InfoNu.nl > Muziek en Film > Televisie > De Frogers in de bijstand en de rol van de media
mijn kijk op

De Frogers in de bijstand en de rol van de media

De Frogers in de bijstand en de rol van de media Er wordt veel gezegd over televisieprogramma’s die bij een goed doel een andere insteek/format kiezen dan bijvoorbeeld de publieke omroep dit doorgaans doet. Een van de eerste en meest bekende is dat over de Frogers die één maand de bijstand in gingen. Mensen die normaal in grote luxe huizen wonen en in grote auto's rijden, zouden medelijden kweken voor mensen met een bijstandsuitkering en met name hoe moeilijk ze het hebben. Toch kan een dergelijke serie ook heel leerzaam zijn.

De serie

De Frogerfamilie in een serie over de bijstand en hoe moeilijk het vaak is om rond te komen. Behalve dat de serie goed ontvangen is door het publiek, maar liefst 1,7 miljoen mensen hebben de Frogers de maand bijstand in zien gaan, heeft het ook iets blootgelegd over hoe er vaak gedacht wordt over een dergelijke serie én de hoofdrolspelers.

De insteek is dat ze één maand rond moeten komen van een bijstanduitkering. En ze hebben een klein budget waar wat basiszaken mee gekocht kunnen worden, zoals:
  • Meubelen op Marktplaats kopen
  • Een oude tweedehands auto kopen
  • De jongenskamers inrichten.

Bron: Sabinevanerp, PixabayBron: Sabinevanerp, Pixabay
De praktijk
De praktijk is dat als de jonge zonen bijvoorbeeld naar de golfles willen gaan, moet moeder Natasja melden dat er deze maand geen geld is voor golfles. Waar men normaal een vakman voor bijvoorbeeld elektrische klussen inhuurt, moet Rene nu zelf aan de slag gaan en de boodschappen zijn niet toereikend, dus moet er een beroep op de voedselbank gedaan worden. De rekeningen lopen op en bijstand is niet toereikend voor alle rekeningen.

Rol van de media

De media staat met enige regelmaat klaar om de insteek van een televisieprogramma, zoals dat van de Frogers, neer te sabelen. Soms nog voordat het televisieprogramma zelfs uitgezonden is. Dit geldt ook voor deze serie, want het zou fake zijn, men zou op het sentiment spelen.

Ook al zouden de genoemde argumenten juist zijn, dan kan het middel het doel heiligen. Slechts weinigen kwamen met argumenten in deze richting naar voren. De serie bekijken en ervaren wat het met mensen doet, kan vooringenomen ideeën vaak wegnemen.

De voedselbank

Dat er op deze wijze aandacht voor de voedselbank werd gevraagd en inmiddels is gebleken dat deze aandacht ook gekomen is, had de media ook in positieve zin op kunnen pakken. Daar zou de voedselbank direct mee geholpen zijn, terwijl men nu met een achterstand begon en men zou moeten ervaren dat insteek zuiver is.

Format

De serie wordt serieus aangepakt, maar wel op een luchtige manier. Daar heeft het productiebedrijf van John de Mol het weer goed aangepakt. Inmiddels kennen we ook in een vergelijkbaar iets Geer en Goor die ouderen uit hun isolement willen halen en daar zelfs een Televisierring voor hebben gekregen. Minder dan bij de Frogers startte men hier met een achterstand, wellicht omdat het duo Geer en Goor al bekend was en eerder goed ontvangen was

Dat de Frogers ook verdienen aan het werk wat ze verrichten, staat los van waar ze met succes aandacht voor hebben gevraagd. De voedselbank en de problematiek hieromtrent is duidelijker in beeld dan ooit en dat kan absoluut geen kwaad. Meer weten over wat de voedselbank allemaal doet, hoe de inzameling verloopt en dat ze altijd nieuwe bedrijven kunnen gebruiken die producten willen leveren, is iets wat nodig blijft.

Tot slot

Het duurde even voordat de serie bij de media op een andere manier op het netvlies kwam, dan waar het oorspronkelijke idee op gebaseerd was. Inmiddels is helder dat de Frogers actief waren en zijn bij de voedselbank. Aandacht blijft nodig en een basis voor dit type programma is bij deze serie gelegd.

Lees verder

© 2008 - 2019 Annastaal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Aanvragen Bijzondere BijstandAanvragen Bijzondere BijstandHet kan iedereen voorkomen. U komt in een bijzondere situatie terecht waarin u noodzakelijke kosten niet meer kunt betal…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "De Frogers in de bijstand en de rol van de media"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Gerritseric (infoteur), 01-08-2009 14:19 #1
Een klein budget waar:
Meubelen op Marktplaats mee gekocht moeten worden
Rene zelf technisch moet gaan worden om kosten uit te sparen
De jongenskamers mee ingericht moeten worden

Oh, erg zeg. Het goede werk dat ze doen voor de voedselbank is uitstekend! Maar deze argumenten tellen echt niet, hoor. Hoeveel Nederlanders moeten dit wel niet doen?
Eric

Infoteur: Annastaal
Laatste update: 02-07-2017
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Special: Nederlandse kleinkunst
Bronnen en referenties: 2
Reacties: 1
Mijn kijk op…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook een mening en/of ervaring beschrijven.
Schrijf mee!