InfoNu.nl > Muziek en Film > Televisie > Eurovisie Songfestival 2014 – Twitterfeestje

Eurovisie Songfestival 2014 – Twitterfeestje

Eurovisie Songfestival 2014 – Twitterfeestje Het Eurovisie Songfestival van 2014 was het eerste Songfestival dat uitliep op een Twitterfeestje. Miljoenen tweets vlogen in de avond en nacht van het liedjesfeest over de wereld met de hashtags #esf (en dan het jaartal) #esc (en dan het jaartal), #songfestival of #eurovisiesongfestival tot vermaak van miljoenen mensen. Uiteraard kreeg vooral de winnares het een en ander digitaal over zich uitgestort. Zij, Conchita Wurst, zocht een podium, greep haar kans, won en kreeg bijval en commentaar. Het begon in 2014, aangewakkerd door de deelname van Nederland en de winnares met een baard.

Eurovisie Songfestival en de social media


Bron: TwitterBron: Twitter

Twitterfeestje

Het Songfestival 2014 liep uit op één groot Twitterfeest. Bekend en onbekend Nederland zat met de smartphone in de hand en het tablet op schoot voor de buis en het commentaar leveren op de artiesten die in Kopenhagen de finale van het Eurovisie Songfestival probeerden te winnen leverde een bombardement aan tweets op. Ze waren kritisch, verveeld, beledigend, interessant, nieuwswaardig, grof, begripvol, zonder begrip, smerig en bovenal gevat en grappig. Zelfs Songfestivalhaters keken nu naar het liedjesfestijn en naar de tweets, om vooral niets te missen van de gebbetjes en gevatheden. Vooraf was er in diverse praatprogramma’s op de televisie aandacht aan het fenomeen besteed, waardoor nog meer kijkers er op gingen letten en er deel van wilden uitmaken.

Twitter speelde een belangrijke rol in de vermakelijkheid rond het evenement. Met Twitter was het vele, vele malen leuker dan zonder.

Eurovisie Songfestival als Twitterhit

De halve finale van het Eurovisie Songfestival was al een ware Twitterhit. Na alle aandacht daarover en het plezier dat de twitteraars aan hun eigen en andermans berichtjes beleefden, werd de finale een nog grotere Twitterhit. Het klassieke beeld was dat van de songfestivalfan die met familie of vrienden, een zak chips en een pilsje, telefoon van de haak, uren aan de buis gekluisterd zat. dat beeld is bijgesteld. De songfestivalfan kijkt sinds het Songfestival van 2014 met één oog naar het televisiescherm en het andere op het smartphone dan wel tabletscherm. Via Twitter is er aanhoudend contact met de buitenwereld, met bekenden, volgers en onbekenden.

Hashtag

Via de hashtag zijn de kijkers en twitteraars met elkaar verbonden. Meest gebruikte hashtag in Nederland was #ESF14. Naar verluid werd deze code 4,5 miljoen keer in tweets gebruikt. Het muziekfestijn werd een echte 'twitteravond'. Vanaf de eerste seconden van de uitzending, met het horen van de eerste noten van de tune, brandde het Twittervuur los. Niets en niemand werd gespaard en niemand kon aan het oordeel van het twittervolk ontsnappen. De presentatoren in Denemarken niet, de Nederlanse commentatoren niet, de deelnemers, hun muziek, hun optreden en kledij en hun baardgroei niet.

Baard van Conchita Wurst

Ieder opvallend element van de finale werd besproken. Een groot deel van de tweets ging over de baard van de winnares en er circuleerden vele bewerkte foto’s van baby’s en vrouwen met baarden. Ook de Nederlandse deelneemster Ilse DeLange kreeg op Twitter een baard aangemeten.

De vrouw met de baard moet een dikke huid en grote overtuiging hebben om alle aanvallen op haar extravagante uiterlijk te kunnen pareren.

Common Linnets

Daarnaast gingen veel tweets gingen over Ilse DeLange en Waylon, het gelegenheidsduo Common Linnets, de Nederlandse deelnemers die de tweede plaats behaalden.
Enkele tweets van bekende en onbekende Nederlanders:

@HumbertoTan
En nou niet wéér zuur gaan zitten doen door over die baard te beginnen. Gewoon super prestatie van Ilse en Waylon!!!! #ESF14

@stadsdichter EHV
Krijgen jullie er ook een sik van? #ESF14

@KoningWeb
Nou, dat scheelde maar een baardje. #ESF14

@EricCorton
Wat een spuug in de bakkes naar Rusland, Wit Rusland en Ukraine deze winnares …haha… #ESF14

@coen3fm
Is #jankbaard al trending? #ESF14

@nynke
Gilette is morgen failliet. #oostenrijk #ESF14

@Jan_Kooijman
Hij zingt als een tiet, maar nu moet ie kappen met drama #BaardVrouw #ESF14

@EricCorton
Als Oostenrijk wint..scheer ik haar baard af…. #ESF14

@stadsdichterEHV
Het statement van Conchita is wel de moeite baard. Laten we daar niet gekscherend over doen. #ESF14

@toscaniterink
#ESF14 Oostenrijk- gelukkig heeft ze de baard niet in der keel

@suzanneunck
We verloren niet van een vrouw met baard, maar de overwinning ging naar vrijheid. Change your perspective #esf14

Rise Like a Phoenix

Dit is een fragment van de tekst waar @suzanneunck in haar tweet op doelt, de woorden die Conchita Wurst zong met haar winnende lied, dat werd geschreven door Charly Mason, Joey Patulka, Ali Zuckowski en Julian Maas. Componisten zijn Charly Mason, Joey Patulka, Ali Zuckowski en Julian Maas.

Bron: Albin Olsson, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Albin Olsson, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Rise Like a Phoenix
Rise like a phoenix
Out of the ashes
Seeking rather than vengeance
Retribution
You were warned
Once I'm transformed
Once I’m reborn
You know I will rise like a phoenix
But you're my flame

I rise up to the sky
You threw me down but
I'm gonna fly

Lees verder

© 2014 - 2019 Piejet, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Twitter – de belangrijkste begrippenTwitter – de belangrijkste begrippenBen je net begonnen met Twitter of vraag je je soms af wat bepaalde afkortingen en uitdrukkingen betekenen? Sla deze pag…
Eurovisie Songfestival: alle winnaars op een rijEurovisie Songfestival: alle winnaars op een rijHet Eurovisie Songfestival is een jaarlijkse wedstrijd sinds 1956. In al die jaren tijd zijn er ook al erg veel winnaars…
Uitslag finale Eurovisiesongfestival 2014Uitslag finale Eurovisiesongfestival 2014Zaterdag 10 mei 2014 was de finale van het Eurovisiesongfestival 2014. Het was de 59e keer dat het songfestival gehouden…
Eurovisie Songfestival 2015: alle deelnemersEurovisie Songfestival 2015: alle deelnemersHet Eurovisie Songfestival 2015 vond plaats op 23 mei 2015. De halve finales werden gehouden op 19 en 21 mei. Namens Ned…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Eurovision logo
  • www.televizier.nl
  • www.trending.nl
  • www.geenstijl.nl
  • www.eurovision.tv
  • www.omroepbrabant.nl
  • www.trending.nl
  • Afbeelding bron 1: Twitter
  • Afbeelding bron 2: Albin Olsson, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Reageer op het artikel "Eurovisie Songfestival 2014 – Twitterfeestje"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Piejet
Laatste update: 18-03-2019
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Special: Media
Bronnen en referenties: 9
Schrijf mee!