InfoNu.nl > Muziek en Film > Televisie > Wie is de Mol? 2018 - overzicht aanwijzingen per aflevering

Wie is de Mol? 2018 - overzicht aanwijzingen per aflevering

Wie is de Mol? 2018 - overzicht aanwijzingen per aflevering Op zaterdag 6 januari 2018 is het achttiende seizoen van Wie is de Mol? van start gegaan. Fanatieke kijkers speuren elke aflevering nauwkeurig af op zoek naar aanwijzingen die kunnen leiden tot het achterhalen van de identiteit van de mol. Deze mogelijke aanwijzingen worden gedeeld op diverse fora en besproken in het programma Moltalk. Per aflevering zullen de meest opvallende zaken worden doorgenomen waardoor een overzicht ontstaat van de mogelijke aanwijzingen die kunnen leiden tot het ontmaskeren van de mol van 2018.

Inhoud


Wie is de Mol? 2018

Traditioneel begint op de eerste zaterdag van het nieuwe jaar het nieuwe seizoen van Wie is de Mol?. Seizoen 18 is van start gegaan op zaterdag 6 januari. Voor het eerst was voorafgaand aan de eerste aflevering de locatie van het seizoen nog niet bekend. Het bleek uiteindelijk te gaan om Georgië. Er waren al hardnekkige geruchten dat het seizoen hier zou zijn opgenomen omdat er mensen waren die op die plek meerdere deelnemers bij elkaar hadden gezien. De eerste aflevering begon echter niet in Georgië. Tot verbazing van iedereen waren de tien deelnemers in duo's gedropt op verschillende locaties in verschillende landen. Er zaten kandidaten in Moskou, Kiev, Jerevan, Almaty en Bakoe. Het doel van de grote opdracht van de eerste aflevering bleek uiteindelijk het kraken van een code van een kluis waarin vliegtickets zaten met bestemming Tbilisi. Hier wachtte presentator Art Rooijakkers de kandidaten op. De eerste afvaller haalde deze locatie niet.

Molboekje 2018

Wil je alle aanwijzingen en verdenkingen bijhouden dan kan dit met het enige echte Wie is de Mol? Molboekje 2018. Dit molboekje bevat allerlei handige invulschema's om je eigen verdenkingen in bij te houden en bijvoorbeeld in te vullen wie wie verdenkt en hoeveel geld de kandidaten in de pot hebben gebracht. Dit maakt het voor jezelf een stuk overzichtelijker en maakt het kijken naar Wie is de Mol? 2018 nog leuker.

Locaties aflevering 1Deelnemers Wie is de Mol? 2018

Aan het achttiende seizoen van Wie is de Mol? nemen de volgende kandidaten deel:
 • Simone Weimans
 • Ruben Hein
 • Olcay Gulsen
 • Emilio Guzman
 • Stine Jensen
 • Bella Hay
 • Jan Versteegh
 • Loes Haverkort
 • Jean-Marc van Tol (afvaller aflevering 2)
 • Ron Boszhard (afvaller aflevering 1)

Speuren naar aanwijzingen over de identiteit van de mol

De grote aantrekkingskracht van het programma Wie is de Mol? zit hem in het feit dat je als kijker mee kunt speuren naar aanwijzingen over de identiteit van de mol. Je kunt de reacties van de kandidaten analyseren, nagaan of iemands acties het gevolg kunnen zijn van voorkennis, berekenen wie het minste geld in de pot heeft gebracht, en misschien nog wel het leukste van alles: je kunt op zoek naar de geheime aanwijzingen die door de redactie elk jaar weer verstopt worden. Is er bijvoorbeeld iets af te leiden uit de titels van de afleveringen, zit er een geheime boodschap in de muziek die gebruikt wordt of is er ergens iets op een muur geschreven of geplakt dat een tipje van de sluier oplicht?

De aanwijzingen die hieronder per aflevering worden opgesomd zijn een verzameling van mogelijke aanwijzingen die genoemd zijn op de diverse WIDM?-fora en in het programma Moltalk, dat wekelijks aansluitend op de aflevering wordt uitgezonden op NPO 3.

Afleveringen seizoen 18

Elk seizoen van Wie is de Mol? omvat in ieder geval negen afleveringen, er van uitgaande dat er iedere aflevering één kandidaat afvalt, de finale gespeeld wordt met drie kandidaten en in de laatste aflevering de mol, de winnaar en de verliezer bekend gemaakt worden. Het is in het verleden echter al een aantal keer voorgekomen dat er een week was waarin geen van de kandidaten afviel of een eerder afgevallen kandidaat terugkwam in het spel. Daardoor heeft een seizoen soms een extra aflevering. Ook kan het voorkomen dat er een week tussen zit zonder uitzending omdat in de programmering van NPO 1 plaats gemaakt moet worden voor een eenmalig evenement zoals een sportwedstrijd of gala. De hieronder genoemde data zijn daarom nog niet volledig zeker.

Aflevering 1 - 'Een verhaal apart'

De eerste uitzending van Wie is de Mol? 2018 werd uitgezonden op zaterdag 6 januari. De titel van de openingsaflevering was 'Een verhaal apart'. In tegenstelling tot de meeste andere afleveringen werd hier maar één opdracht afgewerkt. Daarin kon elk duo apart van elkaar twee jokers en een envelop met 2.000 vinden. Daarnaast moest een kluis gevonden worden waarin twee vliegtickets naar Georgië zaten en die een vrijstelling van de executie garandeerde. De volgende zaken kunnen een licht werpen op de identiteit van de mol:
 • In het verleden is vaker gebleken dat de afleveringstitels een verwijzing naar de mol bevatte. Deze titel zou kunnen wijzen op het feit dat de mol zich in Almaty bevond: van alle locaties het verst weg van bestemming Tbilisi. Hiervoor was ook het langste metalen staafje nodig. Ruben en Olcay zaten in Almaty. Dit zou daarom kunnen wijzen op Ruben of Olcay als mol. Zij waren echter wel ook het enige duo dat geld voor de pot verdiende.
 • Een van de aanwijzingen die het duo Stine en Emilio op weg moet helpen luidt 'Op deze 26 kilometer flaneren de inwoners van de stad'. Op wat voor iets die 26 kilometer duidt is niet duidelijk. Dit zou een winkelstraat of een straat met veel belangrijke gebouwen kunnen zijn. Stine vat dit echter direct samen als 'flaneren over de boulevard'. Met een boulevard wordt doorgaans een brede weg aan zee bedoeld: precies de plek waar Stine en Emilio de kluis moeten vinden. Duidt dit op voorkennis van Stine dat zij naar een boulevard moesten? Stine verbrast bovendien 1.500 uit de pot door twee keer met Art te bellen en spoort andere teams aan om dit ook te doen, wat nog meer geld zou kosten.
 • Simone lost twee raadsels op die leidden tot het oplossen van de opdracht: ze wist 'toevallig' waar zich een waterorgel bevond en ze komt erachter dat ze naar locatie M18 op de kaart moeten. Dit legt zeker voor haar partner Bella de nadruk op het feit dat zij een goede kandidaat is. Het zijn echter zaken die er niet toe leiden dat er geld in de pot komt. Het levert enkel jokers en een ticket naar Tbilisi op. Doet Simone in de eerste aflevering erg haar best om niet over te komen als de mol terwijl ze dit wel is?
 • Jaarlijks spreekt presentator Art Rooijakkers dezelfde tekst in om de spelregels van de executie uit te leggen. Daarin zegt hij dat wie de minste goede antwoorden geeft in de test naar huis moet. Deze aflevering laat hij echter ineens de twee zinnen weg waarin wordt aangegeven dat de mol nooit naar huis hoeft. Zou dit erop kunnen duiden dat Ron nog terug komt in het spel en kan hij dus ook nog steeds de mol zijn?
 • Van een mol verwacht je dat hij of zij goed voorbereid op pad gaat. In de eerste aflevering zijn twee kandidaten te betrappen op een verspreking: Emilio spreekt in eerste instantie de naam van de stad Tbilisi uit als 'Tieliesie' en Jean-Marc spreekt de naam van Olcay verkeerd uit. Zouden deze twee namen bij een goed voorbereidde mol niet zo goed in het hoofd zitten dat dit niet kan gebeuren en duidt dit er dus op dat Emilio en Jean-Marc niet de mol zijn?

Aflevering 2 - 'Wisseltruc'

De tweede aflevering van het seizoen zal veel mensen verbaasd hebben achtergelaten. Ron kreeg in deze aflevering de kans om terug te keren in het spelen. Geen van de andere kandidaten leek echter serieus te overwegen hem deze kans te gunnen, waardoor voor Ron definitief het doek lijkt te zijn gevallen. Daarnaast heeft Jean-Marc het programma vrijwillig verlaten. Hij gaf aan dat de emoties die het spel losmaakten zo overweldigend waren dat hij drie dagen niet geslapen had en hij heel graag terug naar Nederland wilde. Om die reden viel er in de tweede aflevering niemand af naar aanleiding van het maken van de test. De volgende zaken uit de uitzending van deze week kunnen een licht werpen op de identiteit van de mol:
 • In een van de introshots met overzichten van Tbilisi komt op een zeker moment rechts onderin een groot billboard in beeld. Het lijkt net alsof hierop in een flits een afbeelding van Loes wordt getoond.
 • In zijn intro lijkt Art te zeggen dat de mol het 'naar d'r zin hier' heeft. Dit zou kunnen verwijzen naar een vrouwelijke mol. Het lijkt echter onwaarschijnlijk dat Art het geslacht van de mol zou verraden en aannemelijker is dan ook dat hij het had over 'naar de zin'.
 • Bij de opdracht op de Navtlugi Bazar neemt Olcay aanvankelijk maar één van de twee 500 biljetten mee en vertraagt hiermee de boel. Was dit een molactie?
 • De kandidaten verkrijgen uiteindelijk alle biljetten maar beginnen de vakjes op het bord bij Art dubbel te bedekken waardoor ze biljetten tekort komen. Het lijkt een handige molactie om het zo aan te pakken en daardoor geld aan de pot te onttrekken. Loes en Ruben lijken het voortouw te nemen bij het dubbel bedekken van de vakjes.
 • Bij de opdracht in het Rustavelli-theater slagen uiteindelijk maar drie kandidaten erin om op de juiste plek te eindigen. In de uitzending is dit niet bekend gemaakt maar wie de puzzel helemaal maakt komt erachter dat alleen Loes, Ruben en Bella op de juiste plek zitten. Omdat de kandidaten niet weten wie er goed zat lijkt het voor de mol geen meerwaarde te hebben, dus dit zou erop kunnen wijzen dat deze drie echt hun best hebben gedaan om op de goede plek te komen en dus niet de mol zijn.
 • Bij de opdracht in de Mughanlo-groeve kon het meeste gesaboteerd worden door de bestuurders van de grote machines. De rest leek meer voor spek en bonen mee te doen. Zodoende waren Jan, Ruben en Olcay in de beste positie om te mollen.
 • Tijdens de laatste opdracht gaf Jean-Marc aan niet een van de wagens te willen besturen. Later leerden we dat dit te maken had met zijn vermoeidheid, die hem ook heeft doen besluiten uit het spel te stappen. In een interview aan De Telegraaf gaf Jean-Marc later aan dat het Stine was die naar hem toe kwam en hem meegaf dat het misschien niet verstandig was om zo'n machine te gaan besturen. Was dit een subtiele poging van Stine om de opdracht minder kans van slagen te geven?

Aflevering 3

Aflevering 3 wordt uitgezonden op zaterdag 20 januari.

Uitzendschema Wie is de Mol?

De uitzendingen van Wie is de Mol? 2018 staan geprogrammeerd voor de volgende data:
 • Aflevering 1: 6 januari 2018
 • Aflevering 2: 13 januari 2018
 • Aflevering 3: 20 januari 2018
 • Aflevering 4: 27 januari 2018
 • Aflevering 5: 3 februari 2018
 • Aflevering 6: 10 februari 2018
 • Aflevering 7: 17 februari 2018
 • Aflevering 8: 24 februari 2018
 • Aflevering 9: 3 maart 2018
 • Slotaflevering (finale): 10 maart 2018
© 2018 Dessal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Programma Olympische Spelen 2018: KunstschaatsenProgramma Olympische Spelen 2018: KunstschaatsenKunstschaatsen, ook wel kunstrijden genoemd, is één van de sporten die beoefend wordt in de Zuid-Koreaanse stad PyeongCh…
Verplichte vrije dagen 2017 en 2018 en schoolvakantiesVerplichte vrije dagen 2017 en 2018 en schoolvakantiesWat zijn in 2017 en 2018 de verplichte vrije dagen en schoolvakanties, wat de data? Wie werkt heeft bovenop deze verplic…
Betaaldata zorgtoeslag 2017 en 2018Betaaldata zorgtoeslag 2017 en 2018Wat zijn de betaaldata en voorwaarden voor de zorgtoeslag 2017 en 2018, hoe werkt de zorgtoeslag? De zorgtoeslag 2017 en…
Geen uitbetaling AOW ontvangenGeen uitbetaling AOW ontvangenHebt u nog geen AOW ontvangen deze maand, ook al is de uitbetalingsdatum vandaag en zou de AOW vandaag worden gestort? S…
WK voetbal 2018 RuslandWK voetbal 2018 RuslandWK voetbal 2018 Rusland. Het WK 2018 zal plaatsvinden in Rusland. Er zullen 32 landen meedoen met dit kampioenschap die…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: AVROTROS Wie is de Mol?
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_seizoenen_van_Wie_is_de_Mol%3F#Seizoen_18
 • https://www.televizier.nl/categorie/amusement/wie-is-de-mol-2018-01-negeerde-emilio-expres-die.4084148.lynkx
 • http://www.wieisdemolhints.nl/
 • Moltalk

Reageer op het artikel "Wie is de Mol? 2018 - overzicht aanwijzingen per aflevering"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Dessal
Laatste update: 16-01-2018
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!