Sinterklaasjournaal 2020 - onderwerpen (verhaallijn)

Sinterklaasjournaal 2020 - onderwerpen (verhaallijn) Vanaf 9 november 2020 begint het Sinterklaasjournaal weer. De uitzendingen vinden iedere avond plaats tot en met 4 december 2020 en beginnen om 18.00 uur. Ze worden uitgezonden door NTR op Zapp (NPO 3). De volgende dag vindt drie keer nog een herhaling plaats op televisie. Op 5 december 2020 om 17.00 uur vindt het jaaroverzicht plaats. Ook zijn de uitzendingen te zien op de website van Sinterklaasjournaal.nl. Het Sinterklaasjournaal wordt gepresenteerd door Dieuwertje Blok. Het Sinterklaasjournaal bestaat sinds 2001 en heeft elk jaar een ander thema. Er zijn per week zes reguliere uitzendingen. Op zondagavonden worden de weekoverzichten gepresenteerd. In verband met corona blijft de Sinterklaasintocht geheim. Het publiek is niet welkom.
Dieuwertje Blok presenteert het Sinterklaasjournaal / Bron: NPO, Wikimedia Commons (CC0)Dieuwertje Blok presenteert het Sinterklaasjournaal / Bron: NPO, Wikimedia Commons (CC0)

Wat is het Sinterklaasjournaal?

Het Sinterklaasjournaal is een fictief nieuwsprogramma op televisie over wat Sinterklaas en zijn Pieten allemaal meemaken tijdens hun verblijf in Nederland. Het programma begint in de week voor de aankomst van Sinterklaas en eindigt voor pakjesavond. De uitzending begint om 18.00 uur en duurt 10 minuten. Op de dag dat Sinterklaas aankomt met zijn stoomboot duurt de uitzending langer. Op zondagen is er een weekoverzicht. Het programma bestaat uit drie onderdelen: hoofdonderwerpen (meestal 3), kort nieuws, en het Pietenweer. Na de uitzending op televisie verschijnt binnen een half uur de herhaling op internet. Zo kan je alle uitzendingen volgen ook als je het op televisie gemist hebt.

Sinterklaasjournaal 2020

In deze nieuwsrubriek kunnen de kijkers zien wat Sinterklaas allemaal meemaakt zodra hij in Nederland samen met de gekleurde Pieten pakketjes aflevert. De verhaallijn wordt in stukjes reportages gepresenteerd. De presentatie is zoals ieder jaar in handen van Dieuwertje Blok. Jeroen Kramer trekt net als vorig jaar als verslaggever het land in, net als zijn collega Charlie Chan Dagelet.

 • Genre: Jeugd/Nieuws en actualiteiten/Drama/Avontuur
 • Speelduur: ±10 min.
 • Presentatie: Dieuwertje Blok, Jeroen Kramer
 • Eindredactie: Ajé Boschhuizen
 • Voice-over: Kees Driehuis
 • Hoofdrollen: Stefan de Walle, Maarten Wansink, Dick van den Toorn, Bob Fosko,
 • Scenario: Ajé Boschhuizen e.a.
 • Muziek: Henny Vrienten, Fay Lovsky
 • Land van oorsprong: Nederland
 • Taal: Nederlands

Rolverdeling

De rolverdeling wisselt jaarlijks: er komen Pieten bij en er verdwijnen weer Pieten. Sommige Pieten doen al jaren mee. Sinterklaas is tot op heden 2 keer van persoon verwisselt. De huidige en voormalige rolverdeling bestaat o.a. uit:
 • Sinterklaas Stefan de Walle 2011–heden
 • Hoofdpiet Niels van der Laan 2018–heden
 • Wellespiet Dick van den Toorn 2001–heden
 • Pietje Precies/Hulppiet Bob Fosko 2002-2017, 2019–heden
 • Boekpiet Marc Nochem 2004–heden
 • Reservepiet Pim Muda 2008–2010, 2017–heden
 • Vergeetpiet John Jones 2010–2016, 2018–heden
 • Malle Pietje Owen Schumacher 2017–heden
 • Proefpiet Leon van der Zanden 2018–heden
 • Paardenpiet Frederik Brom 2019–heden
 • Piet de Smeerpoets Han Oldigs 2019–heden
 • Oepsiepiet Desi van Doeveren 2019–heden
 • Piet Sarah Bannier 2019–heden
 • Verdwaalpiet Mingus Dagelet 2019–heden
 • Piet Danny Westerweel 2018-heden
 • Rijmpiet Tex de Wit 2019-heden

Gastrollen in 2020:
Nog niet bekend.

Lespakket Sinterklaasjournaal 2020

Het lespakket Sinterklaasjournaal 2020 wordt uiterlijk begin november 2020 geleverd (de Sinterklaasjournaal-lespakketten zijn te bestellen van 1 september t/m 30 september 2020. Je bestelling ligt dan begin november op de mat! Maar.... op = op). Hiermee doe je met jouw groep (1 tot en met 4) mee met de verhaallijn van het Sinterklaasjournaal. Het lespakket bevat verwerkingsmateriaal voor 30 leerlingen. Het lespakket is per groep of klas te bestellen. Je ontvangt tips en materialen om zonder uitgebreide voorbereidingen samen met de kinderen actief Het Sinterklaasjournaal te beleven. Het lespakket is ook goed bruikbaar op het kinderdagverblijf. Om toegang te krijgen tot de digitale extra's wordt gebruik gemaakt van een beheeromgeving.

Sinterklaasjournaal 2020 - onderwerpen

Eerste aflevering van het Sinterklaasjournaal - uitzending 9 november 2020

onderwerpen:
De onderwerpen zijn nog niet bekend.Sinterklaasjournaal 2019 - verhaallijn

Eerste aflevering van het Sinterklaasjournaal - uitzending 11 november 2019

onderwerpen:
 • Stoomboot komt naar Apeldoorn;
 • Het Pietenhuis is helemaal verbouwd;
 • Actiegroep Piet Zwart protesteert.

De Sint zit in de stoomboot. Dieuwertje probeert contact met hem te zoeken maar dat mislukt steeds. Ze schakelt over naar Apeldoorn waar Jeroen kennis maakt met de gewoonste stad van Nederland. Hij ontmoet daar de familie Modaal (Jan Modaal (Tijn Docter) en Annie Modaal (Marit van Bohemen)) die echter uit Aerdenhout komt en slechts een paar dagen in Apeldoorn is. Co en Ad Hesie wonen wel in Apeldoorn. Co (Alfred van den Heuvel) was vroeger brugwachter en Ad (Haye van der Heyden) werkt in de dierentuin. Co vertelt aan Jeroen dat de brug stuk is en dat de stoomboot er niet onderdoor kan. De burgemeester van Apeldoorn zegt dat de stoomboot van de andere kant komt. Dus de brug is geen probleem. Maar Dieuwertje hoort van de Sint dat de stoomboot helemaal niet komt. Ondertussen wordt overgeschakeld naar het Pietenhuis dat helemaal is verbouwd. Meneer Haas (Coen Swijnenberg) en Beun Haas (Sander Lantinga) zijn de bouwvakkers. Maar ze hebben hun werk niet naar behoren gedaan. Er is brand ontstaan. Verslaggeefster Rachel wordt tegengehouden door een agent (John van den Heuvel). Weer terug naar Jeroen die van Co hoort dat Ad een spandoek heeft gemaakt: Sinterklaas welkom in Apendoorn. Dat klopt niet zegt Jeroen. Het is geen Apendoorn. Maar Co zegt dat Ad in de dierentuin werkt. Vandaar de naam Apendoorn. Tot slot neemt Dieuwertje contact op met de eenmansactiegroep Piet Zwart (Youp van 't Hek). Hij is het zat dat pepernoten zo vroeg in de winkel liggen. Hij protesteert hier tegen omdat hij nu al weken voor de Sint komt pepernoten loopt te eten. Piet Zwart is overigens zijn echte naam. Daar is niks mis mee zegt Dieuwertje.

Tweede aflevering van het Sinterklaasjournaal - uitzending 12 november 2019

onderwerpen:
 • Hetty en Annelies hebben groot nieuws;
 • Brandweer bij het Pietenhuis;
 • Eerste pakje al in Nederland.

Gisteren was er even de bezorgdheid of de Sint wel in Nederland zou aankomen omdat hij niet met de stoomboot naar Apeldoorn komt. Dieuwertje legt contact met Hetty en Annelies die vertellen dat de Sint toch komt. Hij komt namelijk met de stoomtrein vanuit Spanje. Hetty en Annelies zitten nu in de stoomtrein. Zij stappen echter uit in Parijs en nemen afscheid van de Pieten. Ondertussen probeert Rachel uit te vinden wat de brandweer doet bij het Pietenhuis. De brandweer staat water te spuiten op het dak van de stal waar het paard van Sinterklaas in moet komen te staan. Het dak staat echter niet in brand. De commandant van de brandweer zegt dat gecontroleerd wordt of het dak waterdicht is. Rachel vraagt waarom dat moet. Dat moet ze maar vragen aan het paard van Sinterklaas. Dieuwertje krijgt contact met Sinterklaas die in de stoomtrein zit. Ze vraagt over het paard. De Sint verwijst haar naar de Paardenpiet. Deze verzorgt het nieuwe paard van Sinterklaas dat Ozosnel heet. Paardenpiet vertelt dat Ozosnel koudwatervrees heeft. Daarom moet de stal bij het Pietenhuis waterdicht zijn en daarom komt Sinterklaas ook niet met de stoomboot maar met de stoomtrein. Ozosnel heeft nog een probleem: hij weet de weg niet in Nederland. Dieuwertje komt met een oplossing. De kinderen in Nederland kunnen op sinterklaasjournaal.nl de weg naar hun huis aangeven. Tot slot wordt bij het korte nieuws verteld dat Abe het eerste pakje in Nederland heeft gekregen. Niet van de Sint maar van zijn moeder. Het is een pietenpakje.

Derde aflevering van het Sinterklaasjournaal - uitzending 13 november 2019

onderwerpen:
 • Paard Ozosnel is op weg naar Nederland;
 • Station Apeldoorn is klaar voor de stoomtrein;
 • Sinterklaas bij Pietje Smeerpoets.

Hoofdpiet vindt de reis met de stoomtrein maar ingewikkeld. Hij wil de lijn voor de was ophangen maar dat lukt niet goed. Hij klaagt bij Paardenpiet over Ozosnel. Waarom wilde de Sint juist dit paard meenemen? Had Paardenpiet geen ander paard kunnen uitkiezen? Maar Paardenpiet zegt dat Ozosnel het beste paard is en bovendien helemaal wit. Als hij ziet dat Hoofdpiet de was gaat ophangen raakt hij in paniek. Daar kan Ozosnel helemaal niet tegen. Ondertussen is familie Modaal op bezoek op de Veluwe. Ze komen er allerlei dieren tegen waaronder een aap. Ook maken ze boswandelingen. Verslaggever Jeroen is met de burgemeester op het station van Apeldoorn. Co Hesie, de voormalige brugwachter, is daar nu stationschef. Hij zegt dat de trein van de Sint op tijd zal arriveren aanstaande zaterdag. Wanneer Jeroen samen met de burgemeester het station uitloopt, schrikt de burgemeester van het spandoek dat Ad Hesie had gemaakt. Daar staat nog steeds 'Apendoorn' op. In de trein ontmoet Sint Pietje Smeerpoets. Die is bezig alle meters in de locomotief schoon te maken. Eerder had hij per ongeluk op de drukknop gedrukt waardoor de trein langzamer ging rijden. Smeerpoets laat aan Sint de zelfbedieningspomp zien. Deze pomp zorgt ervoor dat de trein zelf automatisch rijdt. Maar dan gaat het mis. De trein komt met een schok tot stilstand. Smeerpoets die uit het raampje kijkt is helemaal zwart geworden. Hij ziet eruit als een zwarte piet. Ook Sinterklaas is zwart geworden. Hij gaat zich verschonen.

Vierde aflevering van het Sinterklaasjournaal - uitzending 14 november 2019

onderwerpen:
 • De stoomtrein staat nog steeds stil;
 • Er is een geheim project in Apeldoorn;
 • Tom Bulthuis weet de route van Sinterklaas.

De stoomtrein staat nog steeds stil. Pieten zijn uitgestapt en wassen de kleding van Sinterklaas. Smeerpoets wil de was van de lijn afhalen. Maar Hoofdpiet houdt hem tegen anders wordt de witte was weer vuil. Sinterklaas is weer helemaal schoon en stapt ook uit de trein. Zijn baard is weer wit. In Apeldoorn, waar veel water is, is iets heel bijzonders aan de hand. Jeroen gaat naar een fabriek waar gewerkt wordt aan een geheim project voor Sinterklaas. Ad en Co Hesie werken in de fabriek. Dat is hun hobby. Ze willen echter niets zeggen over het project. Maar dan komt familie Modaal de fabriek binnen. Ze hebben gehoord dat Co en Ad papier maken. Maar Co en Ad willen verder niks zeggen. Ondertussen rijdt de trein weer verder. Hoofdpiet vraagt aan Pietje Smeerpoets wat er aan de hand was. Smeerpoets zegt dat een thuisfluitertje stuk was. Maar gelukkig rijdt de trein weer. Echter Hoofdpiet en Smeerpoets weten de weg naar Nederland niet. Hoofdpiet zegt dat het evenwel niet mis kan gaan omdat de trein alleen maar voor- en achteruit kan rijden. Ze rijden nu vooruit dus rijden ze naar Nederland. Maar de trein stopt weer. Hoofdpiet gaat naar buiten. Smeerpoets loopt mee. Ze zien een wissel. Moeten ze nu linksaf of rechtdoor? Het kan nu alle kanten op. In het korte nieuws zien we nog Tom Bulthuis. Hij zegt de route van Sinterklaas te weten. Hij staat langs een spoorwegovergang. Maar daar komt een gewone trein aan, niet de stoomtrein van de Sint. Tom wil wachten op de volgende trein maar daar is geen tijd voor zegt Dieuwertje.

Vijfde aflevering van het Sinterklaasjournaal - uitzending 15 november 2019

onderwerpen:
 • De stoomtrein komt niet verder;
 • Geheim van papierfabriek onthult;
 • Grote stoeptekening in Uithoorn.

De stoomtrein staat stil omdat de Pieten niet weten welke kant ze op moeten. Ondertussen worden de zakken met pakjes in de wagons geladen. Er komen ook zakken te liggen in de wagon van Ozosnel. Malle Pietje wil weten hoe de Paardenpiet Ozosnel schoon heeft gekregen zonder water. Maar daar krijgt hij geen antwoordt op. Ondertussen mist Malle Pietje de trein en holt er achteraan. In de papierfabriek probeert Jeroen er achter te komen wat er gemaakt wordt. De burgemeester zegt dat er verlanglijstjes worden gemaakt. Dat is een geheim voor Sinterklaas, maar verder mag iedereen het weten. Ad en Co Hesie laten aan Jeroen een stoommachine zien die gebruikt wordt bij het maken van de verlanglijstjes. Maar de machine houdt ermee op. Dat is jammer voor de familie Modaal die even kwam kijken. Ze moeten echter geduld hebben voor de stoommachine het weer doet. Ondertussen rijdt de trein weer als een speer. Piet Smeerpoets zegt tegen de Hoofdpiet dat de meters het niet doen. De trein stopt weer. De stoomtrein blijkt op een doodlopend spoor te staan. Een geluk voor Malle Pietje die zo de trein weer heeft ingehaald. In Uithoorn hebben kinderen een stoeptekening gemaakt voor de Sint. Die willen ze aan de Sint geven. Maar hoe krijgen ze de stoeptekening naar Apeldoorn?

Zesde aflevering van het Sinterklaasjournaal (Intocht Sinterklaas) - uitzending 16 november 2019

Intocht
Komt vandaag de Sint op tijd in Apeldoorn aan? Dat is de grote vraag. Ondertussen probeert Co Hesie de stoommachine in de papierfabriek te repareren. Hij krijgt hierbij hulp van zijn broer Ad. Maar het lukt hen niet om de stoommachine te repareren. Op het station van Apeldoorn staat de burgemeester op Sinterklaas te wachten. Ze zingt samen met Jeroen en de wachtende kinderen een lied over paard Ozosnel. De trein staat nog steeds stil. Weten Jeroen en de burgemeester een oplossing? Ze zingen nog meer liedjes. Maar de stoomtrein blijft stilstaan. De burgemeester blijft echter positief. Ze zegt dat in Nederland de treinen altijd op tijd rijden. Ze zingen met z'n allen nog een lied. En dan is er goed nieuws. Sinterklaas heeft de oplossing. De trein moet eerst een stukje naar achteren om daarna weer vooruit te gaan. Sinterklaas stapt uit de trein en zet de wissel de goede kant op. Maar komt de trein nog wel op tijd aan? De stoomtrein moet extra kolen krijgen om hard te rijden zeggen Piet Smeerpoets en de Hoofdpiet. Dan raast de trein over het spoor. Vervolgens gebeurt iets vreselijks. De wagon waarin Ozosnel staat is losgeschoten van de trein. De burgemeester gaat het paleis bellen voor een oplossing. Ondertussen komt de kinderburgemeester langs die aan Jeroen vertelt over haar werk en over haar verlanglijstje. De echte burgemeester komt weer terug maar wil nog niet zeggen wat er gaat gebeuren. Dan is de stoomfluit van de trein te horen. Dieuwertje ziet eerst nog niets maar dan ziet ze in de verte de trein. Ozosnel is er niet bij. De trein arriveert op perron 1, precies op tijd. Jeroen gaat naar het perron toe om Sinterklaas welkom te heten. Hij begeleidt de Sint naar de wachtende kinderen. De burgemeester heet de Sint ook welkom. Sinterklaas vraagt of Ozosnel er al is. Maar hij krijgt geen antwoord. Dieuwertje ziet dat de wagon nog steeds alleen rijdt en vraagt zich af of het allemaal wel goedkomt. Malle Pietje geeft een cadeau aan de kinderburgemeester. Maar ze mag het pas thuis uitpakken. Dan gaat Sinterklaas kinderen de hand schudden. De burgemeester blijkt een verrassing te hebben voor Sinterklaas: een koninklijke koets. Hij rijdt ermee door de stad. Dieuwertje ziet ondertussen dat de wagon van Ozosnel stopt op station Beekbergen. Paardenpiet stapt uit. Hij vraagt aan de stationschef waar Sinterklaas is. Die zegt dat de Sint al in Apeldoorn is. Paardenpiet vraagt zich af hoe de wagon in Apeldoorn kan komen. De stationschef wijst naar een locomotief die de wagon kan trekken. De Sint is nog steeds bezig met zijn rondrit door de stad vergezeld door de Pieten. De burgemeester en de kinderburgemeester zitten in een speciale paardentram. De wagon komt aan op perron 8 waar Jeroen wacht. Maar dan ontdekt de Paardenpiet dat Ozosnel helemaal niet in de wagon zit. Waar is ie? Sinterklaas heeft nog steeds niets in de gaten. Hij gaat naar een optreden kijken van een prinses. Zij leert Sinterklaas hoe te hoffelijk te buigen. De Sint moet ook zijn polsen losschudden. Dan komt Malle Pietje aangesneld en zegt tegen Sinterklaas dat Ozosnel er is. Deze is zelf naar Apeldoorn gerend. De Pieten pakken onderwijl de zakken met pakketjes uit de wagon. Sinterklaas rijdt nu verder op Ozosnel. Pietje Smeerpoets is ondeugend en maakt gezichten van kinderen en hun moeders zwart met roetveeg. Sinterklaas is intussen op het podium gearriveerd. Daar gaat hij zitten op zijn zetel. Jeroen en Paardenpiet vertellen hem dat Ozosnel er niet is. Maar Sinterklaas stelt hen gerust en zegt dat alles in orde is. Jeroen krijgt van Malle Pietje een cadeau. Dieuwertje zegt dat alles nog niet goed is. De verlanglijstjes zijn er niet. De stoommachine is nog steeds stuk. Smeerpoets wordt naar de papierfabriek gedirigeerd om de zaak op te lossen.

onderwerpen:
 • Sinterklaas is in Nederland;
 • Pieten gaan de schoenen vullen;
 • Pietje Smeerpoets repareert de papierfabriek.

De Sint is weer in Nederland. In het Sinterklaasjournaal een kort verslag van wat zich vanmiddag afspeelde. Vannacht waren de Pieten al bezig met de pakjes in het Pietenhuis. Hoofdpiet komt langs en doet voor hoe je pakjes moet optillen. Maar dat gaat mis. De pakjes blijken heel licht te zijn. Er zit alleen een briefje in waarop staat: “Gefopt, groeten Malle Pietje”. Hoofdpiet test een ander pakje maar die blijkt juist heel zwaar te zijn. Tot slot is Pietje Smeerpoets in de papierfabriek gearriveerd. Hij gaat de stoommachine repareren met een kannetje smeerolie. Maandag zien we of het gelukt is.

Zevende aflevering van het Sinterklaasjournaal (weekoverzicht) - uitzending 17 november 2019

Weekoverzicht.

Achtste aflevering van het Sinterklaasjournaal - uitzending 18 november 2019

onderwerpen:
 • Fopcadeautjes in veel schoenen;
 • Papierfabriek doet het weer;
 • Ozosnel nog steeds bang voor water.

Veel kinderen hebben hun schoen gezet. In sommige van de schoenen zitten fopcadeautjes. Ze zijn gefopt door Malle Pietje. Dieuwertje neemt contact op met Hoofdpiet en vraagt hoe het zit met de fopcadeautjes. Hoofdpiet zegt dat de pieten niet zoiets doen. Iedereen kan een briefje schrijven. Maar Malle Piet zegt tegen Dieuwertje dat hij ook een cadeau voor haar heeft. Ook dat blijkt een fopcadeau te zijn. In de papierfabriek krijgt Pietje Smeerpoets de stoommachine weer aan de praat. Maar hoe komen de kinderen op tijd aan het papier voor hun verlanglijstje, vragen Co en Ad Hesie zich af. Smeerpoets zegt dat de Pieten er het hele weekend aan gewerkt hebben. Familie Modaal komt ook weer langs en krijgt papier. Ze gaan daarna naar de dierentuin met alle pieten. Pietje Smeerpoets blijft achter en moet nu alles alleen doen. Hoofdpiet besluit om Ozosnel van zijn koudwatervrees af te helpen. Pieten hebben emmers met water neergezet om Ozosnel nat te gooien. Maar Paardenpiet en Sinterklaas zeggen dat Ozosnel bang is voor water. Hoofdpiet zegt snel dat het drinkwater is voor Ozosnel. Het paard van de Sint drinkt het water op.

Negende aflevering van het Sinterklaasjournaal - uitzending 19 november 2019

onderwerpen:
 • Fopcadeaus zijn een groot probleem;
 • Basisschool wil geen sinterklaasfeest vieren;
 • Smeerpoets bij Sinterklaas.

Veel kinderen hebben al fopcadeaus ontvangen van Malle Pietje. Andere pieten proberen dit te voorkomen. In een huis staan twee pieten bij een schoorsteen waar pakjes liggen. De ene piet vertrouwt het niet en wil de pakjes controleren. Dat hoeft niet zegt de tweede piet. Hij heeft de pakjes ingepakt en weet wat erin zit: potloden en een tekenboek. Maar de eerste piet maakt toch de pakjes open en legt de cadeautjes bij de schoenen neer. Als ze weer weggaan komt Malle Pietje langs die een fopcadeau neerlegt. Op een basisschool wil de directeur niet dat het sinterklaasfeest wordt gevierd omdat de pieten zo'n rommel maken. Hij doet de schoentjes in de prullenbak. Dan komt Sinterklaas langs om de schoenen te vullen met pepernoten. De directeur zegt tegen Sinterklaas dat ze geen feest vieren omdat de pieten vorig jaar rommel hebben gemaakt. De hele archiefkast was overhoop gehaald. Sinterklaas belooft aan de directeur dat hij de rommelpieten dit jaar niet mee zal nemen. Dat stemt de directeur tevreden en hij besluit het sinterklaasfeest toch te vieren. In het pietenhuis houdt Hoofdpiet Piet de Smeerpoets tegen. Deze mag niets aanraken omdat hij alles smerig maakt. Ze gaan naar de kamer van Sinterklaas. Hier klaagt de Hoofdpiet bij de Sint over Smeerpoets dat deze alle papieren vuil maakt. Maar Sinterklaas vindt de roetvegen op het papier juist heel mooi. Dan weten de kinderen meteen dat de verlanglijstjes van Piet de Smeerpoets afkomstig zijn.

Tiende aflevering van het Sinterklaasjournaal - uitzending 20 november 2019

onderwerpen:
 • Ozosnel weet de weg in Nederland;
 • Een meneer probeert Malle Pietje te betrappen;
 • Hoe komt Sinterklaas over de rivier?

Paardenpiet wil iets zeggen tegen Dieuwertje. Hij zegt dat eigenlijk Ozosnel iets wil zeggen tegen haar maar het paard kan niet praten. Daarom bedankt Paardenpiet namens hem Dieuwertje voor de adressen van de kinderen zodat Ozosnel de pakjes kan rondbrengen. Piet de Smeerpoets heeft de papiertjes klaar. Hij maakt een papiertje voor Dieuwertje en alle kinderen in Nederland zodat ze hun verlanglijstje kunnen maken. Hij heeft hulp van veel andere pieten. Smeerpoets vraagt de pieten om Dieuwertje gedag te zeggen. Dat doen ze en gaan er vandoor. Smeerpoets moet nu alles alleen doen. Verslaggeefster Rachel bezoekt meneer Van Waak. Hij heeft overal camera's hangen om de boel in de gaten te houden. Hij wil weten waar Malle Pietje de fopcadeaus brengt. Rachel zegt dat hij zo iedereen bespioneert. Maar meneer Van Waak denkt dat niemand een fopcadeau wil. Dus hij moet wel spioneren. Hij heeft echter niet in de gaten dat Malle Pietje een fopcadeau in zijn huis legt. Zoals gezegd weet Ozosnel de weg in Nederland. Maar hij is nog steeds bang voor water. Daarom past de Paardenpiet de route aan. Hij zegt tegen Sinterklaas en de Hoofdpiet dat ze terug moeten. Maar Sinterklaas rijdt met Ozosnel naar de rivier. Hij pakt de pont en steekt met Ozosnel de rivier over.

Elfde aflevering van het Sinterklaasjournaal - uitzending 21 november 2019

onderwerpen:
 • Hoofdpiet wil af van de fopcadeautjes;
 • Grote drukte bij bakker Jan;
 • Een vraag aan de Hoofdpiet.

Hoofdpiet wil af van de fopcadeautjes. Een Piet zit op een doos en zakt er doorheen. Het blijkt een fopcadeau te zijn. Hoofdpiet laat aan de piet zien dat je niet op een doos hoeft te zitten maar hem ook kan wegen. Dozen met een fopcadeau zijn licht. Maar in één van de lichte dozen blijkt een ballon te zitten. En in een zware doos een baksteen. Dus Malle Pietje is de andere pieten te slim af. Bij bakker Jan Hagel is het druk. Hij heeft speciaal brood gebakken. Het is pepernotenbrood. Toen bakker Jan vannacht brood aan het bakken was en hij naar de wc moest kwam een piet in de bakkerij en snoepte van het gebak. Toen ze boven de broodmachine stond vielen er pepernoten uit haar zak in de machine. De bakker kwam terug maar had niet in de gaten dat er pepernoten in het deeg zaten. Zo bakte bakker Jan pepernotenbrood. Wout Reus komt langs bij Dieuwertje en laat haar een wildcamera zien. Op de beelden die zijn opgenomen is iets bijzonder te zien. Er verschijnt een Mokumse muis in beeld. Maar na een paar seconden vlucht deze voor Sinterklaas en Ozosnel. Het bijzondere is dat Ozosnel met Sinterklaas op zijn rug door het water loopt ondanks zijn koudwatervrees. Tot slot nog een vraag aan de Hoofdpiet: waarom vullen de pieten de schoenen niet overdag? Hoofdpiet zegt dat de kinderen overdag hun schoenen aan hebben zodat de pieten ze niet kunnen vullen.

Twaalfde aflevering van het Sinterklaasjournaal - uitzending 22 november 2019

onderwerpen:
 • Malle Pietje blijft bezig;
 • Stoomboot van Sinterklaas ontdekt;
 • Wat is er aan de hand met Ozosnel?

Malle Pietje moet bij de Hoofdpiet komen. Hoofdpiet wil weten welke cadeautjes fop zijn. Malle Pietje zegt dat alle pakjes waar een papiertje in zit met de tekst 'gefopt' erop, fopcadeaus zijn. Hoofdpiet vraagt welke pakjes dat zijn. Maar dat zegt Malle Pietje niet. Dan komt een andere piet die Malle Pietje probeert te verleiden met pepernoten. Maar ook deze methode werkt niet. Dieuwertje krijgt belangrijk nieuws. De regisseur van het sinterklaasjournaal zegt dat de stoomboot van Sint is ontdekt door meneer van Bennekom die dat gisteren ook al tevergeefs meldde aan Dieuwertje. Maar Dieuwertje kijkt niet naar de tv en ziet de boot dus niet. Ze gelooft het hele verhaal niet. Wanneer ze wel naar de tv kijkt is de boot alweer uit beeld. Paardenpiet brengt Ozosnel naar de stal. Hij gaat de benen van Ozosnel schoonmaken die vies zijn vanwege de modder van gisteren toen het paard door het water liep. Pieten komen langs en willen helpen met de waterspuit. Maar dat wil de Paardenpiet niet vanwege de vermeende watervrees van Ozosnel. De Pieten willen Ozosnel naar buiten lokken en hem daar schoonmaken met water maar de Paardenpiet houdt het tegen. Hij gaat Ozosnel schoonmaken op zijn eigen manier. De Pieten zien niet hoe hij dat doet. Sinterklaas komt eraan en bewondert de schone Ozosnel.

Dertiende aflevering van het Sinterklaasjournaal - uitzending 23 november 2019

onderwerpen:
 • Wat is er precies mis met Ozosnel?
 • De politie moet helpen bij de fopcadeautjes;
 • Smeerpoets heeft al veel verlanglijstjes terug.

Paardenpiet deed gisteren geheimzinnig gisteren. Dat viel Sinterklaas ook op. Hij vraagt aan Paardenpiet of hij iets aan de Sint wil vertellen. Heeft de Paardenpiet iets te verbergen? Sint twijfelt over de koudwatervrees van Ozosnel. Sinterklaas denkt eerder dat Paardenpiet last heeft van koudwatervrees. Maar Paardenpiet ontkent dit. Dan roept Sinterklaas een paar pieten om de stal schoon te maken met water. Maar de Paardenpiet raakt in paniek en houdt de pieten tegen. Een bewoner in een stad is boos vanwege de fopcadeautjes. Hij spreekt de politie erop aan. Hij zegt dat hij drie keer een fopcadeau heeft ontvangen. Daar zat niets in terwijl hij om een chocoladeletter had gevraagd. Hij vraagt aan de agent om pieten te gaan vangen. Maar dat kan niet omdat ze geen inbraak hebben gepleegd, zegt de agent. De bewoner geeft zijn pakket boos aan de agent. Deze maakt de doos open en ontdekt daar een reuzenchocoladeletter in. Smeerpoets komt bij Hoofdpiet langs met de verlanglijstjes. Ondertussen is Malle Pietje bezig met het omruilen van de fopcadeautjes en de schoencadeautjes. De fopcadeautjes gaan naar kamer 3 en de schoencadeautjes naar kamer 2. In kamer 1 komen de cadeaus voor pakjesavond. Hoofdpiet gaat kamer 1 binnen waar helemaal geen cadeautjes liggen. Hij raakt in paniek. Dan komt Sinterklaas langs om te controleren of alles goed gaat. Hoofdpiet zegt dat alles onder controle is.

Veertiende aflevering van het Sinterklaasjournaal (weekoverzicht) - uitzending 24 november 2019

Weekoverzicht.

Vijftiende aflevering van het Sinterklaasjournaal - uitzending 25 november 2019

onderwerpen:
 • Weer contact met Frits van Bennekom;
 • Jan Boel heeft weer iets bedacht;
 • Paniek in de pakjeskamer.

Dieuwertje heeft contact met meneer van Bennekom die de stoomboot heeft gezien. Hij laat 'm aan Dieuwertje zien. Zij ziet de boot en ook Sinterklaas op de achtergrond en zegt dat tegen Van Bennekom. Maar hij ziet Sinterklaas niet. Dieuwertje vraagt aan Sinterklaas wat er in de stoomboot zit omdat in de stoomtrein al pakjes zaten. Sinterklaas legt uit dat in de stoomtrein schoenpakketjes zitten. In de stoomboot zitten pakjes voor pakjesavond. De pieten zijn al druk bezig met het uitpakken ervan. Jan en Helma hebben een wereld idee: een paardenplu voor Ozosnel om niet nat te worden als het regent. Jan zet de waterspuit aan om de paardenplu te testen. Maar hij spuit zichzelf nat. Dieuwertje zegt dat Sinterklaas niet op het paard kan zitten met de paardenplu erop. Jan moet daar nog iets op verzinnen. Hoofdpiet geeft de pieten de opdracht de pakjes in te pakken. Ze weten echter niet voor wie de pakjes bestemd zijn. De verlanglijstjes zijn er niet. Hoofdpiet is in paniek.

Zestiende aflevering van het Sinterklaasjournaal - uitzending 26 november 2019

onderwerpen:
 • Verlanglijstjes spoorloos verdwijnen;
 • Gesprek met de Hulppiet;
 • Sinterklaas moet schuilen voor noodweer.

De verlanglijstjes zijn verdwenen. Sommige kinderen hebben daarom nieuwe lijstjes ingestuurd. Welles Piet zegt tegen de Hoofdpiet dat hij het de Sint moet vertellen. Hoofdpiet gaat de kamer van Sinterklaas binnen. Sinterklaas zegt dat de cadeautjes in de pakjeskamer liggen. Ze zijn uit de stoomboot naar de pakjeskamer gebracht. Maar Hoofdpiet zegt dat er geen verlanglijstjes zijn. Sinterklaas zegt dat die in de la van zijn bureau liggen. Hij heeft ze gebruikt om in zijn grote boek te schrijven. Sinterklaas geeft Hoofdpiet het boek mee. Dieuwertje heeft contact met de Hulppiet. Deze helpt pieten onderweg zodat ze niet verdwalen. Eén piet staat naast de Hulppiet maar kan niet zo goed de adressen van de kinderen onthouden. Dieuwertje is er niet gerust op. Maar Hulppiet zegt dat ze al op het juiste adres zijn. Vannacht heeft het geregend. Paardenpiet vond een goede schuilplaats voor Sinterklaas en Ozosnel: een school. Daar is een stal waar Ozosnel staat. Sinterklaas zegt dat hij op veel scholen heeft kunnen schuilen tegen de regen. Sinterklaas gaat met Ozosnel weer op pad. Maar Paardenpiet wil niet dat Sinterklaas door de regen gaat. Hij krijgt het Spaans benauwd.

Zeventiende aflevering van het Sinterklaasjournaal - uitzending 27 november 2019

onderwerpen:
 • Malle Pietje helpt mee met inpakken;
 • Lydie is fan van de Hoofdpiet;
 • Geheimzinnig gedoe bij de paardenstal.

Malle Pietje helpt ook mee met het inpakken van de cadeautjes in de pakjeskamer. Er is ook een kleine piet aanwezig in de pakjeskamer. Ze merkt op dat Malle Pietje wel een naam noemt maar geen cadeautje. Met een andere piet ontdekt kleine piet dat Malle Pietje opnieuw fopcadeautjes heeft gemaakt die op pakjesavond zullen worden bezorgd. Lydie is dol op de Hoofdpiet. Ze vindt hem leuker dan haar man. Lydie vraagt alleen nog maar Hoofdpietcadeautjes. Ze vindt Hoofdpiet mooi en atletisch en hij geeft haar aandacht. Hoofdpiet schrijft gedichten en geeft cadeautjes. Dat doet haar man niet. Maar haar man brengt haar naar de open haard waar cadeautjes liggen. Ze pakken het uit. Het blijken twee sweaters te zijn met een afbeelding van Lydie's man. Pieten helpen de Paardenpiet. Ze maken het pad naar de paardenstal schoon waar witte verf ligt wat Sinterklaas niet mag zien. De Sint gaat naar de paardenstal en ontdekt dat Ozosnel zwart is. Omdat Ozosnel gisteren in de regen had gelopen was de witte verf van zijn lichaam afgegaan. Ozosnel blijkt dus helemaal niet bang te zijn voor water, maar Paardenpiet wilde voorkomen dat Ozosnel nat werd om te voorkomen dat duidelijk werd dat Ozosnel eigenlijk een zwart paard is.

Achttiende aflevering van het Sinterklaasjournaal - uitzending 28 november 2019

onderwerpen:
 • Stoomtrein kan terug naar Spanje;
 • Nieuwe rage in een speelgoedwinkel;
 • Sinterklaas heeft een idee.

Hoofdpiet vertelt aan de andere pieten dat Ozosnel niet bang is voor water. Paardenpiet heeft het namelijk allemaal verzonnen. De pieten zeggen tegen hem “dankjewel Paardenpiet”. De trein kan namelijk nu weer terug naar Spanje met de fopcadeautjes erin. Hoofdpiet geeft Piet de Smeerpoets de opdracht de stoomtrein op te stoken. In een speelgoedwinkel komt een vrouw langs die een cadeau zoekt voor haar 6-jarige neefje. De winkelier heeft iets heel moois in huis. Een fopdoos met niks erin. Kost slechts 9 euro. De vrouw voelt zich beledigd en loopt weg. Dan komt Malle Pietje langs en vraagt aan de winkelier of hij alle fopdozen mag opkopen. De winkelier biedt ze voor 235,85 euro aan. Malle Pietje betaalt en gaat er met de dozen vandoor. Hij blijkt de winkelier gefopt te hebben door met chocoladegeld te betalen. Sinterklaas heeft net ontbeten. Hij drinkt nog tomatensap na wat hij elke dag doet al honderden jaren lang. Zij baard is hierdoor rood/oranje geworden. De pieten attenderen hem daarop. Sinterklaas gaat in de spiegel kijken. Hij zegt eureka. De pieten vragen wat hij daarmee bedoelt. Sinterklaas zegt dat hij iets heeft opgelost.

Negentiende aflevering van het Sinterklaasjournaal - uitzending 29 november 2019

onderwerpen:
 • Sinterklaas doet geheimzinnig;
 • Gesprek met de wereldkampioen rijmen;
 • De stoomtrein vertrekt naar Spanje.

Sinterklaas doet geheimzinnig de laatste tijd. Twee pieten komen een kapperszaak binnen. Ze delen pepernoten uit. Sinterklaas komt ook langs. Hij moet iets belangrijks oplossen. De pieten moeten weg ze mogen niet weten wat Sinterklaas gaat doen. Buiten staan de twee pieten te wachten en spreken een vrouw aan. Ze haalt haar man op die in de kapperszaak zijn baard heeft laten afscheren. De pieten schrikken. Ze zijn bang dat Sinterklaas ook zijn baard laat afknippen. Dieuwertje heeft contact met de Rijmpiet. Hij rijmt op alles. Hij is wereldkampioen rijmen zolang hij rijmt. Maar dan weet hij niet wat op 'wereld' rijmt. En ook niet op 'ernstig'. De stoomboot vertrekt naar Spanje. Hoofdpiet wil dat Smeerpoets de trein nog een keer controleert. Alles lijkt in orde. Er moet nog gecontroleerd worden of alle fopcadeautjes in de trein zitten. Ook moet gecontroleerd worden of alle deuren goed dicht zitten. De deur van de veewagon blijkt open te staan. Hoofdpiet doet de deur dicht, hij wil niet controleren waarom de deur openstond. De trein vertrekt om 7 over 11 zegt Smeerpoets. Het blijkt al 7 over 11 te zijn en de trein vertrekt vanzelf zonder Smeerpoets.

Twintigste aflevering van het Sinterklaasjournaal - uitzending 30 november 2019

onderwerpen:
 • Sinterklaas heeft een verrassing;
 • Smeerpoets zoekt de stoomtrein;
 • Groot probleem in de pakjeskamer.

De pieten hebben zich verzameld in de hal van het grote Pietenhuis. Ze denken dat de Sint zijn baard heeft afgeschoren. Ze wachten op Sinterklaas en doen net alsof ze van niks afweten. Dan komt Sinterklaas langs en vraagt of er iets is. De pieten zien dat Sinterklaas nog steeds een baard heeft. Ze overleggen met elkaar en denken dat het misschien een opgeplakte baard is. Dan zien ze de tassen die Sinterklaas bij zich heeft. Daar zit een verrassing in zegt Sinterklaas. De pieten moeten van de Sint Paardenpiet roepen want die is belangrijk voor de verrassing. Maar Paardenpiet en Ozosnel blijken weg te zijn. Nu kan de verrassing niet doorgaan. Piet de Smeerpoets gaat op z'n fiets op zoek naar de stoomtrein. Hij spreekt een man aan en vraagt of deze de stoomtrein heeft gezien. Maar dat blijkt niet zo te zijn. Er lopen geen rails in dit recreatiegebied. In de verte lopen wel rails, zegt de man. Smeerpoets gaat er op zijn fiets naartoe. Maar hij komt de trein niet tegen. Hoofdpiet is blij dat de fopcadeautjes uit het Pietenhuis zijn verdwenen en terug worden gebracht naar Spanje met de trein. Malle Pietje geeft hem echter een fopcadeautje die hij pakt uit een kamer waar allemaal fopcadeautjes liggen. De cadeautjes voor pakjesavond lagen in een andere kamer maar die blijkt leeg te zijn. Dat betekent dat die cadeautjes nu in de trein liggen op weg naar Spanje.

Eenentwintigste aflevering van het Sinterklaasjournaal (weekoverzicht) - uitzending 1 december 2019

Weekoverzicht.

Tweeëntwintigste aflevering van het Sinterklaasjournaal - uitzending 2 december 2019

onderwerpen:
 • Geen pakjes voor pakjesavond;
 • Smeerpoets op zoek naar de stoomtrein;
 • Belangrijke boodschap van Malle Pietje.

Hoofdpiet loopt somber door de pakjeskamer. Er zijn geen pakjes. Wellespiet zegt dat er misschien toch nog pakjes zijn in de andere kamer. Maar daar ligt ook niks. Hoofdpiet zegt tegen Wellespiet dat hij niks tegen Sinterklaas mag zeggen. Maar dat kan Wellespiet niet. Hij is te eerlijk. Malle Pietje is blij met zijn fopcadeautjes. Dit wordt volgens hem de leukste pakjesavond van de eeuw. Piet de Smeerpoets zoekt nog steeds naar de stoomtrein. Maar hij kan 'm nergens vinden. Dieuwertje ziet de stoomtrein wel vanuit de studio. Smeerpoets komt langs in de studio en ziet de stoomtrein nu ook. Ze maken contact met de trein. In de veewagon zitten Paardenpiet en Ozosnel. Hij is op de vlucht naar Spanje. Hij denkt dat Smeerpoets de trein bestuurt. Maar dat is niet zo. Paardenpiet is in paniek. Smeerpoets geeft Dieuwertje een knuffel waardoor ze roetvegen op haar gezicht krijgt. Malle Pietje zegt tegen Dieuwertje dat er iets op haar neus zit. Dit keer is het geen grap. Maar Malle Pietje zegt toch “toetoet”.

Drieëntwintigste aflevering van het Sinterklaasjournaal - uitzending 3 december 2019

onderwerpen:
 • Piet de Smeerpoets biecht alles op;
 • Paardenpiet alleen met Ozosnel in de trein;
 • Hoofdpiet vernietigt de fopcadeautjes.

Smeerpoets komt bij Sinterklaas langs. Hij wil iets belangrijks vertellen. Het slechte nieuws is dat de trein uit zichzelf is weggereden naar Spanje. Alle cadeaus voor pakjesavond liggen in de trein. Het goede nieuws is dat bekend is waar Ozosnel en Paardenpiet zijn: in de stoomtrein. Maar Smeerpoets zegt dat de trein nooit meer zal stoppen omdat hij alle kolen heeft gebruikt en de trein daardoor steeds sneller gaat. Maar Sinterklaas gaat maatregelen nemen. Hij vertrekt uit zijn kamer. Paardenpiet is nog steeds in paniek. De trein gaat steeds sneller. Hij moet de trein zien te stoppen. Ozosnel wenkt naar het plafond van het wagon waar een luik zit. Paardenpiet wil via het luik naar de locomotief gaan om de trein te stoppen maar het luik zit te hoog. Hij klimt op de pakjes maar hij zakt door de dozen. Het blijken fopcadeautjes te zijn. Ondertussen raakt de wagon los van de trein. Paardenpiet is radeloos. In het Pietenhuis heeft de Hoofdpiet alle fopcadeaus met het vuilnis meegegeven. Wat nu? Er zijn 3 kamers met pakjes zegt hij. Kamer 1 is echter leeg. Kamer 2 is ook leeg. En in kamer 3 zitten ook geen pakjes meer. Hoofdpiet wil het allemaal aan Sinterklaas gaan vertellen. Maar die is weg. Alles is weg behalve de stoomboot zegt Hoofdpiet. Pakjesavond kan niet doorgaan. De Pieten besluiten naar de stoomboot te gaan en terug te gaan naar Spanje.

Vierentwintigste aflevering van het Sinterklaasjournaal - uitzending 4 december 2019

onderwerpen:
 • Sinterklaas vertrekt uit het Pietenhuis;
 • Veewagon van Ozosnel is losgeschoten van de trein;
 • Pieten willen terug met de stoomboot.

Dieuwertje ziet vanuit de studio dat Sinterklaas bij een bushalte zit te wachten. Ze kan geen contact met hem krijgen. Dan zoekt ze contact met de Paardenpiet die met de veewagon op een station is gestopt. Er is niemand om hem te helpen. Dan besluit Dieuwertje om naar hem toe te gaan. Ondertussen lopen de pieten richting de stoomboot om te vertrekken naar Spanje. Sinterklaas is in de tussentijd bij de veewagon aangekomen. Paardenpiet vraagt aan Sinterklaas hoe hij wist dat de wagon hier staat? Sinterklaas zegt dat hij precies weet wat er gaat gebeuren als de trein te snel rijdt, dan raakt de wagon los en rijdt deze vanzelf naar het station. Sinterklaas zegt dat hij een oplossing heeft voor Ozosnel. Hij maakt hem wit met baardenwit dat hij bij de kapper heeft gekocht. Ozosnel zal voortaan altijd wit blijven. Dieuwertje is bij een bushalte aangekomen maar wacht tevergeefs op een bus. Ze gaat naar het station lopen. Ondertussen rijdt Sinterklaas op Ozosnel naar de wissel om de trein te laten stoppen. Hij stapt de locomotief in en laat de trein achteruit rijden. Hij komt bij een spoorwegovergang de pieten tegen en zegt tegen hen dat ze naar het station moeten gaan. Even later staat iedereen op het station. Alles lijkt nu in orde te zijn gekomen. De trein met de pakjes voor pakjesavond is er. Wellespiet deelt chocomelk uit om het te vieren. Malle Piet gaat in één van de wagons kijken en ontdekt een fopcadeau. Hij voorspelt een heel leuke pakjesavond. Dieuwertje wenst alle kinderen een leuke pakjesavond en zegt “tot volgend jaar”.

Vijfentwintigste aflevering van het Sinterklaasjournaal - uitzending 5 december 2019

Jaaroverzicht.
© 2014 - 2020 Etsel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Dieuwertje Blok, gezicht van het SinterklaasjournaalDieuwertje Blok en het Sinterklaasjournaal zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Op dinsdag 11 november 2014 start vo…
Landelijke Sinterklaasintocht in Groningen in 2013Landelijke Sinterklaasintocht in Groningen in 2013De landelijke intocht van Sinterklaas, het feest dat op de landelijke televisie wordt uitgezonden, is elk jaar weer een…
Lesideeën Sinterklaas - leuke activiteiten voor in de klasLesideeën Sinterklaas - leuke activiteiten voor in de klasDe 'Sinterklaasperiode' is vaak een gezellige periode op school en leent zich bij uitstek voor allerlei leuke en leerzam…
Sinterklaas bestaat! Het boek van Bram van der VlugtrecensieSinterklaas bestaat! Het boek van Bram van der VlugtSinterklaas bestaat! Is een boek van de bekende adviseur van Sinterklaas: Bram van der Vlugt. Van der Vlugt, die in 2010…

De Stille Beving – aardbeving in Groningen op cameraDe Stille Beving – aardbeving in Groningen op cameraTwee families in het Groninger aardbevingsgebied laten zich twee jaar lang door tientallen camera’s volgen om de effecte…
RTL4: Met open armenAl in september 2013 werd aangekondigd dat presentatrice Natasja Froger voor een programma voor de zender RTL4 koppels g…
Bronnen en referenties
 • Wikipedia (Sinterklaasjournaal)
 • http://www.sinterklaasliedjes.nl/sinterklaas-is-jarig
 • Wikipedia (Sinterklaas)
 • http://zappsinterklaasfeest.omroepmax.nl/
 • http://nos.nl/artikel/2073308-sinterklaas-blijft-de-kerstman-ruim-voor.html
 • ZAPP - Sinterklaasjournaal
 • http://nos.nl/artikel/2104247-sinterklaas-komt-dit-jaar-aan-in-maassluis.html
 • http://nos.nl/artikel/2106783-van-muiswinkel-en-myjer-stoppen-als-medewerker-van-sinterklaasjournaal.html
 • http://www.omroepwest.nl/nieuws/3186386/Hoofdpietschoenen-Erik-van-Muiswinkel-officieel-afgeleverd-aan-Afrika-Museum
 • https://www.schooltvwebshop.nl/producten/sinterklaasjournaal-lespakket-2016
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Categorie:Sinterklaasfilm
 • http://radio.nl/811540/jetske-en-pepijn-presenteren-het-zapp-sinterklaasfeest
 • http://nos.nl/artikel/2135261-hoe-zwarte-piet-veranderde-van-pageknecht-tot-roetstrepen.html
 • http://nos.nl/artikel/2141198-zwarte-pieten-in-doeboek-van-sinterklaasjournaal.html
 • Afbeelding bron 1: NPO, Wikimedia Commons (CC0)

Reageer op het artikel "Sinterklaasjournaal 2020 - onderwerpen (verhaallijn)"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Marieke, 29-11-2019 21:20 #3
Wie speelt de rijmpiet? Reactie infoteur, 02-12-2019
Tex de Wit

Bram Verkooijen, 12-11-2018 16:10 #2
Ik vind het heel spannend dat Sinterklaas weer komt en ben erg benieuwd waar het deze keer over gaat.
Groetjes van Bram (6 jaar) en oma.

Monique Laenen, 30-10-2018 15:55 #1
Goedemiddag.
Ik lees dat het Sinterklaasjournaalpakket uiterlijk begin november wordt geleverd. Dat is dus deze week? Ik hoop eigenlijk van wel daar er voor school nog het een en ander geregeld moet worden en de tijd gaat dringen. Reactie infoteur, 30-10-2018
Https://www.zwijsen.nl/in/bestel-hier-het-sinterklaasjournaal-lespakket

Het Sinterklaasjournaal-lespakket is uitverkocht!

Infoteur: Etsel
Laatste update: 28-10-2020
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 15
Reacties: 3
Schrijf mee!