Conflict tussen FOX Sports en telecomaanbieders (2016)

Conflict tussen FOX Sports en telecomaanbieders (2016) In juli 2016 is een groot conflict ontstaan tussen zenderaanbieder FOX Sports en diverse telecomaanbieders in Nederland. Het conflict draait erom dat FOX de televisieaanbieders wil verplichten om de zender FOX Sports 1 op te nemen in hun basispakket. Veel aanbieders weigerden dit omdat het zal leiden tot een grote kostenstijging die moet worden doorberekend aan de klant, en dat terwijl slechts 10% vrijwillig kiest voor een extra sportabonnement. Abonnees van onder andere KPN dreigden de dupe te worden van dit conflict. Inmiddels zijn de aanbieders er toch uitgekomen met FOX. Als gevolg daarvan is KPN de zenders van FOX Sports in 2016 voor een veel lagere prijs gaan aanbieden dan concurrent Ziggo.

FOX Sports naast je gewone telecomabonnement

FOX Sports is een Nederlandse groep van televisiezenders die zich richt op voetbal en andere sporten. Bij welke digitale telecomaanbieder je ook abonnee bent, het is altijd mogelijk om aanvullend op je reguliere abonnement een extra pakket te kiezen. Bij FOX Sports. De zenderpakketten waaruit je kunt kiezen kunnen wel verschillen per telecomaanbieder. Als je bijvoorbeeld klant bent bij Ziggo dan kun je kiezen tussen een pakket met alleen de wedstrijden uit de Eredivisie (drie kanalen), een pakket met Nederlands en daarnaast buitenlands voetbal (zes kanalen) en een pakket met Duits voetbal en daarnaast diverse andere sporten zoals tennis, golf en American Football. Ben je abonnee bij bijvoorbeeld Tele2 dan is het ook mogelijk om via je afstandsbediening losse wedstrijden te bestellen. Handig wanneer je slechts incidenteel wedstrijden van je favoriete club bekijkt.

Conflict tussen FOX Sports en telecomaanbieders

In juli 2016 is een conflict tussen FOX Sports en diverse telecomaanbieders dusdanig hoog opgelopen dat abonnees de dupe kunnen worden. Het conflict is ontstaan nadat FOX Sports bij de verschillende telecomaanbieders waaraan het haar zenders aanbiedt duidelijk heeft gemaakt dat het verwacht dat elke aanbieder FOX Sports 1 opneemt in het basispakket. Weigert een telecomaanbieder als KPN of XS4ALL om het eerste kanaal van FOX Sports in het basispakket op te nemen dan trekt FOX Sports de samenwerking in en kunnen abonnees van de betreffende aanbieders geen enkele van deze zenders meer ontvangen. Het beeld gaat dan letterlijk op zwart.

FOX Sports is overgegaan op deze strategie vanwege de verliezen die de zenderaanbieder in Nederland maakt. Naar verluidt draait FOX in Nederland sinds haar oprichting zo'n 40 miljoen euro verlies. Door telecomaanbieders haar aanbod op te dringen zou dit omslaan naar een winst van 140 miljoen euro.

Omdat het gaat om een wijziging in de voorwaarden van het contract tussen FOX Sports en de verschillende telecomaanbieders kan FOX deze eisen alleen maar stellen aan de aanbieders waarmee het contract afloopt en dus vernieuwd moet worden. Per 1 augustus 2016 - kort voor het begin van het voetbalseizoen 2016/2017 - verloopt het contract met een groot aantal van hen. Van de grote telecomaanbieders hebben alleen Ziggo en Canal Digital een langer lopend contract (tot 2020). Zodoende hoeven abonnees van Ziggo en Canal Digital niet te vrezen voor het sportaanbod. Vodafone is gezwicht voor de druk en neemt FOX Sports 1 op in het basispakket.

Waarom werken telecomaanbieders niet mee?

Een extra zender in het basispakket, dat is toch alleen maar fijn voor de klanten? Dat is zeker waar, maar wat minder fijn is is dat de klanten hier dan ook extra voor moeten gaan betalen. En dat terwijl slechts circa 10% van televisiekijkend Nederland een extra betaalabonnement heeft afgesloten om naar voetbal en andere sport te kunnen kijken. Zij betaalden hiervoor in 2016 tussen de 10 en 20 euro extra per maand, afhankelijk van pakket, aanbieder en eventuele aanbiedingen.

Het aanbieden van één kanaal van FOX Sports kost een telecomaanbieder tussen de 2 en 2,50 euro extra per abonnee per maand. Zij zien zich dan ook genoodzaakt om deze kosten door te berekenen aan de klant, ook wanneer zij helemaal geen prijs stellen op het ontvangen van een extra sportkanaal. Zoals gezegd is Vodafone in juli 2016 overstag gegaan en zij gaan om die reden vanaf augustus 2016 aan 2,50 extra vragen voor hun televisieabonnementen. Dit is alleen goed nieuws voor mensen die al betaalden voor FOX Sports Compleet want voor hen daalt de prijs aanzienlijk.

Kort geding KPN

Om haar klanten te beschermen tegen een kostenstijging en zichzelf tegen een leegloop van het klantenbestand heeft KPN in juli 2016 een kort geding aangespannen bij de rechtbank in Utrecht. Juist omdat door de contractswijziging klanten van KPN gedupeerd worden (zij moeten meer gaan betalen of kunnen geen FOX Sports meer ontvangen) en die van de grote concurrent Ziggo niet, acht KPN de situatie vanuit het oogpunt van mededinging oneerlijk. KPN ving echter bot bij de rechter. De rechter oordeelde dat het handelen van FOX niet illegaal is maar liet nog wel ruimte voor een andere conclusie van de ACM in een formele procedure. Mededingingswaakhond ACM had FOX Sport informeel al opgeroepen om hun strategie niet door te zetten.

Mogelijke gevolgen

Als FOX Sports haar strategie kan en mag doorzetten dan is een aantal gevolgen denkbaar. Het zou kunnen leiden tot een aanzienlijke verschuiving in de onderlinge verhouding tussen KPN en Ziggo. De twee telecomgiganten zijn in Nederland al jaren verwikkeld in een grote concurrentiestrijd. Gaat KPN overstag en berekent het de kosten voor het aanbieden van FOX Sports 1 door aan hun abonnees dan zou dit kunnen leiden tot een leegloop van niet-sportliefhebbers. Kiezen ze ervoor om hun hakken in het zand te zetten en geen nieuw contract te tekenen met FOX dan kunnen juist de vaste sportkijkers overstappen naar andere aanbieders. Concurrent Ziggo kan zodoende de lachende derde worden. Zij kunnen wellicht ook een toestroom verwachten van klanten die andere kleine telecomaanbieders de rug toe keren vanwege de kostenstijging. Een klein deel de televisiekijkers zal er daarnaast wellicht voor kiezen om de sportwedstrijden dan maar op illegale wijze via livestreams op internet te gaan bekijken. Dit is een probleem waar FOX al jaren meer kampt.

FOX Sports en KPN komen er toch uit

Na veel onderhandelen op het scherpst van de snede zijn FOX Sports en KPN toch tot een akkoord gekomen waardoor de zenders bij KPN-abonnees uiteindelijk niet op zwart zijn gegaan. KPN gaat FOX wel meer betalen voor het zenderaanbod maar er komt geen voetbalzender in het standaardpakket van de telecomaanbieder. De deal stelde KPN zelfs in staat om te stunten met de prijs van een zenderuitbreiding. In de zomer van 2016 begon KPN met het aanbieden van FOX Sports abonnementen vanaf een prijs van 7,50 per maand, wat op dat moment 10 onder het maandbedrag van concurrent Ziggo lag. Het probeert op die manier voetballiefhebbers tot overstappen te verleiden.
© 2016 - 2020 Dessal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Ziggo Sport Totaal - tv en livestreamZiggo Sport Totaal - tv en livestreamZiggo Sport Totaal behoort tot de belangrijkste aanbieders van live sport op tv in Nederland. Het focust zich onder meer…
Voetbal 2020: Everton-Liverpool afgelast wegens coronavirusVoetbal 2020: Everton-Liverpool afgelast wegens coronavirusOp maandag 16 maart 2020 zou in de Engelse Premier League de wedstrijd Everton-Liverpool gespeeld worden. Het duel tusse…
Ziggo Sport kijken als abonnee van andere providerZiggo Sport kijken als abonnee van andere providerAbonnees van Ziggo ontvangen gratis Ziggo Sport op kanaal 14. Heb je een abonnement bij een andere provider zoals KPN, C…
Formule 1: GP Vietnam 2020, live op tv en livestreamFormule 1: GP Vietnam 2020, live op tv en livestreamOp zondag 5 april 2020 wordt de Formule 1 Grand Prix van Vietnam verreden. Deze race wordt gehouden op het Hanoi Street…

Stranger Things: Mysterieuze Netflix-original serieStranger Things: Mysterieuze Netflix-original serieNetflix is een streamingdienst waarbij het met een maandabonnement mogelijk is om diverse films en series te kijken. Er…
Locked up Abroad, een Brits documentaireprogrammaLocked up Abroad, een Brits documentaireprogrammaLocked up Abroad is een Brits documentaireprogramma. De afleveringen bestaan uit interviews en door acteurs gespeelde re…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Simon Sees, Flickr (CC BY-2.0)
  • http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/26313571/__Fox_Sports_op_zwart__.html
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Fox_Sports_(Nederland)
  • https://www.tele2.nl/thuis/tv-abonnement/fox-sports/
  • https://www.kpn.com/televisie/pakketten/fox-sports/informatie.htm

Reageer op het artikel "Conflict tussen FOX Sports en telecomaanbieders (2016)"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Dessal
Laatste update: Februari 2019
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!