InfoNu.nl > Muziek en Film > Televisie > Spelprogramma Wie is de Mol 2016: wie is Ellie Lust?

Spelprogramma Wie is de Mol 2016: wie is Ellie Lust?

Spelprogramma Wie is de Mol 2016: wie is Ellie Lust? Op donderdag 12 november 2015 zijn de namen bekendgemaakt van de tien deelnemers aan het zestiende seizoen van het programma ‘Wie is de Mol?' Eén van de deelnemers is Ellie Lust, woordvoerder van de Amsterdamse politie en bij het grote publiek op dat moment wellicht alleen bekend door haar bijdrage aan het AVRO-programma ‘Opsporing Verzocht'. Een opmerkelijke keuze omdat in ‘Wie is de Mol?' liegen, bedriegen en manipuleren een grote rol spelen.

Spelprogramma Wie is de Mol?

In november 2015 wordt bekend dat Ellie Lust één van de tien deelnemers is aan de zestiende editie van het spelprogramma ‘Wie is de Mol?'. De beslissing om de woordvoerder van de Amsterdamse politie mee te laten spelen in een spelprogramma waarvan zowel liegen als bedriegen en manipuleren onderdeel zijn, mag opmerkelijk genoemd worden.

Wie is Ellie Lust?

Ellie Lust wordt in 1966 geboren in Amsterdam en groeit op in Oostzaan. Haar vader is melkboer en haar moeder huisvrouw. Zij is het derde kind in het gezin, ze heeft een anderhalf jaar oudere broer en een elf minuten oudere eeneiige tweelingzus, Marja. Ellie is de eerste in de familie die voor het politievak kiest, later volgt ook haar tweelingzus een opleiding aan de politieacademie.
Tot haar 32ste woont ze in Oostzaan, daarna enkele jaren in Utrecht en vervolgens in Amsterdam. Vanaf 2002 is ze inspecteur en vanaf 2007 tevens woordvoerder bij de politie Amsterdam-Amstelland (de Regionale Eenheid Amsterdam) en wordt ze bij het grote publiek bekend vanwege haar optredens bij de Amsterdamse televisiezender AT5 en het programma ‘Opsporing Verzocht' van de AVRO.

Bron: Richard Broekhuijzen, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Bron: Richard Broekhuijzen, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Woordvoerder Amsterdamse politie

Het politievak heeft al vroeg haar interesse en ze is een vaste kijker van politieseries als ‘Hill Street Blues’ en ‘Cagney & Lacey’. Ellen Lust beschouwt het politievak min of meer als roeping. Bij de Amsterdamse politie, waar ze één van de eerste vrouwen bij de motordienst is, werkt ze twintig jaar op straat en is ze buurtregisseur in zes verschillende wijkteams verspreid over de stad.

Opsporing Verzocht

Op de regionale zender RTV Noord-Holland vertelt ze voor het eerst voor de camera over een overval. Als de zaak in 2005 landelijk aan bod komt in ‘Opsporing Verzocht’ wordt Ellie Lust na een korte mediatraining al spoedig woordvoerder voor de Amsterdamse politie. Beknopt en zakelijk vertelt ze regelmatig in het opsporingsprogramma over misdrijven waarvoor de hulp van het publiek wordt ingeroepen.

Volleybal

In 1987 begint Ellie Lust aan haar opleiding aan de Amsterdamse politieschool. Haar werk bij de politie combineert ze in de beginjaren met haar carrière als volleybalster, vanaf de plaatselijke vereniging Compaen tot in de eredivisie bij meerdere landelijke clubs (o.a. in Sneek en Apeldoorn) en het nationale team. Tot 2013 is ze in het kader van het Europees Kampioenschap actief in het politievolleybaltoernooi. De mentale en fysieke fitheid die ze hierbij opdoet komt haar goed van pas als politievrouw.

Geloofwaardigheid

Nadat Lust wordt benaderd om deel te nemen aan ‘Wie is de Mol?' bespreekt ze dit met haar leidinggevende die toestemt met deelname. Ze verwacht in het programma dingen te kunnen laten zien die horen bij het werk van een politieagent. Ze is niet bang dat haar geloofwaardigheid door dit spelprogramma wordt aangetast. ‘Natuurlijk is “Wie is de Mol?” liegen, bedriegen en manipuleren. Maar het is een spelshow, je moet het wel loskoppelen van de realiteit want liegen, bedriegen en manipuleren past zeker niet bij de politie. Maar in het programma is het geoorloofd, dat zijn de spelregels’, zegt ze hierover.

‘Met mij door de stad lopen is geen pretje. Bij iedere straat heb ik een verhaal: daar woont een gestoorde, daar lag een lijk...’
[Ellie Lust, NRC augustus 2013]

Roze In Blauw

Als voorzitter van Roze In Blauw (RIB), het aanspreekpunt voor lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders (LHBT), zet ze zich sinds 2005 in voor de belangen van deze gemeenschap, zowel binnen als buiten de hoofdstad. ‘Het doel van het netwerk is mensen duidelijk maken dat Nederland een homovriendelijk land is en dat er bij de politieregio Amsterdam-Amstelland homovriendelijke politiemensen werken’, aldus Lust. Om verdere naamsbekendheid te geven is RIB aanwezig tijdens de Amsterdamse Gay Parade en op roze zaterdagen in het land.

Zij aan Zij

In het kader van een special over leven met borstkanker poseert Ellie in september 2010 samen met haar echtgenote Boukje Vogel topless voor de lesbo-glossy Zij aan Zij. Ellie’s echtgenote, van beroep orthomoleculair therapeut, heeft vanwege deze ziekte binnen twee jaar beide borsten moeten laten afzetten.

Dagvoorzitter

Via Quality Bookings is Ellie Lust te boeken als debatleider, gespreksleider of als dagvoorzitter tijdens symposia en conferenties. Ze houdt boekpresentaties en geeft lezingen over onderwerpen die met haar politiewerk te maken hebben. Haar specialiteiten liggen op het gebied van media, veiligheid, maatschappelijke ontwikkelingen, leiderschap en communicatie.

‘Wie is de Mol?' editie 2016

Op donderdag 12 november 2015 zijn de namen bekendgemaakt van de deelnemers aan het zestiende seizoen van ‘Wie is de Mol?'. Naast Ellie Lust zijn dit Tim Hofman (presentator), Rémy van Kesteren (harpist), Marjolein Keuning (actrice), Klaas van Kruistum (presentator en de uiteindelijke Mol), Airen Mylene (presentatrice), Cécile Narinx (journaliste en hoofdredactrice Harper’s Bazaar), Annemieke Schollaardt (3FM-dj), Taeke Taekema (hockeyer) en Rop Verheijen (acteur).

Het AVROTROS-spelprogramma speelt zich dat seizoen af in De Dominicaanse Republiek en is op de zaterdagavonden te zien vanaf 2 januari 2016 om 20.30 uur op NPO1. In de vierde aflevering valt Ellie Lust af.

Ellie op Patrouille

In 2018 krijgt Ellie Lust bij de AVROTROS een eigen programma, getiteld 'Ellie op Patrouille'. In de tien gemaakte afleveringen gaat ze samen met internationale politiecollega's uit verschillende landen op patrouille. In het programma is ze, in aangepast uniform, onderdeel van het team. In de tot eind juli uitgezonden reeks is Ellie achtereenvolgens op patrouille te zien in Kenia, Albanië, San Francisco, Dubai, Israël en Colombia.

Opgestapt bij de politie

In september 2018 stapt Ellie Lust op bij de politie. Ze mag van haar werkgever bij de politie haar baan niet langer combineren met haar tv-werk. Ze besluit zich volledig op haar televisiecarrière te richten.
© 2015 - 2019 Molleke, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Misdrijven oplossen met behulp van Opsporing VerzochtMisdrijven oplossen met behulp van Opsporing VerzochtOpsporing Verzocht wordt in 2017 uitgezonden op dinsdagavond om half negen op NPO 1. Samen met uw hulp, wil de politie z…
Officier van Justitie, wat houdt dat eigenlijk in?Officier van Justitie, wat houdt dat eigenlijk in?Een Officier van Justitie is een medewerker van het Openbaar Ministerie die belast is met opsporing en vervolging van st…
Vuurwerkbommenmakers en de vuurwerkexplosiesVuurwerkbommenmakers en de vuurwerkexplosiesVoor veel mensen is vuurwerk leuk. Vooral leuk om naar te kijken. Sommige personen menen dat ze zelf vuurwerk moeten mak…
Bronnen en referenties
  • https://nl.linkedin.com/in/ellie-lust-5ab26730
  • https://www.quality-bookings.nl/spreker/ellie-lust/
  • http://www.preustingcommunicatie.nl/portfolio/allroundblauw/rozeinblauw.html
  • http://www.nrc.nl/handelsblad/2013/08/10/je-komt-streng-over-maar-ik-vind-je-lief-leg-nu-die-1276722
  • Afbeelding bron 1: Richard Broekhuijzen, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Reageer op het artikel "Spelprogramma Wie is de Mol 2016: wie is Ellie Lust?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Molleke
Laatste update: 02-08-2019
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!