Kandidaten Wie is de Mol? 2017: de geruchten

Kandidaten Wie is de Mol? 2017: de geruchten Het nieuwe seizoen van Wie is de Mol? wordt elk jaar opgenomen in het voorjaar of de zomer. Seizoen 17 moet opgenomen zijn tussen half mei en half juni 2016. Vanaf dat moment kunnen ook de geruchten over de kandidaten weer losbarsten. Wie was er in deze periode een maandje afwezig op social media? Wie is er gespot in het buitenland zonder dat duidelijk is met welke reden? En wie past er goed in het profiel van een WIDM-kandidaat? Namen van BN'ers die rondgaan als mogelijke kandidaten in 2017 zijn Diederik Jekel, Floortje Dessing, Curt Fontin en Stijn van Vliet.

Inhoud


Wie is de Mol?

Wie is de Mol? is een van de populairste televisieprogramma's van de publieke omroep. Al sinds het eerste seizoen in 1999 is het een ware kijkcijferhit en dit nam alleen maar toe nadat de AVRO het programma vanaf 2005 besloot te gaan maken met bekende Nederlanders als kandidaten. Voor het eerst in jaren zat er in 2016 een klein dipje in de kijkcijfers, maar met een gemiddeld aantal kijkers in de 2,1 miljoen is het nog steeds een ongekend populair spelprogramma.

Een belangrijk deel van de Wie is de Mol?-beleving voltrekt zich echter niet voor de televisie maar achter de computer. Het speuren naar geheime aanwijzingen in de verschillende afleveringen is soms op het idiote af. De echte fanatiekelingen noemen zichzelf dan ook Molloten. Hun digitale zoektochten spelen zich niet alleen af rondom de tien afleveringen die elk jaar van januari tot maart worden uitgezonden. De voorpret is ook belangrijk. Deze bestaat eruit dat vanaf de zomer voorafgaand aan het nieuwe seizoen Wie is de Mol? wordt gezocht naar aanwijzingen voor het land waar de serie wordt opgenomen en natuurlijk de tien kandidaten.

Vanaf de zomer kan het speculeren beginnen

Sinds Wie is de Mol? wordt gemaakt met BN'ers wordt het seizoen elke keer opgenomen in de zomer. Niet alleen is dit het seizoen waarin de meeste mensen die in de televisiewereld werken de mogelijkheid hebben om vakantie op te nemen, een deelname kan door de vakantieperiode ook het beste worden gemaskeerd. Voor Molloten ben je echter nooit veilig: een grote groep Wie is de Mol?-volgers houdt in de zomer de social media goed in de gaten om te speuren naar anders zo actieve BN'ers die enkele weken schitteren door digitale afwezigheid. Daarnaast zijn er ook elk jaar weer Nederlanders die in het buitenland een BN'er spotten zonder dat de reden voor hun aanwezigheid in dit land direct duidelijk is. Zou het wellicht gaan om een kandidaat? De AVRO lijkt in ieder geval wel geleerd te hebben van voorgaande jaren en laat groepen kandidaten niet meer met dezelfde vlucht van Schiphol vertrekken.

Opnames tussen half mei en half juni

Bekend is dat de opnames van Wie is de Mol? voor 14 juni 2016 voltooid waren. Op die datum was presentator Art Rooijakkers namelijk aanwezig bij een concert van Bruce Springsteen in Den Haag. Sinds half mei 2016 was hij niet actief op Twitter en op 16 mei verdween WIDM-kandidatencoach Karin de Groot van de radio terwijl zij normaal een dagelijks programma presenteert op Radio 5. De opnames hebben dus naar alle waarschijnlijkheid plaatsgevonden tussen half mei en half juni.

Waar wordt op gelet bij het speuren naar kandidaten?

Molloten die online speuren naar aanwijzingen met betrekking tot de deelnemers aan het nieuwe seizoen van Wie is de Mol? concentreren zich vooral op dat wat er niet is. Veel BN'ers documenteren hun eigen leven op social media. Wanneer iemand in de zomer ineens een paar weken niets van zich laat horen terwijl er van het vorige jaar wel tweets vanaf het vakantieadres verstuurd zijn dan wekt dit al snel argwaan. Anderen kunnen vanwege hun werk niet anders dan een smoes verzinnen voor hun afwezigheid. Zo verspreidde Klaas van Kruistum voor het seizoen van 2016 het bericht dat hij voor Unicef naar het buitenland moest en twee jaar daarvoor vertelde Daphne Bunskoek dat ze op reis ging in verband met research voor een boek dat ze aan het schrijven was. Vaak klinken de smoezen geloofwaardig maar als je dan niet bent waar je zegt te zijn dan ben je natuurlijk een prooi voor Molloten. Zo rezen er veel vragen rondom de smoes waarmee Viktor Brand zijn deelname aan seizoen 15 probeerde te verhullen. Hij zei dat hij bezig was met opnames voor een datingshow op een tropisch eiland. Veel mensen gingen zich echter al snel afvragen waarom er nooit een kandidaten-oproep voor een dergelijke show was geweest.

Is iemand ooit deelnemer geweest bij het programma Expeditie Robinson dan kan deze persoon buiten beschouwing worden gelaten. De AVRO wil geen kandidaten dubbelen en vraagt oud Robinson-deelnemers niet voor Wie is de Mol?. Deze ongeschreven regel kwam aan het licht toen Kees Boot een open sollicitatie deed voor deelname. Hem werd door Art Rooijakkers te verstaan gegeven dat hij niet hoefde te wachten op een uitnodiging vanwege zijn deelname aan Expeditie Robinson in 2013.

Mogelijke kandidaten Wie is de Mol? 2017

Van de volgende BN'ers bestaat het vermoeden dat zij weleens één van de kandidaten van seizoen 17 zouden kunnen zijn.

Diederik Jekel

De naam van Diederik Jekel is op veel fora genoemd als mogelijke Wie is de Mol?-kandidaat. Jekel is wetenschapsjournalist en verwierf vooral bekendheid door zijn optredens in De Wereld Draait Door en zijn deelname aan de quiz De Slimste Mens. In zijn geval is zijn Twitter-activiteit opvallend. De anders op social media zo actieve Jekel postte tussen 13 mei en 13 juni geen enkel bericht. Precies in deze periode was er ook radiostilte rondom Wie is de Mol?-presentator Art Rooijakkers en beide heren volgen elkaar op Twitter. Diederik Jekel is tevens een volger van het WIDM-account op Twitter.

Floortje Dessing

Elk jaar weer prijkt Floortje Dessing bovenaan de lijsten met mogelijk kandidaten. De speculatie-storm ging wellicht wat liggen toen Dessing in 2013 liet weten helemaal niets te zien in deelname aan welke spelshow dan ook. Ze gaf toen aan zich te verbazen over de drommen BN'ers die zichzelf eindeloos recyclen in allerlei programma's. Dat klinkt als een stevige afwijzing, maar toch staken de geruchten over een deelname aan Wie is de Mol? in 2016 weer de kop op. Rond Dessing was het in de maand mei stil op social media. De stilte werd doorbroken met een vage tweet over inlogproblemen die door Molloten met argwaan werd ontvangen. Floortje Dessing zou met haar profiel als reislustige programmamaker prima in het rijtje passen getuigen eerdere deelnames van onder meer Chris Zegers, Daphne Bunskoek, Dennis Weening en Dennis Storm.

Curt Fontin

Curt Fontin is acteur, schrijver en presentator en onder meer bekend van rollen in Onderweg naar Morgen en Voetbalvrouwen. De geruchten rond zijn deelname aan Wie is de Mol? zijn het gevolg van zijn afwezigheid op social media in de periode dat het programma waarschijnlijk werd opgenomen, en dat terwijl hij normaal zo actief is op met name Twitter. Bovendien is hij volger van het Twitter-account van WIDM.

Stijn van Vliet

Stijn van Vliet is een van de jongens van Streetlab. Als onderdeel van dit programma maakt hij ook deel uit van de boyband Side 2 Side. Getuigen optredens in Duitsland en het uitbrengen van een eigen single lijkt dit een serieuze aangelegenheid. Des te vreemder was het dan ook dat Van Vliet in mei verstek liet gaan bij een belangrijk optreden vanwege een vakantie. Je zou zeggen dat een vakantie ook op een ander moment te plannen is. De andere bandleden zwegen in alle toonaarden over de afwezigheid van Stijn. Wellicht dat Van Vliet na het optreden van Daan Boom in Maestro de tweede Streetlab-maker is die een uitstapje maakt naar een ander programma van de publieke omroep.
© 2016 - 2020 Dessal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Wie is de Mol 2017Wie is de Mol 2017Wie is de Mol is een spannend spelprogramma. Aan dit spelprogramma doen tien bekende Nederlanders mee. Op zaterdag 7 jan…
Wie is de Mol? kandidaten 2017Wie is de Mol? kandidaten 2017Elk jaar staat Nederland weer op zijn kop als het nieuwe seizoen van Wie is de Mol? (WIDM) begint en kan men alleen nog…
De Slimste Mens ter Wereld - erelijst 2003-2019De Slimste Mens ter Wereld - erelijst 2003-2019De Slimste Mens ter Wereld is ondertussen een vaste waarde in de Vlaamse televisiewereld. Het programma heeft er inmidde…
Wie is de Mol? 2018: kandidaten, locatie en tussenstandIn januari 2018 start het 18e seizoen van Wie is de Mol?. Wie is de Mol? is een televisieprogramma waarin tien bekende N…

The Voice of Holland 2016: Jury en seizoensopbouwThe Voice of Holland 2016: Jury en seizoensopbouwOp 21 oktober 2016 start een nieuw seizoen van The Voice of Holland. Deze talentenshow, bekend van de omgedraaide stoele…
Expeditie Robinson 2016 en Road to RobinsonExpeditie Robinson 2016 en Road to RobinsonExpeditie Robinson 2016 start op 8 september 2016. RTL5 zendt het avonturenprogramma en reality-show uit op televisie. H…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: AVROTROS Wie is de Mol?
  • http://www.dutchcowboys.nl/entertainment/wie-is-de-mol-2017-zijn-dit-de-nieuwe-kandidaten
  • http://www.wieisdemol.com/forum/index.php?topic=58587.280
  • http://www.mediacourant.nl/2014/11/viktor-brand-had-moeite-met-wie-is-de-mol-smoes/
  • https://www.televizier.nl/categorie/sterren/expeditie-robinson-kandidaten-mogen-niet-meer.27052.lynkx
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Wie_is_de_Mol%3F

Reageer op het artikel "Kandidaten Wie is de Mol? 2017: de geruchten"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Dessal
Gepubliceerd: September 2016
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 6
Schrijf mee!