mijn kijk op

De Frogers in de bijstand en de rol van de media

De Frogers in de bijstand en de rol van de media Er wordt veel gezegd over televisieprogramma’s die bij een goed doel een andere insteek/format kiezen dan bijvoorbeeld de publieke omroep dit doorgaans doet. Een van de eerste en meest bekende is dat over de Frogers die één maand de bijstand in gingen. Mensen die normaal in grote luxe huizen wonen en in grote auto's rijden, zouden medelijden kweken voor mensen met een bijstandsuitkering en met name hoe moeilijk ze het hebben. Toch kan een dergelijke serie ook heel leerzaam zijn.

De serie

De Frogerfamilie in een serie over de bijstand en hoe moeilijk het vaak is om rond te komen. Behalve dat de serie goed ontvangen is door het publiek, maar liefst 1,7 miljoen mensen hebben de Frogers de maand bijstand in zien gaan, heeft het ook iets blootgelegd over hoe er vaak gedacht wordt over een dergelijke serie én de hoofdrolspelers.

De insteek is dat ze één maand rond moeten komen van een bijstanduitkering. En ze hebben een klein budget waar wat basiszaken mee gekocht kunnen worden, zoals:
  • Meubelen op Marktplaats kopen
  • Een oude tweedehands auto kopen
  • De jongenskamers inrichten.

Bron: Sabinevanerp, PixabayBron: Sabinevanerp, Pixabay
De praktijk
De praktijk is dat als de jonge zonen bijvoorbeeld naar de golfles willen gaan, moet moeder Natasja melden dat er deze maand geen geld is voor golfles. Waar men normaal een vakman voor bijvoorbeeld elektrische klussen inhuurt, moet Rene nu zelf aan de slag gaan en de boodschappen zijn niet toereikend, dus moet er een beroep op de voedselbank gedaan worden. De rekeningen lopen op en bijstand is niet toereikend voor alle rekeningen.

Rol van de media

De media staat met enige regelmaat klaar om de insteek van een televisieprogramma, zoals dat van de Frogers, neer te sabelen. Soms nog voordat het televisieprogramma zelfs uitgezonden is. Dit geldt ook voor deze serie, want het zou fake zijn, men zou op het sentiment spelen.

Ook al zouden de genoemde argumenten juist zijn, dan kan het middel het doel heiligen. Slechts weinigen kwamen met argumenten in deze richting naar voren. De serie bekijken en ervaren wat het met mensen doet, kan vooringenomen ideeën vaak wegnemen.

De voedselbank

Dat er op deze wijze aandacht voor de voedselbank werd gevraagd en inmiddels is gebleken dat deze aandacht ook gekomen is, had de media ook in positieve zin op kunnen pakken. Daar zou de voedselbank direct mee geholpen zijn, terwijl men nu met een achterstand begon en men zou moeten ervaren dat insteek zuiver is.

Format

De serie wordt serieus aangepakt, maar wel op een luchtige manier. Daar heeft het productiebedrijf van John de Mol het weer goed aangepakt. Inmiddels kennen we ook in een vergelijkbaar iets Geer en Goor die ouderen uit hun isolement willen halen en daar zelfs een Televisierring voor hebben gekregen. Minder dan bij de Frogers startte men hier met een achterstand, wellicht omdat het duo Geer en Goor al bekend was en eerder goed ontvangen was

Dat de Frogers ook verdienen aan het werk wat ze verrichten, staat los van waar ze met succes aandacht voor hebben gevraagd. De voedselbank en de problematiek hieromtrent is duidelijker in beeld dan ooit en dat kan absoluut geen kwaad. Meer weten over wat de voedselbank allemaal doet, hoe de inzameling verloopt en dat ze altijd nieuwe bedrijven kunnen gebruiken die producten willen leveren, is iets wat nodig blijft.

Tot slot

Het duurde even voordat de serie bij de media op een andere manier op het netvlies kwam, dan waar het oorspronkelijke idee op gebaseerd was. Inmiddels is helder dat de Frogers actief waren en zijn bij de voedselbank. Aandacht blijft nodig en een basis voor dit type programma is bij deze serie gelegd.

Lees verder

© 2008 - 2020 Annastaal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De commerciële omroepenDe commerciële omroepenIn Nederland kennen we publieke omroepen, commerciële omroepen, lokale en regionale omroepen. Commerciële omroepen zijn…
Hits jaren 90: 1990In 1990 begon een nieuw tijdperk in de muziekgeschiedenis. Nieuwe artiesten kwamen tevoorschijn in de jaren negentig en…
Hits jaren 90: 19931993 was het jaar waarin artiesten zoals Rene Klijn en 4 Non Blondes grote hits scoorden. Deze hits horen we tegenwoordi…
Hits jaren 80: 1988Wie kent nou niet het bekende 'I've had the time of my life' van Bill Medley & Jennifer Warnes? Het bekende nummer uit d…

Amerikaanse TV zenders, Amerikaanse televisienetwerkenAmerikaanse TV zenders, Amerikaanse televisienetwerkenDit artikel behandelt de meest bekende Amerikaanse televisiezenders. Amerikaanse televisienetwerken, zoals CNN, NBC, Fox…
De komische MuppetsDe komische MuppetsKermit de Kikker, Miss Piggy, Fozzie en Rizzo, wie kent de figuren van de Muppets niet? Je hebt ze vaak genoeg voorbij z…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "De Frogers in de bijstand en de rol van de media"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Gerritseric (infoteur), 01-08-2009 14:19 #1
Een klein budget waar:
Meubelen op Marktplaats mee gekocht moeten worden
Rene zelf technisch moet gaan worden om kosten uit te sparen
De jongenskamers mee ingericht moeten worden

Oh, erg zeg. Het goede werk dat ze doen voor de voedselbank is uitstekend! Maar deze argumenten tellen echt niet, hoor. Hoeveel Nederlanders moeten dit wel niet doen?
Eric

Infoteur: Annastaal
Laatste update: Juli 2017
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Special: Nederlandse kleinkunst
Bronnen en referenties: 2
Reacties: 1
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.
Schrijf mee!