InfoNu.nl > Muziek en Film > Televisie > Holland's got Talent

Holland's got Talent

De nieuwste talentenjacht op de Nederlandse televisie is Holland's got Talent. Het programma wordt wekelijks gepresenteerd door Gerard Joling, met als juryleden de immer kritische Henkjan Smits, showbizz-diva Patricia Paay en directeur van Circus Renz Robert Ronday. Het programma is iedere vrijdagavond te zien op SBS6, om 20.30u.

De geschiedenis

Eerdere edities van het programma waren onder andere te zien in Engeland en Amerika. Idols-bedenker Simon Cowell heeft ook dit concept ontwikkeld, wat dan ook wel erg veel weg heeft van de talentenjacht voor zangers. Groot verschil met onder andere Idols en X-Factor is dat er in de 'Got Talent'-reeks niet slechts wordt gezocht naar getalenteerde zangers en zangeressen, maar ook naar mensen die goed zijn in heel iets anders. Zo mogen ook acrobaten, jongleurs, fakirs, dansers en neusfluitisten meedoen, als ze maar talent hebben voor wat ze doen.

In Amerika en Engeland werden voorgaande edities overigens wel door zangers gewonnen. Opera-zanger Paul Potts heeft de Britse versie van het programma gewonnen en kan inmiddels dan ook leven van een carrière als zanger. Iets heel anders dan het verkopen van telefoons, wat hij ervoor deed... In Amerika won het 11-jarige sterretje in de dop Bianca Ryan het programma. Zij maakte grote indruk op de jury met haar vertolking van het nummer ‘I’m telling you I’m not going’.

De opbouw

Audities

De eerste audities van de show worden gehouden zonder camera's. Iedereen die deze ronde overleeft mag door naar de theaterrondes. Dat je de eerste audities doorkomt, wil echter nog niet direct zeggen dat er een groot talent in je schuilt. Dit blijkt wel uit de hierop volgende ronde, die wel op televisie wordt uitgezonden.

Theaterronde

In de theaterronde mogen de kandidaten hun kunsten vertonen voor de kritische jury. Door hen worden ze streng doch rechtvaardig beoordeeld. Wanneer één van de juryleden genoeg heeft van de act op het podium, kan deze op een knop drukken, waardoor er een kruis boven het podium gaat branden. Wanneer alledrie de juryleden hun kruis hebben laten oplichten, betekent dit het einde van het optreden, of de artiest nu pas twee seconden of al twee minuten bezig is. Aan het einde van de act overlegt de jury vervolgens of de kandidaat wel of niet door mag naar de volgende ronde. Het moge duidelijk zijn dat wanneer een optreden voortijdig wordt afgebroken door de drie kruisen, de kans dat deze kandidaat door mag naar de volgende ronde niet meer zo groot is. Het feit dat het aanwezige publiek óók mee mag jureren, maakt het er voor veel kandidaten niet makkelijker op...

Tussenronde

In de theaterronde worden meer kandidaten doorgelaten dan mee kunnen doen aan de liveshows. In deze ronde wordt dus beslist welke dertig deelnemers goed genoeg zijn om door te mogen naar de liveshows.

Liveshows

Iedereen die het geluk heeft de theaterrondes te overleven, kan vervolgens zijn talent voor een groter publiek tentoonspreiden, tijdens de liveshows. Hiervan zijn er drie, die elke week gevuld worden met tien kandidaten. Dit laatste onderdeel is een ware afvalrace, van de overgebleven kandidaten worden er elke week acht weggestemd. Het publiek thuis mag stemmen welke deelnemer ze het beste vinden. Iedere liveshow wordt de act die de meeste publieksstemmen heeft gehad direct doorgelaten naar de finale. Van de nummers twee en drie mag er ook nog één door. Welke van de twee dat is, wordt door de jury bepaald. Uit de liveshows komen uiteindelijk zes acts die in de finale zullen staan.

Finale

Van de zes finale-acts mag de uiteindelijke winnaar aan het eind van het jaar optreden in het Wereld Kerst Circus in Carré.

De presentatoren

Gerard Joling is hoofdpresentator van het programma. Hij opent en sluit de shows en interviewt de kandidaten voor en na hun optredens. Daarnaast is Victor Brand van de partij, hij verzorgt de gesprekjes achter de schermen, van de kleedkamer tot in de kantine.

De jury

Henkjan Smits

Beroeps-jurylid Henkjan Smits is ook bij dit programma weer juryvoorzitter. Hij heeft inmiddels de nodige talentenjachten achter zijn naam staan, waaronder Idols en X-Factor. Hij wordt bijgestaan door twee collega's uit de entertainmentwereld, namelijk Patricia Paay en Robert Ronday.

Patricia Paay

Patricia werd ooit bekend met de band The Star Sisters, waarin zij zong samen met haar zus Yvonne.

Robert Ronday

Robert is al meer dan dertig jaar werkzaam in de circuswereld. Hij is algemeen directeur van Circus Renz, dat hij in 1995 over heeft genomen van de overleden Herman Renz.

Het publiek

Opmerkelijk aan de Holland's got Talent-shows is echter het vierde jurylid: het publiek. De 500-koppige jury in de zaal wordt opgedragen het duidelijk aan te geven wanneer ze een optreden niet leuk of goed genoeg vinden. Dit gebeurt door het roepen van 'weg weg!' richting het podium en soms zelf het uitjouwen van de optredende artiest. De driekoppige vakjury is uiteraard niet ongevoelig voor de mening van het publiek en zal een optreden vaak niet lang door laten gaan als het publiek er genoeg van heeft.
© 2008 - 2019 Magali, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Britain's got talent: populaire talentenshowBritain's got talent is een zeer populair Brits Tv-programma van de zender ITV, gepresenteerd door het populaire duo Ant…
Talent vs doorzettingsvermogen, de ethische discussieBehalve de factor talent speelt in de (top)sport vele andere factoren een belangrijke rol. Eén belangrijke andere factor…
Kan iedereen een topsporter worden?Kan iedereen een topsporter worden?Topsporter worden, hoe doe je dat? Het leven van een topsporter ziet er voor veel mensen aantrekkelijk uit. Profvoetball…
Het oud-Hollands lied: Hollands zeeHet oud-Hollands lied: Hollands zeePuur Hollandse thema’s kwamen in de oud-Hollandse liedbundels, die in de twintigste eeuw het licht zagen, veelvuldig aan…

Reageer op het artikel "Holland's got Talent"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Magali
Laatste update: 04-05-2008
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Schrijf mee!