Expeditie Robinson 2019 - de deelnemers en presentatoren

Expeditie Robinson 2019 - de deelnemers en presentatoren In september 2019 start een nieuwe serie uitzendingen van het overlevingsprogramma Expeditie Robinson, het 20ste seizoen. Editie 2019 start met een nieuwe presentator. YouTuber Kaj Gorgels neemt samen met Nicolette Kluijver de presentatie van het kijkcijferkanon op zich. Kaj was in 2017 zelf deelnemer. Als presentator neemt hij het stokje over van Dennis Weening. RTL5 maakt het in aanloop naar de uitzendingen spannend wie de deelnemers zullen worden. Op televisie zijn bekende Nederlanders te zien als deelnemers. Op 15 december 2019 werd bekend wie zich Robinson 2019 mag noemen.

Het kijkcijferkanon van RTL


De twintigste ER / Bron: RTLDe twintigste ER / Bron: RTL

Expeditie Robinson 2019

In september 2019 start seizoen nummer 20 van Expeditie Robinson. De nieuwe presentator naast Nicolette Kluijver is bekend en er gaan een maand voor de uitzendingen beginnen geruchten over enkele bekende Nederlanders die op Schiphol zouden zijn gesignaleerd en waarvan vermoed wordt dat ze deelnemer aan ER2019 zijn. RTL probeert zo lang mogelijk de deelnemers geheim te houden, maar namen sijpelen door, omdat bekende Nederlanders op Schiphol worden gesignaleerd. Om Expeditie Robinson te maken komt wel het een en ander bij kijken. Voordat de afleveringen op de buis zijn te zien zijn er veel mensen maanden in touw.

Andere zender, andere tijd

Expeditie Robinson wordt in 2019 niet uitgezonden op RTL 5, maar op RTL 4, niet op donderdagavond maar op zondag en niet om 20:30 uur maar vanaf 20:00 uur. De eerste aflevering is zondag 1 september om 20:00 op RTL 4. De finale is op 15 december 2019.

Parallel aan deze twintigste Expeditie Robinson wordt er voor het eerst een editie uitgezonden die alleen voor abonnees van de streamingsdienst van RTL te zien is. Daar doen onbekende Nederlanders en Belgen aan mee.

Nicolette Kluijver / Bron: RTLNicolette Kluijver / Bron: RTL

Presentator Nicolette Kluijver

Nicolette Kluijver (1984) presenteert Expeditie Robinson sinds editie 2014. Vijf seizoenen lang vormde ze een presentatieduo met Dennis Weening. Toen bij het einde van seizoen 2018 bekend werd dat Dennis was ontslagen als presentator, kreeg Nicolette kritiek dat ze het niet genoeg voor haar collega had opgenomen. Ze reageerde op die kritiek met een blootfoto waarop het litteken is te zien dat ze overhield van een longoperatie. In 2017 kreeg ze longkanker en liet ze een deel van haar linker long verwijderen. De foto was een statement dat ze zich niet met negativisten bezig wilde houden. Nicolette Kluijver: "Het leven is te kort om tijd te verspillen aan mensen haten."

Model

Nicolette is gespecialiseerd in presenteren, media, journalistiek en entertainment en is in te huren als dagvoorzitter. Haar sterke kant is dat ze overal over durft te praten en ook die vragen durft te stellen waar anderen voor schromen. Ze is sportief en let erg op gezondheid. Nicolette is vegetariër.
Op haar zeventiende werd Nicolette model en tot haar twintigste reisde ze de hele wereld over voor het modellenwerk. Daarna begon ze met presenteren van verschillende programma’s.

Spuiten en Slikken

Het programma ‘Spuiten en Slikken’ was een van haar succesnummers. Ze werd er in 2011 anchorwoman. Daarna volgde nog een serie programma’s, waaronder '3 Op Reis' en 'Spuiten en Slikken op Reis', 'Vier Handen op een Buik' en 'Try before you die'. Aan het rijtje programma’s kan nog worden toegevoegd: 'De Klimaatpolitie', 'Weg met BNN' en reportages voor 'Serious Request'. In 2009 deed ze mee aan 'Ranking the Stars'.

Adam zoekt Eva

Sinds 2014 werkt ze voor RTL5 en in dat seizoen presenteerde ze voor het eerst Expeditie Robinson en de datingshow 'Adam zoekt Eva'. Voor de opnames van Expeditie Robinson zit ze zes weken op een Filipijns eiland, in een eenvoudig houten huisje met airco. Tijdens de opnames heeft ze voldoende tijd om zelf te sporten, boeken te lezen en muziek te luisteren.

Kaj Gorgels / Bron: RTLKaj Gorgels / Bron: RTL

Nieuwe presentator Kaj Gorgels

In het seizoen 2019 van Expeditie Robinson treedt een nieuw gezicht aan als presentator. Het is YouTuber Kaj Gorgels (1990), die de plaats inneemt van Dennis Weening. Kaj heeft op verschillende manieren al nadrukkelijk kennis gemaakt met Expeditie Robinson. In 2017 was hij een van de deelnemers aan het survivalprogramma en in seizoen 2018 presenteerde hij verschillende keren het programma Eilandpraat. Kaj werd op social media bekend door ‘Kaj’s typetjes’. We kennen hem van de buis als presentator van 'Concentrate', 'Temptation Island VIPS', 'I Love You Tattoo' en 'De Beste Verleiders'.

Fan van het eerste uur

De YouTuber stak nooit onder stoelen of banken dat hij graag Expeditie Robinson wilde presenteren. Hij is fan van het eerste uur. Toen RTL in 2018 kenbaar maakte niet verder te willen met de presentator van de editie van dat jaar, werd het pad geëffend voor Kaj.

Lef en humor

Programmadirecteur RTL5 Werner van Es is in zijn nopjes met de nieuwe presentator. Hij vindt Kaj een talent met lef, humor en scherpzinnigheid en die een speciale band met zijn kijkers weet aan te gaan. Zijn ervaring bij Expeditie Robinson is daarbij een pré.

Voormalige presentator Dennis Weening

Dennis Weening (1977) stopte na seizoen 2018, omdat zijn contract bij RTL niet werd verlengd. Zeven seizoenen presenteerde hij Expeditie Robinson, eerst met Evi Hanssen en de laatste vijf keer met Nicolette Kluijver. Hij volgde in 2012 presentator Eddy Zoëy op. In 2010 deed hij als deelnemer mee met VIP-editie van Expeditie Robinson; hij haakte toen zelf voortijdig af. Dennis vindt het heel erg jammer dat hij moet stoppen, maar stort zich op zijn eigen productiebedrijf. Dat eigen bedrijf zou de aanleiding zijn geweest dat RTL niet met hem verder wilde. Dennis gaf aan zijn productiebedrijf prima te kunnen combineren met het presenteerwerk voor Expeditie Robinson, maar RTL zette toch een punt achter de verbintenis.

Speciaal seizoen met onbekende Nederlanders

RTL maakt naast de reguliere Expeditie Robinson in 2019 een speciale serie met alleen maar onbekende Nederlanders. Liefhebbers die altijd al graag mee wilden doen met Expeditie Robinson kunnen hun kans grijpen. De speciale serie is niet gewoon op RTL5 tv te zien, maar wordt uitgezonden op Videoland. Alleen abonnees van de streamingsdienst hebben toegang tot de beelden.

Expeditie Robinson in België

België heeft zijn eigen Expeditie Robinson, waarin zestien onbekende Vlamingen de strijd aangaan met de natuur, elkaar en zichzelf. De seizoenen van 2000 tot en met 2012 waren een gezamenlijk project van de Nederlandse en Vlaamse televisie, met Nederlandse en Vlaamse deelnemers. Vanaf editie 2013 hebben België en Nederland elk hun eigen programma. Nicolette Kluijver en Kaj Gorgels staan voor de Nederlandse editie.

Deelnemers

Eind augustus 2019 is duidelijk wie meedoen aan ER2019.
 1. Akwasi - DWDD-tafelheer
 2. Anita Heilker - zangeres
 3. Berdien Stenberg - fluitiste
 4. Dionne Slagter - YouTuber
 5. Eva Cleven - dj en presentatrice
 6. Eva Koreman - 3FM-dj
 7. Fien Vermeulen - nieuwslezeres
 8. Frank van der Lende - 3FM-dj
 9. Hugo Kennis - tv-kok
 10. Jaap van Deurzen - RTL-nieuwsverslaggever
 11. Kalvijn - YouTuber
 12. Kim Kötter - presentatrice
 13. Mariana Verkerk - catwalkcoach
 14. Rijk Hofman - presentator
 15. Rob Geus - smaakpolitie-presentator
 16. Roy Donders - stylist
 17. Shary-An Nivillac - zangeres
 18. Thomas Berge - zanger
 19. Tim Coronel - coureur
 20. Yvette Broch - handbalster

Eilandpraat met Luuk Ikink

Het programma Eilandpraat, het napraten over de Expeditie, met Luuk Ikink als gastheer, blijft wél op RTL 5. Na elke Expeditie Robinson-aflevering bespreekt Ikink de ontwikkelingen met kandidaten en oud-deelnemers. Eilandpraat is wel op RTL 5 te zien. De eerste aflevering is zondag 1 september om 21:30 uur. Op RTL 5 dus.

De afleveringen

Expeditie Robinson wordt gespeeld in 32 dagen. Al die dagen worden gefilmd en van dat materiaal worden afleveringen samengesteld die op televisie worden uitgezonden.

Dionne Slagter - aflevering 4 naar huis / Bron: RTLDionne Slagter - aflevering 4 naar huis / Bron: RTL
Aflevering 1 - 1 september 2019
De deelnemers komen aan op de Filipijnen en worden in Caramoan in vijf teams verdeeld.
 1. Rood: Shary-An, Thomas, Roy en Eva K.;
 2. Blauw: Kalvijn, Mariana, Tim en Kim;
 3. Groen: Akwasi, Yvette, Jaap en Fien;
 4. Wit: Eva C., Berdien, Rijk en Rob;
 5. Geel: Hugo, Frank, Dionne en Anita.

Ze moeten meteen aan de bak met een proef, waarbij vuur maken een element is. De teams moeten een van de vier poten van de twee x-en claimen. De dubbele x staat voor twintig en symboliseert de twintigste Expeditie Robinson. Het team dat het laatste is en geen poot heeft, moet daar Duivelseiland. Dat is team Wit. De andere vier teams worden in twee kampen herverdeeld: Kamp Noord bestaat uit team Rood en Blauw, Kamp Zuid is samengesteld uit team Geel en Groen. Die twee kampen vertrekken elk naar hun eigen eiland, waar ze hun kamp opzetten.

Anita Heilker - aflevering 2 naar huis / Bron: RTLAnita Heilker - aflevering 2 naar huis / Bron: RTL
Aflevering 2 - 8 september 2019
Deze aflevering wordt de eerste immuniteitsproef gespeeld. Kamp Noord en Kamp Zuid strijden tegen elkaar en moeten elk drie vuurtjes in een wok blussen. Het is heel warm op de Filipijnen, wat de proef erg zwaar maakt. Hugo raakt zelfs oververhit. Kamp Noord wint en Kamp Zuid moet naar de Eilandraad. Zij stemmen Anita naar huis.

Het team dat op Duivelseiland zit moet proeven doen om te bepalen welke drie van de vier de balkproef mogen doen. De winnaar daarvan wint een plek in de samensmelting. De eerste proef wordt gewonnen door Rijk.

Jaap van Deurzen - aflevering 3 naar huis / Bron: RTLJaap van Deurzen - aflevering 3 naar huis / Bron: RTL
Aflevering 3 - 15 september 2019
De immuniteitsproef van deze week is een zware hindernisbaan met een kist die naar de overkant moet. Om touw te krijgen voor de kist moet iemand van het team door een labyrint klimmen en touw van haken halen. Kalvijn doet dat voor Team Noord en Dionne voor Team Zuid en bij haar gaat het helemaal mis. Team Noord wint glansrijk en Team Zuid moet wederom naar de Eilandraad. Daar wordt niet Dionne maar Jaap naar huis gestemd.

Op Duivelseiland wint Rob het duel van de vier balletjes die in vier kuiltjes moeten worden gemanoeuvreerd. Hij stelt daarmee de balkproef zeker, met een plaats in de samensmelting in het verschiet.

Berdien Stenberg - eerst naar Duivelseiland, dan in aflevering 4 naar huis / Bron: RTLBerdien Stenberg - eerst naar Duivelseiland, dan in aflevering 4 naar huis / Bron: RTL
Aflevering 4 - 22 september 2019
Dag 6: voor Team Zuid is het alles of niets. Akwasi is bang dat hij de verkeerde naar huis heeft gestemd, toen hij 'Jaap' op zijn stembriefje schreef. De proef is er een van puzzelen, tillen en blokken goed neerzetten, zodat ze als dominostenen omvallen. Team Zuid is aanvankelijk de snelste, maar de kracht van Jaap wordt gemist. Team Noord is het meest secuur en wint daarmee ook deze proef.

Op de Eilandraad wordt Dionne naar huis gestemd, maar wel met een aantal extra stemmen van Frank en Hugo. Het bondje dat Fien en Yvette smeedden om die extra stemmen af te troggelen is gelukt: het blijkt dat Hugo al zijn extra stemmen heeft ingezet.

Op Duivelseiland strijden Berdien en Eva om de laatste plek van de balkproef. De twee moeten runetekens ordenen volgens het voorbeeld waar ze naartoe moeten zwemmen, omdat het onder water hangt. Eva is een betere zwemmer en onthoudt de volgorde van de tekens subliem. Berdien verliest en moet naar huis.

Rob Geus - eerst naar Duivelseiland, dan in aflevering 5 naar huis / Bron: RTLRob Geus - eerst naar Duivelseiland, dan in aflevering 5 naar huis / Bron: RTL
Aflevering 5 - 29 september 2019
Voor Rijk, Rob en Eva, de drie van Duivelseiland, staat de balkproef klaar. Wie als eerste van de balk valt moet meteen naar huis, wie wint is zeker van de samensmelting. Rob verliest en Eva staat het langste op de balk. Zij verdient immuniteit.

Op dag 9 worden de kampen opnieuw ingedeeld. Elk kamp heeft zeven mensen; Eva C. van Duivelseiland is de zevende voor het nieuwe Kamp Noord. Haar kampgenoten zijn: Hugo, Frank, Roy, Shary-An, Eva K. en Thomas. Het nieuwe Kamp Zuid bestaat uit Mariana, Tim, Akwasie, Kim, Fien, Kalvijn en Yvette.

Noord en Zuid moeten een zware proef tegen elkaar spelen, waarbij het slot bestaat uit een Chinese puzzel van drie meter hoog. Om de puzzelstukjes te bemachtigen moet het team samenwerken om een helling van drie niveau's te beklimmen. Bij het abseilen krijgt menigeen brandblaren op de handen. Kamp Zuid wint de proef.

Hugo en Frank moeten, nu met hun nieuwe team, alweer naar de Eilandraad. De nieuwe kampen moeten zich nog even zetten, maar over het algemeen valt de herindeling goed. Shary-An is opgelucht en blij met haar nieuwe kamp, Thomas mist Tim, Roy mist Kim en heeft last van heimwee. Hij zegt het niet erg te vinden als de teamleden op hem stemmen bij de Eilandraad.

Op dag 10 krijgt Roy tijdens de Eilandraad een stem van alle kampleden. Hij krijgt nog de keuze voorgelegd voor voortzetting van de Expeditie op Duivelseiland. Daar zit Rijk in zijn uppie. Roy wil niet, hij wil naar huis.

Roy Donders - aflevering 5 naar huis / Bron: RTLRoy Donders - aflevering 5 naar huis / Bron: RTL
Aflevering 6 - 6 oktober 2019
Dag 11. Rijk zit alleen op Duivelseiland en hij voelt zich niet lekker, maar hij zet door. Na de Eilandraad krijgt hij het weggestemde expeditielid erbij op zijn eiland.

In Kamp Noord en Zuid begint de vorming van bondjes. De proef is er een met vuur in een wok, die door een parcours met obstakels gedragen moet worden en waarbij touw doorgebrand moet worden. Kamp Noord heeft als eerste het laatste touwtje doorgebrand. Frank heeft zijn eerste doel, het winnen van een proef bereikt, maar heeft ook genoeg van de Expeditie.

Dag 12. Op de eilandraad met Kamp Zuid, de eerste van Kalvijn, Mariana, Tim en Kim, wordt verrassend genoeg Kim naar huis gestuurd. Het gaat tussen Akwasie en Kim, terwijl alle pijlen op Fien gericht leken. Kim mag naar Duivelseiland. Voor haar zit de Expeditie er nog niet op.

Frank van der Lende - geeft op en gaat in aflevering 7 naar huis / Bron: RTLFrank van der Lende - geeft op en gaat in aflevering 7 naar huis / Bron: RTL
Aflevering 7 - 13 oktober 2019
Dag 13: Frank wordt steeds ongelukkiger. Hij wil naar zijn verloofde, zijn vader; naar zijn leven. Hij geeft op en verlaat de Expeditie.
Kim voegt zich bij Rijk op Duivelseiland en schrikt van de conditie van Rijk. Op Duivelseiland is bijna niks te eten. Ze gaan vissen en vangen wat.

Dag 14 is weer een proef-dag. Deze keer moet er in paren tikkertje gespeeld worden. Telkens worden twee van elk team met een ketting gekoppeld en via een ronde hindernisbaan moeten de koppels elkaar proberen in te halen en te tikken. Het team dat de meeste tegenstanders tikt is winnaar. Het is een loodzware proef en Kamp Noord wint de totem. Kamp Zuid moet naar de Eilandraad. Tijdens de stemming op de Eilandraad gaat het tussen Akwasi en Kalvijn. Akwasi krijgt de meeste stemmen, maar hij hoeft nog niet naar huis. Hij mag nog duelleren om een plek in de samensmelting.

Rijk en Kim krijgen op Duivelseiland een brief en moeten op de boot stappen, op weg naar een duel tussen drie deelnemers: zij met hun tweeën en Akwasi.

Rijk Hofman - in aflevering 1 naar Duivelseiland en in aflevering 8 naar huis / Bron: RTLRijk Hofman - in aflevering 1 naar Duivelseiland en in aflevering 8 naar huis / Bron: RTL
Aflevering 8 - 20 oktober 2019
Rijk, Kim en Akwasi moeten op Duivelseiland de balkproef doen. Akwasi wint en mag door naar de proef voor de samensmelting. Rijk verliest en moet naar huis. Kim blijft op Duivelseiland en wacht op de verliezer van de samensmeltingsproef.

Op dag 16 worden de kampen Noord en Zuid opgeheven. Van nu af is de strijd individueel.

Eva Cleven is de eerste die zeker is van een plek aan de samensmeltingstafel. Naast Eva zijn er nog 5 plekken beschikbaar aan het diner, na een proef met zwemmen, kokosnoten klieven en kokosmelk verzamelen. Hugo wint die proef en is zeker van een plek in de finale. Fien, Thomas, Yvette en Tim komen deze ronde ook goed door en mogen aanzitten aan de tafel. Sommigen hebben 1 extra stem meegenomen, anderen 2 (Yvette) of zelfs 3 (Akwasi en Shary-An). Voor de overige 5 (Akwasi, Shary-An, Mariana, Kalvijn en Eva K) wacht nog een proef, want er is aan tafel nog maar plek voor 4. De 5 moeten bordjes kapot schieten met de naam van een van de 4 overige kandidaten. Mariana krijgt het voor de kiezen en zowel Akwasi als Kalvijn mikken op het bordje met haar naam. En met succes. Mariana moet net voor het samensmeltingsdiner het strijdtoneel verlaten. Zij wordt naar Duivelseiland gevaren, waar Kim wacht.

Aan het samensmeltingsdiner zitten: Eva C, Hugo, Fien, Thomas, Yvette, Tim, Akwasi, Kalvijn, Shary-An en Eva K.

Kim Kötter - weggestemd in aflevering 6 - naar Duivelseiland en verliest in aflevering 9 de proef en moet naar huis / Bron: RTLKim Kötter - weggestemd in aflevering 6 - naar Duivelseiland en verliest in aflevering 9 de proef en moet naar huis / Bron: RTL
Aflevering 9 - 27 oktober 2019
Kim zit alleen op Duivelseiland, maar Mariana, verliezer van aflevering 8, komt haar in aflevering 9 gezelschap houden en moet met haar duelleren. Ze moeten de eetproef doen en de winnaar krijgt daarna smakelijk eten. De verliezer moet direct naar huis. De opdracht is om een puzzel te maken die bestaat uit negen blokken met de cijfers 1 tot en met 9. Die moeten zo worden neergelegd dat er horizontaal, diagonaal en verticaal dezelfde som ontstaat. Op de tafel staan ook drie halve kokosnoten met iets eetbaars eronder: een embryo ei, een oog en maden. Het opeten ervan levert een tip voor de puzzel op. Kim kiest een kokosnoot en treft het embryo ei. Ze eet hem eerst nog niet op en puzzelt nog even door. Mariana lost ondertussen, zonder een kokosnoot te kiezen, de puzzel op en krijgt de mand met lekker eten. Zij mag terug naar de groep op Winnaarseiland. Kim moet naar huis.

Kalvijn wordt in aflevering 9 naar huis gestemd / Bron: RTLKalvijn wordt in aflevering 9 naar huis gestemd / Bron: RTL
Op dag 17 gaan negen kandidaten naar een basiskamp op een nieuw eiland. Hugo, de winnaar van aflevering 7, is naar Finalisteneiland gevaren. Daar staat een hutje met drie hangmatten. Hugo vindt het een ongekende luxe.

Mariana voegt zich na het winnen van de puzzel- en eetproef bij de groep van negen. De tien moeten een bouw- en balansproef doen en een toren bouwen op een wankel blad. Tim kan dat het beste en wint. Hij mag naar Finalisten en krijgt een fruitmand mee. Ook mag hij een gast meenemen voor. Tim kiest voor Eva K. Op de Eilandraad stemt zij weer mee. Kalvijn krijgt de meeste stemmen en moet naar huis.

Aflevering 10 - 3 november 2019

Thomas Berge wordt in aflevering 10 naar huis gestemd / Bron: RTLThomas Berge wordt in aflevering 10 naar huis gestemd / Bron: RTL
Hugo en Tim zitten op Finalisteneiland. Na de immuniteitsproef komt daar nog een deelnemer bij die een gast meeneemt. De immuniteitsproef op dag 20 is een hindernisbaan, waarbij de spelers zware zakken om de nek moeten hangen. De afvallers mogen hun zakken om de nek van een van de anderen hangen. Thomas krijgt gewicht en ook Akwasi krijgt vele kilo's om zijn nek gehangen. Shary-An wint de immuniteitsproef en zij mag naar Finalisteneiland. Ze neemt Akwasi mee als gast. Shary-An speelt een dubbelrol en heeft bondjes met verschillende groepjes.

Op dag 21 moet Sahry-An duelleren met Hugo of Tim. Ze kiest Tim. Ze moeten in een raamwerk gaan staan, op hun tenen, en een vaas tussen hun hoofd en een balk klemmen. Shary-An wil eigenlijk verliezen van Tim om op de Eilandraad Fien naar huis te stemmen, maar Tim wankelt even en laat de vaas vallen. Hij en Akwasi gaan terug voor de Eilandraad. Daar krijgen Fien en Thomas alle stemmen, maar Thomas krijgt er net eentje meer en moet naar huis.

Fien Vermeulen wordt in aflevering 11 uit de Expeditie gestemd / Bron: RTLFien Vermeulen wordt in aflevering 11 uit de Expeditie gestemd / Bron: RTL
Aflevering 11 - 10 november 2019
Shary-An en Hugo zitten op Finalisteneiand en vinden het daar fantastisch. Het rondje van Fien, Akwasi en Yvette wil absoluut niet dat Tim de proef wint. De immuniteitsproef is een hindernisproef met toren bouwen en toren verplaatsen. Tim is toch de beste en wint de proef. Mariana mag als gast met Tim mee naar het Finalisteneiland. Ze krijgen stroopwafels mee.

Tim moet op Finalisteneiland het duel aangaan en hij kiest Shay-An. Het is een proef waarbij ze op de rug op de grond moeten liggen, met hun benen hoog. Zodra ze de benen laten zakken kiept een emmer water om. Tim is de verliezer. Hij gaat met Mariana terug voor de tiende Eilandraad van deze Expeditie, waar Akwasi, Eva C., Eva K., Yvette en Fien al klaar zitten. De stemmen worden uitgebracht op Fien en Mariana, maar Fien krijgt er net één meer. Zij moet naar huis.

Tim Coronel - in aflevering 12 wordt hij naar huis gestemd / Bron: RTLTim Coronel - in aflevering 12 wordt hij naar huis gestemd / Bron: RTL
Aflevering 12 - 17 november 2019
Het is dag 25. Fien is naar huis en er volgt een nieuwe zware immuniteitsproef. Er moet een som worden opgelost. De wiskundige tekens moeten worden onthouden en verzameld via een touwbrug. Tim is de snelste maar Eva C. heeft de volgorde van de tekens en cijfers goed en heeft de oplossing van de som als eerste. Zij mag naar Finalisteneiland en ze neem Eva K. als gast mee. Ook krijgt ze een tasje met brieven van thuis mee, voor haarzelf en Eva K. en voor Shary-An en Hugo. De brieven doen heel goed.

Op dag 26 spreekt Tim zijn angst uit om uit het spel te worden gestemd. Hugo, Shary-An en Eva C. moet met z'n drieën de strijd aan. Ze moeten op een blok ijs staan en een blok ijs in de handen houden en dan zo dicht mogelijk bij het moment van de laatste zandkorrel door de zandloper, 7 minuten, te stoppen. Hugo doet dat het beste en hij mag kiezen wie naar het Basiskamp teruggaat. Hij kiest Shary-An, die samen met gast Eva K. naar de Eilandraad gaat. Tim denk een bondje te hebben met Yvette en Akwasi, maar in werkelijkheid wordt hij naar huis gestemd.

Yvette Broch wordt in aflevering 13 naar huis gestemd / Bron: RTLYvette Broch wordt in aflevering 13 naar huis gestemd / Bron: RTL
Aflevering 13 - 24 november 2019
De eliminatieproef is een snelheids- en geheugenproef. Het is een reuzenmemoryspel. Honderd houten kaarten met figuren liggen op de kop in het zand. Wie de meeste paren verzamelt mag naar Finalisteneiland en krijgt videoboodschappen op een iPad mee.
Eva K. wint het spel nipt van Yvette en mag naar Finalisteneiland. Ze kiest Shary-An als gast. De vier op Finalisteneiland, Eva C., Eva K., Shary-An en Hugo, genieten van de videobeelden van thuis. Drie van de vier moeten met elkaar de strijd aan; dat zijn Eva C., Eva K., en Hugo. Ze moeten een eetproef doen en 100 gram van een pizza eten. Hugo zit er met 63 gram het dichtste bij. Hij kiest ervoor om Eva C. bij zich op Finalisteneiland te houden. Eva K. en Shary-An varen terug naar het basiskamp voor de Eilandraad.

Er worden weer veel afspraken gemaakt, oude afspraken geschonden en nieuwe plannen getrokken. Tijdens de Eilandraad zijn het Shary-An en Yvette die de stemmen krijgen en Yvette krijgt er net één meer.

Akwasi - krijgt in aflevering 7 de meeste stemmen op de eilandraad en mag naar Duivelseiland om te duelleren met Rijk en Kim. Door dat duel te winnen komt hij voor de samensmeltingsproef terug in de groep. In aflevering 14 wordt hij naar huis gestemd. / Bron: RTLAkwasi - krijgt in aflevering 7 de meeste stemmen op de eilandraad en mag naar Duivelseiland om te duelleren met Rijk en Kim. Door dat duel te winnen komt hij voor de samensmeltingsproef terug in de groep. In aflevering 14 wordt hij naar huis gestemd. / Bron: RTL
Aflevering 14 - 1 december 2019
Op dag 29 strijden Eva K., Mariana, Akwasi en Shary-An tegen elkaar in een proef. Ze beginnen in een kooi, moeten zichzelf bevrijden, de beruchte tasjesknoop loshalen, een omgekeerd labyrint volgen, schieten met een blaaspijp en de vlaggenmast los puzzelen. Wie het eerste met de vlag zwaait mag naar Winnaarseiland en verdient een plek in de halve finale. Shary-An wint en zij gaat met een emmer vol ijs en daarin een fles witte wijn naar Winnaarseiland om met Eva C. en Hugo de fles te legen.

Op dag 30 is de laatste Eilandraad. Een van de drie van Winnaarseiland voegt zich nog bij het Basiskamp. De drie moeten daarvoor een puzzelproef doen en het logo van Expeditie Robinson puzzelen. Hugo is de snelste, tweede is Eva C. Shary-An moet terug naar het Basiskamp. Zij stemt mee op de Eilandraad, maar er mag niet op haar gestemd worden omdat ze met haar eerder gewonnen proef immuniteit won.

Op de Eilandraad gaan de stemmen naar Mariana en Akwasi, maar Akwasi krijgt er tot zijn verbazing meer. Hij gaat naar huis, naar de deuren, de gang en het laminaat. En naar zijn familie.

Eva Koreman mist net de finale / Bron: RTLEva Koreman mist net de finale / Bron: RTL
Aflevering 15 - 8 december 2019
Dag 31, de een na laatste dag van de Expeditie. Hugo en Eva C. moeten op Winnaarseiland duelleren. Wie wint zit in de finale. Ze moeten puzzelstukken opduiken en op het strand de puzzel maken. De puzzelblokken moeten daarna drie seconden blijven staan op een wiebelige ronde schijf. Dit lukt Hugo als eerste. Hij zit in de finale en Eva C. gaat terug naar het basiskamp om te duelleren met de overige drie spelers: Eva K., Mariana en Shary-An. De winnaar van dit spel gaat ook door naar de finale. De vier moeten tegen een plank gaan zitten met hun benen in een hoek van 90 graden. Eva K. valt als eerste af, daarna zakt Mariana naar beneden. Shary-An verliest nipt van Eva C. Zij gaat terug naar Winnaarseiland, naar Hugo.
Mariana Verkerk - in aflevering 8 naar Duivelseiland en komt in aflevering 9 weer terug in de groep. Ze haalt net de finale niet. / Bron: RTLMariana Verkerk - in aflevering 8 naar Duivelseiland en komt in aflevering 9 weer terug in de groep. Ze haalt net de finale niet. / Bron: RTL
Eva K., Mariana en Shary-An hebben nóg een kans om een plek in de finale te winnen. Er vallen deze ronde twee mensen af en drie gaan door naar de finale. De drie worden ondersteboven aan een houten stellage geknoopt, moeten zich bevrijden, een rekensom oplossen, waarbij de oplossing de code van een cijferslot is. Dat slot zit op een kistje waar een vuursteen in zit. Het laatste deel van de proef is het maken van vuur in een wok, daarmee een touw doorbranden en een fakkel aansteken. Tot slot zet de fakkel de wok van de laatste finalist in vlam. Shary-An weet haar achterstand met vuur maken in te halen en wint.

De drie finalisten

Aflevering 16 - 15 december 2019

De finale uitzending is vanuit Werkspoorkathedraal in Utrecht. Vanuit diverse bioscopen overal in het land wordt de finale door fans op groot scherm bekeken.

Hugo Kennis / Bron: RTLHugo Kennis / Bron: RTL
Shary-An Nivillac / Bron: RTLShary-An Nivillac / Bron: RTL
Eva Cleven - in aflevering 1 naar Duivelseiland en via gewonnen proef terug in de Expeditie / Bron: RTLEva Cleven - in aflevering 1 naar Duivelseiland en via gewonnen proef terug in de Expeditie / Bron: RTL

De finaleproef is een samengestelde proef die begint op een hoge paal boven water. De finalisten moeten water putten en de emmertjes legen in een trechtertje. Dat brengt een dobber omhoog met daaraan een peddel. Daarna moeten ze naar een kano zwemmen, met de peddel en dan naar een volgend platform peddelen. Daar wacht een tweezijdige puzzel, met aan de ene kant kleuren en aan de andere kant een cijfercode. Als de puzzel klaar is moeten er kogels opgedoken worden. Met de kogels zwemmen ze naar de wal, om daar de code te gebruiken voor een cijferslot. Daarmee wordt een kogelslinger vrijgemaakt, waarmee de kogels naar twee doelen geslingerd kunnen worden. Wie het eerste de twee doelen kapot schiet is Robinson 2019. Hugo en Eva schieten al hun ballen op en hebben elk één doel geraakt. Shary-An is nog aan het puzzelen en zij wordt uit de finale gehaald. Hugo en Eva doen een shoutout: wie het eerst een doel raakt wint, maar ze raken geen van tweeën nog een doel. Daarom wint degene die bij het spel als eerste een doel raakte en dat is Hugo.

Uitspraken van deelnemers

Shary-An: 'We zien eruit als een megahecht team en dat is helemaal niet zo.'
Jaap: 'Dionne is een schat van een kind maar ze bolwerkt het niet qua energie.'
Hugo: 'Dionne is een stoer wijf, mooie tattoo's.'
Jaap: 'Ik zorg voor wat entertainment, ik ben een feestneusje.'
Rob vangt een visje: 'Ik zei toch, ik ga hem vangen!'
Berdien vangt ook een visje: 'Beter wordt het niet in het leven, weet je.'
Berdien: 'Ik vind het niet zwaar. Wat echt zwaar was, dat was de borstkanker.'
Hugo na het verliezen van een proef: 'Weer naar die eilandraad. Waar de fok doe ik het voor!'
Akwasie na verliezen van de proef: 'Hoe is het mogelijk? Hoe hebben we dit kunnen verspelen?'
Tim na winnen van de proef waar hij een groot aandeel in had, doordat hij de afstand tussen de blokken goed mat: 'Checken, checken en checken!'
Yvette na verliezen van proef: 'In Nederland zou je zeggen "Het is maar een spelletje".'
Frank vindt dat er op Dionne gestemd moet worden: 'Je moet wel iets kunnen. Ze kan niks! Ik wil profvoetballer worden, maar dat kan ik ook niet.'
Fien na haar complotje om haar teamgenoten bij de eilandraad extra stemmen op Dionne te laten inzetten: 'Ik heb echt gerobinsond!'
Hugo: 'Fien speelt steeds de vermoorde onschuld. Wat is die sneaky!'
Eva ontdekt een brief: 'Er is ons geen dag rust gegund.'
Rob, nadat hij de balkproef heeft verloren: 'Het is exit. Keihard!'
Roy: 'Ik vind het team superleuk, maar van binnen huil ik wel.'
Roy, bij de proef met hoge helling: 'Ik heb hartstikke hoogtevrees, dus ik niet, ik niet!'
Shay-An, tijdens het maken van de Chinese puzzel, waar Roy goede aanwijzingen geeft: 'Roy is echt aan het beuken.'
Kim, die na de herindeling voor eerst haar nieuwe eiland ziet: 'Ik zie kokosbomen en bananenplanten. Wauw, dat wordt feest!'
Shary-An: 'Ik trek lekker een fles wijn open en dan gaan we dansen.'
Thomas, na de herindeling: 'Ik mis Tim met zijn pretoogjes.'
Tim heeft een paar visjes gevangen: 'Geluk hoor, maar dat maakt niet uit.'
Rijk: 'Alleen op het eiland zitten, met deze regen, is een mix van depressie en Pfeiffer, en ik heb het alle twee gehad.'
Frank: 'Mijn doel is een proef winnen. All the eyes on the proof.'
Frank, als de proef gewonnen is: 'Ik ben blij, maar het komt vanuit het hoofd en niet vanuit het hart. Ik heb het wel gezien hier.'
Rijk, alleen op Duivelseiland: 'Als dit eenzaamheid is, in een programma, hoe verschrikkelijk is dan eenzaamheid in de maatschappij, waar alles doorgaat behalve je sociale leven?'
Rijk: 'Je moet zó gelukkig zijn om op een eiland gezet te worden, in je eentje, zonder uitzicht, en dan niet gaan twijfelen aan je leven!'
Akwasie: 'Ik bén hier gewoon, geniet elke dag.
Mariana: 'Ik ben altijd avontuurlijk geweest, maar dit is wel een bijzonder avontuur.'
Kalvijn mist de hectiek van zijn werk niet: 'Ik mis mijn telefoon ook niet.'
Eva is niet bang voor slinken van de voedselvoorraad: 'Op Duivelseiland was helemaal geen voedselvoorraad. Ik slaap er wel doorheen.' (door de honger)
Mariana: 'Ik heb met helemaal niemand een bondje gesloten.'
Thomas, nadat Frank heeft aangegeven de Expeditie op te geven: 'Wat denk je nou? Ik kan het niet zonder jou, pik? Koekoek! Natuurlijk kan ik zonder jou!'
Yvette: 'We moeten winnen want anders is het klaar met de drie musketiers.' (Akwasi, Fien en Yvette)
Eva, na de gewonnen proef: 'Dan lig je daar, volmaakt gelukkig te wezen in de blubber.'
Rijk neemt afscheid van Duivelseiland: 'Ik heb een herinnering voor het leven opgebouwd, dus dankjewel, kut-eiland!'
Rijk: 'Ik wil meemaken hoe het is om te stemmen, complotjes.'
Akwasi voor de balkproef op Duivelseiland: 'Ik kan het, ik wil het, ik moet het. Ik wil gewoon terug!'
Rijk na het verliezen van de balkproef: 'Ik heb helemaal niks meegemaakt, alleen maar op dat kut-eiland gezeten.'
Kim op Duivelseiland waar het veel en hard regent: 'Het is niet zo'n feest, om je eerlijk te zeggen.'
Mariana: 'Ik ben omringd geweest door sterke mannen. Dat is mijn geluk. Nu zal ik het alleen moeten klaren.'
Hugo na het opheffen van de kampen: 'Het is nu klaar met de "Kumbaya my Lord" en "we houden van elkaar". Het is nu echt oorlog.'
Shary-An: 'Ik wil de samensmelting minimaal halen, want dan heb ik recht van spreken dat ik een Robinson aan het worden ben.'
Kalvijn, als een bordje met zijn naam wordt gekozen om op te schieten: 'Het is voor het eerst tijdens Expeditie Robinson dat ik me klein voel.'
Tim verbaast zich dat Kalvijn op een bordje van Mariana schiet: 'En zo schiet Kalvijn Mariana naar huis, terwijl we samen een groepje zijn. Hard!'
Shary-An: 'Het samensmeltingsdiner. En ik ben erbij!'
Shary-An: 'Iedereen is hier gekomen om zijn eigen expeditie te spelen.'
Mariana, nadat Kim een kokosnoot met iets smerigs eronder kiest om een tip voor de puzzel te krijgen: 'Ik denk: Top! Doe jij dat maar lekker. Ik ga nog lekker even door, als je het niet erg vindt.'
Eva K, tijdens de bouw- en balansproef: 'En wat fijn Eva, dat je niet zoveel hebt gezopen gisteren, want met zo'n trilhandje wordt het een stuk lastiger.'
Tim neemt Eva K mee naar Finalisteneiland: 'Deze dame wil ik beter leren kennen om voor mezelf meer kansen te creëren.'
Thomas, na het wegsturen van Kalvijn: 'Als ze vinden dat je een te sterke speler bent, dan gaat dat dus zo.'
Hugo, over vruchten die stinken naar de dood: 'Ik vond het de geur niet waard, maar het is eten.'
Shary-An: 'Deze vrouw heeft meerdere bondjes, meerdere vriendjes.'
Shary-An over het duel tegen Tim op Finalisteneiland: 'Slim kiezen is niet winnen.'
Tim, na het winnen van de immuniteitsproef: 'Ik dacht dat ik al op het vliegtuig naar huis zat. No way, papa is still here!'
Mariana, na het naar huis stemmen van Fien: 'Dat Tim en ik dit met onze stemmetjes gedaan hebben. Supertof, vind ik zelf.'
Tim is bang dat hij eruit wordt gestemd, hij won de proef niet: 'Het voelt alsof je moet wachten op een executie.'
Mariana, na een stemronde en het opbreken van "Familie Fien": 'We zijn allemaal erg beleefd tegen elkaar, maar er wordt niet hard gelachen.'
Tim op de biechtstoel, bang dat hij eruit wordt gestemd: 'Ik hoop dat jullie het leuk vonden.'
Eva C, tegen Hugo, tijdens een mindere dag: 'Shut up and be pretty!'
Akwasi: 'Als ik de proef had gewonnen dan zag de wereld er beter uit.'
Hugo tegen Eva K., om haar te pushen tactisch te stemmen op de Eilandraad, op iemand op wie ze liever niet stemt: 'Jij bent een winnaar een winnaar moet winnaarsmentaliteit hebben.'
Shary-An na het winnen van een proef: "Twintig jaar Expeditie Robinson, twintig klassiekers en ik heb de halve finale in mijn broekzak!"
Hugo voor de puzzelproef: "Ik vind puzzelen niet zo leuk. Laat mij maar hakken, springen, vliegen, draven een weer opstaan."
Akwasie somt op wat hij mist: "Ik mis een deur, de gang en het laminaat."
Eva K.: 'Dit is waar we ons druk om maken: vuur maken in de regen.'
Hugo over Mariana: 'Ik weet dat ze een bitch kan zijn, maar i love the bitch.'
Shary-An over Mariana: 'Mariana staat gewoon nog. Bijna 60, ja, fantastisch!'
Mariana, verbaasd dat ze tot de laatste dag in het spel zat: 'Ik heb zo'n geweldige tijd gehad!'
Hugo vlak voor de finale: 'Als het startschot straks gaat dan ben ik 'aan' en dan ga ik.'
Hugo is al heel lang ER fan: 'Ik heb 19 jaar kunnen broeden op dit ei.'

Filippijnen

Legenda
A. Filipijnen
B. Caramoan

Lees verder

© 2019 - 2020 Piejet, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Wie is de Mol 2019: deelnemers, locatie & overige informatieWie is de Mol 2019: deelnemers, locatie & overige informatieHet jaarlijkse televisieprogramma 'Wie is de Mol?' (vaak afgekort tot WIDM) staat ook in 2019 weer op het programma. Dez…
Expeditie Robinson – achter de schermen bij kijkcijferkanonExpeditie Robinson – achter de schermen bij kijkcijferkanonExpeditie Robinson is een realityprogramma op televisie dat al vele jaren heel veel kijkers trekt. Er is een grote schar…
Prentenboekrecensie: De wereld van de Gorgels - Jochem MyjerrecensiePrentenboekrecensie: De wereld van de Gorgels - Jochem MyjerNa het succesvolle eerste boek de Gorgels, is er nu ook een tweede boek van Jochem Myjer. Dit keer geen voorleesboek, ma…
Gouden Televizier-Ring: alle nominaties en winnaars 2019Gouden Televizier-Ring: alle nominaties en winnaars 2019De Gouden Televizier-Ring is de belangrijkste publieksprijs voor de Nederlandse televisie. Het Nederlandse publiek heeft…

Eurovisie Songfestival: beste scores 24 niet-winnende landenEurovisie Songfestival: beste scores 24 niet-winnende landenVan de meer van vijftig, voornamelijk Europese, landen die hebben meegedaan aan het Eurovisie Songfestival heeft tot en…
Wie is de Mol? 2017, locaties in het centrum van PortlandWie is de Mol? 2017, locaties in het centrum van PortlandIn 2017 speelde het populaire televisieprogramma Wie is de Mol? zich af in het Amerikaanse Oregon, een staat in het noor…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: RTL
 • https://www.rtlboulevard.nl/entertainment/internet/artikel/4574221/nieuw-seizoen-expeditie-robinson-met-onbekende-nederlanders geraadpleegd op 13 februari 2019
 • https://www.rtlboulevard.nl/entertainment/tv/artikel/4571766/kaj-gorgels-nieuwe-presentator-expeditie-robinson geraadpleegd op 13 februari 2019
 • https://www.metronieuws.nl/showbizz/2018/10/dennis-weening-stopt-met-presentatie-expeditie geraadpleegd op 13 februari 2019
 • https://www.beautify.nl/extra-seizoen-expeditie-robinson-2019/ geraadpleegd op 13 februari 2019
 • http://newsmonkey.be/article/91885 geraadpleegd op 13 februari 2019
 • https://www.sprekershuys.nl/sprekers/nicolette-kluijver/ geraadpleegd op 13 februari 2019
 • https://www.ad.nl/show/teleurgestelde-dennis-weening-rtl-heeft-mijn-contract-niet-verlengd~a234bea4/ geraadpleegd op 13 februari 2019
 • https://flint.nl/programma/seizoen-1819/kaj-gorgels/ geraadpleegd op 13 februari 2019
 • https://www.televizier.nl/actualiteiten/nicolette-kluijver-reageert-met-onthullende-foto-op-negatieve-reacties# geraadpleegd op 17 februari 2019
 • https://www.youtube.com/watch?v=XOx57-7x1Bw geraadpleegd op 17 februari 2019
 • https://www.superguide.nl/nieuws/let-op-expeditie-robinson-2019-verhuist-van-zender-en-uitzenddag-tv geraadpleegd op 30 juli 2019
 • https://www.superguide.nl/nieuws/deze-4-deelnemers-doen-mee-aan-expeditie-robinson-2019-tv geraadpleegd op 6 augustus 2019
 • https://www.glamour.nl/nieuws/films-series-tv/a28620510/kalvijn-expeditie-robinson-2019/ geraadpleegd op 7 augustus 2019
 • https://sportnieuws.nl/fun/tess-wester-yvette-broch-expeditie-robinson-2019/ geraadpleegd op 13 augustus 2019
 • https://www.superguide.nl/nieuws/en-weer-nieuwe-bners-bekend-die-meedoen-aan-expeditie-robinson-2019-tv geraadpleegd op 18 augustus 2019
 • Afbeelding bron 1: RTL
 • Afbeelding bron 2: RTL
 • Afbeelding bron 3: RTL
 • Afbeelding bron 4: RTL
 • Afbeelding bron 5: RTL
 • Afbeelding bron 6: RTL
 • Afbeelding bron 7: RTL
 • Afbeelding bron 8: RTL
 • Afbeelding bron 9: RTL
 • Afbeelding bron 10: RTL
 • Afbeelding bron 11: RTL
 • Afbeelding bron 12: RTL
 • Afbeelding bron 13: RTL
 • Afbeelding bron 14: RTL
 • Afbeelding bron 15: RTL
 • Afbeelding bron 16: RTL
 • Afbeelding bron 17: RTL
 • Afbeelding bron 18: RTL
 • Afbeelding bron 19: RTL
 • Afbeelding bron 20: RTL
 • Afbeelding bron 21: RTL
 • Afbeelding bron 22: RTL
 • Afbeelding bron 23: RTL

Reageer op het artikel "Expeditie Robinson 2019 - de deelnemers en presentatoren"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Piejet
Laatste update: 15-12-2019
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Special: Reality Shows
Bronnen en referenties: 39
Schrijf mee!