InfoNu.nl > Muziek en Film > Televisie > Sinterklaasjournaal 2019 en Intocht Sinterklaas Apeldoorn

Sinterklaasjournaal 2019 en Intocht Sinterklaas Apeldoorn

Sinterklaasjournaal 2019 en Intocht Sinterklaas Apeldoorn Vanaf 11 november 2019 begint het Sinterklaasjournaal weer. De uitzendingen vinden iedere avond plaats tot en met 4 december 2019 en beginnen om 18.00 uur. Ze worden uitgezonden door NTR op Zapp (NPO 3). Het Sinterklaasjournaal wordt gepresenteerd door Dieuwertje Blok. Het Sinterklaasjournaal bestaat sinds 2001 en heeft elk jaar een ander thema. Sinterklaas komt overigens op 16 november 2019 in Apeldoorn aan en trekt dan het hele land door om pakketjes af te leveren bij alle (lieve) kinderen. Hij wordt vergezeld door roetveegpieten en ook veel hulpsinterklazen.
Dieuwertje Blok presenteert het Sinterklaasjournaal / Bron: NPO, Wikimedia Commons (CC0)Dieuwertje Blok presenteert het Sinterklaasjournaal / Bron: NPO, Wikimedia Commons (CC0)

Wat is het Sinterklaasjournaal?

Het Sinterklaasjournaal is een fictief nieuwsprogramma op televisie over wat Sinterklaas en zijn Pieten allemaal meemaken tijdens hun verblijf in Nederland. Het programma begint in de week voor de aankomst van Sinterklaas en eindigt voor pakjesavond. De uitzending begint om 18.00 uur en duurt 10 minuten. Op de dag dat Sinterklaas aankomt met zijn stoomboot duurt de uitzending langer. Op zondagen is er een weekoverzicht. Het programma bestaat uit drie onderdelen: hoofdonderwerpen (meestal 3), kort nieuws, en het Pietenweer. Na de uitzending op televisie verschijnt binnen een half uur de herhaling op internet. Zo kan je alle uitzendingen volgen ook als je het op televisie gemist hebt.

Sinterklaasjournaal 2019

In deze nieuwsrubriek kunnen de kijkers zien wat Sinterklaas allemaal meemaakt zodra hij in Nederland samen met de gekleurde Pieten pakketjes aflevert. De verhaallijn wordt in stukjes reportages gepresenteerd. De presentatie is zoals ieder jaar in handen van Dieuwertje Blok. Jeroen Kramer trekt net als vorig jaar als verslaggever het land in, net als zijn collega Charlie Chan Dagelet.

 • Genre: Jeugd/Nieuws en actualiteiten/Drama/Avontuur
 • Speelduur: ±10 min.
 • Presentatie: Dieuwertje Blok, Jeroen Kramer
 • Eindredactie: Ajé Boschhuizen
 • Voice-over: Kees Driehuis
 • Hoofdrollen: Stefan de Walle, Maarten Wansink, Dick van den Toorn, Bob Fosko,
 • Scenario: Ajé Boschhuizen e.a.
 • Muziek: Henny Vrienten, Fay Lovsky
 • Land van oorsprong: Nederland
 • Taal: Nederlands

Zwarte Piet en Sinterklaas / Bron: Olliebrands0, PixabayZwarte Piet en Sinterklaas / Bron: Olliebrands0, Pixabay

Rolverdeling

De rolverdeling wisselt jaarlijks: er komen Pieten bij en er verdwijnen weer Pieten. Sommige Pieten doen al jaren mee. Sinterklaas is tot op heden 2 keer van persoon verwisselt. De huidige en voormalige rolverdeling bestaat o.a. uit:
 • Sinterklaas - Stefan de Walle: 2011–heden
 • Hoofdpiet - Niels van der Laan: 2018–heden
 • Huispiet - Maarten Wansink: 2001–heden
 • Wellespiet - Dick van den Toorn: 2001–heden
 • Pietje Precies - Bob Fosko: 2002–heden
 • Boekpiet - Marc Nochem: 2008–heden
 • Luisterpiet - Joep Onderdelinden: 2013–heden
 • Malle Pietje - Owen Schumacher: 2017–heden
 • Cupido Piet 1 - Friso van Vemde Oudejans: 2011–2013, 2015, 2017–heden
 • Cupido Piet 2 - Joost Spijkers: 2011–2013, 2015, 2017–heden
 • Cupido Piet 3 - Pim Muda: 2011–2013, 2015, 2017–heden
 • Vlogpiet - Leon van der Zanden: 2016–heden
 • Piet Snot - Minne Koole: 2018–heden
 • Nieuwe Piet - Mingus Dagelet: 2018–heden
 • Nieuwe Piet - Tom van Kessel: 2018–heden
 • Piet - Danny Westerweel: 2018–heden

Gastrollen in 2019: N.n.b.

Sinterklaasintocht in Apeldoorn

De landelijke Sinterklaasintocht is dit jaar in Apeldoorn. De goedheiligman en zijn pieten komen op 16 november aan in de Gelderse stad, zo is bekendgemaakt door de gemeente en de omroep NTR. Burgemeester Van Wingerden-Boers noemt het een eer dat de keuze is gevallen op Apeldoorn, volgens haar een gezinsstad. Vanwege de centrale ligging verwacht ze bezoekers uit alle windstreken. Sinterklaas komt met de trein aan en niet met de stoomboot. Vanaf het station vertrekt de Sint via de Hoofdstraat richting het Raadhuisplein dat in het centrum van de stad ligt. Op het Raadhuisplein wordt het Pepernotenfeest gevierd. Er worden 20.000 tot 30.000 bezoekers verwacht in Apeldoorn.

Alleen roetveegpieten bij intocht en Sinterklaasjournaal

Bij de intocht van Sinterklaas in Apeldoorn zijn alleen roetveegpieten, meldt de NTR. Dat is afgesproken met de gemeente. Ook zijn er geen volledig zwarte pieten meer te zien in het Sinterklaasjournaal. De NTR heeft in 2014 de roetveegpiet geïntroduceerd en het aantal volledig zwart geschminkte pieten geleidelijk afgebouwd, schrijft de omroep. Vorig jaar liep nog wel een aantal pieten mee die volledig zwart geschminkt waren. Dit jaar gebeurt dat voor het eerst niet.

Lespakket Sinterklaasjournaal 2019

Het lespakket Sinterklaasjournaal 2019 wordt uiterlijk begin november 2019 geleverd (de Sinterklaasjournaal-lespakketten zijn te bestellen van 1 september t/m 30 september 2019. Je bestelling ligt dan begin november op de mat!). Hiermee doe je met jouw groep (1 tot en met 4) mee met de verhaallijn van het Sinterklaasjournaal. Het lespakket bevat verwerkingsmateriaal voor 30 leerlingen. Het lespakket is per groep of klas te bestellen. Je ontvangt tips en materialen om zonder uitgebreide voorbereidingen samen met de kinderen actief Het Sinterklaasjournaal te beleven. Het lespakket is ook goed bruikbaar op het kinderdagverblijf. Om toegang te krijgen tot de digitale extra's wordt gebruik gemaakt van een beheeromgeving.

Sinterklaasjournaal 2018

Eerste aflevering van het Sinterklaasjournaal - uitzending 12 november 2018

Het eerste Sinterklaasjournaal op 12 november 2018 heeft 1.186.000 kijkers getrokken. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting KijkOnderzoek. In de eerste aflevering hebben veel nieuwe roetpieten hun opwachting gemaakt. Ook was, zoals aangekondigd door de NTR, een gewone Zwarte Piet te zien. Zowel de Hoofdpiet, als de nieuwe Pieten waren te zien met zwarte vegen op hun gezicht. Ook dragen de pieten gekleurde handschoenen. ,,De handschoenen en maillots van de Pieten zijn niet zwart, maar afgestemd op de kleurstelling van het Pietenpak. Het haarwerk is niet uniform maar divers, het varieert van lang, krullend, steil tot kort. De Pieten dragen ook geen gouden oorringen’’, liet de NTR al in een verklaring weten. De Huispiet is nog wel gewoon zwart. De knechten van de goedheiligman zijn immers zwart van het roet, en sommige hebben nu eenmaal veel schoorsteen van binnen gezien. Op de boot is Hoofdpiet ondertussen druk met het geven van instructies aan de nieuwe enthousiaste Pieten. "Er zijn voor nieuwe Pieten duidelijke regels. De eerste: echte Pieten maken iedereen blij met cadeautjes’', zei hij. "Pieten zijn altijd heel aardig voor iedereen, en vooral voor Dieuwertje! Als derde: Pieten doen altijd wat de Hoofdpiet zegt. Is dat duidelijk?’', ging het verder.

Sinds 1985 is Pakjesboot 12 het vervoermiddel waarmee Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten vanuit Spanje komen varen. / Bron: Rudiniemeijer, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Sinds 1985 is Pakjesboot 12 het vervoermiddel waarmee Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten vanuit Spanje komen varen. / Bron: Rudiniemeijer, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Irene Moors heeft rol in Sinterklaasjournaal - uitzending 13 november 2018

Presentatrice Irene Moors heeft dit jaar een rol in het Sinterklaasjournaal. Zij verschijnt op 13 november 2018 in de tweede aflevering als Juf Marjolein, die pietenplaatjes voor haar schoolklas had ontvangen. Verder zijn acteurs Han Römer en Titus Tiel Groenestege te zien als de importeurs Heinde & Van Verre, die in Zaandam wachten op een grote boot vol cacao die binnenkort moet arriveren. In de eerste aflevering was cabaretier Niels van der Laan al voor het eerst te zien als Hoofdpiet. In de aflevering van 13 november 2018 is de boot van Sinterklaas eindelijk vertrokken. Terwijl de pieten bezig zijn de ketel van de Stoomboot te stoken, wordt er een kist binnengedragen. “Jongens, stoken die ketel. Sinterklaas komt er aan.” De allereerste gedachte die deze scène oproept is 'ligt de Sint nu in die kist? Is hij echt dood?'.

Terneuzen mist de boot in het Sinterklaasjournaal - uitzending 14 november 2018

Henny Huisman heeft zijn opwachting gemaakt in de derde aflevering van het Sinterklaasjournaal op 14 november 2018. Huisman speelt Hendrik Haan, die de intocht van de Sint zaterdag in Zaanstad zomaar eens kan dwarsbomen. In Zaanstad haalt Hendrik Haan (uit Koog aan de Zaan) namelijk emmertjes water uit de rivier de Zaan. ,,Hij haalt weer water uit de Zaan in plaats van uit de kraan! Straks komt het hier helemaal droog te staan’’, uit een inwoonster van Zaanstad haar zorgen aan reporter Jeroen. Ondertussen wordt Dieuwertje Blok in haar studio steeds nerveuzer. ,,Dit is natuurlijk niet de bedoeling.’’ Nadat ze contact heeft gelegd met de Stoomboot wordt de situatie er niet veel beter op. Te zien is dat op de stoomboot Pieten zich zorgen maakten dat Sint zaterdag door een lagere waterstand niet zou kunnen aanmeren in Zaanstad. De Hoofdpiet laat weten dat er geen reden is tot paniek, want een andere locatie zal wel gevonden kunnen worden. Hij noemt 'Terneuzen' als alternatief en 'de Huispiet' krijgt opdracht om te bellen. Na dat telefoontje wordt gemeld dat Terneuzen geen mogelijkheid is. "Ze vinden het te duur" zegt Huispiet. Tot overmaat van ramp zijn de nieuwe roetveegpieten begonnen met het openmaken van zo ongeveer alle chocoladeletters.

Het water langs de Zaanse Schans / Bron: Malis, Wikimedia Commons (Publiek domein)Het water langs de Zaanse Schans / Bron: Malis, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Te weinig water in de Zaan - uitzending 15 november 2018

De pietenplaatjes zijn heel populair op alle basisscholen. Moeten de plaatjes nu wel worden geruild of niet? Is ruilen huilen of brengt het ook geluk? Het lijkt erop dat de stoomboot dit jaar nergens kan gaan aanleggen omdat het water te laag komt te staan. De pieten proberen nu een andere stad te vinden om in aan te leggen. Verschillende steden bellen op maar geen enkele is een goede kandidaat. Ondertussen komt een waterexpert (deskundige Rijkswaterstaat Jacques van Dorst) in de studio om aan Dieuwertje uit te leggen dat het allemaal wel meevalt met het waterpeil van de Zaan. Hij adviseert waakzaam te blijven en niet in paniek te raken. Maar als hij het gaat uitrekenen hoeveel water Hendrik Haan uit de Zaan haalt dan raakt hijzelf toch in paniek.

Piet Snot is behulpzaam bij inpakken schoencadeautjes maar de Hoofdpiet is boos op hem - uitzending 16 november 2018

De nieuwe pieten hebben voor iedereen de schoencadeautjes uitgepakt. Piet Snot moet ze nu weer opnieuw inpakken, maar hoofdpiet is boos op hem. Het water in de rivier in Zaanstad is bijna op. De stoomboot kan niet aan de kade aanmeren. Wil Oweneele toont dat aan met een polsstok. Een van de pieten heeft de sleutel van de kist van Sinterklaas gevonden. Maar het blijkt de sleutel van de klerenkast van Sinterklaas te zijn. Hoofdpiet is nog steeds op zoek naar een plek om aan te meren.

Sinterklaas komt in Zaanstad aan – uitzending 17 november 2018

Ondanks de vermeende lage waterstand in de Zaan vanwege Hendrik de Haan die water uit de rivier haalde kan de stoomboot toch aan meren. Hendrik de Haan legt uit waarom hij water uit de Zaan haalde. Hij schrobt er de stoepen mee. Hij wilde niet de hele dag de kraan laten lopen want dat kost te veel geld. De Sint bezoekt Zaanstad en wordt hartelijk begroet door de kinderen. Piet Snot laat de kapotte chocoladeletters omsmelten tot nieuwe letters. Deze worden echter in de verkeerde dozen gedaan door de nieuwe pieten. Ze gaan er de schoenen mee vullen.

Weekoverzicht - uitzending 18 november 2018

Zondag het weekoverzicht. Morgen weer een normale uitzending.

Bijna alle cadeautjes zijn verkeerd ingepakt - uitzending 19 november 2018

De nieuwe pieten hebben de cadeautjes verkeerd ingepakt. Er zitten verkeerde chocoladeletters in de dozen. Als de kinderen de eerste letter van hun naam met stoepkrijt op de stoep schrijven dan komt het allemaal goed. Piet Snot ontmoet Jan Vermeulen. Hij is via de regenbuis in Jans huis geklommen om de huissleutels te pakken die Jan was vergeten. In het Pietenhuis maakt men zich niet druk om de verkeerde chocoladeletters. Ze hebben ook per abuis een babyspeen voor Dieuwertje Blok ingepakt.

Huispiet op bezoek bij Sinterklaas - uitzending 20 november 2018

Huispiet is op bezoek bij Sinterklaas. Hij vertelt dat het niet goed gaat met de Hoofdpiet. Alles loopt in de soep. Huispiet wil eigenlijk over zichzelf praten. Hij zegt tegen de Sint dat hij de problemen kan oplossen. De Sint zegt tegen hem dat hij alle pakjes moet uitpakken en controleren. De Hoofdpiet leert de nieuwe pieten hoe ze schoenen moeten vullen. Maar ze doen alles verkeerd. Ze maken de mensen wakker. Wat zit er in de geheime kist van Sinterklaas? Twee pieten proberen daar achter te komen. Sinterklaas komt er echter aan. Ze zeggen tegen de Sint dat ze de kist bewaken. Maar de Sint haalt de sleutel uit de kist.

Jeroen bezoekt een snoepfestijn - uitzending 21 november 2018

Jeroen bezoekt een snoepfestijn in Tweehuizen. Daar lopen mensen alleen maar met snoep. Waar komt alle snoep vandaan wil Jeroen weten. Piet Snot blijkt snoep uit te delen in een winkel. Hij wordt ontslagen door zijn nieuwe baas die niet blij is met de actie van Piet Snot. De huispiet heeft het druk met het controleren van de pakjes. Het gaat de hele tijd mis. Hij moet alle pakjes uitpakken. De pieten hebben geprobeerd vannacht de sleutel van de geheime kist te pakken onder het kussen van Sinterklaas. Dit lukt niet. De Sint wordt wakker.

Nieuwe pieten brengen pakjes rond - uitzending 22 november 2018

Nieuwe pieten brengen pakjes rond. Ze hebben nog geen veren op hun muts, dus ze zijn nog niet volleerd. Ze verstoppen de cadeautjes in de tuin die de kinderen dan moeten zoeken. Ze zijn in de war met de Paashaas. Ze moeten de pakjes zoeken en in de schoenen van de kinderen stoppen. Jan Boel heeft de schoorsteen-stofzuiger uitgevonden. Helma speelt voor Piet om te laten zien hoe het werkt. Ze zuigt alles van het dak. Het gaat helemaal mis. In de pakjeskamer pakken de pieten de pakjes in. De Sint komt langs. De Huispiet dacht dat alleen alles uitgepakt moest worden en niet weer ingepakt. De Sint gaat de hulp inschakelen van de Hoofdpiet.

Hoofdpiet op bezoek bij Sinterklaas – uitzending 23 november 2018

De Hoofdpiet gaat op bezoek bij Sinterklaas. Ze praten over de pakjes van pakjesavond. Er wordt op de deur geklopt. De nieuwe pieten hebben een zak met cadeautjes voor de deur neergezet. Ze moeten nog ingepakt worden. De Hoofdpiet belooft ze samen met de nieuwe pieten in te pakken. De Hoofdpiet denkt dat morgen alles is ingepakt. Er verschijnen nieuwe pieten door de schoorsteen in de kamer van Sinterklaas. Piet Snot zwerft nog steeds door Nederland. Er zit een kat in de boom. Piet Snot haalt de kat eruit. Hij is een super piet. Opnieuw proberen pieten de sleutel van de geheimzinnige kist te pakken. De Sint vertrekt even uit zijn slaapkamer. Eén van de pieten pakt de sleutel. Ze kunnen echter de werkkamer van de Sint niet in.

Piet Snot keert terug in het Pietenhuis – uitzending 24 november 2018

Piet Snot keert terug naar het grote Pietenhuis. Hij durft niet aan te bellen. Wellespiet heet hem van harte welkom maar de Hoofdpiet niet. Hij stuurt Piet Snot weer weg. De pieten proberen er nog steeds achter te komen wat in de geheimzinnige kist zit. De deksel blijkt hartstikke zwaar te zijn. In de kist zitten pietenplaatjes. Wat moet de Sint met de plaatjes? De Huispiet gaat alle cadeautjes inpakken, maar ze blijken al te zijn ingepakt. Dat hebben de nieuwe pieten gedaan. Ze hebben echter niet het grote boek van Sinterklaas gebruikt. De cadeautjes zijn weer verkeerd ingepakt.

Weekoverzicht - uitzending 25 november 2018

Zondag het weekoverzicht. Morgen weer een normale uitzending.

Cadeautjes verkeerd ingepakt - uitzending 26 november 2018

De cadeautjes zijn verkeerd ingepakt omdat de nieuwe pieten nog niet kunnen lezen. De Sint komt bij Dieuwertje langs met de geheimzinnige kist. Een man komt bij de schoenmaker. Hij vraagt schoenpoets voor zijn vieze schoenen. Maar hij krijgt niets. Een piet die langskomt krijgt wel schoenpoets. De man gaat schoenpoets vragen voor Sinterklaas. De Sint vraagt aan de kinderen om de pieten leren te lezen. Daarvoor moeten ze de pietenplaatjes op leesplankjes gebruiken. Er verschijnen beelden van de leeslessen voor de pieten in Spanje op tv. Het gaat niet goed. De plaatsjes vallen op de grond. De leesles gaat niet door. Daarom stuurde de Sint de plaatjes naar de kinderen in Nederland. Ze kunnen de plaatjes op de leesplankjes leggen en dan kunnen de pieten leren lezen.

Piet Snot werkt in een boekenwinkel - uitzending 27 november 2018

Piet Snot werkt in een boekenwinkel. Hij heeft de boeken niet goed geordend. Ook heeft hij sommige boeken ingepakt. De winkeleigenaar stelt voor dat Piet Snot gaat voorlezen. Maar dat mislukt ook. Hij kan niet lezen. Twee pieten doen onderzoek naar Piet-tevredenheid. Ze vragen aan een vrouw of ze blij is met haar cadeautje. Ze probeert te zeggen dat ze geen cadeautje heeft gehad omdat ze geen schoen heeft gezet. De pieten luisteren echter niet naar haar. In het Grote Pietenhuis gaan de nieuwe pieten voor het eerst naar school. De Sint heeft een pakketje voor hen samengesteld met wat lekkers. Maar piet zegt dat dat niet gezond is. Hij stopt er een bruine boterham met kaas, een appel en een flesje water in.

Pieten leren lezen op school - uitzending 28 november 2018

De nieuwe pieten zijn naar school gegaan. Kinderen leren hen lezen. Vannacht waren er ook al pieten op school om te leren lezen met het leesplankje. In het pietenhuis zijn de pieten bezig met het inpakken van de cadeautjes. De Hoofdpiet gaat voorlezen welke namen horen bij welke pakjes. De Huispiet blijkt de nieuwe Hoofdpiet te zijn. Maar de Sint komt eraan en die pakt het boek van Sinterklaas van de Huispiet af en wil het naar de echte Hoofdpiet brengen. Jeroen heeft groot nieuws. Hij komt langs bij Dieuwertje in de studio. Hij heeft een dief ontdekt. Hij volgt het spoor naar de dief via de pietenplaatsjes die buiten op straat liggen.

Piet Snot leert lezen - uitzending 29 november 2018

Piet Snot leert lezen. Hij zit in een boekenwinkel waar Jeroen hem ontdekt. Hij heeft het leesplankje van Dieuwertje gestolen. Het gaat heel goed met het lezen. Hij kan ook goed voorlezen. Jeroen zegt dat hij terug moet naar het Pietenhuis. Professor Bult doet al 60 jaar onderzoek naar hoe je het beste je schoen kan zetten. Het is belangrijk hoe je je schoen neerzet. De conclusie is dat het geen verschil maakt hoe je je schoen neerzet. De Hoofdpiet zegt dat de pieten vandaag hun veren krijgen van Sinterklaas. De Sint wil controleren of de pieten goed kunnen lezen. Ze kunnen het inderdaad goed en krijgen hun veer. De Sint geeft het Grote Boek aan de Hoofdpiet om de cadeautjes in te pakken. Hij blijkt echter niet te kunnen lezen. De Hoofdpiet rent weg met het Grote Boek.

Overlast door sinterklaasliedjes – uitzending 30 november 2018

Mevrouw Rosmalen heeft last van haar buurman die sinterklaasliedjes zingt. Ze zegt dat hij vals zingt. Ze wil dat hij ophoudt. Ze dreigt de politie te bellen. Maar ze vindt een cadeautje in haar schoen. Het zijn oordoppen. Ze is er niet blij mee. Kookpiet heeft het druk in het pietenhuis. Hij maakt wortelsoep klaar. De wortels smaken naar zweetvoeten. De nieuwe pieten gaan pakjes inpakken. Ze moeten naamstickertjes op de pakjes gaan plakken. Ze hebben het grote boek nodig. Maar dat heeft de Hoofdpiet bij zich en hij is weg. Ze kunnen dus niks doen.

Piet Snot naar het pietenhuis - uitzending 1 december 2018

Piet Snot gaat naar het pietenhuis omdat hij kan lezen. Hij is nu een echte piet. Maar hij durft niet aan te bellen. Jeroen zegt dat hij moet bonzen. Piet Snot blijft onzeker. Sinterklaas doet de deur open. Hij is blij dat Piet Snot er is. Kookpiet heeft een probleem in de keuken. De wortels ruiken naar zweet. Ze zijn voor het paard van Sinterklaas. Maar een piet brengt in plaats daarvan marsepeinwortels naar het paard. De pieten doen in de pakjeskamer een spelletje. De Sint zegt dat het spel voor de kinderen is. Ze pakken het weer in. Er moet ook nog een naam op. Maar het grote boek is er niet. De Hoofdpiet heeft het meegenomen. Nu kan misschien het hele sinterklaasfeest niet doorgaan.

Weekoverzicht - uitzending 2 december 2018

Zondag het weekoverzicht. Morgen weer een normale uitzending.

Wortels van marsepein voor het paard - uitzending 3 december 2018

Wortels van marsepein voor het paard. Maar dat loopt gelukkig goed af. De Kookpiet geeft de Snoeppiet de schuld van het misverstand. Sint promoveert de Snoeppiet tot Proefpiet en mag de Kookpiet in de keuken helpen. Het Sinterklaasjournaal gaat op zoek naar de Hoofdpiet. Maar Dieuwertje ziet alleen een zwart beeld. Er klopt iemand. Het is Hoofdpiet. Hij zit in een of andere hoek. Hij wil daar blijven zitten tot de Sint terug is in Spanje. Hij schaamt zich dat hij niet kan lezen. Hij doet zijn veer af. De pieten oefenen met een piet die voor Sinterklaas speelt. Dat lukt. Dan gaan ze naar de kamer van Sinterklaas. Maar hij is er niet. De pieten raken in paniek.

Snotpiet wordt een echte piet - uitzending 4 december 2018

Hoofdpiet is nog steeds weg met het grote boek. Piet Snot zoekt Sinterklaas. De Sint komt eraan en vraagt aan Piet Snot om voor te lezen. Hij krijgt een baret met een veer. Piet Snot moet een supergeheime opdracht uitvoeren. De Sint maakt een foto van hem met een zak. Piet Snot moet een zaklamp kopen. Sinterklaas vertrekt. Piet Snot koopt een zaklamp in de winkel en krijgt een brief. Daarin staat dat hij naar Dieuwertje Blok moet. Sinterklaas gaat bij een schilder langs. Hij laat een schilderij maken van Piet Snot. Piet Snot moet Dieuwertje Blok meenemen naar het pietenhuis voor een sinterklaasfeestje. Daar moet een brief liggen voor Piet Snot. Hij leest in de brief dat hij in de schoorsteen moet. Hij moet de Hoofdpiet zoeken met zijn zaklamp. Hij moet hem leren lezen. Hoofdpiet erkent dat Piet Snot een echte piet is. Er wordt feest gevierd.

Jaaroverzicht - uitzending 5 december 2018

Een lange uitzending met een overzicht van het sinterklaasjournaal vanaf 12 november tot en met 4 december.
© 2014 - 2019 Etsel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Landelijke Sinterklaasintocht in Groningen in 2013Landelijke Sinterklaasintocht in Groningen in 2013De landelijke intocht van Sinterklaas, het feest dat op de landelijke televisie wordt uitgezonden, is elk jaar weer een…
Dieuwertje Blok, gezicht van het SinterklaasjournaalDieuwertje Blok en het Sinterklaasjournaal zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Op dinsdag 11 november 2014 start vo…
Sinterklaas bestaat! Het boek van Bram van der VlugtrecensieSinterklaas bestaat! Het boek van Bram van der VlugtSinterklaas bestaat! Is een boek van de bekende adviseur van Sinterklaas: Bram van der Vlugt. Van der Vlugt, die in 2010…
Sinterklaas bestaat niet, wanneer ga je het vertellen?Er komt een moment in een kinderleven dat je het als ouder moet vertellen dat het verhaal van Sinterklaas anders is dan…
Verplichte vrije dagen 2019 en 2020 en schoolvakantiesVerplichte vrije dagen 2019 en 2020 en schoolvakantiesWat zijn in 2019 en 2020 de verplichte vrije dagen en schoolvakanties, wat zijn de data? Wie werkt heeft bovenop deze ve…
Bronnen en referenties
 • Wikipedia (Sinterklaasjournaal)
 • http://www.sinterklaasliedjes.nl/sinterklaas-is-jarig
 • Wikipedia (Sinterklaas)
 • http://zappsinterklaasfeest.omroepmax.nl/
 • http://nos.nl/artikel/2073308-sinterklaas-blijft-de-kerstman-ruim-voor.html
 • ZAPP - Sinterklaasjournaal
 • http://nos.nl/artikel/2104247-sinterklaas-komt-dit-jaar-aan-in-maassluis.html
 • http://nos.nl/artikel/2106783-van-muiswinkel-en-myjer-stoppen-als-medewerker-van-sinterklaasjournaal.html
 • http://www.omroepwest.nl/nieuws/3186386/Hoofdpietschoenen-Erik-van-Muiswinkel-officieel-afgeleverd-aan-Afrika-Museum
 • https://www.schooltvwebshop.nl/producten/sinterklaasjournaal-lespakket-2016
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Categorie:Sinterklaasfilm
 • http://radio.nl/811540/jetske-en-pepijn-presenteren-het-zapp-sinterklaasfeest
 • http://nos.nl/artikel/2135261-hoe-zwarte-piet-veranderde-van-pageknecht-tot-roetstrepen.html
 • http://nos.nl/artikel/2141198-zwarte-pieten-in-doeboek-van-sinterklaasjournaal.html
 • Afbeelding bron 1: NPO, Wikimedia Commons (CC0)
 • Afbeelding bron 2: Olliebrands0, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Rudiniemeijer, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
 • Afbeelding bron 4: Malis, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Reageer op het artikel "Sinterklaasjournaal 2019 en Intocht Sinterklaas Apeldoorn"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Bram Verkooijen, 12-11-2018 16:10 #2
Ik vind het heel spannend dat Sinterklaas weer komt en ben erg benieuwd waar het deze keer over gaat.
Groetjes van Bram (6 jaar) en oma.

Monique Laenen, 30-10-2018 15:55 #1
Goedemiddag.
Ik lees dat het Sinterklaasjournaalpakket uiterlijk begin november wordt geleverd. Dat is dus deze week? Ik hoop eigenlijk van wel daar er voor school nog het een en ander geregeld moet worden en de tijd gaat dringen. Reactie infoteur, 30-10-2018
Https://www.zwijsen.nl/in/bestel-hier-het-sinterklaasjournaal-lespakket

Het Sinterklaasjournaal-lespakket is uitverkocht!

Infoteur: Etsel
Laatste update: 16-10-2019
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 18
Reacties: 2
Schrijf mee!