Eggheads: de strijd aan met de beste quizwinnaars

Eggheads: de strijd aan met de beste quizwinnaars The Eggheads is een Britse televisiequiz van de BBC. Iedere aflevering daagt een team van 5 mensen de eggheads uit. Wie de eggheads zijn? De 5 beste quizwinnaars van Engeland. Een vast panel dat met de jaren varieert. Het doel meer vragen kunnen beantwoorden dan deze 5 beste quizwinnaars en om zo met de prijzenpot er van door te gaan. Maar of dat nu een makkelijke uitdaging is. Egghead is in Engeland niet voor niets een ander woord voor een intellectueel. Het zijn bepaald niet de minsten om uit te dagen.

Wat is een egghead

Wat is een egghead? In het Engels is een egghead een ander woord voor een intellectueel. Of in het Engels anders gezegd: een brainiac. Het idee achter de term is dat mensen wiens hoofd de vorm van een ei heeft, een hoger hoofd hebben, en daarmee meer hersencapaciteit hebben.

De quiz

De quiz Eggheads werd voor het eerst uitgezonden in november 2003 en wordt afwisselend gepresenteerd door BBC-nieuwslezer Dermot Murnaghan en Jeremy Vine. Een aflevering bestaat uit 5 rondes. Het team dat de eggheads uitdaagt mag de eerste 4 ronden een lid uit hun eigen team en een lid uit het team eggheads kiezen om die ronde tegen elkaar te spelen, de zogenaamde head to heads. In totaal zijn er 9 categorieën die ze kunnen verwachten:
 • Kunst & boeken
 • Film & televisie
 • Eten & drinken
 • Geografie
 • Geschiedenis
 • Muziek
 • Politiek
 • Wetenschap
 • Sport

Per ronde krijgen de spelers ieder 3 meerkeuzevragen met 3 opties. Als hieruit geen ronde winnaar volgt, gaat het spel verder met Sudden death. De uitdager en de egghead krijgen dan alleen nog maar open vragen net zo lang tot er een winnaar uit rolt. Degene die verloren heeft mag de laatste ronde niet meespelen. Zo kan het zijn dat er 5 leden uit het team gezamenlijk de finale ronde mogen spelen, maar als er alleen maar is verloren de 4 ronden ervoor, maar 1 persoon. Het onderwerp van de finale is altijd algemene kennis. Wint het uitdagende team, dan winnen ze een prijs van minimaal 1000 pond. Winnen de eggheads dan schuift het bedrag door naar de volgende aflevering. Zo kan, als de eggheads niet verslagen worden, het prijzengeld behoorlijk oplopen. Het record staat voor september 2007. Op dat moment werden de eggheads na maar liefst 75 afleveringen pas verslagen. Het winnende team ging er toen aldus met 75.000 pond vandoor.
Zo heeft BBC over de jaren heen al ruim 1.332.000 pond aan prijzengeld uitgekeerd en het einde hiervan lijkt nog niet in zicht.

Spin offs

Naast de quiz The Eggheads verschenen ook soortgelijke spin-offs van het programma, zoals Are you an egghead? waarin gezocht werd naar een nieuw lid van het Egghead team voor het originele programma. Ook verscheen in 2014 het programma Revenge of the egghead waarin ‘egghead’ CJ de Mooi het in zijn eentje opnam tegen 5 kandidaten. Ook verscheen inmiddels een paar keer een speciale versie voor beroemdheden: Celebrity eggheads.

Wie zijn de eggheads?

De eggheads bestaan in totaal uit:
 • Kevin Ashman
 • CJ de Mooi (tot 2014)
 • Daphne Fowler
 • Chris Hughes
 • Judith Keppel (tot 2014)
 • Barry Simons
 • Pat Gibson
 • Dave Rainford
 • Lisa Thiel

Kevin Ashman

Kevin Ashman, geboren op 2 november 1959, is sinds 2002 professioneel quizzer. Hij doet vanaf het begin mee aan The Eggheads. De meeste quizwedstrijden en programma’s waaraan hij heeft deel genomen, heeft hij gewonnen. Zo is hij meervoudig Europees en wereldkampioen quizzen. Hij won verder onder andere Mastermind, Brain of Britain en Trivial Pursuit. In The Eggheads heeft hij 10 achtereenvolgende jaren geen enkele geschiedenisvraag foutief beantwoord.

CJ de Mooi

CJ de Mooi, geboren als Joseph Connagh op 5 november 1969, nam de achternaam aan na een verblijf in Nederland. Hij vertaalt het voor zichzelf als ‘handsome man’. Ook hij is professioneel quizzer en neemt sinds het begin van de show deel. Wel is hij 2 jaar afwezig geweest. In december 2011 nam hij afscheid van de Eggheads om zijn acteercarrière te vervolgen. Eerst keerde hij weer terug in een nieuwe format Revenge of the Egghead, om daarna ook terug te keren bij het originele programma ter vervanging van Daphne Fowler die toen met pensioen ging. De Mooi verklaarde in een Youtube filmpje een gewelddadige en onderdrukte jeugd te hebben gehad omdat zijn homoseksualiteit niet in de familie werd geaccepteerd. Hij liep weg op 17-jarige leeftijd en leefde een tijd op straat in Rotherham, Londen en Amsterdam. In Keulen werd hij per toeval ontdekt als fotomodel. Na een carrière als model keerde hij terug naar Engeland waar hij deelnam aan verschillende quizshows. Legendarisch werd hij na zijn tirade in The weakest link. Hij schreef het boek How to win TV quiz shows. Hij is daarbij een begenadigd schaakspeler en studeerde onder meer Engels en beeldende kunst.

Daphne Fowler

Daphne Fowler is geboren op 5 januari 1939 en begon met spelprogramma’s toen zij als secretaresse vervroegd met pensioen ging. Ze won andere ander Fifteen to one, Going for gold en Brain of Britain. Vanaf 2003 al een Egghead en nam op 27 mei 2014 afscheid las Egghead.

Christopher John Hughes

Geboren op 14 augustus 1947, bleek ook Chris Hughes een fervent quizspeler. Hij won onder andere Mastermind en Brain of Britain. Ook nam hij deel aan The weakest link waarbij hij geen enkele vraag fout had. Om die reden week presentatrice Ann Robinson voor het eerst af van haar standaard zin: ‘You are the weakest link, goodbye’ toen hij weg werd gestuurd en zei simpelweg: ‘Goodbye Chris’. Hij schreef daarnaast ook het boek The Great Railway Quiz.

Judith Cynthia Aline Keppel

Judith Keppel (geboren op 18 augustus 1942) was de eerste winnaar in Engeland en de eerste vrouwelijke winnares wereldwijd die de hoofdprijs van 1 miljoen pond won in Who wants to be a millionaire. Al haar schulden kon ze direct afbetalen en een carrière als Egghead was een feit.

Barry Simmons

Op 24 november 1948 werd de 6e egghead geboren, Barry Simmons. Na het winnen van het programma Are you an egghead? bevestigde hij dat hij dit was. Hij won daarnaast onder andere 64.000 pond in Who wants to be a millionaire. In 2013 was hij derde op de ranglijst van ‘s werelds beste quizzers.

Patrick Gibson

Pat Gibson werd op 19 juli 1961 in Ierland geboren en woont nu sinds lange tijd in Engeland. Hij won als 4e de 1 miljoen in het spelprogramma Who wants to be a millionaire. Hij is meervoudig wereldkampioen in quizspelen. Zo won hij eveneens Brain of Britain en in 2009 ook de wedstrijd Are you an egghead?, waarna ook hij een plek kreeg in het team van eggheads.

David Rainford

Dave Rainford (1968) kreeg al snel de bijnaam ‘Tremendous knowledge’ (ongelooflijke kennis). Hij zelf won 250.000 pond in Who wants to be a millionaire en verving CJ de Mooi als egghead vanaf 2012.

Lisa Thiel

Het nieuwste egghead lid is Lisa Thiel. Zij werd door de programma makers gevraagd na haar optreden in Revenge of the Egghead in 2014.
© 2014 - 2020 Caltha, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Onbekende bekende acteur Barry BostwickOnbekende bekende acteur Barry BostwickEr zijn van die acteurs en actrices die je zo niet direct bij naam kent, maar wel met enige regelmaat in allerlei rollen…
QI: Quiz van de VARAQI: Quiz van de VARAQI staat voor Quite Interesting. De VARA is op 27 december 2008 met het programma begonnen, maar het idee komt van de BB…
De Oscarwinnaars 1994De Oscarwinnaars 1994De Academy Awards van het jaar 1994. De beste films van dit jaar waren Forrest Gump, Speed, The lion king en Ed Wood. De…
Hotter than Hell (KISS album)recensieHotter than Hell (KISS album)Hotter than Hell is het tweede studio album van KISS en uitgegeven op 22 oktober in het jaar 1974. Het album werd slecht…

Gouden Bergen, de dramaserie van SBS6Gouden Bergen, de dramaserie van SBS6Gouden Bergen is een mini-dramaserie die wordt uitgezonden op SBS6. Zes welgestelde vrouwen doen wanhopig hun best om de…
De Fractie, een politieke serie op NPO 2De Fractie, een politieke serie op NPO 2Vanaf 12 januari 2015 zend de VPRO op NPO 2 de nieuwe tiendelige politieke dramaserie De Fractie uit. Deze serie draait…
Bronnen en referenties
 • Dailymail.co.uk
 • BBC.nl
 • Wikipedia.com

Reageer op het artikel "Eggheads: de strijd aan met de beste quizwinnaars"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Caltha
Laatste update: December 2019
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!