InfoNu.nl > Muziek en Film > Televisie > Sinterklaasjournaal 2019 en Intocht Apeldoorn - verhaallijn

Sinterklaasjournaal 2019 en Intocht Apeldoorn - verhaallijn

Sinterklaasjournaal 2019 en Intocht Apeldoorn - verhaallijn Vanaf 11 november 2019 begint het Sinterklaasjournaal weer. De uitzendingen vinden iedere avond plaats tot en met 4 december 2019 en beginnen om 18.00 uur. Ze worden uitgezonden door NTR op Zapp (NPO 3). Het Sinterklaasjournaal wordt gepresenteerd door Dieuwertje Blok. Het Sinterklaasjournaal bestaat sinds 2001 en heeft elk jaar een ander thema. Er zijn per week zes reguliere uitzendingen. Op zondagavonden worden de weekoverzichten gepresenteerd. Sinterklaas komt overigens op 16 november 2019 in Apeldoorn aan en trekt dan het hele land door om pakketjes af te leveren bij alle (lieve) kinderen. Hij wordt vergezeld door roetveegpieten en ook veel hulpsinterklazen. De intocht in Apeldoorn is op 16 november vanaf 12.00 uur live te volgen bij Zapp.
Dieuwertje Blok presenteert het Sinterklaasjournaal / Bron: NPO, Wikimedia Commons (CC0)Dieuwertje Blok presenteert het Sinterklaasjournaal / Bron: NPO, Wikimedia Commons (CC0)

Wat is het Sinterklaasjournaal?

Het Sinterklaasjournaal is een fictief nieuwsprogramma op televisie over wat Sinterklaas en zijn Pieten allemaal meemaken tijdens hun verblijf in Nederland. Het programma begint in de week voor de aankomst van Sinterklaas en eindigt voor pakjesavond. De uitzending begint om 18.00 uur en duurt 10 minuten. Op de dag dat Sinterklaas aankomt met zijn stoomboot duurt de uitzending langer. Op zondagen is er een weekoverzicht. Het programma bestaat uit drie onderdelen: hoofdonderwerpen (meestal 3), kort nieuws, en het Pietenweer. Na de uitzending op televisie verschijnt binnen een half uur de herhaling op internet. Zo kan je alle uitzendingen volgen ook als je het op televisie gemist hebt.

Sinterklaasjournaal 2019

In deze nieuwsrubriek kunnen de kijkers zien wat Sinterklaas allemaal meemaakt zodra hij in Nederland samen met de gekleurde Pieten pakketjes aflevert. De verhaallijn wordt in stukjes reportages gepresenteerd. De presentatie is zoals ieder jaar in handen van Dieuwertje Blok. Jeroen Kramer trekt net als vorig jaar als verslaggever het land in, net als zijn collega Charlie Chan Dagelet.

 • Genre: Jeugd/Nieuws en actualiteiten/Drama/Avontuur
 • Speelduur: ±10 min.
 • Presentatie: Dieuwertje Blok, Jeroen Kramer
 • Eindredactie: Ajé Boschhuizen
 • Voice-over: Kees Driehuis
 • Hoofdrollen: Stefan de Walle, Maarten Wansink, Dick van den Toorn, Bob Fosko,
 • Scenario: Ajé Boschhuizen e.a.
 • Muziek: Henny Vrienten, Fay Lovsky
 • Land van oorsprong: Nederland
 • Taal: Nederlands

Zwarte Piet en Sinterklaas / Bron: Olliebrands0, PixabayZwarte Piet en Sinterklaas / Bron: Olliebrands0, Pixabay

Rolverdeling

De rolverdeling wisselt jaarlijks: er komen Pieten bij en er verdwijnen weer Pieten. Sommige Pieten doen al jaren mee. Sinterklaas is tot op heden 2 keer van persoon verwisselt. De huidige en voormalige rolverdeling bestaat o.a. uit:
 • Sinterklaas Stefan de Walle 2011–heden
 • Hoofdpiet Niels van der Laan 2018–heden
 • Wellespiet Dick van den Toorn 2001–heden
 • Boekpiet Marc Nochem 2004–heden
 • Reservepiet Pim Muda 2008–2010, 2018–heden
 • Vergeetpiet John Jones 2010–2016, 2018–heden
 • Stafpiet Martijn Hillenius 2014–2016, 2018–heden
 • Malle Pietje Owen Schumacher 2017–heden
 • Piet Snot Minne Koole 2018–heden
 • Nieuwe Piet Mingus Dagelet 2018–heden
 • Nieuwe Piet Desi van Doeveren 2018–heden
 • Nieuwe Piet Sarah Bannier 2018–heden
 • Nieuwe Piet Tom van Kessel 2018–heden
 • Nieuwe Piet Danny Westerweel 2018–heden
 • Proefpiet Leon van der Zanden 2018–heden
 • Kookpiet Guido Weijers 2018–heden
 • Paardenpiet Frederik Brom 2019-heden
 • Smeerpiet Han Oldigs 2019-heden

Gastrollen in 2019:
Tijn Docter (Jan Modaal), Marit van Bohemen (Annie Modaal), Alfred van den Heuvel (Co Hesie), Haye van der Heyden (Ad Hesie), Coen Swijnenberg (meneer Haas), Sander Lantinga (Beun Haas), John van den Heuvel (politieagent), Corry Konings (oma), Youp van 't Hek (Piet Zwart), Yentl en de Boer (Hetty en Annelies).

Sinterklaasintocht in Apeldoorn

De landelijke Sinterklaasintocht is dit jaar in Apeldoorn. De goedheiligman en zijn pieten komen op 16 november aan in de Gelderse stad, zo is bekendgemaakt door de gemeente en de omroep NTR. Burgemeester Van Wingerden-Boers noemt het een eer dat de keuze is gevallen op Apeldoorn, volgens haar een gezinsstad. Vanwege de centrale ligging verwacht ze bezoekers uit alle windstreken. Sinterklaas komt met de trein aan en niet met de stoomboot. Vanaf het station vertrekt de Sint via de Hoofdstraat richting het Raadhuisplein dat in het centrum van de stad ligt. Op het Raadhuisplein wordt het Pepernotenfeest gevierd. Er worden 20.000 tot 30.000 bezoekers verwacht in Apeldoorn.

Alleen roetveegpieten bij intocht en Sinterklaasjournaal

Bij de intocht van Sinterklaas in Apeldoorn zijn alleen roetveegpieten, meldt de NTR. Dat is afgesproken met de gemeente. Ook zijn er geen volledig zwarte pieten meer te zien in het Sinterklaasjournaal. De NTR heeft in 2014 de roetveegpiet geïntroduceerd en het aantal volledig zwart geschminkte pieten geleidelijk afgebouwd, schrijft de omroep. Vorig jaar liep nog wel een aantal pieten mee die volledig zwart geschminkt waren. Dit jaar gebeurt dat voor het eerst niet.

Lespakket Sinterklaasjournaal 2019

Het lespakket Sinterklaasjournaal 2019 wordt uiterlijk begin november 2019 geleverd (de Sinterklaasjournaal-lespakketten zijn te bestellen van 1 september t/m 30 september 2019. Je bestelling ligt dan begin november op de mat!). Hiermee doe je met jouw groep (1 tot en met 4) mee met de verhaallijn van het Sinterklaasjournaal. Het lespakket bevat verwerkingsmateriaal voor 30 leerlingen. Het lespakket is per groep of klas te bestellen. Je ontvangt tips en materialen om zonder uitgebreide voorbereidingen samen met de kinderen actief Het Sinterklaasjournaal te beleven. Het lespakket is ook goed bruikbaar op het kinderdagverblijf. Om toegang te krijgen tot de digitale extra's wordt gebruik gemaakt van een beheeromgeving.

Sinterklaasjournaal 2019 - verhaallijn

Eerste aflevering van het Sinterklaasjournaal - uitzending 11 november 2019

onderwerpen:
 • Stoomboot komt naar Apeldoorn;
 • Het Pietenhuis is helemaal verbouwd;
 • Actiegroep Piet Zwart protesteert.
De Sint zit in de stoomboot. Dieuwertje probeert contact met hem te zoeken maar dat mislukt steeds. Ze schakelt over naar Apeldoorn waar Jeroen kennis maakt met de gewoonste stad van Nederland. Hij ontmoet daar de familie Modaal (Jan Modaal (Tijn Docter) en Annie Modaal (Marit van Bohemen)) die echter uit Aerdenhout komt en slechts een paar dagen in Apeldoorn is. Co en Ad Hesie wonen wel in Apeldoorn. Co (Alfred van den Heuvel) was vroeger brugwachter en Ad (Haye van der Heyden) werkt in de dierentuin. Co vertelt aan Jeroen dat de brug stuk is en dat de stoomboot er niet onderdoor kan. De burgemeester van Apeldoorn zegt dat de stoomboot van de andere kant komt. Dus de brug is geen probleem. Maar Dieuwertje hoort van de Sint dat de stoomboot helemaal niet komt. Ondertussen wordt overgeschakeld naar het Pietenhuis dat helemaal is verbouwd. Meneer Haas (Coen Swijnenberg) en Beun Haas (Sander Lantinga) zijn de bouwvakkers. Maar ze hebben hun werk niet naar behoren gedaan. Er is brand ontstaan. Verslaggeefster Rachel wordt tegengehouden door een agent (John van den Heuvel). Weer terug naar Jeroen die van Co hoort dat Ad een spandoek heeft gemaakt: Sinterklaas welkom in Apendoorn. Dat klopt niet zegt Jeroen. Het is geen Apendoorn. Maar Co zegt dat Ad in de dierentuin werkt. Vandaar de naam Apendoorn. Tot slot neemt Dieuwertje contact op met de eenmansactiegroep Piet Zwart (Youp van 't Hek). Hij is het zat dat pepernoten zo vroeg in de winkel liggen. Hij protesteert hier tegen omdat hij nu al weken voor de Sint komt pepernoten loopt te eten. Piet Zwart is overigens zijn echte naam. Daar is niks mis mee zegt Dieuwertje.

Tweede aflevering van het Sinterklaasjournaal - uitzending 12 november 2019

onderwerpen:
 • Hetty en Annelies hebben groot nieuws;
 • Brandweer bij het Pietenhuis;
 • Eerste pakje al in Nederland.
Gisteren was er even de bezorgdheid of de Sint wel in Nederland zou aankomen omdat hij niet met de stoomboot naar Apeldoorn komt. Dieuwertje legt contact met Hetty en Annelies die vertellen dat de Sint toch komt. Hij komt namelijk met de stoomtrein vanuit Spanje. Hetty en Annelies zitten nu in de stoomtrein. Zij stappen echter uit in Parijs en nemen afscheid van de Pieten. Ondertussen probeert Rachel uit te vinden wat de brandweer doet bij het Pietenhuis. De brandweer staat water te spuiten op het dak van de stal waar het paard van Sinterklaas in moet komen te staan. Het dak staat echter niet in brand. De commandant van de brandweer zegt dat gecontroleerd wordt of het dak waterdicht is. Rachel vraagt waarom dat moet. Dat moet ze maar vragen aan het paard van Sinterklaas. Dieuwertje krijgt contact met Sinterklaas die in de stoomtrein zit. Ze vraagt over het paard. De Sint verwijst haar naar de Paardenpiet. Deze verzorgt het nieuwe paard van Sinterklaas dat Ozosnel heet. Paardenpiet vertelt dat Ozosnel koudwatervrees heeft. Daarom moet de stal bij het Pietenhuis waterdicht zijn en daarom komt Sinterklaas ook niet met de stoomboot maar met de stoomtrein. Ozosnel heeft nog een probleem: hij weet de weg niet in Nederland. Dieuwertje komt met een oplossing. De kinderen in Nederland kunnen op sinterklaasjournaal.nl de weg naar hun huis aangeven. Tot slot wordt bij het korte nieuws verteld dat Abe het eerste pakje in Nederland heeft gekregen. Niet van de Sint maar van zijn moeder. Het is een pietenpakje.

Derde aflevering van het Sinterklaasjournaal - uitzending 13 november 2019

onderwerpen:
 • Paard Ozosnel is op weg naar Nederland;
 • Station Apeldoorn is klaar voor de stoomtrein;
 • Sinterklaas bij Pietje Smeerpoets.
Hoofdpiet vindt de reis met de stoomtrein maar ingewikkeld. Hij wil de lijn voor de was ophangen maar dat lukt niet goed. Hij klaagt bij Paardenpiet over Ozosnel. Waarom wilde de Sint juist dit paard meenemen? Had Paardenpiet geen ander paard kunnen uitkiezen? Maar Paardenpiet zegt dat Ozosnel het beste paard is en bovendien helemaal wit. Als hij ziet dat Hoofdpiet de was gaat ophangen raakt hij in paniek. Daar kan Ozosnel helemaal niet tegen. Ondertussen is familie Modaal op bezoek op de Veluwe. Ze komen er allerlei dieren tegen waaronder een aap. Ook maken ze boswandelingen. Verslaggever Jeroen is met de burgemeester op het station van Apeldoorn. Co Hesie, de voormalige brugwachter, is daar nu stationschef. Hij zegt dat de trein van de Sint op tijd zal arriveren aanstaande zaterdag. Wanneer Jeroen samen met de burgemeester het station uitloopt, schrikt de burgemeester van het spandoek dat Ad Hesie had gemaakt. Daar staat nog steeds 'Apendoorn' op. In de trein ontmoet Sint Pietje Smeerpoets. Die is bezig alle meters in de locomotief schoon te maken. Eerder had hij per ongeluk op de drukknop gedrukt waardoor de trein langzamer ging rijden. Smeerpoets laat aan Sint de zelfbedieningspomp zien. Deze pomp zorgt ervoor dat de trein zelf automatisch rijdt. Maar dan gaat het mis. De trein komt met een schok tot stilstand. Smeerpoets die uit het raampje kijkt is helemaal zwart geworden. Hij ziet eruit als een zwarte piet. Ook Sinterklaas is zwart geworden. Hij gaat zich verschonen.

Vierde aflevering van het Sinterklaasjournaal - uitzending 14 november 2019

onderwerpen:
 • De stoomtrein staat nog steeds stil;
 • Er is een geheim project in Apeldoorn;
 • Tom Bulthuis weet de route van Sinterklaas.
De stoomtrein staat nog steeds stil. Pieten zijn uitgestapt en wassen de kleding van Sinterklaas. Smeerpoets wil de was van de lijn afhalen. Maar Hoofdpiet houdt hem tegen anders wordt de witte was weer vuil. Sinterklaas is weer helemaal schoon en stapt ook uit de trein. Zijn baard is weer wit. In Apeldoorn, waar veel water is, is iets heel bijzonders aan de hand. Jeroen gaat naar een fabriek waar gewerkt wordt aan een geheim project voor Sinterklaas. Ad en Co Hesie werken in de fabriek. Dat is hun hobby. Ze willen echter niets zeggen over het project. Maar dan komt familie Modaal de fabriek binnen. Ze hebben gehoord dat Co en Ad papier maken. Maar Co en Ad willen verder niks zeggen. Ondertussen rijdt de trein weer verder. Hoofdpiet vraagt aan Pietje Smeerpoets wat er aan de hand was. Smeerpoets zegt dat een thuisfluitertje stuk was. Maar gelukkig rijdt de trein weer. Echter Hoofdpiet en Smeerpoets weten de weg naar Nederland niet. Hoofdpiet zegt dat het evenwel niet mis kan gaan omdat de trein alleen maar voor- en achteruit kan rijden. Ze rijden nu vooruit dus rijden ze naar Nederland. Maar de trein stopt weer. Hoofdpiet gaat naar buiten. Smeerpoets loopt mee. Ze zien een wissel. Moeten ze nu linksaf of rechtdoor? Het kan nu alle kanten op. In het korte nieuws zien we nog Tom Bulthuis. Hij zegt de route van Sinterklaas te weten. Hij staat langs een spoorwegovergang. Maar daar komt een gewone trein aan, niet de stoomtrein van de Sint. Tom wil wachten op de volgende trein maar daar is geen tijd voor zegt Dieuwertje.

Vijfde aflevering van het Sinterklaasjournaal - uitzending 15 november 2019

onderwerpen:
 • De stoomtrein komt niet verder;
 • Geheim van papierfabriek onthult;
 • Grote stoeptekening in Uithoorn.
De stoomtrein staat stil omdat de Pieten niet weten welke kant ze op moeten. Ondertussen worden de zakken met pakjes in de wagons geladen. Er komen ook zakken te liggen in de wagon van Ozosnel. Malle Pietje wil weten hoe de Paardenpiet Ozosnel schoon heeft gekregen zonder water. Maar daar krijgt hij geen antwoordt op. Ondertussen mist Malle Pietje de trein en holt er achteraan. In de papierfabriek probeert Jeroen er achter te komen wat er gemaakt wordt. De burgemeester zegt dat er verlanglijstjes worden gemaakt. Dat is een geheim voor Sinterklaas, maar verder mag iedereen het weten. Ad en Co Hesie laten aan Jeroen een stoommachine zien die gebruikt wordt bij het maken van de verlanglijstjes. Maar de machine houdt ermee op. Dat is jammer voor de familie Modaal die even kwam kijken. Ze moeten echter geduld hebben voor de stoommachine het weer doet. Ondertussen rijdt de trein weer als een speer. Piet Smeerpoets zegt tegen de Hoofdpiet dat de meters het niet doen. De trein stopt weer. De stoomtrein blijkt op een doodlopend spoor te staan. Een geluk voor Malle Pietje die zo de trein weer heeft ingehaald. In Uithoorn hebben kinderen een stoeptekening gemaakt voor de Sint. Die willen ze aan de Sint geven. Maar hoe krijgen ze de stoeptekening naar Apeldoorn?

Zesde aflevering van het Sinterklaasjournaal (Intocht Sinterklaas) - uitzending 16 november 2019

Nog niet bekend.

Zevende aflevering van het Sinterklaasjournaal (weekoverzicht) - uitzending 17 november 2019

Weekoverzicht.

Achste aflevering van het Sinterklaasjournaal - uitzending 18 november 2019

Nog niet bekend.

Negende aflevering van het Sinterklaasjournaal - uitzending 19 november 2019

Nog niet bekend.

Tiende aflevering van het Sinterklaasjournaal - uitzending 20 november 2019

Nog niet bekend.

Elfde aflevering van het Sinterklaasjournaal - uitzending 21 november 2019

Nog niet bekend.

Twaalfde aflevering van het Sinterklaasjournaal - uitzending 22 november 2019

Nog niet bekend.

Dertiende aflevering van het Sinterklaasjournaal - uitzending 23 november 2019

Nog niet bekend.

Veertiende aflevering van het Sinterklaasjournaal (weekoverzicht) - uitzending 24 november 2019

Weekoverzicht.

Vijftiende aflevering van het Sinterklaasjournaal - uitzending 25 november 2019

Nog niet bekend.

Zestiende aflevering van het Sinterklaasjournaal - uitzending 26 november 2019

Nog niet bekend.

Zeventiende aflevering van het Sinterklaasjournaal - uitzending 27 november 2019

Nog niet bekend.

Achttiende aflevering van het Sinterklaasjournaal - uitzending 28 november 2019

Nog niet bekend.

Negentiende aflevering van het Sinterklaasjournaal - uitzending 29 november 2019

Nog niet bekend.

Twintigste aflevering van het Sinterklaasjournaal - uitzending 30 november 2019

Nog niet bekend.

Eenentwintigste aflevering van het Sinterklaasjournaal (weekoverzicht) - uitzending 1 december 2019

Weekoverzicht.

Tweeëntwintigste aflevering van het Sinterklaasjournaal - uitzending 2 december 2019

Nog niet bekend.

Drieëntwintigste aflevering van het Sinterklaasjournaal - uitzending 3 december 2019

Nog niet bekend.

Vierentwintigste aflevering van het Sinterklaasjournaal - uitzending 4 december 2019

Nog niet bekend.
© 2014 - 2019 Etsel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Dieuwertje Blok, gezicht van het SinterklaasjournaalDieuwertje Blok en het Sinterklaasjournaal zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Op dinsdag 11 november 2014 start vo…
Landelijke Sinterklaasintocht in Groningen in 2013Landelijke Sinterklaasintocht in Groningen in 2013De landelijke intocht van Sinterklaas, het feest dat op de landelijke televisie wordt uitgezonden, is elk jaar weer een…
Verplichte vrije dagen 2019 en 2020 en schoolvakantiesVerplichte vrije dagen 2019 en 2020 en schoolvakantiesWat zijn in 2019 en 2020 de verplichte vrije dagen en schoolvakanties, wat zijn de data? Wie werkt heeft bovenop deze ve…
Sinterklaas bestaat! Het boek van Bram van der VlugtrecensieSinterklaas bestaat! Het boek van Bram van der VlugtSinterklaas bestaat! Is een boek van de bekende adviseur van Sinterklaas: Bram van der Vlugt. Van der Vlugt, die in 2010…
Betaaldata zorgtoeslag 2019 en 2020Betaaldata zorgtoeslag 2019 en 2020Wat zijn de betaaldata en voorwaarden voor de zorgtoeslag 2019 en 2020, hoe werkt de zorgtoeslag? De zorgtoeslag 2019 en…
Bronnen en referenties
 • Wikipedia (Sinterklaasjournaal)
 • http://www.sinterklaasliedjes.nl/sinterklaas-is-jarig
 • Wikipedia (Sinterklaas)
 • http://zappsinterklaasfeest.omroepmax.nl/
 • http://nos.nl/artikel/2073308-sinterklaas-blijft-de-kerstman-ruim-voor.html
 • ZAPP - Sinterklaasjournaal
 • http://nos.nl/artikel/2104247-sinterklaas-komt-dit-jaar-aan-in-maassluis.html
 • http://nos.nl/artikel/2106783-van-muiswinkel-en-myjer-stoppen-als-medewerker-van-sinterklaasjournaal.html
 • http://www.omroepwest.nl/nieuws/3186386/Hoofdpietschoenen-Erik-van-Muiswinkel-officieel-afgeleverd-aan-Afrika-Museum
 • https://www.schooltvwebshop.nl/producten/sinterklaasjournaal-lespakket-2016
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Categorie:Sinterklaasfilm
 • http://radio.nl/811540/jetske-en-pepijn-presenteren-het-zapp-sinterklaasfeest
 • http://nos.nl/artikel/2135261-hoe-zwarte-piet-veranderde-van-pageknecht-tot-roetstrepen.html
 • http://nos.nl/artikel/2141198-zwarte-pieten-in-doeboek-van-sinterklaasjournaal.html
 • Afbeelding bron 1: NPO, Wikimedia Commons (CC0)
 • Afbeelding bron 2: Olliebrands0, Pixabay

Reageer op het artikel "Sinterklaasjournaal 2019 en Intocht Apeldoorn - verhaallijn"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Bram Verkooijen, 12-11-2018 16:10 #2
Ik vind het heel spannend dat Sinterklaas weer komt en ben erg benieuwd waar het deze keer over gaat.
Groetjes van Bram (6 jaar) en oma.

Monique Laenen, 30-10-2018 15:55 #1
Goedemiddag.
Ik lees dat het Sinterklaasjournaalpakket uiterlijk begin november wordt geleverd. Dat is dus deze week? Ik hoop eigenlijk van wel daar er voor school nog het een en ander geregeld moet worden en de tijd gaat dringen. Reactie infoteur, 30-10-2018
Https://www.zwijsen.nl/in/bestel-hier-het-sinterklaasjournaal-lespakket

Het Sinterklaasjournaal-lespakket is uitverkocht!

Infoteur: Etsel
Laatste update: 15-11-2019
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 16
Reacties: 2
Schrijf mee!