)
 • 'Wie is de Mol? 2015' aflevering 6 (uitzending 5 februari 2015)
 • 'Wie is de Mol? 2015' aflevering 7 (uitzending 12 februari 2015)
 • 'Wie is de Mol? 2015' aflevering 8 (uitzending 19 februari 2015)
 • 'Wie is de Mol? 2015' aflevering 9 (uitzending 26 februari 2015)
 • 'Chris was toch liever de Mol geweest' (www.rtlnieuws.nl, 5 maart 2015)
 • 'Wie is de Mol? 2015' aflevering 10 (uitzending 5 maart 2015)
 • 'Zelfs presentatie Wie is de Mol vol met mysterie (Metro, 13 november 2015)
 • Mikrotvgids 19 dec- 1 jan 2016
 • 'Wie is de Mol?' (Ditjes & Datjes, januari 2016)
 • 'Kandidaat-mollen bekend' (Trouw, 13 november 2018)
 • 'Dit zijn de deelnemers van Wie is de Mol? 2018' (www.metronieuws.nl, 11 november 2018)
 • 'Sanne Wallis de Vries winnaar Wie is de Mol? 2017' (www.nu.nl, 12 maart 2017)

Reageer op het artikel "Informatie over 'Wie is de Mol?'"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Informeren
Laatste update: 27-11-2017
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 37
Schrijf mee!