InfoNu.nl > Muziek en Film > Televisie > The Passion 2017 Leeuwarden: Het paasverhaal in popmuziek

The Passion 2017 Leeuwarden: Het paasverhaal in popmuziek

The Passion 2017 Leeuwarden: Het paasverhaal in popmuziek Op Witte donderdag 13 april 2017 vindt het muzikale spektakel The Passion weer plaats. Sinds 2011 is The Passion een begrip in Nederland en komen er vele toeschouwers naar de jaarlijks wisselende stad waar het evenement wordt gehouden. Dit jaar wordt deze moderne voorstelling van het Bijbelse verhaal van Pasen in Leeuwarden uitgevoerd en de uitzending is live op televisie te zien om 20:30 op NPO 1.

Inhoud


Uitvoering van The Passion in 2014 in Groningen / Bron: Willem Jan de Bruin, Wikimedia Commons (CC BY-1.0)Uitvoering van The Passion in 2014 in Groningen / Bron: Willem Jan de Bruin, Wikimedia Commons (CC BY-1.0)

The Passion 2017 in Leeuwarden

De zevende editie van The Passion, vindt in 2017 plaats in Leeuwarden. Verschillende locaties vormen het decor en het verhaal zelf wordt verteld op het Wilhelminaplein, waar ook de jaarlijkse processie met het lichtgevende kruis eindigt.

Voor de stad Leeuwarden vormt het evenement een mooie aanloop naar het volgend jaar, aangezien de stad uitgeroepen is tot culturele hoofdstad van Europa in 2018.

The Passion past als evenement goed bij Leeuwarden aldus KRO-NCRV-mediadirecteur Taco Rijssemus. Friezen zijn volgens hem van oudsher trotse mensen en hij is eveneens trots op The Passion, als zijnde een evenement dat saamhorigheid brengt. Dat is hard nodig, zeker in deze tijd van tegenstellingen tussen jong en oud, tussen stad en platteland.

De cast van 2017

Het is de organisatie wederom gelukt om een indrukwekkende cast bij elkaar te krijgen. Deze luidt dit jaar als volgt:

RolActeur/actriceBekend van
Jezus ChristusDwight DisselsZanger in diverse gospelkoren en halve finalist in The Voice of Holland.
MariaElske DeWallZangeres en singer-songwriter uit Friesland, werd in 2010 "Serious Talent" bij 3FM en haar nummer "This Game" is de titelmuziek van de tv-serie Moordvrouw. Ook won ze in 2012 de Friese popprijs.
PetrusOmri TindalSinger-songwriter, componist en danser, deelnemer in The Voice of Holland. Bekend van de musicals Jersey Boys en Dreamgirls en in 2016 speelde hij een van Jezus' discipelen in The Passion.
Judas IskariotRoel van VelzenZanger en artiest, bekend van meerdere gouden en platina platen, zoals "Baby Get Higher" en voormalig jurylid van The Voice of Holland.
Pontius PilatusJohnny Kraaijkamp jr.Acteur, bekend van o.a. Honneponnetje, Het Zonnetje in Huis, Baantjer, Dr. Tinus en Grijpstra en De Gier.
VertellerRemco VeldhuisCabaretier en zanger, bekend van het duo Veldhuis en Kemper. Ook is hij stemacteur, heeft hij gepresenteerd op radio 2 en deed hij mee aan het NCRV-programma De Slimste Mens.
Verslaggever processieKefah AllushPresentator en mediaproducent, werkte o.a. voor Ey2Eye Media en was daar verantwoordelijk voor programma's als McDonald's Kitchen, De Mis(s) Verkiezing, De Nationale Bijbeltest, Sterren op het Doek en Expedition Unlimited. Uitvoerend producent voor de Evangelische Omroep, van programma's als The Passion, De Pelgrimscode en Kerstfeest op de Dam. Verder presenteerde hij De Kist en De Verandering en diverse radioprogramma's.
DiscipelSonja SilvaPresentatrice, actrice, model en zangeres, bekend als VJ van muziekzender TMF en van rollen in Onderweg naar Morgen, Costa! en De Erfenis.
DiscipelLiza SipsActrice, stemactrice, presentatrice en schrijfster, bekend van o.a. Penny's Shadow en Het Huis Anubis, Goede Tijden, Slechte tIjden, Gooische Vrouwen, Keyzer & De Boer Advocaten en Flikken Maastricht. In 2012 won ze het programma Sterren Springen op Zaterdag.
DiscipelIris van GeffenActrice, tekstschrijver, trainingsactrice en voice-over, bekend van o.a. Rood, Beschuldigd en Bernhard, Schavuit van Oranje.
DiscipelGaby BlaaserActrice, model en presentatrice, bekend van rollen in o.a. de jeugdsoap Spanga's, Goede Tijden, Slechte Tijden, Onderweg naar Morgen, Penny's Shadow en als presentatrice van het programma Campinglife.
DiscipelHugo MetsersActeur en regisseur, bekend van rollen in o.m. Diamant, Vrouwenvleugel, Baantjer, Goede Tijden, Slechte Tijden, Zwartboek, Moordvrouw, Flikken Maastricht en Band of Brothers.
DiscipelStefan StasseRadiopresentator bij Radio 2 en Radio 5, bekend van De Staat van Stasse, Goudmijn en Nostalgia. Hij is rekenmeester en presentator van het KRO-programma De Rekenkamer, speelt in de serie Toren C en is in het theater te zien in Aangeraakt door Liefde.
DiscipelRobin BoissevainActeur, bekend van zijn hoofdrol in de film Spijt! en zoon van DaniŽl Boissevain.
DiscipelCurt FortinActeur, presentator en schrijver, bekend als presentator van Top of the Pops en rollen in Onderweg naar Morgen, Het Huis Anubis, Voetbalvrouwen en de musical De Zevensprong.
DiscipelDaan BoomPresentator, vooral bekend van het programma Streetlab.
DiscipelEugŤne J. JansRegisseur, choreograaf en danser die meewerkte aan musicals zoals De Drie Musketiers, Saturday Night Fever, Miss Saigon, Cats en Zorro.

Bron: Congerdesign, PixabayBron: Congerdesign, Pixabay

The Passion als publiekstrekker

Sinds de eerste versie van The Passion op Witte Donderdag 2011 op de Markt in Gouda werd gehouden en rechtstreeks werd uitgezonden op de televisie, bleek het evenement een groot succes bij het publiek en in de daaropvolgende jaren vonden er steeds nieuwe edities plaats.

Inmiddels is deze muzikale vertelling een fenomeen in Nederland en andere landen zoals de Verenigde Staten nemen de succesformule over. Het succes van The Passion wordt mede verklaard door de toegankelijkheid en de moderne (pop)muziek die gebruikt wordt om het paasverhaal te vertellen. Ook de indrukwekkende sterrencast, die elk jaar wisselt, is een grote publiekstrekker.

Pasen in onze moderne tijd

Het verhaal van Pasen, zoals het in de Bijbel staat, is bij veel mensen bekend, maar in deze moderne tijd lijkt het alsof Pasen vooral te maken heeft met paaseieren, chocolade en het vieren van de lente, maar ook met het samenzijn en dineren met de familie.

Omdat het oorspronkelijke Bijbelse verhaal, mede door maatschappelijke ontwikkelingen en modernisatie steeds minder aandacht lijkt te krijgen, is het project The Passion in het leven geroepen.

Dit project is ontstaan in samenwerking tussen de omroepen EO en KRO-NCRV, de protestantse en rooms-katholieke kerken in Nederland en het Nederlands Bijbelgenootschap, met als doel om het lijdensverhaal van Jezus onder de aandacht te brengen en toegankelijk te maken voor de huidige generatie.

Bron: Stevepb, PixabayBron: Stevepb, Pixabay

De betekenis van The Passion

In The Passion wordt het verhaal van de laatste uren van het leven, de dood en de wederopstanding van Jezus Christus verteld. Deze eeuwenoude Bijbelse passages krijgen een modern jasje door middel van popmuziek en worden gespeeld door verschillende bekende artiesten, waardoor het verhaal aantrekkelijk wordt gemaakt voor een breed publiek.

Deze formule blijkt al een aantal jaren heel succesvol te zijn, zoals onder meer bleek in Enschede in 2015 en Amersfoort in 2016.

Directeur van de Evangelische Omroep Arjan Lock beschrijft het verhaal van het leven, sterven en de wederopstanding van Jezus als een onuitputtelijke bron van inspiratie en hoop in tijden van verwijdering en polarisatie. Volgens hem heeft The Passion voor veel mensen een steeds diepere betekenis gekregen.

Leuke weetjes

 • Er is een kleine rol voor Piet Paulusma.
 • In 2014 werd er voor het eerst een Vlaamse versie van The Passion gehouden, in de stad Merchtem. Deze versie heette De Passie en kreeg in 2016 een vervolg in Ieper. Op 24 maart 2017 vond in Lier de derde editie plaats.
 • In 2016 vond in New Orleans de eerste Amerikaanse versie van the Passion plaats.
 • The Passion heeft bekendheid in verschillende andere landen, vanwaar nu ook interesse komt, zoals Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Amerika, Noorwegen en Polen.
 • Steeds meer steden voeren eigen versies van The Passion uit en op Witte Donderdag 2017 wordt er in Zierikzee zelfs een The Passion for Kids gehouden.
 • Een paar bekende nummers van The Passion 2017 zijn: "Ik Huil Alleen Bij Jou" van ALi B, "Ik Kan Het Niet Alleen" van Marco Borsato, "Heb Het Leven Lief" van Liesbeth List en "Zwart-Wit" van Frank Boeijen.
 • Online kan weer deelgenomen worden aan de digitale processie en dit jaar is er een gratis online veertig-dagen-abonnement op de website van The Passion. Verder is er een actieve community op sociale media en organiseren lokale parochies en kerken hun eigen activiteiten rondom het gebeuren.
© 2017 Infoelephant, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
The Passion, een muzikaal bijbels evenementSinds 2011 wordt jaarlijks op Witte Donderdag een muzikaal bijbels evenement georganiseerd. Tijdens het evenement wordt…
De Johannes PassionDe Johannes PassionDe Matthäus Passion is dan het meest bekende, maar zeker niet het enige oratorium van Johan Sebastian Bach over de lijde…
De Matthäus PassionDe Matthäus PassionVlak voor Pasen, aan het einde van de veertigdagentijd, is het weer de tijd waarin u bijna in iedere stad wel naar een u…
Matthäus Passion 2016, van Naarden tot Pieter Jan LeusinkMatthäus Passion 2016, van Naarden tot Pieter Jan LeusinkDe bekendste uitvoering van de Matthäus Passion vindt elk jaar plaats op Goede Vrijdag, voorafgaand aan Pasen, in de Gro…
Pasen belangrijkste christelijke feest met minder commerciePasen belangrijkste christelijke feest met minder commercieHoewel velen meer betrokken zijn bij Kerstmis is Pasen het belangrijkste christelijke feest. Pasen volgt in het liturgis…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
 • The Passion 2017, www.thepassion.nl/artikel/2017/01/leeuwarden-omarmt-the-passion/, bezocht op 03-04-2017
 • EO, www.eo.nl/geloven/nieuws/item/the-passion-2017-in-leeuwarden/, bezocht op 03-04-2017
 • The Passion (Nederland) Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/The_Passion_(Nederland)/, bezocht op 04-03-2017
 • The Passion 2017 Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/The_Passion_2017/, bezocht op 04-03-2017
 • The Voice of Holland, www.thevoiceofholland.com/teams/ali/dwightdissels/, bezocht op 04-03-2017
 • Elske de Walle Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Elske_de_Walle/, bezocht op 04-03-2017
 • Omri Tindal Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Omri_Tindal/, bezocht op 04-03-2017
 • Remco Veldhuis Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Remco_Veldhuis/, bezocht op 04-03-2017
 • Kefah Allush Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Kefah_Allush/, bezocht op 04-03-2017
 • Roel van Velzen Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Roel_van_Velzen, bezocht op 04-03-2017
 • Johnny Kraaijkamp jr. Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Johnny_Kraaijkamp_jr./, bezocht op 04-03-2017
 • Sonja Silva Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Sonja_Silva/, bezocht op 04-03-2017
 • Liza Sips Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Liza_Sips/, bezocht op 04-03-2017
 • Iris Van Geffen, www.irisvangeffen.nl/, bezocht op 04-03-2017
 • IMDb Iris van geffen, www.imdb.com/name/nm2322595/, bezocht op 04-03-2017
 • Gaby Blaaser Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Gaby_Blaaser/, bezocht op 04-03-2017
 • Hugo Metsers Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Hugo_Metsers_(1968)/, bezocht op 04-03-2017
 • Stefan Stasse WIkipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Stefan_Stasse/, bezocht op 04-03-2017
 • Robin Boissevain Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Robin_Boissevain/, bezocht op 04-03-2017
 • Curt Fortin Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Curt_Fortin/, bezocht op 04-03-2017
 • Daan Boom Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Daan_Boom/, bezocht op 04-03-2017
 • Musical info Eugène Jans, /www.musical-info.nl/entry/3403/crisis-helpt-eugene-jans-er-weer-bovenop/, bezocht op 04-03-2017
 • Afbeelding bron 1: Willem Jan de Bruin, Wikimedia Commons (CC BY-1.0)
 • Afbeelding bron 2: Congerdesign, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Stevepb, Pixabay

Reageer op het artikel "The Passion 2017 Leeuwarden: Het paasverhaal in popmuziek"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Infoelephant
Laatste update: 18-04-2017
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 26
Schrijf mee!