InfoNu.nl > Muziek en Film > Televisie > Wie is de Mol seizoen 2015

Wie is de Mol seizoen 2015

Wie is de Mol seizoen 2015 In het televisieprogramma Wie is de Mol draait het allemaal om mensenkennis en vertrouwen. In het format van de televisieserie worden tien kandidaten gekozen, waaronder één mol te werk gaat. Deze mol saboteert de opdrachten om minder geld te verdienen voor de gezamenlijke pot. Aan de kandidaten is de taak weggelegd om de mol te ontmaskeren. In 2015 start op 1 januari 2013 de 15e reeks van het programma. Kandidaten zijn onder andere Viktor Brand, Marlijn Weerdenburg en Rik van de Westelaken. Zij gaan met elkaar de strijd aan om de mol te ontmaskeren en de pot met geld te winnen. Sinds 1999 zendt de Avro de spannende spelshow Wie is de Mol uit. De eerste vier seizoenen waren met onbekende mensen, maar al snel begon de Avro met het zoeken van bekende Nederlanders voor hun programma. Vanaf 2005 werd het programma dan ook uitgezonden met verschillende bekende Nederlanders. Deze BN'ers staan nog steeds in de rij om mee te doen. Het programma heeft namelijk ieder seizoen weer torenhoge kijkcijfers en met het programma kom je op de mooiste plekjes van de wereld.

Format

In het spelprogramma moeten tien kandidaten in tien afleveringen opdrachten uitvoeren. Met deze opdrachten kunnen zij geld verdienen voor de pot. Eén van de kandidaten is echter geen kandidaat, maar de mol. De mol is een saboteur. Hij of zij zorgt ervoor dat er zo weinig mogelijk geld in de pot komt. Dat doet de mol heel onopvallend, want de medekandidaten mogen niet weten wie de mol is. Aan het eind van iedere aflevering mogen de kandidaten een test invullen met vragen over de mol. De kandidaat die het minste door heeft wie de mol is valt af. Aan het eind van de serie zijn er drie kandidaten over, waaronder de mol. Eén kandidaat verliest de serie en de andere kandidaat wint de pot door het raden van de mol.

Presentatie

In 1999 begon Angela Groothuizen met het presenteren van Wie is de Mol. Tot en met 2005 heeft zij dit met heel veel klasse gedaan. In 2006 nam Karel van de Graaf het stokje over voor de duur van twee seizoenen. Al snel wist de Avro Pieter Jan Hagens als presentator te benoemen. Hij presenteerde het programma van 2008 tot en met 2011. In 2012 nam Art Rooijakkers het van hem over. Tot op heden presenteert Art Wie is de Mol. Ook het vijftiende seizoen zal gepresenteerd worden door Art Rooijakkers. In 2011 deed Art zelf mee aan Wie is de Mol en hij won de pot.

Kijkcijfers

Het gemiddelde aantal kijkcijfers van de seizoenen ligt vaak dicht tegen de 2 miljoen kijkers aan. De laatste jaren gaat het programma vaak over de grens van 2 miljoen kijkers. De best bekeken aflevering is tot nu toe de ontknoping van seizoen 14 op 20 maart 2014. Deze aflevering trok 3.148.000 kijkers. Ook in seizoen 15 worden weer hoge kijkcijfers verwacht. De spanning wordt al vroeg in het televisieseizoen opgebouwd, door de deelnemers één voor één bekend te maken.

Deelnemers seizoen 15

Per 28 oktober 2014 zijn de volgende deelnemers voor Wie is de Mol 2015 bekend gemaakt:
 • Rik van de Westelaken - Verslaggever en presentator van het NOS Journaal
 • Marlijn Weerdenburg - Actrice en zangeres, bekend van Danni Lowinski
 • Viktor Brand - Presentator bij SBS6
 • Evelien Bosch - Presentatrice, o.a. van ZappLive
 • Pieter Derks - Cabaretier en columnist
 • Carolina Dijkhuizen - Musicalster, o.a. in Aïda en Sister Act
 • Chris Zegers - Acteur en presentator van reisprogramma's, zoals Yorin Travel en 3 op Reis
 • Margriet van der Linden - Nederlandse journaliste en presentatrice Zomergasten
 • Ajouad El Miloudi - Televisie- en radio-presentator van KRO en BNN
 • Martine Sandifort - Kleinkunstenares en actrice, o.a. in Toscaanse Bruiloft

Locatie opnames

In seizoen 15 zullen de kandidaten de opdrachten vervullen in het land Sri Lanka in Azië. Voor Wie is de Mol is Azië geen onbekend terrein. Eerder al in 2005, 2007, 2009, 2010 en 2014 was het programma in het continent. Ze verbleven in landen als Japan, Jordanië, De Filipijnen en Thailand. Sri Lanka is een eiland waar Engels, Singalees en Tamil wordt gesproken. Het wordt gerekend tot de ontwikkelingslanden. Ruim 22,7% van de bevolking leeft onder de armoedegrens.

Uitzendingen

Wie is de Mol seizoen 15 is op 1 januari 2015 voor het eerst te zien. Het programma wordt uitgezonden door de AvroTros op NPO 1. Het programma begint om 20:30 uur en duurt 50 minuten.

Niets is wat het lijkt: Wie is de Mol? special

Op dinsdag 16 december om 21:55 uur wordt er een special uitgezonden die 'Niets is wat het lijkt: Wie is de Mol? special' zal heten. Presentator Art Rooijakkers voelt in deze speciale uitzending de kandidaten van seizoen 15 alvast aan de tand. Hij stelt ze vragen over de tactiek die de kandidaten hebben gebruikt om de mol te ontmaskeren. Ook komen alle oud-mollen en oud-kandidaten aan het woord. Zij vertellen met ondersteuning van beelden van afgelopen seizoenen hoe zij het spel hebben ervaren. De oud-kandidaten mogen ook raden naar de mol van 2015. Wie verdenken zij op dit moment? Tot slot zullen er in de special ook nooit eerder vertoonde beelden worden laten zien van hoe de mol getraind wordt voor de opnames. De Niets is wat het lijkt: Wie is de Mol? special wordt op 1 januari 2015 om 19:30 uur herhaald op NPO 3.

MolTalk door Patrick Martens en Viviënne van den Assem

Na elke uitzending van Wie is de Mol wordt MolTalk uitgezonden op de website van de AVRO. In dit programma blikken bekende Nederlanders terug op de aflevering. Ze speuren verder op de mol na afloop van de uitzending. Ook behandelen ze complottheorieën en ander gespuis op het internet. Afgelopen seizoenen werd MolTalk gepresenteerd door oud-kandidaten Arjen Lubach en Kees Tol. In 2015 nemen Patrick Martens en Viviënne van den Assem het stokje over. Zij zijn zelf ook oud-kandidaten van Wie is de Mol. Viviënne was kandidaat in 2009 en ontmaskerde de mol. Patrick Martens moest in 2008 net voor de finale naar huis.

Finale Wie is de Mol 2015

De finale van Wie is de Mol 2015 wordt een live evenement. Alle fans kunnen aanwezig zijn bij de ontknoping van dit seizoen. De finale-aflevering van 2015 wordt live uitgezonden op een groot scherm in het Vondelpark in Amsterdam. Ook zullen de mol en de kandidaten aanwezig zijn op dit evenement. De laatste uitzending van 2015 vindt plaats op 5 maart.

Lees verder

© 2014 - 2019 Anteur, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Bronnen en referenties
 • http://www.zapnet.nl/2014/10/sri-lanka-strijdtoneel-voor-nieuw.html
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Wie_is_de_Mol%3F
 • http://web.avrotros.nl/wieisdemol/

Reageer op het artikel "Wie is de Mol seizoen 2015"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Anteur
Laatste update: 03-01-2017
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Special: Wie is de Mol? 2015
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!