Wie is de Mol? 2018 - overzicht aanwijzingen per aflevering

Wie is de Mol? 2018 - overzicht aanwijzingen per aflevering Op zaterdag 6 januari 2018 is het achttiende seizoen van Wie is de Mol? van start gegaan. Fanatieke kijkers speuren elke aflevering nauwkeurig af op zoek naar aanwijzingen die kunnen leiden tot het achterhalen van de identiteit van de mol. Deze mogelijke aanwijzingen worden gedeeld op diverse fora en besproken in het programma Moltalk. Per aflevering worden de meest opvallende zaken doorgenomen waardoor een overzicht ontstaat van de mogelijke aanwijzingen die konden leiden tot het ontmaskeren van de mol van 2018.

Inhoud


Wie is de Mol? 2018

Traditioneel begint op de eerste zaterdag van het nieuwe jaar het nieuwe seizoen van Wie is de Mol?. Seizoen 18 is van start gegaan op zaterdag 6 januari. Voor het eerst was voorafgaand aan de eerste aflevering de locatie van het seizoen nog niet bekend. Het bleek uiteindelijk te gaan om Georgië. Er waren al hardnekkige geruchten dat het seizoen hier zou zijn opgenomen omdat er mensen waren die op die plek meerdere deelnemers bij elkaar hadden gezien. De eerste aflevering begon echter niet in Georgië. Tot verbazing van iedereen waren de tien deelnemers in duo's gedropt op verschillende locaties in verschillende landen. Er zaten kandidaten in Moskou, Kiev, Jerevan, Almaty en Bakoe. Het doel van de grote opdracht van de eerste aflevering bleek uiteindelijk het kraken van een code van een kluis waarin vliegtickets zaten met bestemming Tbilisi. Hier wachtte presentator Art Rooijakkers de kandidaten op. De eerste afvaller haalde deze locatie niet.

In de slotaflevering op 10 maart werd bekend dat Jan Versteegh de mol van het achttiende seizoen van WIDM was. Van de beide finalisten zat alleen Ruben op het goede spoor waardoor hij de winnaar van dit seizoen werd. Olcay was de verliezend finalist. Zij wist de mol niet te ontmaskeren en zat tot het laatste moment op Ruben als mol.

Molboekje 2018

Wil je alle aanwijzingen en verdenkingen bijhouden dan kan dit met het enige echte Wie is de Mol? Molboekje 2018. Dit molboekje bevat allerlei handige invulschema's om je eigen verdenkingen in bij te houden en bijvoorbeeld in te vullen wie wie verdenkt en hoeveel geld de kandidaten in de pot hebben gebracht. Dit maakt het voor jezelf een stuk overzichtelijker en maakt het kijken naar Wie is de Mol? 2018 nog leuker.

Locaties aflevering 1Deelnemers Wie is de Mol? 2018

Aan het achttiende seizoen van Wie is de Mol? nemen de volgende kandidaten deel:
 • Jan Versteegh (de mol)
 • Ruben Hein (de winnaar)
 • Olcay Gulsen (de verliezend finalist)
 • Simone Weimans (afvaller aflevering 8)
 • Stine Jensen (afvaller aflevering 7)
 • Loes Haverkort (afvaller aflevering 5)
 • Emilio Guzman (afvaller aflevering 4)
 • Bella Hay (afvaller aflevering 3)
 • Jean-Marc van Tol (afvaller aflevering 2)
 • Ron Boszhard (afvaller aflevering 1)

Speuren naar aanwijzingen over de identiteit van de mol

De grote aantrekkingskracht van het programma Wie is de Mol? zit hem in het feit dat je als kijker mee kunt speuren naar aanwijzingen over de identiteit van de mol. Je kunt de reacties van de kandidaten analyseren, nagaan of iemands acties het gevolg kunnen zijn van voorkennis, berekenen wie het minste geld in de pot heeft gebracht, en misschien nog wel het leukste van alles: je kunt op zoek naar de geheime aanwijzingen die door de redactie elk jaar weer verstopt worden. Is er bijvoorbeeld iets af te leiden uit de titels van de afleveringen, zit er een geheime boodschap in de muziek die gebruikt wordt of is er ergens iets op een muur geschreven of geplakt dat een tipje van de sluier oplicht?

De aanwijzingen die hieronder per aflevering worden opgesomd zijn een verzameling van mogelijke aanwijzingen die genoemd zijn op de diverse WIDM?-fora en in het programma Moltalk, dat wekelijks aansluitend op de aflevering werd uitgezonden op NPO 3.

Afleveringen seizoen 18

Elk seizoen van Wie is de Mol? omvat in ieder geval negen afleveringen, er van uitgaande dat er iedere aflevering één kandidaat afvalt, de finale gespeeld wordt met drie kandidaten en in de laatste aflevering de mol, de winnaar en de verliezer bekend gemaakt worden. Het is in het verleden echter al een aantal keer voorgekomen dat er een week was waarin geen van de kandidaten afviel of een eerder afgevallen kandidaat terugkwam in het spel. Daardoor heeft een seizoen soms een extra aflevering. Ook kan het voorkomen dat er een week tussen zit zonder uitzending omdat in de programmering van NPO 1 plaats gemaakt moet worden voor een eenmalig evenement zoals een sportwedstrijd of gala. Tijdens dit seizoen was er één aflevering waarin geen van de kandidaten afviel doordat er een groepsvrijstelling was gewonnen.

Aflevering 1 - 'Een verhaal apart'

De eerste uitzending van Wie is de Mol? 2018 werd uitgezonden op zaterdag 6 januari. De titel van de openingsaflevering was 'Een verhaal apart'. In tegenstelling tot de meeste andere afleveringen werd hier maar één opdracht afgewerkt. Daarin kon elk duo apart van elkaar twee jokers en een envelop met 2.000 vinden. Daarnaast moest een kluis gevonden worden waarin twee vliegtickets naar Georgië zaten en die een vrijstelling van de executie garandeerde. De volgende zaken kunnen een licht werpen op de identiteit van de mol:
 • In het verleden is vaker gebleken dat de afleveringstitels een verwijzing naar de mol bevatte. Deze titel zou kunnen wijzen op het feit dat de mol zich in Almaty bevond: van alle locaties het verst weg van bestemming Tbilisi. Hiervoor was ook het langste metalen staafje nodig. Ruben en Olcay zaten in Almaty. Dit zou daarom kunnen wijzen op Ruben of Olcay als mol. Zij waren echter wel ook het enige duo dat geld voor de pot verdiende.
 • Een van de aanwijzingen die het duo Stine en Emilio op weg moet helpen luidt 'Op deze 26 kilometer flaneren de inwoners van de stad'. Op wat voor iets die 26 kilometer duidt is niet duidelijk. Dit zou een winkelstraat of een straat met veel belangrijke gebouwen kunnen zijn. Stine vat dit echter direct samen als 'flaneren over de boulevard'. Met een boulevard wordt doorgaans een brede weg aan zee bedoeld: precies de plek waar Stine en Emilio de kluis moeten vinden. Duidt dit op voorkennis van Stine dat zij naar een boulevard moesten? Stine verbrast bovendien 1.500 uit de pot door twee keer met Art te bellen en spoort andere teams aan om dit ook te doen, wat nog meer geld zou kosten.
 • Simone lost twee raadsels op die leidden tot het oplossen van de opdracht: ze wist 'toevallig' waar zich een waterorgel bevond en ze komt erachter dat ze naar locatie M18 op de kaart moeten. Dit legt zeker voor haar partner Bella de nadruk op het feit dat zij een goede kandidaat is. Het zijn echter zaken die er niet toe leiden dat er geld in de pot komt. Het levert enkel jokers en een ticket naar Tbilisi op. Doet Simone in de eerste aflevering erg haar best om niet over te komen als de mol terwijl ze dit wel is?
 • Jaarlijks spreekt presentator Art Rooijakkers dezelfde tekst in om de spelregels van de executie uit te leggen. Daarin zegt hij dat wie de minste goede antwoorden geeft in de test naar huis moet. Deze aflevering laat hij echter ineens de twee zinnen weg waarin wordt aangegeven dat de mol nooit naar huis hoeft. Zou dit erop kunnen duiden dat Ron nog terug komt in het spel en kan hij dus ook nog steeds de mol zijn?
 • Van een mol verwacht je dat hij of zij goed voorbereid op pad gaat. In de eerste aflevering zijn twee kandidaten te betrappen op een verspreking: Emilio spreekt in eerste instantie de naam van de stad Tbilisi uit als 'Tieliesie' en Jean-Marc spreekt de naam van Olcay verkeerd uit. Zouden deze twee namen bij een goed voorbereidde mol niet zo goed in het hoofd zitten dat dit niet kan gebeuren en duidt dit er dus op dat Emilio en Jean-Marc niet de mol zijn?

Aflevering 2 - 'Wisseltruc'

De tweede aflevering van het seizoen zal veel mensen verbaasd hebben achtergelaten. Ron kreeg in deze aflevering de kans om terug te keren in het spelen. Geen van de andere kandidaten leek echter serieus te overwegen hem deze kans te gunnen, waardoor voor Ron definitief het doek lijkt te zijn gevallen. Daarnaast heeft Jean-Marc het programma vrijwillig verlaten. Hij gaf aan dat de emoties die het spel losmaakten zo overweldigend waren dat hij drie dagen niet geslapen had en hij heel graag terug naar Nederland wilde. Om die reden viel er in de tweede aflevering niemand af naar aanleiding van het maken van de test. De volgende zaken uit de uitzending van deze week kunnen een licht werpen op de identiteit van de mol:
 • In een van de introshots met overzichten van Tbilisi komt op een zeker moment rechts onderin een groot billboard in beeld. Het lijkt net alsof hierop in een flits een afbeelding van Loes wordt getoond.
 • In zijn intro lijkt Art te zeggen dat de mol het 'naar d'r zin hier' heeft. Dit zou kunnen verwijzen naar een vrouwelijke mol. Het lijkt echter onwaarschijnlijk dat Art het geslacht van de mol zou verraden en aannemelijker is dan ook dat hij het had over 'naar de zin'.
 • Bij de opdracht op de Navtlugi Bazar neemt Olcay aanvankelijk maar één van de twee 500 biljetten mee en vertraagt hiermee de boel. Was dit een molactie?
 • De kandidaten verkrijgen uiteindelijk alle biljetten maar beginnen de vakjes op het bord bij Art dubbel te bedekken waardoor ze biljetten tekort komen. Het lijkt een handige molactie om het zo aan te pakken en daardoor geld aan de pot te onttrekken. Loes en Ruben lijken het voortouw te nemen bij het dubbel bedekken van de vakjes.
 • Bij de opdracht in het Rustavelli-theater slagen uiteindelijk maar drie kandidaten erin om op de juiste plek te eindigen. In de uitzending is dit niet bekend gemaakt maar wie de puzzel helemaal maakt komt erachter dat alleen Loes, Ruben en Bella op de juiste plek zitten. Omdat de kandidaten niet weten wie er goed zat lijkt het voor de mol geen meerwaarde te hebben, dus dit zou erop kunnen wijzen dat deze drie echt hun best hebben gedaan om op de goede plek te komen en dus niet de mol zijn.
 • Bij de opdracht in de Mughanlo-groeve kon het meeste gesaboteerd worden door de bestuurders van de grote machines. De rest leek meer voor spek en bonen mee te doen. Zodoende waren Jan, Ruben en Olcay in de beste positie om te mollen.
 • Tijdens de laatste opdracht gaf Jean-Marc aan niet een van de wagens te willen besturen. Later leerden we dat dit te maken had met zijn vermoeidheid, die hem ook heeft doen besluiten uit het spel te stappen. In een interview aan De Telegraaf gaf Jean-Marc later aan dat het Stine was die naar hem toe kwam en hem meegaf dat het misschien niet verstandig was om zo'n machine te gaan besturen. Was dit een subtiele poging van Stine om de opdracht minder kans van slagen te geven?

Aflevering 3 - 'Kreupelstraat'

De derde aflevering begon zonder Jean-Marc, die de week ervoor vrijwillig was vertrokken. In een interview had hij al aangegeven dat hij het niet zag zitten om zwaar vermoeid 'de bergen' in te trekken. Hiermee doelde hij duidelijk op de derde aflevering want de kandidaten trokken hier het Georgische binnenland in en voltooiden een drietal opdrachten in bergachtig gebied. Het was een uitzending die op de fora en in Moltalk to relatief weinig speculaties leidde. Weinig volgers van het programma dachten hier een verborgen hint te hebben waargenomen. Slechts een paar kleine details helpen de molloten in hun zoektocht:
 • Tijdens de opdracht in de auto's is het de bijrijder die bepaalt welke route gekozen wordt. Twee kandidaten zitten alleen in een auto. Alleen de bestuurders met een bijrijder naast zich zitten dus in een positie waarin ze weinig zeggenschap hebben. Dit waren Loes, Olcay en Jan. Zou een mol zich wel in zo'n positie laten dwingen?
 • Bij de opdracht met de bakjes zou het een eitje moeten zijn voor de mol op een minbedrag te pakken, zeker wanneer dit gebeurt op aanwijzing van een andere kandidaat. Degenen die mingeld pakten waren Loes, Ruben, Simone en Stine. Bella en Emilio pakten een plusbedrag en Olcay en Jan een zwarte en een groene vrijstelling. Dit maakt met name Loes, Ruben, Simone en Stine dus verdacht.
 • Olcay geeft de door haar gevonden zwarte vrijstelling weg aan Stine alsof het niets is, terwijl dit toch een machtig middel is. Heeft Olcay als mol de zwarte vrijstelling niet nodig en probeert ze zo wat goodwill te kweken?
 • Tijdens de Molcast-opdracht krijgt Jan te horen dat de nationale kaas van Georgië 'Gouda' heet waarbij zelfs de link met de Nederlandse kaas genoemd wordt. Hij geeft dit echter aan Olcay door als 'Douda'. Olcay verstaat vervolgens wel 'Gouda'. Dit maakt Jan verdacht en Olcay juist niet. Voor een mol zou het immers makkelijk scoren zijn om een fout antwoord over te nemen.
 • Het is sommige mensen opgevallen dat Olcay kort voor ze haar test moet maken met haar vinger tot vier telt. Ook tijdens de executie lijkt het getal vier terug te komen (er wordt gezegd dat ze vier keer met haar voet heen en weer bewoog). Het is uiteindelijk de vierde kandidaat in de executie die een rood scherm krijgt. Toont mol Olcay hier haar macht?

Aflevering 4 - 'Vooruitzicht'

Aflevering 4 zou zo maar een van de meest teruggekeken afleveringen van dit seizoen kunnen worden. Molloten breken zich namelijk het hoofd over de tweede opdracht waarbij volgens Art de mol langs alle kandidaten zou zijn gelopen terwijl zij bezig waren een antwoord te geven op enkele dilemma's. Diverse zaken gaven ook dit keer weer stof tot nadenken:
 • Bij de eerste opdracht leek vooral Olcay bezig met tijdrekken. Ze rende zonder enige vorm van overleg vooruit en verspilde daarmee veel kostbare tijd.
 • Simone zette de groep tijdens deze opdracht misschien nog wel het meeste op het verkeerde been door de groep naar de verkeerde sterrentegels te leiden. Of was dit wellicht de verdienste van Stine die de eerste was om naar de sterren te verwijzen als zijnde 'Hollywood Walk of Fame-sterren'? Een erg handige actie van de mol om op die manier verwarring te zaaien wanneer je als goed voorbereide mol weet dat er dicht bij elkaar twee soorten sterrentegels te vinden zijn.
 • De naam van de eerste opdracht was 'Tunnelvisie'. Alleen Stine, Loes en Emilio hadden een tunnelvisie omdat zij als enige in de tunnel zaten. Laatstgenoemde viel af. Verwijst deze opdrachttitel naar Stine of Loes als mol?
 • Tijdens de tweede opdracht kregen alle kandidaten bij de laatste vraag de keuze tussen een groepsvrijstelling of 5000 voor de pot. De mol moet dan natuurlijk voor de vrijstelling kiezen om het bedrag in de pot zo laag mogelijk te houden. Stine en Simone kozen voor de groepsvrijstelling. Het antwoord van Jan, Olcay en Ruben was niet te horen. Voor de hand liggend zou tevens zijn dat de mol als laatste of één-na-laatste aan de beurt is. In de wetenschap dat al een meerderheid op geld voor de pot heeft ingezet kan de mol hier ook voor kiezen omdat zijn of haar antwoord toch niet meer uitmaakt. Olcay was de laatste beslisser.
 • Tijdens Moltalk liet oud-mol Patrick Stoof zich uit over deze opdracht. Hij vond de houding van Ruben enorm verdacht op het moment dat Art de groep vertelde dat de mol tijdens deze opdracht is langsgekomen. Patrick is ervaringsdeskundige want hij heeft tijdens zijn seizoen ook een keer in vermomming een opdracht moeten doen terwijl hij probeerde niet op te vallen.
 • Tijdens de laatste opdracht leek er weinig ruimte te zijn om te mollen. De mol zou er hoogstens voor kunnen kiezen om als eerste te gaan tokkelen en een lege envelop mee te nemen in de hoop dat de envelop met geld overblijft of wordt gekozen door iemand die uiteindelijk niet durft. Jan ging als eerste en koos dus als eerste een envelop. Emilio gaf aan uit de dikte van de envelop op te kunnen maken dat hij de envelop met geld had. Hij was als tweede, dus dit zou betekenen dat alles wat hierna gebeurde voor de mol niet meer uitmaakte.

Aflevering 5 - 'Zienswijzen'

De groep kandidaten wordt steeds kleiner en daardoor wordt het voor de mol ook steeds spannender om onopgemerkt te blijven. Na het vertrek van Emilio zijn er nog maar zes spelers in het spel. Toch waren er deze aflevering weer mogelijkheden genoeg om opdrachten te sturen en te saboteren. Welke zaken vielen op in de zesde aflevering?
 • Olcay was al een tijdje penningmeester maar na de eerste opdracht in deze aflevering gooit Ruben ineens de knuppel in het hoenderhok. Zou niet iemand anders penningmeester moeten worden. Hij schuift zichzelf naar voren net op het moment dat de penningmeester een zeer interessante taak krijgt. Daarom bedeelt hij het hoogste bedrag toe aan de meest dromerige van alle kandidaten. Olcay lijkt niet de meest kansrijke om als eerste te finishen. Jan, van wie je wellicht wel verwacht dat hij deze opdracht tot een goed einde brengt krijgt geen geld maar jokers mee. Dat lijkt een goede dekmantel, maar als Ruben de mol is dan is het ook een goede manier om geld uit de pot te houden.
 • Stine doet ontzettend haar best om als eerste te finishen terwijl ze weet dat zij en lege envelop heeft. Doet Stine echt al die moeite om te voorkomen dat iemand jokers binnenhaalt of is dit haar kans om te voorkomen dat er geld in de pot komt?
 • In een van de interviewtjes tussendoor lijkt Ruben een mannelijk aanwijzend voornaamwoord te willen gebruiken wanneer hij over de mol spreekt, maar hij bedenkt zich op het laatste moment en houdt het dan onzijdig. Probeert Ruben de verdenking van zichzelf af te schuiven?
 • Bij de woordzoeker is Jan de enige die geen gewone lijnen trekt maar de letters volledig vol smeert met verf. Dit maakt het lastiger om deze letters nog te gebruiken in andere woorden. Is dit een sabotageactie van Jan? Op haar beurt lijkt Stine halverwege enkele van haar woorden letters over te slaan waardoor het ook lastiger wordt om aan het einde de oplossing van de puzzel te vinden.

Aflevering 6 - 'Verlost'

Wie het uitzendschema van dit seizoen bestudeerd had wist al dat er een aflevering moest komen waarin geen van de kandidaten zou afvallen, anders zou er een aflevering te veel zijn. Al een aantal keer zat deze kans erin, bijvoorbeeld in de aflevering dat Ron terug kon komen in het spel of toen de kandidaten de mogelijkheid hadden voor een groepsvrijstelling in plaats van geld te gaan. Dit gebeurde allemaal niet, maar in deze aflevering kreeg slechts één van de deelnemers haar scherm te zien. Simone was de ongelukkige maar had haar test niet als slechtste gemaakt en dus bleef iedereen in het spel. Enkele zaken vielen op tijdens de zesde aflevering:
 • Wanneer de kandidaten voor de eerste opdracht aan het ontbijt zitten is de servethouder die voor de kijker prominent in beeld is in de vorm van een g-sleutel. Is dit een aanwijzing richting muzikant Ruben?
 • Ruben blijkt het moment waarop hij penningmeester werd wel heel tactisch gekozen te hebben. Had hij vorige week al een belangrijke positie als penningmeester, dit keer kreeg hij weer een invloedrijke taak. Als penningmeester mocht bij als eerste starten bij de opdracht 'sleutelpositie'. Ruben was hier in de gelegenheid om meteen aan het begin al kostbare tijd te verspelen.
 • Stine was tijdens de sleutelopdracht wel erg passief. Waar de meeste anderen direct veel lawaai begonnen te maken was Stine opvallend stil. Ze werd daarom ook pas als laatste bevrijd en daardoor kon Stine relatief weinig bijdragen aan deze opdracht. Ze vond dan ook geen geld in de kamers.
 • In een onderonsje met Ruben zegt Simone letterlijk 'ik ben de mol'. Zou de echte mol dit wel durven uitspreken? Aan de andere kant zou dit ook hetgeen kunnen zijn waarnaar de titel verwijst. Is Simone met deze uitspraak verlost van haar geheim, namelijk dat zij de mol is?
 • Tijdens de verhuisopdracht lijkt Jan het meest fanatiek en ook het meest effectief. Hij laadt de meeste spullen in de auto. Uiteindelijk blijkt echter dat hij als enige geen ruimte meer heeft om een bewoner mee te nemen in de auto. Dit scheelt 250 voor de pot. Doet Jan gespeeld ijverig maar houdt hij hiermee eigenlijk bewust geld uit de pot?
 • Bij de laatste opdracht lijkt Olcay een vraag te krijgen die niet moeilijk te beantwoorden is. Ze geeft echter toch het foute antwoord waardoor Simone haar scherm te zien gaat krijgen. Is dit een poging van Olcay om Simone als concurrent weg te spelen en toont ze zich hiermee dus vooral als kandidaat en niet als mol?
 • Het antwoord op één van de vragen van Jan is '1 en 8 '. Dit is het 18e seizoen. Is dit een verwijzing naar Jan als 18e mol?

Aflevering 7 - 'Schijn werper'

Nadat er in de vorige aflevering niemand is afgevallen begint de zevende aflevering met precies dezelfde groepssamenstelling als de vorige. Daarbij heeft Simone mogelijk voordeel van het feit dat zij haar scherm te zien heeft gekregen. Dit kan voor haar de bevestiging zijn dat ze goed zit. Uiteindelijk is het Stine die in aflevering 7 niet al te ver voor de finale naar huis moet. Deze aflevering leverde de volgende aanwijzingen op:
 • De titel van de aflevering is 'Schijn werper'. Het is veel mensen opgevallen dat hierin een vreemde spatie staat. De eerste letters van de woorden vormen de initialen van Simone.
 • Bij de eerste opdracht zijn diverse olievaten in beeld te zien met daarop het woord 'Mogul'. Hiervan kun je 'Mol Gu' maken, waarbij Gu de eerste twee letters van de achternaam van Olcay zijn.
 • In eerdere aflevering was al enkele malen bij een luchtshot een cirkel te zien. Ook nu wordt er vanuit de lucht een shot gefilmd bij de treinopdracht waarin een mooie cirkel in beeld komt. Diverse molloten herkennen hierin de o uit het logo van de NOS en de intro van het journaal, wat een verwijzing zou kunnen zijn naar Simone. Ook zou het een verwijzing kunnen zijn naar de naam van Olcay.
 • In Moltalk wordt een overzicht getoond van de geldbedragen die door de kandidaten individueel zijn binnengesleept. Hieruit blijkt dat ondanks zijn fanatisme Jan tot en met deze aflevering het minste geld heeft binnengehaald voor de pot.
 • In haar gesprek met Art lijkt Stine oorzaak van haar afvallen vooral te zoeken in het feit dat ze het antwoord op enkele testvragen moest gokken. Ze lijkt niet echt te twijfelen aan haar mol. Is het misschien mogelijk dat alle kandidaten op Ruben als mol zitten maar dat Stine gewoon de minste vragen goed heeft beantwoord? Olcay en Jan geven aan Ruben te verdenken. Het is in Wie is de Mol? al eens eerder gebeurd dat kort voor de finale alle kandidaten al op dezelfde mol zaten maar dat dit door de montage voor het publiek niet duidelijk was.

Aflevering 8 - 'Gelijkgestemd'

De achtste aflevering is de laatste aflevering voor de finale. Voor kandidaten is dit een van de meest pijnlijke momenten om het spel te moeten verlaten. De kans is daarbij bovendien aanwezig dat alle vier overgebleven kandidaten op dezelfde mol zitten. Dan komt het aan op het zo goed mogelijk beantwoorden van de testvragen. Dit zou nu precies het punt kunnen zijn waar Simone zichzelf in de voet heeft gesloten. Tijdens deze aflevering gaat ze uitgebreid in gesprek met Ruben en wisselen ze informatie over elkaar uit. Voelt Ruben de hete adem van de kandidaten in zijn nek en voedt hij Simone expres met foute antwoorden waardoor zij er nu uit ligt? De volgende zaken zouden kijkers op het spoor van de mol kunnen zetten:
 • Bij de opdracht met de Georgische koren is de groep er vrij snel uit. Het is echter Olcay die nog bijna roet in het eten gooit door te suggereren dat ze het gezang van het vijfde koor bij een van de anderen moeten onderbrengen.
 • Een andere aanwijzing die richting Olcay lijkt te wijzen kan gevonden worden in het gezang van een van de koren. Zij lijken namelijk iets te zingen dat klinkt als 'molcay'.
 • Als er een aanwijzing verstopt zit in de tweede opdracht zou deze op twee plekken te vinden kunnen zijn. Het nummer Pianoman zou een verwijzing kunnen zijn naar Ruben, die als muzikant zichzelf begeleidt op de piano. Tevens viel het veel mensen op dat eigenlijk het enige redelijk recente nummer uit de playlist Hello van Adele was. Bij het uitbeelden zingt Olcay letterlijk 'Hello, it is me'. Spreekt hier de mol die zichzelf bekend maakt?
 • Tijdens de opdracht met het raften springt Jan heldhaftig uit de boot om in extremis een koker te pakken. Dat hij vervolgens uit het water gered moet worden zorgt er echter wel voor dat meerdere mogelijkheden om andere kokers te pakken worden gemist. Is dit een verdekte molactie van Jan?
 • De laatste vlag van de opdracht - en één die kennelijk niet bij een van de kandidaten hoort - is die van Turkije. Is dit een verwijzing naar Olcay?

Aflevering 9 - 'Finalist'

Niet zelden levert de laatste aflevering voordat bekend wordt gemaakt wie de mol is weinig nieuwe informatie op. Veel mooie plaatjes, een laatste opdracht waarmee nog veel extra geld verdiend kan worden, maar de mol voelt zich mogelijk onvoldoende op zijn gemak om met nog slechts twee spelers al te veel te mollen. Het volgende viel desondanks op:
 • De titel van de aflevering luidt 'finalist'. Zijn er alleen finalisten en geen finalistes en is Olcay dus de mol?
 • Bij de opdracht bij de sterrenwacht leek Jan zijn best te doen om niet binnen de tijdslimiet zijn opdracht te voltooien. Was het nu echt nodig om helemaal naar buiten te gaan om te overleggen met Olcay? Uiteindelijk slaagde hij er toch net op tijd in om de opdracht te halen.
 • Bij de opdracht met de Lada rijdt Olcay één van de paaltjes met puzzelstukken omver. Ze claimt dat deze er toen af vielen waardoor ze niet meer wist welk stukje ze moest nemen. De beelden laten echter duidelijk zien dat één van de twee stukjes aan het haakje blijft zitten. Was dit een molactie van Olcay?
 • Ruben loopt moeilijk te doen over het openen van de motorkap terwijl ook in deze Lada het hendeltje daarvoor op de te verwachten plek zit. Zat Ruben hier te mollen?
 • Bij de laatste opdracht konden de kandidaten kiezen tussen extra geld verdienen, oog in oog komen met de mol of zo snel mogelijk de test maken. Kozen Jan en Olcay niet voor de confrontatie met de mol omdat er voor hen geen enkele twijfel over bestaat dat Ruben de mol is?
 • Jan koos voor het geld. Dit zou zelf voor een mol geen rare keuze zijn aangezien het geld alleen aan de pot wordt toegevoegd als degene die het geld pakt ook daadwerkelijk de winnaar blijkt. Olcay koos voor de snelste route. Zou het haar echter niet duidelijk moeten zijn dat Jan met zijn fanatisme en atletisch vermogen sowieso sneller zou zijn? Waarom gaat Olcay dan niet van het begin af aan voor het geld?
 • Art legt de opdracht uit aan Olcay en Jan en vertelt hen dat zij oog in oog kunnen komen te staan met de mol. Deze uitleg aan Ruben zit niet in de uitzending. Kan Ruben niet oog in oog komen te staan met de mol omdat hij het zelf is?

Uitzendschema Wie is de Mol?

De uitzendingen van Wie is de Mol? 2018 waren te zien op de volgende data:
 • Aflevering 1: 6 januari 2018
 • Aflevering 2: 13 januari 2018
 • Aflevering 3: 20 januari 2018
 • Aflevering 4: 27 januari 2018
 • Aflevering 5: 3 februari 2018
 • Aflevering 6: 10 februari 2018
 • Aflevering 7: 17 februari 2018
 • Aflevering 8: 24 februari 2018
 • Aflevering 9: 3 maart 2018
 • Slotaflevering (finale): 10 maart 2018
© 2018 - 2020 Dessal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Wie is de Mol 2019: deelnemers, locatie & overige informatieWie is de Mol 2019: deelnemers, locatie & overige informatieHet jaarlijkse televisieprogramma 'Wie is de Mol?' (vaak afgekort tot WIDM) staat ook in 2019 weer op het programma. Dez…
Locked up Abroad, een Brits documentaireprogrammaLocked up Abroad, een Brits documentaireprogrammaLocked up Abroad is een Brits documentaireprogramma. De afleveringen bestaan uit interviews en door acteurs gespeelde re…
Van onschatbare waarde: concept, experts en kijkcijfersVan onschatbare waarde: concept, experts en kijkcijfersVan onschatbare waarde is een programma van omroep MAX waarin mensen de kans krijgen om hun bijzondere objecten aan een…
EK Handbal 2018 dames, kwalificatie: speelschema en uitslagEK Handbal 2018 dames, kwalificatie: speelschema en uitslagDe kwalificatie van het EK handbal bepaalt welke landen aan de dertiende editie van het EK voor vrouwen, dat gehouden wo…

Homeland seizoen 7: NPO 3, Netflix en samenvatting seizoen 6Homeland seizoen 7: NPO 3, Netflix en samenvatting seizoen 6De eerste aflevering van seizoen 7 van Homeland is op 11 februari 2018 in de Verenigde Staten uitgezonden. Vanaf zaterda…
House of Cards, Netflix Original serieHouse of Cards, Netflix Original serieHouse of Cards is een Amerikaanse politieke dramaserie van Netflix. De serie is ontwikkeld door Beau Willimon, schrijver…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: AVROTROS Wie is de Mol?
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_seizoenen_van_Wie_is_de_Mol%3F#Seizoen_18
 • https://www.televizier.nl/categorie/amusement/wie-is-de-mol-2018-01-negeerde-emilio-expres-die.4084148.lynkx
 • http://www.wieisdemolhints.nl/
 • Moltalk

Reageer op het artikel "Wie is de Mol? 2018 - overzicht aanwijzingen per aflevering"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Dessal
Laatste update: 15-03-2019
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!