Wicked Tuna, realityserie over het vangen van blauwvintonijn

Wicked Tuna, realityserie over het vangen van blauwvintonijn Wicked Tuna is een realityserie van National Geographic Channel. De serie gaat over het leven op zee van professionele blauwvintonijnvissers. De serie speelt zich af in en rond de wateren van Gloucester, Massachusetts in de Verenigde Staten van Amerika. De vangst daar gebeurt nog met een traditionele methode, met hengel en harpoen. Door deze methode kan er telkens maar één vis tegelijk worden gevangen. Op de vangst van de bedreigde blauwvintonijn zit een quotum. De vissers proberen binnen dit quotum zoveel mogelijk vissen te vangen. In een strijd tegen elementen uit de natuur en elkaar vissen zij op een maximale winst binnen het seizoen.

De realityserie

Over de serie Wicked Tuna is veel discussie (geweest). Tegenstanders van het programma vinden dat de serie propaganda is voor de vangst op de bedreigde blauwvintonijn. Zij zien het als het verheerlijken van de vangst op deze bedreigde soorten. National Geoghraphic Channel wil met de serie een breder publiek aanspreken over de discussie. Met Wicked Tuna laten zij het standpunt en de levenswijze van de professionele vissers op blauwvintonijn zien. Voor elke uitzending laten zij wel duidelijk weten dat de blauwvintonijn een bedreigde soort is en overbevissing een serieus probleem is. National Geographic Channel maakt daarnaast ook reportages vanuit het oogpunt van andere partijen in het debat, zoals wetenschappers en organisaties voor natuurbescherming. Op deze manier willen ze mensen voorzien van informatie uit diverse oogpunten, zodat het debat over de blauwvintonijn een breder publiek aanspreekt.

In het programma laten ze zien hoe de vangst op traditionele wijze werkt in de plaats Gloucester (Massachusetts, Verenigde Staten van Amerika). Hier wordt gevist op traditionele wijze, waardoor er maar één vis tegelijk kan worden binnengehaald. Ook laat het programma zien hoe de vissers binnen het quotum zich in hun levensonderhoud voorzien. Deze vissers zijn afhankelijk van de blauwvintonijn om zichzelf en hun gezin te onderhouden. Wicked Tuna laat zien hoe de vissers afhankelijk zijn van wetten rond de vangst op deze soort. Buiten het quotum komt ook de minimale lengte van de vis naar voren en hoe te kleine vissen teruggegooid dienen te worden.

De blauwvintonijn

De blauwvintonijn komt voor over de gehele wereld. De vis komt voor in de Atlantische, Pacifische (Grote) en de Indische Oceaan en verschillende zeeën en golven grenzend aan deze oceanen. Er zijn drie soorten blauwvintonijn die voorkomen over de wereld. De gewone blauwvintonijn (ook wel de Noordelijke of Atlantische blauwvintonijn genoemd), welke voorkomt in de het noorden en midden van de Atlantische Oceaan. Daarnaast is er de zuidelijke blauwvintonijn. Deze komt voor in het zuiden van zowel de Atlantische als de Pacifische Oceaan en daarnaast in de Indische Oceaan. Verder is er de Pacifische blauwvintonijn. Deze leeft in het noorden en en het midden van de Pacifische Oceaan. In Wicked Tuna wordt er enkel gevist op de gewone blauwvintonijn.

De populatie gewone blauwvintonijn kan worden verdeeld in een westelijke en oostelijke kant. Hoewel de vissen natuurlijk over het gehele gebied rondzwemmen, is de oostelijke en westelijke scheiding van belang voor de visserij. De meeste gewone blauwvintonijn mag namelijk gevangen worden aan de oostelijke kant. Dit gebied is voor de commerciële Europese visserij. Bijna 90% van de het totale quotum op de vis mag in het oosten worden gevangen. De populatie van gewone blauwvintonijn die aan de westkant van de scheidingslijn leeft is ook aanzienlijk kleiner dan het deel dat aan de oostkant zwemt.

De vissen die aan de westelijke kant van de scheidslijn zwemmen planten zich voort in de Golf van Mexico, vanwaar zij langs de gehele Amerikaanse kustlijn voorkomen. De vissen aan de oostelijke kant planten zich voort in de Middellandse Zee. Sommige vissen zwemmen van de ene kant van de oceaan naar de andere kant. Het kan dus voorkomen dat bijvoorbeeld een blauwvintonijn die veelal aan de westelijke kant van de scheidingslijn leeft, zich voortplant in de Middellandse Zee.

Huidige vissers

In de serie worden vijf vissersboten gevolgd, met elk hun eigen crew. In de serie zijn er verschillende boten gevolgd en soms komen er nieuwe boten bij of stoppen sommige boten met het programma. Ook op de boten wisselt de crew van tijd tot tijd, waardoor er steeds nieuwe vissers in de serie te zien zijn. De vissers in de show zitten al geruime tijd in het vak en weten de fijne kneepjes van vissen op blauwvintonijn.

The FV-Tuna.com

Bestaat uit Dave Carraro, Geordie Sousa en Sandro Maniaci. Dave Carraro is de kapitein van deze boot. Eerste stuurman aan boord van de boot is Sandro Maniaci en matroos is Geordie Sousa.

Hard Merchandise

Deze boot bestaat uit twee vissers. De boot is van kapitein Dave Marciano. Hij wordt bijgestaan door eerste stuurman Jason Muenzer.

The Pin Wheel

The Pin Wheel bestaat uit Tyler McLaughlin en Justin DeLuca. Tyler McLaughlin is eigenaar van de boot en tevens kapitein. Justin DeLuca is de eerste stuurman aan boord van deze boot.

The Hot Tuna

De grootste boot van de serie is van kapitein T.J. Ott. Hij wordt bijgestaan door eerste stuurman Jarrett Przybyszewski en matroos Ryan Bennett. Tevens heeft deze boot een speciale mascotte aan boord, de hond Reba.

Kelly Ann

De eigenaar van deze boot is eerste stuurman Mauro DiBacco. Hij heeft gevraagd of Paul Hebert kapitein van het schip wilt zijn. Naast Paul en Mauro is aan boord van deze boot matroos Kenny Csaplar.

Seizoenen van Wicked Tuna

Van het programma zijn meerdere seizoenen gemaakt. De eerste uitzending van het programma was op 1 april 2012. Hierin werd de crew van het eerste seizoen voorgesteld en werd er verteld waar de serie over gaat.

SeizoenEerste uitzendingAantal afleveringenWinnaar
Seizoen 11 april 201210 aleveringenFV-Tuna.com
Seizoen 213 januari 201315 afleveringenThe Pin Wheel
Seizoen 316 februari 201417 afleveringenFV-Tuna.com
Seizoen 415 februari 201518 afleveringen (bezig)Hard Merchandise (na aflevering 18)
© 2015 - 2020 Lhuram, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Locked up Abroad, een Brits documentaireprogrammaLocked up Abroad, een Brits documentaireprogrammaLocked up Abroad is een Brits documentaireprogramma. De afleveringen bestaan uit interviews en door acteurs gespeelde re…
Alles over Ferry DoedensFerry Doedens is wellicht het meest bekend door zijn rol als Lucas Sanders in de soapserie Goede Tijden Slechte Tijden.…
TLC (televisiezender)TLC (televisiezender)TLC is een themakanaal van Discovery Channel en heette eerst 'The Learning Channel'. Oorspronkelijk komt TLC uit Amerika…
Kijkcijfers metenKijkcijfers metenKijkcijfers zeggen veel over hoe populair een programma op televisie is. Hoe worden die kijkcijfers gemeten en geven ze…

De huizen in Game of ThronesOp 17 april 2011 werd de eerste aflevering van Game of Thrones uitgezonden. Inmiddels zijn we vijf seizoenen en een hele…
Songfestivalliedjes: tien gekke Eurovisiesongfestival-songsSongfestivalliedjes: tien gekke Eurovisiesongfestival-songsHet Eurovisiesongfestival blijft een jaarlijks fenomeen. Je kan bedenkingen hebben bij de kwaliteit van sommige Songfest…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Wicked Tuna,
  • http://www.natgeotv.com/nl/wicked-tuna/frequently-asked-questions
  • http://www.natgeotv.com/nl/wicked-tuna/bluefin-360
  • http://www.natgeotv.com/nl/wicked-tuna/bluefin-tuna-101
  • http://www.nationalgeographic.nl/artikel/de-blauwvintonijn-een-supervis
  • www.wnf.nl/nl/bibliotheek/?act=dierenbieb.details&dierid=244
  • http://channel.nationalgeographic.com/wicked-tuna/
  • National Geographic Channel's Wicked Tuna

Reageer op het artikel "Wicked Tuna, realityserie over het vangen van blauwvintonijn"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Lhuram
Laatste update: Maart 2018
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 8
Schrijf mee!