InfoNu.nl > Muziek en Film > Televisie > Uit de greep van een loverboy - John van den Heuvel, RTL 5

Uit de greep van een loverboy - John van den Heuvel, RTL 5

Uit de greep van een loverboy - John van den Heuvel, RTL 5 In Nederland worden jaarlijks meer dan 1.500 (minderjarige) meisjes en jonge vrouwen slachtoffer van zogenaamde 'loverboys', dat zijn pooiers die meisjes via verleidingstechnieken inpalmen om ze vervolgens in de prostitutie (of bij andere illegale activiteiten) uit te buiten. De meisjes worden op geraffineerde wijze losgeweekt van hun sociale omgeving (familie, vrienden) en emotioneel volledig afhankelijk gemaakt van hun loverboy. Misdaadverslaggever John van den Heuvel brengt in het najaar van 2014 op RTL 5 het nieuwe programma 'Bevrijd Uit De Greep Van Een Loverboy' uit, waarin hij op verzoek van familie en samen met een team van deskundigen meisjes bevrijdt die in handen zijn gevallen van een loverboy.

Uit de greep van een loverboy


Wat is een 'loverboy'?

De benaming ’loverboy’ klinkt bijna vriendelijk en zelfs een beetje vergoelijkend, maar het gaat hierbij vaak wel om georganiseerde misdaad en mensenhandel waarbij meiden en jonge vrouwen door deze moderne pooiers de prostitutie in worden gesluisd. Dit doen deze pooiers door allerlei manipulatietechnieken toe te passen. De loverboy zorg ervoor dat het meisje verliefd op hem raakt, hij zal haar vervolgens steeds meer isoleren van familie, vrienden en anderen. Het meisje wordt steeds afhankelijker van hem en op een gegeven ogenblik heeft ze alles voor hem over, zelfs als dit betekent dat zij de prostitutie in moet. Als ze weerstand biedt, zal er (fysiek) geweld toegepast worden.

Eenmaal ingelijfd is het voor een meisje vaak erg moeilijk om zich los te maken van de pooier en het wereldje daaromheen. Vaak is het meisje nog verliefd op haar pooier, waardoor er sprake is van emotionele afhankelijkheid. Ook manipulatie, misleiding en bedrog dragen er niet zelden toe bij dat het meisje bij hem blijft. Meiden blijven lang in de beloftes van hun 'vriend' geloven. Ze accepteren veel; ze blijven vaak —tegen beter weten in— geloven in 'de liefde van haar leven'. Ondanks alles (bedreigingen of buitensporig geweld), duurt het lang voordat de betovering doorbroken is. Loverboys danken hun naam aan het feit dat ze dia een geveinsde 'liefdesrelatie' hun doel proberen te bereiken en het meisje voor hun (mensenhandel) karretje spannen. Het is erg pijnlijk voor een meisje om te moeten beseffen en erkennen dat de liefde van haar leven haar slechts beschouwt als gebruiksvoorwerp om geld mee te verdienen en dat al zijn mooie, lieve woorden alleen maar bedoeld waren om haar in te palmen en uit te kunnen buiten. Vaak is ze totaal geïsoleerd van haar oude sociale omgeving. De familie en vrienden staan machteloos.

Uit de greep van een loverboy

Voor de meiden is het vaak geen sinecure om met hun loverboy te breken, die hen natuurlijk ook niet zonder slag of stoot laat gaan. Verschillende strategieën worden door deze pooiers ingezet om gevluchte meiden weer terug te krijgen, variërend van overreding met gladde praatjes in de trant van: "Ik mis je, ik kan niet zonder je, ik hou van je", tot en met het bedreigen van het meisje en haar familie: "Ik kom je halen, ik heb een pistool bij me, ik heb schijt aan je ouders." De macht die een loverboy heeft over zijn meisje is vaak heel erg groot en moet niet onderschat worden. Soms volstaat één telefoontje om het meisje (halsoverkop) terug te laten keren.

Machteloze families en vriendinnen die hun dochter, zus of vriendin zijn kwijtgeraakt aan een loverboy, hebben de hulp ingeschakeld van misdaadverslaggever John van den Heuvel, onder meer presentator van 'Ontvoerd' en 'Op De Vlucht'. In zijn nieuwe programma 'Bevrijd Uit De Greep Van Een Loverboy' spoort de misdaadverslaggever samen met een team van deskundigen meisjes op die in de greep zijn van een loverboy. Het inschakelen van John van de Heuvel was voor de familie soms de laatste mogelijkheid om de meisjes voor een afschuwelijke toekomst te behoeden. De ervaring die Van den Heuvel opdeed bij eerdere programma’s, bijvoorbeeld 'Ontvoerd', komt nu goed van pas.

Plan van aanpak

Elke aflevering van het nieuwe programma 'Bevrijd uit de greep van een loverboy' begint met een intakegesprek van de mensen die de hulp hebben ingeroepen van Van den Heuvel. Dit is nodig om een goed beeld van de situatie te krijgen: hoe lang wordt het meisje al tot prostitutie gedwongen, op welke wijze is ze in het netwerk beland en in hoeverre verblijft ze daar vrijwillig of gedwongen? Er wordt onderscheid gemaakt tussen minderjarige en meerderjarige slachtoffers. Bij minderjarigen verloopt een reddingsactie vaak iets minder gecompliceerd, omdat ook ouders of jeugdzorg zeggenschap hebben. Daarna onderzoekt de misdaadverslaggever samen met alle betrokkenen hoe het slachtoffer het beste bevrijd kan worden. Is het verstandig om de ouders mee te nemen of is het juist beter van niet? En op welke wijze kan het meisje het beste benaderd of aangesproken worden?

Maar met het bevrijden van het meisje is niet alles gezegd. De misdaadverslaggever zal er tevens voor zorgen dat de daders hun verdiende straf niet ontlopen. Bovendien staat de zorg voor het slachtoffer boven alles, aldus van den Heuvel. Het is niet de bedoeling dat het meisje na de interventie weer terugkeert naar haar loverboy. Er wordt gewerkt aan een definitieve oplossing. Tegen De Telegraaf zei Van den Heuvel: "Zo gaan de meisjes na de interventie naar een veilige instelling in het buitenland. Als je verder niets doet, is de kans groot dat ze zo weer achter het raam zitten, of aan drugs of kalmeringsmiddelen verslaafd raken." Vervolgens helpt hij ook bij het herstellen van het contact met haar familie.

Lees verder

© 2014 - 2019 Tartuffel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Loverboys & LovergirlsLoverboys & LovergirlsHet is natuurlijk heerlijk om verliefd te zijn en zeker als dit van beide kanten komt. Helaas komt het weleens voor dat…
Boekverslag – Loverboy & Girl, Joost HeyinkBoekverslag – Loverboy & Girl, Joost HeyinkFanny heeft een zomerbaantje bij McBill, een klein fastfood restaurant. Na werktijd heeft ze afspraakjes met de knappe,…
Hoe gaan loverboys te werkTegenwoordig zijn er veel jongens die meisjes proberen te ronselen voor bijvoorbeeld de prostitutie. Deze jongens noemen…
Lovergirls in opkomst: wat doen ze en waarom?Lovergirls in opkomst: wat doen ze en waarom?Lovergirls zijn in opkomst. Werden meisjes tot nu toe het slachtoffer van loverboys, tegenwoordig zijn ze zelf ook dader…
Boekverslag – Loverboys, Helen VreeswijkMet Loverboys stelt schrijfster Helen Vreeswijk wederom een maatschappelijk dilemma aan de kaak. Ze beschrijft op realis…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: DzeeShah, Pixabay
  • A. Ph. van Wijk, R.A.R. Bullens, P. van den Elshof (Red.). Facetten van zedencriminaliteit. Reed Business Information bv, 's-Gravenhage, 2007.
  • www.rtl.nl
  • www.telegraaf.nl

Reageer op het artikel "Uit de greep van een loverboy - John van den Heuvel, RTL 5"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Tartuffel
Laatste update: 10-09-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Special: Loverboys
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!