InfoNu.nl > Muziek en Film > Televisie > The Passion 2017: liedjes, leuke weetjes en opvoering

The Passion 2017: liedjes, leuke weetjes en opvoering

The Passion 2017: liedjes, leuke weetjes en opvoering De zevende editie van The Passion vond plaats op Witte Donderdag 13 april 2017 te Leeuwarden. Rond het Wilhelminaplein, waar het podium zich bevond, hadden zich zo'n twintigduizend toeschouwers verzameld. Zoals elk jaar sinds de eerste editie in 2011, was het evenement een groot succes en passeerden er vele bekende Nederlandstalige nummers de revue. De artiesten die de hoofdrollen uit het Paasverhaal vertolken dragen elk jaar bij aan de populariteit van het muzikale spektakel en ook de opzet, techniek en de locatie spelen een belangrijke rol in het succes.

Inhoud


Het verlichte kruis in de processie / Bron: Cristo Padmos, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Het verlichte kruis in de processie / Bron: Cristo Padmos, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

De zevende editie van The Passion

Voor het zevende jaar op rij is het de makers weer gelukt om een prachtige uitvoering van The Passion neer te zetten. Terwijl in het centrum van Leeuwarden de processie met het verlichte kruis plaatsvond, konden de mensen die niet in Leeuwarden aanwezig waren aansluiten in een digitale processie. Het verhaal werd verteld vanaf een prachtig opgebouwd podium op het Wilhelminaplein, waar vele toeschouwers live konden genieten van het evenement, het verhaal en de cast.

Liedjes The Passion 2017

 • Openingsnummer: Beter - BLØF gezongen door Dwight Dissels, Roel van Velzen en Omri Tindal
 • In Neije Dei De Kast gezongen door Elske DeWall
 • Ik Huil Alleen Bij Jou Ali B & Diggy Dex gezongen door Dwight Dissels en Omri Tindal
 • Dichterbij Dan Ooit - BLØF gezongen door Dwight Dissels
 • Wer Bisto Twarres gezongen door Elske DeWall
 • Ik Kan Het Niet Alleen - Marco Borsato gezongen door Dwight Dissels
 • Heb Het Leven Lief Liesbeth List gezongen door Elske DeWall
 • Stilte Voor De Storm - Marco Borsato gezongen door Dwight Dissels en Roel van Velzen
 • Zwart Wit - Frank Boeijen gezongen door Dwight Dissels en Johnny Kraaijkamp jr.
 • Niemand Marco Borsato gezongen door Roel van Velzen en Omri Tindal
 • Kan Ik Iets Voor Je Doen - De Dijk gezongen door Remco Veldhuis
 • Dat Ik Je Mis Maaike Ouboter gezongen door Elske DeWall
 • Slotnummer Kan Ik Iets Voor Je Doen De Dijk gezongen door Dwight Dissels

Bron: Geralt, PixabayBron: Geralt, Pixabay

De opvoering

Opening

De opvoering van The Passion 2017 begon met prachtige luchtopnames van de stad Leeuwarden terwijl een orkest de openingsmuziek speelde. Verteller Remco Veldhuis opende het verhaal met een mooie anekdote en het koor begon te zingen.

Vervolgens noemde de verteller een aantal zaken waar Friesland om bekend staat en vertelde hij over de hedendaagse problematiek in de wereld, zoals de vluchtelingencrisis en de klimaatverandering. Hij eindigde zijn opening met het feit, dat het vaker voorkwam, dat in dit soort tijden de mensheid als een eenheid opstaat en dat het soms juist één enkel iemand is, die het verschil kan maken. Daarna begon het openingsnummer.

Aankomst van Jezus en discipelen

Jezus en zijn discipelen kwamen op een boot aanvaren terwijl Judas en Petrus elkaar op de brug omhelsden. De groep kwam aan wal en voegde zich bij Judas en Petrus terwijl Jezus al zingende naar de hemel keek. Judas maakte een groepsselfie en het gezelschap liep Leeuwarden in.

Remco Veldhuis vertelde dat Jezus wist dat het tijd was dat er een verandering in de gevestigde orde aan zat te komen. De blijde sfeer in het groepje discipelen stond in schril contrast met de gedragen sfeer in de processie die op dat moment in het centrum plaatsvond. Er volgden beelden van de deelnemers aan deze processie.

Hierna liepen Jezus en zijn vrienden door het winkelcentrum van de stad en werd Petrus zijn "best friend forever" genoemd en Judas "een zakenmannetje". Pitalus werd aan ons voorgesteld als politicus, die geen zin had in lastige maatschappelijke kwesties en liever het volk, al dan niet via een referendum, liet beslissen zodat hij zelf zijn handen in onschuld kon wassen.

De les van Jezus

Jezus legde aan het publiek uit dat hij niet gekomen was om de religieuze boeken en wetten weg te doen, maar juist om echt de betekenis te laten zien. Een vrouw die overspel gepleegd had werd werd vervolgens aan Jezus zijn oordeel overgelaten. Volgens de religieuze wetten zou zij dood gemoeten hebben, maar Jezus veroordeelde haar niet en zei "Wie zonder zonde is, werpe deze steen." Judas twijfelde aan dit oordeel en de gevestigde orde keurde het af. Terwijl de twijfels bij Jezus, Judas en Petrus toenamen, zong Maria "Neije Dei" vanaf het podium.

Het groepje van Jezus liep tussen de mensenmassa door en Judas werd op zijn vingers getikt door Jezus. Petrus werd "zijn rots" genoemd en samen zong Jezus met hem "Ik Huil Alleen Bij Jou" op het plein voor de Oldehove kerktoren.

Er volgden wederom beelden van de processie, nu aanbeland bij de Koepelkerk en een paar deelnemers werden geïnterviewd door de verslaggever.

Het Laatste Avondmaal

Jezus ging broden voor het avondmaal halen bij verkoper Piet Paulusma terwijl de Friese zanger Syb van der Ploeg naast hem stond toe te kijken met een blik van herkenning. Remco Veldhuis grapte dat Jezus wist dat het deze keer niet tot een "Oant moarn" zou komen, de welbekende uitspraak van weerman Paulusma. Jezus werd door Veldhuis ook nog een soort van vlogger genoemd, een "oprichter van Faithbook" als woordspeling op het bekende Facebook.

In het voetbalstadion van Cambuur speelden de discipelen een partijtje voetbal toen Jezus met de broden kwam aanlopen. Hij zong "Dichterbij Dan Ooit" terwijl hij het brood verdeelde en de wijn inschonk. Op dat moment wist Jezus dat Judas hem zou verraden. Maria zong op het podium het gevoelige "Wer Bisto," en Jezus ging zich steeds eenzamer voelen tussen zijn eigen vrienden.

Jezus bidt tot zijn Vader

Bij de Blokhuispoort zocht een bange Jezus een rustige plek om te bidden tot zijn Vader, maar vroeg zijn vrienden wel om in de buurt te blijven, zodat hij zijn pijn niet alleen hoefde te dragen. Hij zong het veelbetekenende "Ik Kan Het Niet Alleen" en vroeg zijn vrienden om wakker te blijven. Terwijl hij zich op zijn knieën liet zakken vroeg hij zijn Vader om hem het lijden te besparen, maar ook om te doen wat moest gebeuren. Direct hierna zong Maria "Heb Het Leven Lief" vanuit een prachtige tuin.

Het verraad door Judas

De discipelen waren in slaap gevallen toen Judas met een arrestatieteam kwam aanlopen. Hierop volgde het duet "Stilte Voor De Storm" waarbij Judas op een steiger klom en Jezus vanaf hoogte toezong. Petrus ontkende dat hij Jezus kende en vlak voordat Jezus in de politiewagen werd afgevoerd gaf Judas hem de kus.

De verteller benadrukte dat Jezus in plaats van te vluchten ervoor gekozen had om het allergrootste op te offeren dat een mens maar kon opofferen: zichzelf. Er werd nogmaals overgeschakeld naar de processie waarbij een paar deelnemers geïnterviewd werden.

Het oordeel van Pilatus

Jezus werd naar Pilatus gebracht die hem zei wat hij over hem had gehoord, onder andere dat hij de beloofde koning zou zijn en het volk in opstand wilde brengen. Jezus antwoordde dat hij geen aardse koning was, want dan zouden zijn dienaren wel voor hem gevochten hebben en zou hij niet aan de Joden zijn uitgeleverd. Hij vertelde dat hij geboren was om de waarheid te vertellen, niet om te heersen over mensen. Samen met Pilatus en het koor zong Jezus "Zwart Wit."

Vanaf het dak riep Judas hard: "Stop!" en legde uit dat hij een fout gemaakt had. Hierna zongen Judas en Petrus het duet "Niemand" waarbij Judas hoog in de rook op het dak stond en Petrus tussen het publiek op de grond. Pilatus wist dat Jezus onschuldig was, hij liet echter het volk beslissen over het lot van Jezus door Barabbas erbij te roepen. Het volk koos voor vrijlating van Barabbas en kruisiging van de Jezus waardoor Pilatus zijn handen kon wassen in onschuld. Verteller Remco Veldhuis liep naar Jezus toe en zong "Kan Ik Iets Voor Je Doen."

De processie met het kruis arriveerde bij het podium nadat Jezus was weggebracht. Er werd verteld dat Jezus werd uitgelachen toen hij aan het kruis hing en dat het drie uur lang donker werd buiten. Maria zong bij het kruis met veel gevoel "Dat Ik Je Mis."

De wederopstanding

De verteller zei dat in de Bijbel staat dat Jezus drie dagen na de kruisiging weer onder de levenden verscheen en ook in dit verhaal kwam Jezus terug. Hij zong "Kan Ik Iets Voor Je Doen" terwijl hij tussen de mensen liep en zijn arm om Petrus zijn schouder sloeg.

De boodschap

De verteller eindigde het verhaal met een boodschap, namelijk dat ieder mens voor zichzelf kan bepalen of dit de waarheid is en dat wijzelf in het hier en nu bepalen of de liefde wint, of de haat. Het verhaal hoeft geen einde te zijn, maar kan een nieuw begin zijn, want vallen is pas een probleem als op het einde niemand meer opstaat.

Bron: Geralt, PixabayBron: Geralt, Pixabay

Leuke weetjes

 • The Passion 2017 trok volgens de kijkcijfers bijna 3,1 miljoen kijkers. Dit zijn er iets minder dan The Passion 2016 met 3,2 miljoen, maar nog steeds heel veel. Het was dan ook veruit het best bekeken televisieprogramma op dat tijdstip (44% van het totale aantal kijkers)
 • De cijfers van Stichting KijkOnderzoek laten zien dat de eerste tot en met de zesde editie achtereenvolgens 979.000, 1,7 miljoen, 2,3 miljoen, 3,2 miljoen, 3,6 miljoen en 3,2 miljoen kijkers trokken.
 • De turner Yuri van Gelder speelde de rol van Barabbas, wat tot hilariteit bij het publiek leidde.
 • Miro Kloosterman en Poal Cairo, allebei bekend uit Goede Tijden, Slechte Tijden, vervulden de rollen van de twee misdadigers die met Jezus samen in de politie auto werden afgevoerd.
 • Giel Beelen had een kleine rol en zei dat hij zeker wist dat Petrus Jezus wel kende, omdat iedereen kon horen dat hij uit "Galileo, Galileo, Galileo" kwam.
 • Dwight Dissels kreeg na de uitzending lovende kritieken voor zijn rol als Jezus. Over Remco Veldhuis als verteller waren de meningen verdeeld, hij kreeg de kritiek af en toe té grappig te willen zijn.
© 2017 Infoelephant, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De Johannes PassionDe Johannes PassionDe Matthäus Passion is dan het meest bekende, maar zeker niet het enige oratorium van Johan Sebastian Bach over de lijde…
The Passion, een muzikaal bijbels evenementSinds 2011 wordt jaarlijks op Witte Donderdag een muzikaal bijbels evenement georganiseerd. Tijdens het evenement wordt…
The Passion 2016 Amersfoort: het paasverhaal in musicalvormThe Passion 2016 Amersfoort: het paasverhaal in musicalvormThe Passion is inmiddels een vaststaand fenomeen in Nederland. Elk jaar op Witte Donderdag, de donderdag voor Pasen, vin…
De Matthäus PassionDe Matthäus PassionVlak voor Pasen, aan het einde van de veertigdagentijd, is het weer de tijd waarin u bijna in iedere stad wel naar een u…
The Passion 2015: liedjes, leuke weetjes en uitvoeringThe Passion 2015: liedjes, leuke weetjes en uitvoeringThe Passion is zo langzamerhand een begrip in Nederland geworden. Het muzikale evenement vertelt het verhaal van het lij…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Falco, Pixabay
 • NPO, https://www.npo.nl/the-passion/13-04-2017/VPWON_1273585/ , bezocht op 13-04-2017
 • The Passion, http://www.thepassion.nl/artikel/2017/04/liveblog-the-passion/, bezocht op 13-04-2017
 • The Passion, http://www.thepassion.nl/artikel/2017/04/de-complete-cast-van-the-passion-2017/, bezocht op 13-04-2017
 • Televizier, https://www.televizier.nl/categorie/kijkcijfers/de-tv-van-gisteren-ruim-3-miljoen-kijkers-voor.2434685.lynkx/, bezocht op 14-04-2017
 • Wikipedia The Passion 2017, https://nl.wikipedia.org/wiki/The_Passion_2017/, bezocht op 14-04-2017
 • Mediacourant, http://www.mediacourant.nl/2017/04/the-passion-voor-vierde-jaar-op-rij-door-3-miljoengrens/, bezocht op 14-04-2017
 • Afbeelding bron 1: Cristo Padmos, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 2: Geralt, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Geralt, Pixabay

Reageer op het artikel "The Passion 2017: liedjes, leuke weetjes en opvoering"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Infoelephant
Gepubliceerd: 18-04-2017
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 10
Schrijf mee!