De Coca-Cola reclame en kerst

De Coca-Cola reclame en kerst Coca-Cola commercials zijn wereldwijd bekend. De frisdrank die per toeval gemaakt werd in 1886 is niet meer uit de winkelschappen weg te denken. In 1986 verscheen de eerste advertentie van Coca- Cola in een krant. De bekendste reclame van Coca-Cola is de kerstreclame met de Coca-Cola vrachtauto’s die rond kersttijd op de televisie te zien is. Deze reclame is wereldwijd te zien.

Geschiedenis van Coca-Cola

De frisdrank Coca-Cola is in 1886 ontstaan in een drogisterijzaak in Atlanta. De apotheker John Phemberton begon in zijn keuken te experimenteren met plantenextracten. Zijn bedoeling was om een middel te maken tegen hoofdpijn en duizeligheid. Met een vaatje bruine siroop op plantenextractenbasis ging hij naar Jacobs Pharmacy in Atlanta. Daar werd koolzuurhoudend water aan de siroop toegevoegd. Phemberton verkocht dit brouwsel voor vijf dollarcent aan zijn klanten. Een bevriende boekhouder van de apotheker verzon de naam en het ontwerp van de nu wereld beroemde Coca-Cola letters. In 1888 verkochten Phemberton en Robinson hun concept aan een zakenman. Het geheime recept van Coca-Cola werd voor vijfhonderdvijftig dollar verkocht aan de zakenman G. Candler. Coca-Cola werd van een medicinaal drankje een frisdrank dat over de hele wereld bekendheid heeft gekregen.

De eerste reclame van Coca- Cola

Bron: Stengaard, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Stengaard, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
In mei 1886verscheen de eerste advertentie van Coca-Cola. De advertentie was voor het eerst te zien in de Atlanta Journal Constituition. In Cartesville, Georgia werd in 1884 voor het eerst een buitenmuur met een Coca-Cola logo beschilderd. Later waren er in de Verenigde Staten reclames van het merk Coca-Cola op grote billboards te zien. Vanaf 1919 werden de Coca-Cola reclames vooral gericht op de jongere doelgroep. Men dacht dat als iemand op jonge leeftijd al van Coca- Cola hield, de klant nooit meer zou kwijtraken.

Coca-Cola en de Kerstman

De Kerstman en Coca-Cola zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. De Kerstman is echter niet bedacht door Coca-Cola. Voor 1931 werd de Kerstman al vaker getekend in rode kleding. Soms werd de Kerstman heel dik en dan weer dun afgebeeld. Ook het uiterlijk varieerde van erg boos tot heel lieflijk. Een vaste afbeelding bestond nog niet. In 1931ontwierp de Amerikaanse reclametekenaar Haddon Sundblom voor het eerst een Kerstman voor Coca-Cola. Van de Kerstman maakte de tekenaar een goedige vriendelijke man met rode blosjes op zijn wangen. En natuurlijk hield deze Kerstman erg van Coca-Cola. De afbeelding sloeg erg aan en werd uiteindelijk wereldwijd gebruikt.

De Coca-Cola vrachtauto

De reclame met de Coca-Cola vrachtauto’s verschijnt rond de kerstdagen regelmatig weer op het televisiescherm. De bekendste reclame van het merk Coca-Cola verscheen in 1995 voor het eerst op de televisie. De Coca-Cola vrachtauto’s werden door reclamebureau WB Donner ontworpen. Voor de versiering van de vrachtauto’s zijn meer dan dertigduizend lampjes gebruikt. De afbeeldingen van de Coca-Cola en de Kerstman zijn te zien op de zijkanten en achterkant van de vrachtauto’s. In 1999 werd de Coca- Cola reclame opgenomen in Vancouver Canada met behulp van drie vrachtwagens. De beelden laten zien hoe een grootvader een kerstverhaal aan zijn kleinzoon voorleest. Zij horen muziek kijken naar buiten. Dan zien zij de verlichte Coca-Cola vrachtwagen verschijnen. En horen het liedje “Holidays are coming”. Voor veel mensen heeft deze reclame iets magisch en is dan ook over de gehele wereld bekend. Om deze reclame tot stand te brengen was er een cast van veertig personen nodig.

Holidays are coming

Een bekend liedje dat gebruikt is voor een van de kerst reclames van Coca-Cola is Holidays are coming. Het nummer is geschreven door; Rich Arif, Scott Temper, Mitchel Lennox, Julien Nairof, Ben Naftali, Terry Coffey, Jon Nettlebey en Melanie Thornton. De originele tekst van het liedje is iets aangepast voor de reclame.

Holidays are coming
Holidays are coming
Holidays are coming
Holidays are coming
Holidays are coming

Tease the season
Watch out
Look around
Something's coming
Coming to town (Coming to your town)

Dooh dooh dooh...
Always Coca Cola (Coming to your town)

Something magic
In the night
Can't you see it
Shining bright (Shining bright)

Badada...
Always Coca Cola
© 2014 - 2020 Judyb, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Zeldzame Coca-Cola spullen verzamelenZeldzame Coca-Cola spullen verzamelenAls een merk veel wordt verzameld dan is het wel van Coca-Cola! Als logisch gevolg daarvan kan je ervoor kiezen om spull…
Coca-Cola CompanyDe Coca-Cola Company is een van de grootste en waarschijnlijk de grootste leverancier van frisdrank over de hele wereld.
Coca-Cola in alle soorten en matenCoca-Cola, wie kent het nog niet? Het merk Coca-Cola is het beroemdste merk cola. Ze hebben een groot asortiment aan dra…
Coca-Cola, een mysterieus drankje met bijwerkingen?Er gaan wilde verhalen de ronde over Coca-Cola. Elke verroeste schroef zou je ermee los kunnen krijgen, het zou werken a…

Tv-serie: GrimmTv-serie: GrimmGrimm is een politie/drama-serie met veel fantasie-elementen. De serie draait om de politierechercheur Nick Burkhardt. N…
F.C. De Kampioenen, de Vlaamse televisieserieF.C. De Kampioenen, de Vlaamse televisieserieVoor het merendeel van de Vlamingen is F.C. De Kampioenen dé televisieserie van de jaren 90. De reeks, die startte in he…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hans-Jürgen Räth Akrisios, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • http://www.lyricsmania.com/christmas_song_lyrics_coca_cola.html
  • http://www.cocacolanederland.nl/FAQ/Reclame.aspx
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Coca-Cola
  • Foto's: Wikimedia Commons
  • Afbeelding bron 1: Stengaard, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Reageer op het artikel "De Coca-Cola reclame en kerst"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Judyb
Gepubliceerd: 17-11-2014
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 6
Schrijf mee!