Gordon gaat op pad met ouderen in tv-programma 100 jaar jong

Gordon gaat op pad met ouderen in tv-programma 100 jaar jong Dat we tegenwoordig allemaal ouder worden is een feit. Het aantal mensen dat de 100 jaar gepasseerd is, blijft gestaag stijgen. In de zomer van 2019 stond de teller op 2189 100-plussers in Nederland. In het SBS-programma 100 jaar jong gaat Gordon op pad met deze mensen. Dit levert zowel ontroerende als grappige momenten op. Het blijkt maar weer dat ouderen heus niet achter de geraniums zitten, ze zijn nog fit en jong van geest! Gordon vindt dat hij dankzij het tv-programma gegroeid is als programmamaker.

SBS-programma 100 jaar jong

In het tv-programma 100 jaar jong komt presentator Gordon in contact met een groep uitgesproken ouderen die de 100 jaar gepasseerd zijn. Hoe ziet hun dagelijks leven eruit? Wat is volgens hen de reden dat ze zo oud zijn geworden? Zijn er nog dromen? Diverse boeiende vragen komen aan bod, met grappige, ontroerende en inspirerende verhalen als gevolg. Gordon laat zien hoe de bejaarden in het leven staan en bewijst dat oudjes echt niet de hele dag achter de geraniums zitten. Als kijker krijg je een kijkje in het leven van deze mensen en ontdek je hun levensverhalen en geheimen. Volgens Gordon is het een mooie, integere en indrukwekkende portrettenserie geworden van mensen op leeftijd, die nog altijd jong van geest zijn.

Kijkcijfers

Gordon hoopte op minimaal 750.000 kijkers, wat vervolgens zou gaan stijgen. De eerste aflevering (welke op 6 januari 2020 werd uitgezonden) kwam niet aan dit aantal, de start trok 592.000 kijkers. Daarna liepen de cijfers wel op, de tweede aflevering was goed voor ruim 623.000 kijkers. Het slot trok maar liefst 716.000 kijkers. Flink meer mensen hebben op 3 februari 2020 de laatste aflevering gezien. In totaal zijn er vijf afleveringen van het tv-programma 100 jaar jong gemaakt.

Kandidaten vol levenslust

Ruim een eeuw gepasseerd, maar nog altijd vol levenslust. De ouderen in het tv-programma 100 jaar jong laten in de verschillende afleveringen zien dat oud worden en positief leven prima samengaan.

Aflevering 1: Sam (103 jaar) en Lenie (101 jaar)

De 103-jarige Sam heeft geen kinderen en heeft nog maar weinig familie. Ondanks dat staat hij nog erg positief in het leven. Samen met Gordon gaat hij naar de Grote Kerk in Vlaardingen, waar hij in 1947 voor de laatste keer orgel heeft gespeeld.

Lenie (101 jaar) komt uit Etten-Leur en is te omschrijven als een ware levensgenieter. Ze houdt dan ook wel van een borrel. De keukenkastjes lijken volgens haar kleinzoon op een slijterij. Daarnaast geniet ze nog wekelijks van haar passie bridgen.

Aflevering 2: Jaap (101 jaar), Jeanne (91 jaar) en Koosje (103 jaar)

De 101-jarige Jaap is al ruim 72 jaar getrouwd met zijn grote liefde Jeanne (91 jaar). Ze hebben nog nooit echt ruzie met elkaar gemaakt en leren Gordon de geheimen van een goed huwelijk kennen.

Koosje is alweer 103 jaar oud, maar voelt zich nog 50. Ze heeft genoeg energie en eigenlijk altijd tijd te kort, ondanks dat ze al jaren niet meer dan tweeënhalf uur per nacht slaapt.

Aflevering 3: Arie (101 jaar) en Wim (101 jaar)

De 101-jarige Adrie heeft een druk bestaan. Ze speelt graag bridge, doet aan tai chi en gym en speelt graag spelletjes op haar tablet. Op een leeftijd van 99 jaar heeft ze haar rijbewijs verlengd met vijf jaar.

De Zaanse Wim (101 jaar) heeft in een eeuw tijd maar liefst twee levenspartners overleeft. Tegenwoordig woont hij alleen in een aanleunwoning in Zaandam. Hij vindt zichzelf een geluksvogel die positief kan terugkijken op een bewogen leven.

Aflevering 4: Corry (102 jaar) en Henk (102 jaar)

De 102-jarige Corry heeft veel verlies gekend. Tijdens een vakantie overleed haar man onverwachts en zelf is ze een groot deel van haar zicht kwijt na een oogaandoening. Toch is haar glas nog altijd halfvol.

Ook Henk (102 jaar) is een deel van zijn zicht kwijt. Het is zo erg, dat hij nagenoeg blind is. Maar dat houdt hem niet tegen om zich in bepaalde onderwerpen te verdiepen en bij te leren. Zo luistert hij graag naar luisterboeken met onderwerpen zoals het universum.

Aflevering 5: Roel (100 jaar) en Annie (105 jaar)

De 100-jarige Roel, die pas met 91 jaar met pensioen ging, is wekelijks in het zwembad te vinden. Hij trekt baantjes, rijdt auto en diepe kniebuigingen gaan hem ook nog goed af!

Annie (105 jaar) geniet juist van koffiedrinken met haar dochter en buiten de deur lunchen. Ook neemt ze nog elke dag plaats op de hometrainer, wat haar fit houdt. Ze woont nog zelfstandig in het huis wat voorheen van haar schoonouders was.

Gordon gegroeid door tv-programma 100 jaar jong

Gordon vindt zelf dat hij als programmamaker is gegroeid dankzij het SBS-programma 100 jaar jong. Het programma heeft een betere tv-maker van hem gemaakt en in deze periode heeft hij echt stappen gezet. Vooral inhoudelijk vindt hij zichzelf beter geworden. "Ik speel niet meer op de lach. Dat was met Gerard natuurlijk vrij vaak het geval. Maar dat was ook een heel andere benadering van programma maken. Ik neem nu meer de tijd en durf ook stiltes te laten vallen. Gewoon een verhaal te horen." Daarnaast heeft hij wijze levenslessen geleerd en ziet hij de periode van opnames als een soort extra therapie, een levensveranderende ervaring na een verleden met drank- en drugsverslaving. Gordon heeft mensen leren kennen die respect bij iedereen afdwingen vanwege de manier waarop ze in het leven staan. Hij geeft aan dat zijn leven al veranderd was, maar nu ook een andere kleur heeft gekregen. Iets wat hij nooit meer vergeet.

Gordon toont zachte kant bij ouderen

Het Parool geeft aan dat Gordon in het programma een kant van zichzelf laat zien die we niet vaak hebben gezien. In het tv-programma Geer en Goor hebben we al even kennis mogen maken met deze zachte kant, toen hij op pad ging met eenzame ouderen voor stichting De Zonnebloem. Waar Gordon in andere programma’s ongeremd en onuitstaanbaar kan zijn, zien we hem in 100 jaar jong juist als een lieve man. Het is bijzonder hoeveel hij uit de oude mensen weet te krijgen, zelfs over intimiteit worden eerlijke en open gesprekken gevoerd. Zo geeft een deelnemer aan de vrouw met wie hij meer dan vijftig jaar getrouwd was nooit naakt gezien te hebben.

De deelnemers lijken het ook wel met Gordon te kunnen vinden. Zo geeft de 102-jarige Corry aan dat ze hem een geschikte peer vindt. Ze was eerst geen fan van Gordon, maar het viel honderd procent mee. Ze heeft hem leren kennen en het klikte goed. Met de camera's tijdens de opnames had ze weinig moeite. “Ik deed gewoon alsof ze er niet waren”, aldus Corry.

Vervolg

Het programma is goed ontvangen en Gordon heeft vele positieve reacties mogen ontvangen. Mensen op social media geven aan dat ze hopen op een tweede seizoen. Of er daadwerkelijk een seizoen 2 van programma 100 jaar jong komt, is anno februari 2020 nog niet bekend. Maar Gordon geeft aan dat er met gemak meer afleveringen kunnen worden gemaakt. Er zijn eigenlijk alweer genoeg kandidaten voor een tweede seizoen, die dan misschien van de zomer opgenomen kunnen worden om vervolgens in het najaar uit te zenden, aldus de presentator.
© 2020 Kristelschrijft, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Ouderdom komt met gebreken, of toch niet?Ouderdom komt met gebreken, of toch niet?Ouderdom, ouderdomsverschijnselen en veroudering worden vaak als negatief ervaren. Maar is dat wel correct? De meeste me…
Werken met OfficeWerken met OfficeIedereen kent het programma Office, en ook heel veel mensen gebruik het programma thuis, op school of op het werk. Offic…
Alleen muziek van Nederlandse bodem bij 100% NLAlleen muziek van Nederlandse bodem bij 100% NLDrie jaar geleden werd de zender 100%NL opgericht. Bij 100%NL wordt alleen muziek gedraaid van artiesten van Nederlandse…
Bekende televisiekoksBekende televisiekoksEr zijn een heleboel bekende koks van de televisie. Denk hierbij aan bijvoorbeeld Jamie Oliver, Rudolf van Veen, Herman…

Khloé Kardashian: reality-ster en brein achter Good AmericanKhloé Kardashian: reality-ster en brein achter Good AmericanKhloé Kardashian wordt in 1984 geboren als derde kindje uit het huwelijk van Robert en Kris Kardashian. In 2007 breekt z…
Kourtney Kardashian: meer dan de reality-ster in 'KUWTK'Kourtney Kardashian: meer dan de reality-ster in 'KUWTK'Kourtney Kardashian wordt in 1979 geboren en is het eerste kind van Robert en Kris Kardashian. Kourtney kent haar doorbr…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Congerdesign, Pixabay
 • https://www.gids.tv/artikel/6817/gordon-s-nieuwe-programma-100-jaar-jong-maandag-op-sbs-6
 • https://www.sbs6.nl/programmas/100-jaar-jong/
 • https://www.rtlboulevard.nl/entertainment/showbizz/artikel/4974376/gordon-neemt-afscheid-van-100-jarige-rust-zacht-lieve-wim
 • https://www.rtlboulevard.nl/entertainment/tv/artikel/4977091/gordon-blij-met-eerste-resultaat-100-jaar-jong
 • https://www.ditjesendatjes.nl/gordon-trekt-meer-kijkers-met-100-jaar-jong/
 • https://www.linda.nl/nieuws/interview/corry-100-jaar-jong-gordon-geschikte-peer/
 • https://www.welingelichtekringen.nl/anp/gordon-100-jaar-jong-heeft-betere-tv-maker-van-mij-gemaakt
 • https://www.parool.nl/kunst-media/bij-honderdjarigen-laat-gordon-zijn-lieve-kant-wel-zien~b6fd7078/
 • https://www.tvgids.tv/tv/100-jaar-jong
 • https://www.televizier.nl/amusement/gordon-maakt-show-met-100-plussers
 • https://www.libelle.nl/mensen/kijkers-100-jaar-jong-eerste-aflevering/
 • https://www.tvgids.nl/uitgelicht/het-geheim-van-een-goed-huwelijk/
 • https://www.shownieuws.nl/rubrieken/sterren/2020/kijkcijferrecord-voor-gordons-100-jaar-jong/
 • https://www.mediacourant.nl/2020/01/gordon-verder-met-100-jaar-jong-na-korte-eerste-serie
 • https://www.sbs6.nl/programmas/100-jaar-jong/videos/QMdTkn4Lr8P/100-jaar-jong/
 • https://tvblik.nl/100-jaar-jong

Reageer op het artikel "Gordon gaat op pad met ouderen in tv-programma 100 jaar jong"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Kristelschrijft
Laatste update: 16-02-2020
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 17
Schrijf mee!